*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Prve setve in sajenje v rastlinjaku

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Sajenje za mlado čebulo

V februarju smo sadili za mlado čebulo, ki bo popestrila solatni krožnik skupaj s prvo pomladansko solato. Čebulo smo sadili ob motovilec, ki se lepo razrašča po pozno jesenski setvi za paradižnikom.

Sajenje za mlado čebulo.

Za sajenje smo uporabili debel čebulček, ki bo hitreje zagotovil pridelek mlade čebule. Droben čebulček sadite raje za pridelek čebule, debel čebulček pa je odličen za prvo mlado čebulo.

Divja rukola ima oster okus

Ob užitni portulek smo sejali divjo rukolo. Seme je zelo drobno in ga je nekoliko težje sejati. Ob pregosti setvi bo treba redčiti posevek. Divja rukola je prezimno bolj trdna od navadne rukole, ima tudi nekoliko bolj oster okus in se lepo ujema z ostalo listno zelenjavo, ki jo uporabljamo za pripravo svežih domačih solat.

divja rukola

Drobno seme divje rukole.

Prvič smo sejali užitni portulak

Užitni portulak dela družbo motovilcu in čebuli. Pravimo mu tudi tolščak, nekateri ga poznajo predvsem kot plevelno rastlino. Seme portulaka kali v enem ali dveh tednih, vse je odvisno od vremena.

Rastlina hitro raste in jo režemo že po slabem mesecu. Po rezi se dobro obrašča, liste pa uporabljamo kot dodatek zelenjavi, jih pripravimo kot špinačo ali različnim zeliščnim omakam.

Seme užitnega portulaka.

Portulak ali tolščak čisti kri in je bogat z vitamini. Vsekakor bo s svojim osvežilnim, slanim in kislim okusom popestril vaš jedilnik.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov v vrtu in rastlinjaku.

Sajenje za mlad česen

Nismo pozabili na sajenje za mlad česen. Za sajenje mladega česna smo uporabili drobne notranje stroke. Debelejše stroke uporabljamo v kuhinji in za sajenje spomladanskega česna. Priporočamo, da česen pred setvijo razkužite z žajbljevim čajem. Seme namočimo v hladen čaj za nekaj minut.

mladi česen

Sadili smo za mladi česen.

Setev špinače za rezanje

Ob jagode, ki zagotavljajo prvi sladki plod v rastlinjaku in razveseljujejo otroke smo sejali špinačo. Seme špinače je lahko za setev in ga je nekoliko lažje sejati kot rukolo, zimski portulak in azijsko listno zelenjavo. Tudi špinača bo popestrila špinačni krožnik iz rastlinjaka, saj bomo redno rezali užitne mlade liste.

seme špinače

Špinačo smo sejali ob jagode.

Sejali smo azijsko listno zelenjavo

Mešanico azijske listne zelenjave smo sejali ob špinačo. Seme je v sorodu z rukolo, ki je njen slab sosed, zato pazimo, da teh dveh vrtnin ne sejemo skupaj. Drobno seme bomo po setvi redčili in redno rezali mlade liste, ki imajo liste zanimivih oblik in barv. Okusni listi imajo okus po gorčici, uporabljamo jih v solatah, juhah in različnih azijskih jedeh.

Azijaska listna zelenjava je zanimivega okusa in barv.

Setev graha

V rastlinjak smo sejali tudi grah. Pred tem je na tem mestu uspevala paprika. Tako bomo obogatili tla in poskrbeli za nekoliko širši kolobar. Grah bomo pobirali v spomladanskem času sajenja kumar, paprike in paradižnika. Za grahom bomo na ta del rastlinjaka sadili kumarice.

Nismo pozabili na mesečno redkvico

Mesečno redkvico sejemo med različne počasi rastoče vrtnine. Pazimo, da je ne sejemo ob rukolo, azijsko listno zelenjavo, saj je s temi rastlinami v sorodstvu. Največkrat jo sejemo med solato, lahko jo sejete tudi med česen. V vrtu priporočamo, da skupaj sejete seme redkvice in korenčka. Tako korenček ne boste sejali pregosto, vedeli boste tudi kje ste sejali korenček, saj redkvica hitro kali.

Sadili bomo tudi sadike solate

Svoj prostor v rastlinjaku bo našla tudi solata iz sadik. Prve sadike solate v vrtnarijah najdemo v polovici februarja. Solato običajno sadimo med počasi rastoče vrtnine, raste lahko skoraj povsod. Pri tem pazimo, da je v vrtu prevečkrat ne sadimo na isti prostor. Solato sadimo v rednih mesečnih presledkih, tako si zagotovimo domač pridelek skozi celo leto.

Sajenje solate. Na prazna mesta lahko sadimo in sejemo že januarja.

Zeleni svet priporoča:

Rastlinjak zagotavlja celoletno oskrbo s svežo domačo zelenjavo. Čas je, da izberete semena. V rastlinjak boste sejali že v febraurju, prve setve v vrtu pa opravite v mesecu marcu.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo ročnega sadilca za sadike.

**
KLIKNITE TUKAJ za brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov v vrtu in rastlinjaku.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *