*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Debeloplodni rumeni dren

Kako uporabimo plodove debeloplodnih drenov?

Plodovi so rdeče ali rumene barve in vsebujejo koščico. Imenujemo jih drnulje. Najzgodnejše sorte zorijo od sredine julija dalje, poznejše avgusta in septembra. Plodovi debeloplodnih sort rumenega drena dosegajo velikost do 4 cm.

KLIKNITE TUKAJ za ponudbo vseh sort debeloplodnih drenov.

Debeloplodni rumeni dren.

 

Cepljene sorte rumenega drena obrodijo do 4 krat več plodov, kot navadni rumeni dren. Vsebujejo več sladkorjev, sadnih kislin ter drugih aromatičnih sestavin in barvil – antocianov in C vitamin.

Plodovi sortnih debeloplodnih drenov so bolj čvrsti in mesnati, kot pri navadnem drenu. Plodovi navadnega drena so v primerjavi z debeloplodnimi sortami trpko – kiselkastega okusa.

Plodove predelamo v okusne marmelade, katere lahko mešano z drugim sadjem (hruške, jabolka), sokove in žganjekuho in kuhanje kompotov. Delno zrele plodove vlagamo v zeliščno – vinski kis. Drnulje debeloplodnih sort drenov so primerne tudi za sušenje in kandiranje. Dovolj dozoreli plodovi so primerni tudi kot sveže sadje.

Iz listov rumenega drena pripravimo čaj

Iz listov si pripravimo drenov čaj. Nabiramo jih v sončnem dnevu in jih sušimo v senci. Posušene liste kuhamo 3 minute, nato čaj odložimo za 15 minut. Čaj uživamo po obrokih.

Nekateri viri navajajo uporabo drenovega čaja za zalivanje rastlin. Pospeševal naj bi rast in bujnost cvetenja. Čaj rumenega drena deluje energetsko, ugodno vpliva na ščitnico, oža vene in tako pospeši cirkulacijo.

Katere sorte debeloplodnega drena priporočamo?

Debeloplodne sorte se razlikujejo po velikosti in obliki plodov ter času zorenja. Ločijo se tudi po višini rasti in količini pridelka. Poleg navadnega drena, ki je osnovna vrsta, poznamo sorte debeloplodnih drenov, ki jih razmnožujejo z cepljenjem, lahko tudi grebeničenjem.

Navadni rumeni dren zraste od 4 do 7 metrov. Plodovi zorijo avgusta.

 

 

Cepljena sorta rumenega drena Schöbrunner gourmet spada med rodnejše sorte drenov. Rodnost je do 4 krat večja kot pri navadnem drenu. Plodovi so velikosti cca 3 do 4 centimetre. Zorijo v mesecu avgustu in septembru.

 

Večje rodnosti je tudi cepljena sorta Jolico. Plodovi so velikosti približno 3 cm in zorijo meseca avgusta in septembra.

 

 

 

Nekoliko nižje rasti je sorta Elegantny, ki doseže velikost okoli 2, 5 do 3 metre višine. Rodi do 4 krat več kot navadni dren, plodovi v velikosti 3 cm so zreli v avgustu.

 

Sorta Jantarny spada med bolj rodne in okusne sorte. V polni rodnosti lahko znaša pridelek tudi do 40 kg plodov. Zori v začetku septembra. Plodovi so velikosti do 3 cm.

 

Sorta Nikolka spada med najbolj zgodnje sorte drena. Plodovi zorijo od sredine julija do sredine avgusta. V polni rodnosti obrodi do 35 kg plodov/drevo.

 

Med zgodne sorte uvrščamo sorto Radost. Plodovi so zelo okusni, velikosti do 4 cm in zorijo od konca julija do sredine avgusta.

KLIKNITE TUKAJ za ponudbo vseh sort debeloplodnih drenov.

Tabela 1: Sorte debeloplodnih drenov po času zorenja in velikosti plodov

sorte debeloplodnih drenov

Cvetenje in opraševanje drena

Cveti zgodaj spomladi pred olistanjem v rumeni barvi in ga uvrščamo med medonosne rastline. Načeloma je samooploden, v kolikor pa sadimo sortne grme pa je priporočljivo, da v času cvetenja v drevo obesimo cvetoče vejice navadnega rumenega drena. V času cvetenja je v višjih in mrzlih legah dovzeten na pozebo.

Rumeni dren je zdrava in trdoživa drevesna vrsta

Dren je dokaj zdrava vrsta in nima problemov z boleznimi in škodljivci. Dobro prenaša urbano okolje (prah in plini). Prilagodljiv je na daljše sušno in vroče obdobje, kot tudi zimski mraz.

Rez rumenega drena

Rumeni dren razvije naravno vretenasto-piramidalno krošnjo, zato je usmerjanje poganjkov nepotrebno. Veje se pod težo pridelka same povesijo. Obrezujemo ga z redčenjem pregostih, polomljenih vej in tako omogočimo zračnost krošnje. Sadiko spomladi prikrajšamo na 1 m in pustimo, da drevo oblikuje naravno krošnjo.

Kako visoko zraste rumeni dren?

Dren zraste v večji grm ali nižje zelo razvejano drevo. Velikost je odvisna od sorte in se giblje od 2 do 7 metrov. V mladosti raste hitro, kasneje se rast umiri.

Izberemo mu sončno lego

Rad ima sončna do pol senčna rastišča. Za izbiro zemlje je zelo prilagodljiva drevesna vrsta.

Zeleni svet priporoča:

Za gojenje v vrtovih priporočamo sorte debeloplodnega rumenega drena z večjimi, slajšimi plodovi. Sorte debeloplodnih drenov so do 4 krat večje rodnosti, kot navadni dren.

KLIKNITE TUKAJ za sorto Nikolka.
KLIKNITE TUKAJ za sorto Radost.
KLIKNITE TUKAJ za sorto Elegantny.
KLIKNITE TUKAJ za sorto Jantarny.

KLIKNITE TUKAJ za ponudbo vseh sort debeloplodnih drenov.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


2 komentarjev na “Debeloplodni rumeni dren

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *