Okopavanje vrta v poletnem času in najboljša zastirka za vaš vrt

Kako poskrbimo za koristne mikroorganizme v tleh v poletnem času?

Tla so živ organizem in prav je, da smo do njih še posebno pozorni v poletnem času. V vročem in suhem poletju je treba skrbeti zato, da se tla ne pregrevajo.

Prav tako je pomembno redno namakanje in ohranjanje vlažnosti tal, saj so v takih tleh mikroorganizmi aktivni, rastline pa optimalno oskrbovane s hranili in vodo.

Za živa tla na vrtu je treba skrbeti tudi v poletnem času.

Pomen živih tal v poletnem času in oskrba rastlin s hranili

Koristni mikroorganizmi v okolici korenin pomagajo rastlinam in jih posredno oskrbijo s hranili. Brez teh drobnih pomagačev, ki so tovarna hrane za rastline, se kompost in ostala organska gnojila ne razgradijo v rastlinam dostopno obliko.

Rastline bodo v boljši kondiciji in bolj zdrave, če bodo tla zračna, vlažna in živa. Za to pa je treba grede okopavati in zastirati z organskimi zastirkami.

Zakaj se poleti bolj priporoča okopavanje kot prekopavanje tal?

Zemlje v poletni vročini ne prekopavamo, saj tako preveč vznemirjamo drobnoživke v tleh. Okrog rastlin se najbolj obrestuje redno plitvo okopavanje z Rezalno motiko Anko, ki omogoča kirurško natančno okopavanje. Na ta način okopavamo čebulo, fižol, česen in ostale rastline.

Rezalna motika Anka omogoča kirurško natančno okopavanje okrog vrtnin.

Z Rezalno motiko Anka okopavamo tudi čebulo in peso.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Tam kjer je vsaj 15 cm prostora med rastlinami pa boste najhitreje okopavali z Nihajno motiko Pepa. Delo v obeh primerih poteka v pokončni drži in je prijazno do rok in hrbtenice.

Z Nihajno motiko Pepa okopavamo prazne gredice in tam kjer je več prostora.

Kdaj in kako rahljamo tla na gredicah, ki niso pokrite z zastirko?

V poletnem času je treba poskrbeti, da zemlja okrog rastlin nikoli ni zbita. Zemlja bo najlažje sprejela večje količine vode v času padavin, če jo rahljamo ali okopavamo že pred padavinami. Tako voda ne bo odtekala po površini tal.

Vsekakor je treba poskrbeti tudi za okopavanje po dežju, saj se takrat zemlja najlažje obdela.

Pomaga tudi okopavanje po izdatnem namakanju, ki ga opravimo vsaj dvakrat na teden. Tako nam ni treba okopavati tal pred napovedanimi padavinami, saj je okopavanje suhih in zbitih tal težko opravilo.

Poskrbite, da zemlja v poletnem času nikoli ne bo gola

Zemlja na vrtu naj se v vročem in suhem poletju čim prej pokrije. V primeru, da so tla suha in zbita, je treba poskrbeti za izdatno namakanje. V tem primeru lahko zemljo zvečer namočimo z 7 do 10 litri vode na 1 m2 in jo okopljemo zgodaj zjutraj. Količina vode je seveda odvisna od predhodne vlažnosti tal.

Pri rahljanju praznih gredic vam bo najbolj v pomoč Ročna freza Mici 12, ki jo samo vozite po vrtu. Zelo primerna je tudi za spodrezovanje plevela na vrtni poti, okopavanje koruze ter vinograda.

Po okopavanju praznih gredic je treba poskrbeti za dodajanje zastirke, da zemlja ne bo ostale gola.

Mala Ročna freza Mici 12 je zelo primerna za spodrezovanje plevela na vrtni poti in pripravo praznih gredic.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Kako okopavamo in rahljamo tla pred poletnimi setvami in sajenjem?

V poletnem času tla pred setvami in sajenjem smo plitko okopavamo in to tako, da rahljamo samo zgornjo plast tal. To naredimo tako, da rahljamo zgornjih 5 cm tal. Pri tem lahko uporabimo Nihajno motiko Pepa ali Ročno frezo Mici 12.

Ruske vile Premium uporabimo samo v primeru, če so tla preveč zbita zaradi poletnega in spomladanskega dežja.

V primeru, da so tla preveč zbita v globino, poskrbimo še za rahljanje z Ruskimi vilami Premium. Tako zemlje ne obračamo in samo globoko rahljamo.

Takšna priprava tal na poletne setve in sajenje se obrestuje, če so tla zbita zaradi spomladanskega in poletnega dežja. V nasprotnem primeru uporabimo samo orodja, ki rahljajo zgornji sloj zemlje.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.
Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj. Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Zastirka preprečuje zbijanje tal zaradi močnih neviht in poletne vročine

V poletnem času je za zemljo najbolj nevarno močno deževje, nevihte in poletna vročina. Rastlinam lahko v vročem poletju pomagamo, če uporabljamo suhe, zelene ali sveže zastirke. Na ta način ohranimo zračna, vlažna in živa tla. Vse to pa omogoča ravno organska zastirka.

Pred postavitvijo zastirke ne pozabite tudi na plitvo okopavanje. Dovolj je, če tla okopljemo vsaj 5 cm v globino.

Zastirko enkrat na mesec odmaknemo in poskrbimo za rahljanje zgornjega sloja tal. Tako omogočimo rastlinam najboljše pogoje za rast in razvoj. One pa nas nagradijo z bogatim pridelkom, saj ne trpijo zaradi suše in vročine.

zastirka

Zastirko občasno odmaknemo iz poskrbimo za dodatno rahljanje tal ter dodamo novo zastirko.

Katere naravne zastirke najbolj pogosto uporabljamo na vrtu?

Odlična naravna zastirka v poletnem času je tudi sveža trava. ©AdobeStock

V začetku poletja je na vrtu še dovolj trave, ki jo posušimo in uporabimo za zastirko. Uporabite lahko tudi svežo travo, saj tako tla še nekoliko pognojite in dodatno ohladite.

Na vrtu je pogosta zastirka iz slame, ki jo zmešamo z gozdno praprotjo in listi bezga, da imamo manj težav s polži. Na vrtu nam je v pomoč tudi zastirka iz miskanta ali gozdna listovka.

Naravne zastirke so nujne, če gnojite smo z gnojili v obliki pelet, saj samo tako poskrbite, da bo zemlja rahla in zračna.

Ostale divje zastirke, ki jih uporabljamo na domačem vrtu

V primeru, da je v okolici vrta veliko kopriv in gabeza je dobro, da naberete obe rastlini in jih razporedite po vrtnih gredicah. Tako boste rastline oskrbeli z nekaj dodatnega dušika, kalcija in kalija.

Iz koprive in gabeza se največkrat pripravlja prevrelka, ki je odlično naravno gnojilo. Nekoliko manjši učinek pa je, če omenjeni rastlini uporabljamo kot zastirko.

Ovčja volna je odlična zastirka za paradižnik, kumare in ostale plodovke

Vsi, ki imate dostop do zastirke iz ovčje volne jo razporedite okrog paradižnika, saj so pod njo tla vedno vlažna in hladna. V primeru zalivanja z zalivalko je treba preveriti, če smo dovolj zalili, saj volna veže ogromno vode in jo potem počasi sprošča v nižje plasti.

zastirka ovčja volna

Zastirka iz ovčje volne je najboljša za paradižnik in ostale plodovke.

Ovčja volna oskrbi plodovke tudi s hranili, zato jih v tem primeru dodatno ne dognojujemo, saj ste jih verjetno že dovolj pognojili v času sajenja in priprave gredic.

Poskrbite za poletne setve in sajenja ter prekrijte tla

Po spravilu spomladanskega pridelka poskrbite za poletne setve in sajenja. Zemljo najlažje pripravimo tako, da jo izdatno zalijemo preko zastirke in to v večernem času. Zgodaj zjutraj pa jo pripravimo s pomočjo Ročne Freze Mici 12 ali Nihajne motike Pepa. Obe orodji uporabljamo tako, da zgornjih 5 cm zemlje.

Po setvi sadik pa seveda poskrbimo za zastirko, ki jo uporabimo tudi pri setvah v vrste in tako prekrijemo ostanek grede. Setve senčimo in redno oskrbujemo z vodo, da poskrbimo za optimalno kalitev in začetno rast.

Zeleni svet priporoča:

Imate težave z  okopavanjem in vas boli hrbet? Plevel pa se prekomerno razrašča. S pomočjo Rezalne motika Anka, Nihajne motike Pepa in Ročne freze Mici  se vam ni treba več sklanjati in prenašati bolečin v križu. Rezalna motika Anka se odlično dopolnjuje z Nihajno motiko Pepa in Ročno frezo Mici.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

ruske vile premium zeleni svet

Ruske vile model Premium.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Povezane vsebine:

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Okopavanje vrta v poletnem času in najboljša zastirka za vaš vrt

  1. nežka

    pozdravljeni, zanima me kdaj naj izkopljem zimski česen? Sedaj je še kar zelen in lepo stoji pokonci, se pa vidi, da že stebla rumenijo.
    Hvala za odgovor.
    Lep pozdrav Nežka Dulc

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *