*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Osnovni načini rezi z motorno žago

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

Vžiganje motorne žage

Vžiganje motorne žage med koleni.

Za zagon motorne žage sta dovoljena le dva načina. Zagon hladnega motorja na tleh, kjer z nogo stopimo v vodilni ročaj in z roko držimo žago za nosilni ročaj. Druga možnost je zagon motorja, kjer vodilni ročaj primemo z nogami tik nad koleni.

Vžiganje motorne žage, ko držimo žago le z eno roko je nevarno – velika možnost ureza.

Osnovni rezi

TREBUŠNI REZ je najpogostejši rez, ko režemo s trebušno stranjo letve. Veriga vleče žago v les.

HRBTNI REZ je ergonomsko neugoden, saj žago potiska v delavca, zato je nujna opora žage v nogo.

Hrbtni rez, opora žage v nogo.

 

PAHLJAČASTI REZ iz enega oporišča je primeren pri prežagovanju tanjših debel. Pozorni bodimo na višino oporne točke, saj lahko pride konica letve ob zaključku reza nevarno blizu noge. Temu se izognemo z rezom iz več oporišč. V vsakem primeru uporabimo ostrogo in možnost naslona žage na deblo. Tako prenesemo celotno težo žage na deblo in sprostimo roke.

KOMBINIRANI REZ uporabimo pri prerezu napetih debel. Vedno prerežemo najprej stisnjena vlakna, pri čemur pazimo, da nam ne stisne letve. Tak rez zmanjša možnost vzdolžnega pokanja debla.

Pri tanjšanju premera najprej prerežemo celoten obod, kar preprečuje pokanje in kaže stranske napetosti.

TANJŠANJE PREMERA je rez, ki ga uporabimo pri prerezovanju debelih debel ali pri prerezovanju napetih debel. Pri zelo napetih deblih je tak način prereza (ob upoštevanju zaporedja prereza stisnjenih in na koncu napetih vlaken), bolj varen in zanesljiv kot sam kombinirani rez.

Rez nam tudi nakazuje morebitne stranske napetosti, saj sproti spremljamo širino reza – če se zapira, deblo sili stran od nas, če se odpira, sili v našo smer!

»Posteljica« pri vbodnem rezu, kjer s trebušno stranjo naredimo osnovo, nato pa motorno žago potiskamo v deblo.

VBODNI REZ je najzahtevnejši rez. Nevarnost predstavlja povratni udarec, ki lahko delavca hudo poškoduje po glavi ali obrazu. Tudi urez v ključnico ni izključen. Pravilna izvedba močno zmanjša nevarnost. Pogoj za varno izvedbo je izdelava »posteljice«.

Če bolj obremenimo zobe na trebušni strani, žago vleče v deblo, če pa obremenimo konico ali hrbtno stran, prihaja do tresljajev, na začetku pa tudi do povratnega udarca.

 

Glavno pravilo izvajanja prežagovanja je rezanje s polnim plinom. Pri polnem plinu ima veriga veliko rezalno moč in reže z manj tresljaji in zatikanji! Tako verigo lažje vodimo in je zato rezanje varnejše.

Za delo moramo izpolniti več pogojev. Imeti moramo izpravno in vzdrževano motorno žago, osebno varovalno opremo in znanje. Opremo in žago lahko kupimo, znanje pa moramo osvojiti. Najbolje pod nadzorom izkušenih in veščih ljudi.

Gregor Češarek, dipl. inž. gozdarstva

Učitelj strokovnoteoretičnih predmetov na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna. Poleg pouka občasno izvaja tudi izobraževanja odraslih, promocije varnega dela in vzdrževanja motorne žage.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *