Pravilna izbira motorne žage

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

Namen motorne žage

Motorne žage delimo po namenu v tri grobe skupine – hobby, kmečke in profesionalne motorne žage.

Hobby žage so namenjene občasnim uporabnikom, ki žago potrebujejo nekajkrat na leto in je tudi takrat ne obremenjujejo. To so žage, ki so praviloma nekoliko manjše, manj močne in tudi nekoliko manj ergonomske.

Kmečke žage so namenjene občasnim uporabnikom, ki na letni ravni razžagajo 50 – 100 m3 drv ali podrejo nekaj dreves. Žage so različno velike, njihove motorne nastavitve so nekoliko blažje, tudi ergonomsko so nekoliko pomanjkljive. Predvsem so šibkejše v razmerju moč : teža.

Profesionalne motorne žage so namenjene rednemu delu v gozdu. So različnih velikosti, ergonomsko izpopolnjene in imajo najugodnejše razmerje moč : teža. Zaradi vgradnje bolj izpopolnjenih delov so te žage najdražje. Seveda je samoumevno, da profesionalni sekač tako žago tudi vzdržuje. Če žaga ni vzdrževana ni nič bolj vzdržljiva od drugih.

Velikost žag

Po velikosti delimo žage v dve skupini – gojitvene motorne žage in sekaške motorne žage. Motorne žage za sečnjo imajo močnejši motor (vsaj 3 KM) in so večje ter težje. Namenjene so sečnji in izdelavi debelejših dreves. Gojitvene žage so manjše in so namenjene redčenjem in drugim negovalnim delom.

Varnost žag

Vse žage, ne glede na velikost in namen, morajo ustrezati varnostnim zahtevam. Najpomembnejši varnostni elementi so zavora verige, lovilec verige, razširjen vodilni ročaj, blokada za plin in delujoče stop stikalo.

Trio brake sistem predstavlja dodatno ročico nad vodilnim sistemom.

Quickstop sistem je vezan na blokado plina na vodilnem ročaju.

Nekatere motorne žage pa so dodatno opremljene še z tretjo zavoro. Pri Husqvarni govorimo o sistemu Triobrake, pri Stihlu pa o Quickstop sistemu.

Izbira motorne žage glede na namen rabe

Kaj izbrati? Pomislimo na delo z žago. Kdaj in zakaj največkrat potrebujemo motorno žago? Nekdo, ki potrebuje žago dva tedna v letu za razrez debelih hlodov za drva, bo izbral veliko in močno žago, lahko celo izrabljeno profesionalno sekaško žago, saj nima interesa dosegati norme pri sečnji.

Sadjar bo pogledal za manjše žage, kjer je bistvena okretnost in možnost gladkega reza. V tem primeru ni odveč pogledati za carving rezalno garnituro, ki ima tudi najmanjšo možnost povratnega udarca. (slika v filmu 1:30-oblika konice letve zmanjša možnost povratnega udarca) Morda bi izbral celo baterijsko žago.

Povprečni uporabnik bo verjetno izbral žago, ki ima okrog 3KM, saj bo taka žaga omogočala normalno delo pri redčenjih, čiščenju grmovja, rezanju drv, hkrati pa bo omogočala tudi podiranje debelejših dreves. Samo malo počasneje bo šlo, kar pa pri delu brez norme ne igra vloge.

Gregor Češarek, dipl. inž. gozdarstva

Učitelj strokovnoteoretičnih predmetov na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna. Poleg pouka občasno izvaja tudi izobraževanja odraslih, promocije varnega dela in vzdrževanja motorne žage.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *