*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Osebna varovalna oprema pri žaganju z motorno žago

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

Čelada

Čelada je namenjena varovanju glave. Tudi če režemo drva na dvorišču, kjer ni nevarnosti padanja vej z višine, uporabljamo čelado zaradi varovanja obraza in sluha.

Školjka čelade nas varuje pred padajočimi vejami in drugimi deli dreves. Zaradi UV žarkov in temperaturnih sprememb se tudi školjka iztroši, tako da jo je potrebno menjati na vsaka tri leta.

Pred žagovino in drugimi delčki, ki lahko poletijo v naš obraz, nas varuje zaščitna mrežica ali vizir. Pred hrupom pa naša ušesa varujejo glušniki. Le te sicer lahko nadomeščamo z ušesnimi čepki, vendar moramo biti pozorni na kvaliteto in namen zaščite sluha.

Hrup škodljivo deluje z močjo udarnega vala in frekvenco, zato niso vsi glušniki primerni za dušenje hrupa motorne žage. Nezaščitena ušesa so izpostavljena trajnim okvaram sluha.

Jopič

Zgornji del obleke mora imeti signalno barvo, da smo dobro vidni. Imejmo dolge rokave, saj je čiščenje smole z rok neprijetno, pa tudi odrgnin ali prask bo manj.

Protiurezne hlače

Protiurezne hlače varujejo nogo pred urezom. Delujejo na osnovi dolgih trpežnih vlaken, ki se v primeru ureza ovijejo okrog pogonske gredi na sklopki in ustavijo vrtenje verige.

Standard določa, da stopnjo zaščite dokazuje našitek in ne nalepka!

Glede na hitrost verige se tudi plasti vlaken razlikujejo. Osnovno zaščito nudijo hlače »class 1«, katere ustavijo verigo pri hitrosti 21m/s. Te zadostijo veliki večini motornih žag.

Poznamo pa še višje kategorije, ki ustavljajo verigo pri višji hitrosti. Stopnjo zaščite nam pokaže našitek.

 

Čevlji

Sekaški čevlji imajo neprerezljivo kovinsko kapico za zaščito prstov. Žal številni uporabniki čevlje izpuščajo pri domači rabi, kar je nevarno.

Če pri žaganju drv veriga ne reže najbolje in žago nekoliko potiskamo, bomo ob prerezu debla samodejno potisnili letev žage močno navzdol in po sreči zgrešili nogo. Včasih pa nam sreča obrne hrbet in ostanemo brez enega ali več prstov.

Našitek na protiureznih čevljih.

Tudi čevlji nudijo določeno protiurezno zaščito, ki jo dokazuje našitek na čevljih.

Rokavice

Rokavice varujejo roke pred odrgninami in poškodbami zaradi tresljajev. Suhe in tople roke so manj občutljive na tresljaje. Kljub temu je škodljivi vpliv velik in povzroča poškodbe krvožilnega in živčnega sistema prstov in dlani.

Prva pomoč

Najhitreje najdemo prvo pomoč, če je pri roki.

 

Paketek ročne prve pomoči naj bo vedno pri roki. Hitra pomoč je izrednega pomena pri vsaki poškodbi. Pri izbiri opreme bodimo pozorni tudi na standarde. Ti se sicer nekoliko spreminjajo, je pa potrebno upoštevati standardizacijo za gozdarstvo.

 

Trenutno so v veljavi naslednji standardi:

Gozdarska čelada (ne sme biti starejša od treh let)

– SIST EN 397,
– Vizir ali mrežica EN 1731,
– Glušniki EN 352 – 3.

Delovna obleka

– protiurezne hlače SIST EN 381-5 A (dvotretjinski obseg, razred 1 = 20 m/s),
– Jopič signalne barve (npr. EN 471).

Rokavice (navadne, mehanska zaščita EN – 388 ali protiurezne EN – 381-7).

Sekaški čevlji – SIST EN 20345 S1 ali S2 ali S3.

Oprema je glede varnosti standardizirana in cena ne vpliva na varnost. Razpon cen, ki je izredno velik, je posledica ergonomije opreme.

Hlače, ki so lahke, nepremočljive, zračne, raztegljive, se ne trgajo in so protiurezne je možno narediti, samo drage so. Če jih potrebujemo nekajkrat na leto, tako visokega standarda ergonomije niti ne opazimo v celoti, če pa so to vsakodnevne delovne hlače, pa se pozna.

Oprema nižjega cenovnega razreda je bolj ali manj dostopna vsakomur. Razmišljati o opremi po poškodbi je prepozno, opremimo se prej.

Gregor Češarek, dipl. inž. gozdarstva

Učitelj strokovnoteoretičnih predmetov na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna. Poleg pouka občasno izvaja tudi izobraževanja odraslih, promocije varnega dela in vzdrževanja motorne žage.

natisni članek

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *