*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Čudoviti balkoni Rajka Vuge iz Mengša

Kliknite na video za ogled nasveta:

Domača ideja in pisana zasaditev v letu 2018

Zasaditev v letu 2018 je zasnovana na osnovi lastne ideje. Rajko Vuga in njegova žena se nista ravnala glede na trende, ki jih narekujejo vrtnarji. V zasaditvi na ograji in balkonu kraljujejo surfinije, petunije, bršljanke in gaure, ki določajo višino zasaditve.

Zasaditev je ob skrbni negi čudovita tudi ob koncu julija. Dež je v deževnem poletju cvetove nekoliko prikrajšal za lepoto. Po besedah našega sogovornika, se bodo že po nekaj dneh sonca pokazali v vsem svojem čaru.

KLIKNITE TUKAJ za čudovite zasaditve v posodah. Knjiga Cvetoče posode vas bo navdušila z bogatim slikovnim gradivom in idejami za domače zasaditve.

V zasaditvi na balkonu in ograji občudujemo surfinije, petunije, bršljanke in gaure.

Prepletanje surfinije, petunije, bršljanke in gaure.

V letu 2017 je prevladovala bela barva

V letu 2017 je bila celotna zasaditev zamišljena v beli barvi. Za višino zasaditve je so poskrbele trave. Bela barva se je lepo ujemala z barvo fasade. Tako je bila zasaditev v enakem tonu kot barva hiše. Ob pogledu na tako kombinacijo, je hiša odeta v snežno belo odejo, ki daje celotni zasaditvi pridih svežine.

Snežno bela zasaditev v letu 2017.

Vsako leto so na preizkušnji novosti

Surfinija sorta Trailing red v obešanki.

 

Gospod Rajko je strasten vrtnar. Vsako leto posadi tudi nekaj novosti. To leto so novosti posajene v obešankah pod nadstreškom, ki jih je tudi nekoliko zavaroval pred dežjem. Novosti je preizkusil tudi v balkonskih koritih z ostalimi balkonskimi lepoticami.

Surfinija Trailing red se lepo obnaša v obešanki in zasaditvi v koritu. Surfinija sorta Coral Morn se dobro razrašča med rdečo bršljanko.

Surfinija Coral Morn krasi nadstrešek.

Rajko v deževnem in hladnem poletju zaliva manj

Naš sogovornik v deževnem in hladnem poletju zaliva manj kot v predhodnjem letu. Zasaditve na balkonu, vrtni ograji in okenskih polici imajo različne potrebe po vodi. Če je je poletje vroče in suho je treba rastline zalivati tudi dvakrat na dan. V letu 2018 je glede na deževno poletje tudi poraba vode manjša.

Barvita kombinacija na okenski polici.

Kontrastna zasaditve v zgornjem nadstropju.

Inovativna oskrba z vodo, hranili in olajšano zalivanje

Za zbiranje vode v vrtu poskrbijo tri 1000 literske cisterne, ki zbirajo deževnico. Deževnica iz cistern se prečrpa v 200 literski sod. Rajko v sod doda hranila in vodo s pomočjo črpalke prečrpa v območje balkona in ostalega dela vrta.

Deževnica se zbira v tri 1000 literske cisterne.

Rajko vodo iz cisterne prečrpa v sod in doda hranila.

Gnoji ob vsakem zalivanju in to v manjših odmerkih. Glede na to, da rastline gnoji redno skrbi tudi za to, da v zemlji ni preveč soli. To izmeri s posebnim pripomočkom in tako poskrbi, da so rastline optimalno založene s hranili.

Črpalka poskrbi, da ni treba prenašati težkih zalivalk.

Primerno oskrbo s hranili preveri s posebnim pripomočkom.

Zeleni svet priporoča:

Posode z izjemnimi zasaditvami bodo polepšale vaše vhode, vrtove, terase in balkone. Matic Sever nas v knjigi Cvetoče posode navduši z bogatim slikovnim gradivom in predstavi zanimive sodobne načine sestavljanja različnih cvetočih in zelenih rastlin v posodah za vse štiri letne čase.

KLIKNITE TUKAJ za čudovite zasaditve v posodah. Knjiga Cvetoče posode vas bo navdušila z bogatim slikovnim gradivom in idejami za domače zasaditve.
KLIKNITE TUKAJ za vrtnarske knjige, ki vam bodo pomagale pri vrtnarjenju.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.