Kako pravilno pobiramo seme domačega paradižnika?

Kakšen paradižnik je primeren za pobiranje semena?

Pred nabiranjem semena paradižnika je treba vedeti, da ne odbiramo semena pri paradižnikih z oznako F1. To so hibridi, ki jih največkrat sadimo s pomočjo sadik, ki jih spomladi kupimo v vrtnarijah. Enako velja za paradižnik, ki je bil vzgojen s semena z oznako F1. Hibridna semena so običajno veliko dražja od navadnih in jih vrtičkarji ne uporabljajo množično.

paradižnik zrel plod

Odtrgamo zrel plod na drugi etaži domačega paradižnika.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Uspešno boste razmnožili navaden domač paradižnik, ki ni hibrid. Takšen paradižnik lahko pridelamo iz navadnega semena, ki smo ga kupili v trgovini in vzgojili domačo sadiko. Uspešni boste tudi z odbiro domačega semena pri sortah, ki jih gojijo naše babice, tete, strici in ostali vrtičkarji.

Najprej izberemo zrel domač paradižnik in ga narežemo

Izkušnje s semenarjenjem paradižnika so pokazale, da je za razmnoževanje domačega paradižnika najboljše seme z druge etaže plodov, ki ga pobiramo v avgustu. Zrel plod paradižnika, ki je mehak in zdrav prerežemo na polovico.

paradižnik režemo

Plod paradižnika narežemo na tanke kolobarje.

Zdravi naj bodo tudi zeleni deli rastline. Debelejše plodove narežemo na tanke kolobarje in ločimo seme, ki je obdano s sluzjo od mesantega dela. Drobne plodove češnjevcev lahko samo prerežemo in stisnemo semena.

Semena paradižnika izločimo in postavimo v drobno cedilo

Seme iz domačih paradižnikov pobiramo z žličko in ga zbiramo v ločenih kozarcih. Tako ne bo težav, da bi se semena različnih sort semena med sabo zmešala. Predlagamo, da označite vsak kozarec s sorto, ki vam je najbolj všeč. Po tem seme prestavite v cedilo in izpirajte toliko časa, da ločite seme od sluzi.

seme paradižnik

Iz paradižnika izločimo seme najboljših sort.

paradižnik operemo seme

Z vodo ločimo sluz od semena domačih sort.

Semena lahko ločimo tudi z vodo, ki jo nalijemo v kozarec

Nekatere paradižnike je najlažje stisniti v kozarec. To so predvsem manjši češnjevi paradižniki. Kašo in semena paradižnika v tem primeru zalijemo z manjšim kozarcem vode in pustimo, da se namaka slab teden. V kozarcih bo potekla fermentacija, ki bo omogočila, da se seme loči od sluzi.

Takšna semena imajo boljšo kalivost in so bolj čista od predhodne metode. Ta rešitev je primerna tudi za ostale domače paradižnike, ki jih želimo razmnoževati. Pri večjih plodovih ločimo meso od semenskega dela, postopek fermentacije pa je enak kot pri drobnih češnjevcih.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Seme po ločitvi od sluzi postavimo na suh papir in sušimo

Po ločitvi semena od sluzi, ki preprečuje kalitev semena v paradižniku, je treba postaviti seme na suho papirnato brisačo, da vpije odvečnjo vlago. Seme do konca posušite v zaveternem prostoru, da semena ne odnese veter. To najlažje naredite na okenski polici, ki ni ves dan izpostavljena soncu.

seme paradižnika po izpiranju

Semena paradižnika po izpiranju z vodo.

pobiranje semena paradižnika

Seme poberemo iz cedila in ga postavimo na suh papir.

Semena najboljših domačih paradižnikov lahko sušimo tudi v pečici in to na temperaturi pod 40 º C. Odlično se suši tudi v sušilnici za sadje in zelišča. Seme je suho že po nekaj dneh na okenski polici. V pečici ali sušilnici se suši še hitreje.

Skladiščenje semena paradižnika do časa setve za domače sadike

Pred spravilom semena paradižnika v kozarce mora biti seme suho. Seme paradižnika hranimo v steklenih kozarcih, ki dobro tesnijo.

Seme označimo in ga postavimo v temen, suh prostor. To je najpogosteje domača shramba, ki je nekoliko hladnejša od ostalih bivalnih prostorov. Semena označite z imeni sort in datumom, ko ste odbrali seme. Tako boste od začetka do sredine marca točno vedeli katero seme sejete za sadike.

Katero seme paradižnika je najbolj obstojno?

Priporočamo v branje knjižno novost Vrtnarimo z Mišo Pušenjak za začetnike in izkušene pridelovalce. Nova, jubilejna knjiga bo zaokrožila avtoričin opus vrtnarskih knjig s sodobnimi spoznanji na vseh področjih vrtnarjenja.

Semena, ki ste jih odbrali s fermantacijo so uporabna več let kot semena, ki ste jih odbrali z izpiranjem z vodo. Semena paradižnika, ki ste jih pridobili s postopkom fermentacije v kozarcih, bodo tako počakala tudi dve do tri leta. Treba je vedeti, da vsako leto ni ugodno za razmnoževanje paradižnika. Tako v mokrih in hladnih poletjih ne boste ostali brez domačega semena.

Zeleni svet priporoča:

Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela? Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Rezalna motika Anka je idealna rešitev, ki vam lahko pomaga pri  rahljanju zemlje, košnji, grabljenju, lažji setvi in plevelu. S tem vsestranskim orodjem lahko brez težav razbijete tako velike kot majhne grude zemlje.

Rezalna motika Anka, Ruske vile Premium in Nihajna motika Pepa, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. 

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.
Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *