Rastline za zeleno gnojenje ustavijo tudi škodljivce in plevel

Miša Pušenjak svetuje, da v vsak vrt sejemo rastline za zeleno gnojenje, tako v tleh ohranjamo delež trajnega humusa. To je še posebno pomembno, če gnojimo samo s kupljenimi organskimi gnojili. Setev ajde, facelije, bele gorjušice, oljne redkve in drugih rastlin za zeleno gnojenje opravimo tudi zato, da rahljamo tla. V vrtu jih sejemo povsod, kjer se nam ponudi prostor.

Facelija je zelo uporabna za zeleno gnojenje

facelija

facelija

Facelija ni v sorodu z nobeno vrtnino in ni treba skrbeti za kolobar, v vrt jo lahko sejemo kadarkoli. Priporočajo se setve facelije od začetka avgusta dalje.

Facelija negativno vpliva na talne škodljivce, ustvari veliko listne mase, v tleh hitro razpada in ima globoke korenine, ki rahljajo tla. Njeni modri cvetovi v poletnem času privabljajo tripse in pršice, zato jo običajno ne sejemo spomladi.

zeleno gnojenje tabela

Aleksandrijska detelja, perzijska detelja in druge detelje

V vrtu lahko sejemo tudi aleksandrijsko deteljo, perzijsko deteljo, podzemno deteljo in medeno deteljo, ki krasno dišijo. Detelje so v sorodu s stročnicami (fižol, grah, bob, leča, soja), zato pazimo, da jih s sorodniki ne mešamo vsaj dve leti.

Detelje sejemo od spomladi, do sredine julija, tako se tla lahko dobro spočijejo. Za deteljami običajno sadimo zelje, ohrovte in druge kapusnice, ki sodijo v družino križnic. Več o kolobarju in botaničnih družinah si preberite v članku Kolobar in prva dela v vrtu.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Ajda je koristna za zeleno gnojenje, saj odstranjuje semenske plevele

ajda

ajda

 

Ajda je zelo skromna rastlina in tla zelo dobro očisti enoletnih semenskih plevelov, zato je dobrodošla v vsakem vrtu. Sejemo jo kadarkoli, na vse prazne gredice. Poleti jo običajno sejemo konec julija in v začetku avgusta, tako jo podleže mrazu še pred obdobjem tvorbe semena. Setev lahko opravimo tudi v začetku julija, ko se žanje ječmen.

Ajdo je dobro sejati tudi za krompirjem. Sejemo jo tudi konec aprila ali v začetku maja. Na vrtu jo nikoli ne pustimo, da tvori seme, tako ne bo postala nadležni vrtni plevel.

Bela gorjušica, oljna redkev, strune, polži in rahljanje tal

Belo gorjušico in oljno redkev sejemo v vrt, če želimo zmanjšati škodo, ki jo povzročajo ogorčice in strune. Ker imajo globoke korenine odlično rahljajo težka, zbita tla, zato je koristna za zeleni podor. Zastirka bele gorjušice varuje pridelek pred polži.

Čas setve bele gorjušice in oljne redkve

Belo gorjušico in oljno redkev lahko sejemo zgodaj spomladi, ker kalita že pri nizkih temperaturah. Spomladi se priporoča setev pred papriko, ki jo na to mesto sadimo v sredini maja. Če imate težave s strunami sejte belo gorjušico in oljno redkev v sredini avgusta. Miša Pušenjak svetuje, da v času cvetenja pokosite še zeleno maso in jo svežo zadelate v tla, tako sokovi v kombinaciji z vodo, vlago negativno delujejo na strune.

Bela gorjušica, oljna redkev in kolobar

bela gorjušica

bela gorjušica.

Bela gorjušica in oljna redkev sodita v družino križnic, zato pazimo, da ju v kolobarju prehitro ne kombiniramo z zeljem, cvetačo, ohrovtom, brokolijem, kitajskim kapusom, kolerabo, kolerabico, repo, redkvijo, redkvico in hrenom.

Križnice naj si na istem mesu ne sledijo vsaj štiri leta. Če prisluhnite zgornjemu zvočnemu posnetku, boste izvedeli več o kolobarju in oljni redkvi.

Je treba rastline za zeleno gnojenje vdelati v tla?

Ajda, aleksandrijska detelja, perzijska detelja, podzemna detelja, medena detelja, bela gorjušica, oljna redkev in facelija so zelo uporabne rastline v vrtovih, kjer tal ne prekopavamo in obračamo prsti. Na vrtu jih lahko pustimo premrzniti in jih spomladi rahlo zadelamo v tla. V vrtna tla jih lahko zakopljemo tudi ob jesenskem ali spomladanskem »štihanju« tal.

Vedno aktualne novice in osebni arhiv?

Naročite se na tedenske vrtnarske novice in s pomočjo nasvetov, vzgojite zdrav domač pridelek. Na novice se brezplačno naročite na spletni strani Zeleni svet, prijavo potrdite tudi na vaši elektronski pošti. Omogočili smo tudi tiskanje gradiva, priporočamo, da ga shranite v vašem osebnem arhivu.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Zeleni svet priporoča:

Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela? Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Rezalna motika Anka je idealna rešitev, ki vam lahko pomaga pri  rahljanju zemlje, košnji, grabljenju, lažji setvi in plevelu. S tem vsestranskim orodjem lahko brez težav razbijete tako velike kot majhne grude zemlje.

Rezalna motika Anka, Ruske vile Premium in Nihajna motika Pepa, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. 

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.
Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

 

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


29 komentarjev na “Rastline za zeleno gnojenje ustavijo tudi škodljivce in plevel

 1. mirjana

  Spoštovani!
  Kaj priporočate, da posejem (kot zeleni podor) za krompirjem, vendar šele v drugi polovici avgusta, ker ga takrat šele pobiramo. Probala sem s facelijo, vendar ni zrasla.
  Spomladi gnojimo njivo z ovčjim gnojem.

  lep pozdrav, Mirjana

  Reply
  • Marjetka Stošič

   Pozdravljeni Mirjana.
   Jaz vsako leto sejem facelijo, ker imam težavice s kolobarjenjem in pri faceliji ni treba razmišljati KJE. Vedno vzklije, pozimi ne pomrzne, ker so zime kakršne so (sem s Štajerske). Spomladi jo porežem, pokosim, …. pustim, da ovene in vse zakopljem v zemljo. Par facelij pustim in si tudi seme pridelam sama. Deluje. Poskusite še enkrat. Morda se je seme v zemlji izsušilo? Imam težko ilovnato prst in ne rabim zalivati tega posevka. Ga pa pokrijem s kopreno. Želim vam zadovoljstvo s facelijo in tudi Ajda je zakon. Na gredi ni bilo plevela in cvetje za čaj.
   S spoštovanjem, Marjetka

   Reply
 2. tanja

  Pozdravljeni, kje lahko dobim omenjene rastline za zeleno gnojenje.

  Lep pozdrav Tanja

  Reply
 3. Monika

  Smo sejali Lucerno. Ima noro globoke korenine. Me skrbi, da se je ne bomo znebili. Bo oranje dovolj?

  Reply
 4. Irena

  Spoštovani, imam vprašanje a lahko paradižniku malo prikrajšam liste, ker so tako zelo dolgi, da ne bo škodovalo rastlini.
  Hvala za odg.
  Irena

  Reply
 5. Mariga

  Pozdravljeni, vsako leto po izkopu krompirja posejemo ajdo, nekje do konca avgusta. Ko zacveti poberemo nekaj cvrtov in listov za čaj, ki zelo čisti žile. Ostalo ajdo pred zimo pokosimo in spomladi spodorjemo. Ajdo za kalitev imajo v tudi v mlinih.
  Hvala za vse dobrodošle nasvete, še tako naprej in veliko uspehov!!!

  Reply
 6. Marina Prevorčič

  Tudi pri nas je problem s strunami. Pravkar smo izkopali krompir in je ves črviv od strun. Ali svetujete kakšno setev sedaj v začetku jeseni? Ker smo tudi sami prostorsko omejeni, že sedaj vemo, da bo krompir tudi naslednje leto posajen na isto mesto.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, strune lahko zatirate jeseni, članek je v pripravi. lahko sejete za zeleno gnojenje Facelijo, ali kasneje ozimna žita.

   Reply
 7. Frenk

  Po krompirju bi v oktobru sadil česen, zato bi sedaj v avgustu posadil rastline za zeleno gnojenje.Ali je po krompirju primerno saditi česen?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, razlogov je lahko več, pregnojena zemlja z dušikom, prevroče v času formiranja cvetov ali kateri drug dejavnik. Imamo žal premalo informacij za vaš primer. Določene razmere je treba videti v živo, da se ugotovi točen razlog.

   Reply
 8. Inka

  Pozdravljeni, poleti odhajam za 3 mesece v tujino in sicer od sredine junija do sredine septembra. Tako letos ne bom mogla posaditi in posejati vrsto vrtnin, ki jih sicer vsako leto. Razmisljala sem, da bi na en manjsi del, ki je blizje hisi, posejala belo gorjusico, na drugem bolj oddaljenem vrtu pa tik pred odhodom posadila krompir. Tega bi mi obcasno prisel okopat oce. Kaj mi vi svetujete, da naredim z vrtom?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga Inka, lahko se znajdete tudi tako kot omenjate. Vrt se mora spočiti, v kolikor ste odsotni toliko časa je omenjena ideja res najboljša. Tako se samo kosi.

   Reply
 9. Agata

  Pozdravljeni.
  Vsako leto imam probleme s solato. Ne vem kaj delam narobe ampak
  solata mi pač ne uspeva. Nato so pa tu še polži ki ji odstranjujem fizično če ne pa
  s sredstvi kupljenimi v trgovini. Solat skali zraste do prvih večji listov nato pa začne
  propadat – gnilit. J e to preveč slaba -dobra zemlja. Prosim za pomoč.

  Reply
 10. Mirjana

  Pozdravljeni, imamo težave s predenico v gredi trajnic. Do sedaj smo jo nekako zatirali na pol m2 z odstranjevanjem in uničenjem. Letos smo bili rahlo nepazljivi in je “ponorela”, dobesedno, razširila se je na meter dolžine.
  Je sploh kakšen način zatiranja?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Mirjana, predlagam, da obiščete kmetijsko apoteko, oddelek za varstvo rastlin. Tam vam bodo pooblaščeni prodajalci svetovali glede težav s predenico.

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Mirjana, vsekakor je smiselno pred vročino zastirati s slamo. Tako se mlade sadike lažje ukoreninijo. Dodajte še alge za začetno rast.

   Reply
 11. Saška Cizerl

  Pozdravljeni. Sem Saška in imam na enem delu vrta problem s slakom. Tam letos nimam nič posajeno, ker se škropila z bum efektom, pa nič. Potem so mi rekli naj z velikim nožem prereže korenine, čim globlje, spet nič. Ta Slak me spravlja v depresijo. Kaj lahko storim. Izgleda kot zelena preproga…
  Lep pozdrav Saška

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Saška, slak je treba kakšne tri leta redno trgati samo zelene dele, da ga slabite. Ne režite korenin v globino, ker ga tako razmnožujete, lahko ga uničite tudi s prekrivanjem s črno folijo in lubjem na poteh.

   Reply
  • Danica Kodelja

   Pozdravljeni,
   ali bi pomagala detelja in katera če že pri odpravljanju slaka ali kakšen drug nasvet. Fascelja preverjeno ne pomaga, tudi trganje tik ob zemlji ne?
   Lp

   Reply
   • Zeleni Svet Avtor

    Pozdravljeni,

    treba je spremeniti postopek priprave tal in korenine slaka odstranjevati v času rahljanja tal. Na našem vrtu globoko rahljamo pred spomladanskimi, poletnimi in jesenskimi setvami. Takrat ročno pobiramo dolge korenine slaka in smo se znebili tega koreninskega plevela v 3 letih. Za delo uporabljamo ruske vile. Več si oglejte tukaj https://zelenisvet.com/ruske-vile-pravilen-postopek-globokega-rahljanja/ Tako smo se znebili tudi regrata, osata in ostalega koreninskega plevela.

    Lep dan, ekipa Zeleni svet

    Reply
 12. Nada

  Pozdravljeni.Ali lahko še v tem času posejemo za zeleno gnojenje ali je že prepozno?Hvala za odgovor.Lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, v tem času lahko sejete ozimna žita. Za ostale zadeve st ena vrtu prepozni, ker rastline pred zimo ne bodo razvile dovolj organske mase. Lep dan, ekipe Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *