Pogoste napake pri brušenju verige motorne žage

Svetuje Gregor Češarek, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna.

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

Napaka pri brušenju z obema rokama

Napaka se dogaja zaradi premoči ene roke nad drugo. Npr. pri brušenju levega rezilca pilo rahlo pritiskamo v zob. Ob vodenju prek polovice dolžine pile, zaradi daljše ročice, leva roka premaga silo desne in vodenje pile se zaključi skoraj pravokotno na letev (meč). Zob postane zaokrožen. Tak zob ima dejanski kot brušenja skoraj 900, kar privede do majhnega rezalnega učinka.

Napako odpravimo tako, da spremljamo smer pile in vedno uporabljamo pilo, ki dobro reže. Ostra pila za brušenje ne potrebuje pritiskanja v zob. Druga možnost je brušenje z eno roko, kar pa zahteva več vaje in občutka.

Pila zaradi premoči leve roke ni vodena ravno, ampak zaokroženo.

KLIKNITE TUKAJ za nasvet o pravilnem brušenju verige motorne žage.

Brušenje pod napačnim kotom

Kljub ravnemu vodenju pile, se lahko zgodi, da kot brušenja odstopa od idealnega. Pravilni kot brušenja znaša 250 oz. 300, kar je odvisno od tipa rezilca. Kot je označen s črtico na koncu zoba.

Če je kot premajhen, je rezalni učinek manjši. Če je kot prevelik, rezalni učinek povečamo, vendar samo za mehak lesOb dotiku z trdim lesom (grče ali trdi listavci), prihaja do močnih tresljajev in zadiranja v les. Pogosto motorno žago tudi zaduši, ker nima dovolj moči za odrez prevelike količine lesa. Če pa s tako verigo zadenemo v kamen, se zob zlomi.

Prevelik kot brušenja verige motorne žage.

Veriga, ki je brušana na takšen način lahko povzroča močne tresljaje.

Prenizko in previsoko vodenje pile

Če pilo vodimo prenizko, brusimo predvsem pazduho rezilca, samega rezila pa ne. Podobno se dogaja pri brušenju s pretanko pilo. Bočni kot rezilca se povečuje in zob dobi obliko »orlovski kljun«. Zob ima slabši rezalni učinek, pogosto se zadira v les, ob stiku s trdim lesom ali kamnom, pa se večkrat odlomi ali močno zakrivi. Nizko brušenje največkrat preide tudi brušenje spojnih ploščic, tako da se veriga ob večji sili tudi strga.

Pri „orlovskem kljunu“ se veriga lahko strga.

Visoko vodenje privede do slabega rezalnega učinka. Podobno se dogaja pri brušenju s predebelo pilo. Bočni kot se bliža 900 kar onemogoča rezanje lesa. Napako odpravimo tako, da držimo pilo v višini, kjer 1/5 pile oz. 1mm pile sega nad višino rezilca.

Če je pila držana previsoko, veriga ne reže dobro.

Ker je vodenje pile zahtevno, imajo občasni uporabniki zaradi manj vaje, večje težave pri brušenju. Rešitev je dokaj preprosta, saj za vodenje pile obstaja več šablon, ki preprečujejo prenizko ali previsoko brušenje.

Kot brušenja pa ali lažje kontroliramo, ali nastavimo na šabloni. Prednost šablon je predvsem v priročnosti, saj jih imamo lahko vedno s seboj. Tudi v gozdu.

Gregor Češarek, dipl. inž. gozdarstva

Učitelj strokovnoteoretičnih predmetov na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna. Poleg pouka občasno izvaja tudi izobraževanja odraslih, promocije varnega dela in vzdrževanja motorne žage.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *