Jagode, primerne sorte in sajenje na domačem vrtu

Izberite pravo sorto jagod za vaš vrt

Za vrtičkarje najbolj priporočamo večkrat rodne sorte jagod, ki rodijo od maja do jeseni. Najbolje je, da izberete večkrat rodno sorto jagode Mara des Bois (POSEBNOST), ki je zelo bujna sorta, rodi enakomerno skozi celo leto, od pomladi do prvega mraza. Plod je srednje debel, podolgovato-okrogle oblike, bleščeče svetlo rdeče barve s specifično aromo gozdnih jagod. Okus plodov je izvrsten, saj je sorta poznana po svoji sladkosti in aromi po gozdnih jagodah. Sorta Mara des Bois je primerna za vzgojo v tunelih, na prostem ali kot obešanke.

Splošno odporna je tudi večkrat rodna jagoda Ostara (ODPORNA), ki uspeva skoraj v vsaki zemlji in ni zahtevna za lego. Če izberete sončno lego se boste sladkali z njenimi srednje debelimi plodovi. Večkrat rodno jagodo Albion z obilo jagod sadijo tudi profesionalni pridelovalci. V ponudbi so samo FRIGO sadike. Dobra je tudi jagoda Elsanta, ki je enkrat rodna in rodi srednje zgodaj. Plod je debel in aromatičen.

Jagoda ALBION. ©AdobeStock

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo večkrat rodnih SADIK JAGOD Mara des Bois (POSEBNOST), Ostara (ODPORNA), Albion in enkrat rodne jagode Elsanta.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo OSTALIH sadik jagodičja (maline, ameriške borovnice, robide, ribez, kosmulja, sibirska borovnica,…).

Kakšna je razlika med navadnimi in frigo sadikami jagod?

Za večje nasade se bolj priporoča FRIGO sadike, ki so cenejše in hitreje rodijo, saj hitreje začnejo z rastjo. Frigo sadike so v zimskem času shranili v hladilnici, zato jih imenujemo ‘frigo’. To pomeni, da so v mirovanju in so pripravljene na sajenje, ko jih posadimo pa se hitro prebudijo in začnejo z rastjo, zato je tudi pridelek praviloma hitrejši.

Navadne sadike jagod v lončku so bile vzgojene v lončkih in jih vrtičkarji bolje poznajo. Te sadike jagod najbolj pogosto sadite na vrtu,  vendar pa potrebujejo več nege in pozornosti, da se prilagodijo novemu okolju. Za boljši pridelek se bolj priporoča sajenje frigo sadik.

Kdaj sadimo jagode?

V spomladanskem času sadimo jagode od druge polovice marca dalje in v aprilu. Tako se do poletja bolje ukoreninijo. Opravilo je najbolje opraviti pred močnejšim aprilskim dežjem. V poletnem času jih sadimo druge polovice avgusta dalje.

Mesečnim jagodam odtrgamo prve cvetove in plodove, da se sadike bolje ukoreninijo. Nove sadike jagod sadimo vsako tretje leto, ker se obstoječi nasad izrodi. Natančnega časa sajenja jagod za ljubiteljsko pridelavo ne določamo.

mesečne jagode

Večkrat rodne – mesečne jagode.

 

Plodove večkrat rodnih jagod uživamo od konca maja dalje in tekom celega poletja do pozne jeseni, če nam le dopušča vreme. V hudi poletni vročini se cvetenje navadno ustavi.

Plodovi so bogati z vitamini in minerali. Poleg plodov so užitni tudi mladi listi. Mlade liste lahko pobiramo drugo leto po sajenju in jih uporabljamo za pripravo čaja.

 

jagode

Zdrave domače jagode so najboljše. ©AdobeStock

Jagode blagodejno vplivajo na črevesno klimo, krepijo kosti, lase ter pomlajevalno delujejo na kožo. Jagode zato simbolizirajo mladost. Plodovi jagod so sladki, aromatični, sočni in zelo zdravi.

Priprava gredic na sajenje jagod

Jagod ne sadimo tam kjer smo predhodno sadili paradižnik, papriko kumare in krompir. Sadimo jih navadno skupaj z česnom. Jagode lahko sadimo tudi kot soseda špinači, čebuli, poru, solati in fižolu. Najpogosteje jih sadimo na del vrta, kjer jih bomo izkoriščali tri do štiri leta. Po obdobju treh let bodo jagode slabše kvalitete in jih bo potrebno nadomestiti z novimi sadikami.

sadilna razdalja_sajenja_jagod

Nasad jagod s primerno razdaljo sajenja.

Če imamo dovolj prostora na vrtu jih prav tako kot v intenzivni pridelavi sadimo na grebene široke 50 cm in 30 cm višine. Na manjših površinah lahko oblikujemo klasične gredice široke 1, 2 m in upoštevamo razmik 40 cm med rastlinami.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo večkrat rodnih SADIK JAGOD Mara des Bois (POSEBNOST), Ostara (ODPORNA), Albion in enkrat rodne jagode Elsanta.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo OSTALIH sadik jagodičja (maline, ameriške borovnice, robide, ribez, kosmulja, sibirska borovnica,…).

Uporaba zastirke in gnojenje jagod

Zastirko iz slame uporabimo preden začnejo jagode zoreti. Slame ne polagamo spomladi, saj preprečimo ogrevanje zemlje in zato jagode kasnijo z zorenjem. Slama deluje kot zastirka, da plodovi niso umazani, se hitreje osušijo in tako zmanjšamo pojav plesni, preprečuje izhlapevanje vode in ovira rast plevelov.

Jagode imajo rade gnojenje s kompostom in sadjarska gnojila pripravljena za jagodičevje. Prav tako jih lahko tudi med zorenjem malo dognojimo.

Vzdrževanje obstoječih gredic

Spomladi še preden začnejo jagode odganjati grme očistimo suhega listja. Odstranimo tudi poškodovane liste ter živice, ki smo jih prejšnjo sezono pozabili odstraniti. Posebno pozornost namenimo čiščenju okuženih listov z glivičnimi boleznimi, ki povzročajo pegavosti (rdeča in bela listna pegavost). Okužene liste porežemo in sežgemo.

Nasad pognojimo in zemljo okoli grmov plitvo zrahljamo. Paziti moramo predvsem na predoziranje z dušičnimi gnojili. Vzdržujemo zračen ter ne pregost grm. Med jagode lahko spomladi posadimo tudi stroke česan za mlad česen ali čebulček za mlado čebulo. 

nabiranje jagod

Otroci uživajo v raziskovanju vrta, še posebej se veselijo rdečih jagod. ©AdobeStock

Kako razmnožimo domače sadike jagod?

V domačem vrtu lahko vzgojimo zelene sadike, ki iz živic. To naredimo tako, da  matičnim rastlinam odtrgavamo cvetove in jih pustimo, da živice poženejo ter se ukoreninijo. Presajamo jih od sredine avgusta dalje pa vse do septembra. Te sadike drugo leto že obrodijo.

Bolezni in škodljivci jagod

Odpornejše sorte jagod so manj dovzetne za bolezni, ki jih pogosto opazimo na manj odpornih sortah. Na manj odpornih sortah, ki jih gojimo na prostem največkrat opazimo pojav listnih pegavosti (rdeča in bela pegavost).

Plodove lahko okuži siva plesen, ki se lahko v ugodnih pogojih hitro širi. Pojavi se lahko tudi pepelovka na listih. Škodljivi so predvsem polži, proti katerim se borimo na različne načine. Več o polžih preberite v članku. Opazimo tudi uši in pršice.

Rdeča listna pegavost.

Bela listna pegavost

Bela listna pegavost.

Nemalokrat nam zagode hrošček iz skupine rilčkarjev – jagodov cvetožer. Škodo povzročajo tudi drugi rilčkarji. V času cvetnih popkov samica odlaga jajčeca v popek. Ličinke se hranijo z vsebino cvetnih popkov.

Zeleni svet priporoča:

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo večkrat rodnih SADIK JAGOD Mara des Bois (POSEBNOST), Ostara (ODPORNA), Albion in enkrat rodne jagode Elsanta.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo OSTALIH sadik jagodičja (maline, ameriške borovnice, robide, ribez, kosmulja, sibirska borovnica,…).

Povezane vsebine:

 

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


49 komentarjev na “Jagode, primerne sorte in sajenje na domačem vrtu

 1. Nataša

  Jagode so moj najljubši sadež,ampak če bi mi nekdo na izbiro ponudil (četudi zastonj) 10 kg vrtnih jagod ali pa eno samo gozdno,bi izbrala gozdno,ker njen vonj in okus odteha vse ostale.

  Reply
 2. Blaž zimšek

  Pozdravljeni
  Ali lahko posajene mladike iz živic preko zime pustim v lončkih in v temnem prostoru in ali je potrebno zalivati??
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, v lončkih jih vkopljite v zemljo in dobro prekrite z folijo, če je možno jih pospravite raje v kak neogrevan rastlinjak, toplo gredo, nikakor pa v ogrevan bivalni prostor.

   Reply
 3. Tatjana

  Pozdravljeni,
  ali smem že posajane jagode izkopati, urediti (prekopati, pognojiti…) gredo in jih nazaj posaditi? Bo to zmotilo njihovo rast?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav,

  Tatjana

  Reply
 4. Ana

  pozdravljeni!
  imam veliko gredo jagod zanima me ali lahko že zdaj mlade sadike izkopljem in jih posadim v stiropornate lončke, jih dam nekam na toplo da prav pozenejo in jih kasneje dam komu ki jih želi ker imam tega ogromno in se mi zdi škoda stran metati.

  Reply
 5. Peter

  Zdravo.
  Sadim jagode v 3 litrskih loncke, ki jih napolnim z 100% domacim dobro ulezanim kompostom. Zraven dodam se malo lesnega pepela (kalcij bi naj bil za cvetenje, fosfor pa za korenine). Zanima me ali je za eno leto tovrstne zemlje dovolj hrane ali pa bi po enem mesecu moral dognojevat z tekocim gnojilom za jogode?
  Cisto malo je dnu dobro ulezan konjski gnoj.
  Za zalivanje uporabljam “usrano fekalno” vodo iz racjega bazena.
  Ali popolnoma kompostno zemljo odsvetujete?

  Reply
 6. zmedena jagoda

  Pozdravljeni,
  Pri presajevanju jagod v korita sem ocitno uporabila malo prevec gnojila in v roku par dni so mi vsi lepi zeleni listi postali pozgani rjavi. Kaj sedaj? Ce liste odstranim, ali se bodo sadike pobrale in zacele na novo poganjati ali kaj svetujete?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, najverjetneje ste s preveč gnojila poškodovali koreninski sistem, treba bo kupiti nove rastline in paziti, da neposredno na korenine ne gnojimo. Paziti je potrebno tudi na količino dodanega gnojila. Količine so vedno navedene na zadnji strani embalaže.

   Reply
   • Jozi

    Isti problem imam jaz, s tem, da gre za precej velik nasad jagod. A jim ni vec resitve, ko enkrat listi zacnejo rjavet? Zamenjva zemlje, presaditev, karkoli??
    Je pa tako, da na embalazi je pisalo pest gnojila za sadiko, jaz sem z pestjo pognojila 5, 6 sadik.

    Reply
 7. Marta Kopušar

  prosim, če mi lahko poveste ali so mesečne jagode tiste,ki večkrat rodijo, ali tiste, ki rodijo samo enkrat. hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, zatirate jih lahko z naravnimi pripravki proti škodljivcem, ki so namenjeni ekološki pridelavi. Oglasite se v bližnji Kmetijski zadrugi ali kmetijski apoteki.

   Reply
 8. Irena

  Pozdravljeni, ali lahko kupim mesečne jagode tudi pri vas in mi pošljete po pošti, hvala za odgovor lp.

  Reply
 9. urska

  zivjo.zanima me,ce pomaga pripravek iz njivske preslice proti pegavosti in ce kako vpliva to na plodove,torej tiste,ki so ze razviti. obtrgavam obolele liste in jih ne kompostiram.hvala za odgovor.

  Reply
 10. Slavko

  Zdravo,zanima me zakaj mi celoletne jagode nočejo več roditi, ampak poganjajo samo živice.Rodile so samo prvič ampak je pozeba zdesetkala pridelek.
  Prosim za nasvet kaj storiti.

  Reply
 11. Katarina

  Pozdravljeni.
  Mene pa zanima če lahko presadim jagode takoj na drugo gredico ali jih moram najprej v lončke in pustit čez zimo v neogrevanem rastlinjaku pa potem spomladi posadit ven na gredico. Hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni jagode lahko sadite kar takoj na stalno mesto, če imajo dovolj korenin. Lahko jih posadite tudi v lončke in jih naprej koreninite v zavetju.

   Reply
 12. Marija Planinc

  POZDRAVLJENI! Spomladi sem posadila mesečne jagode. V začetku so rodile lepe, velike plodove, v tej poletni vročini malo manj, sedaj pa se pojavljajo zelo majhni plodovi. Vmes sem jih tudi dognojila, vendar ni vidnih rezultatov. Prosim za nasvet. LP

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, jagode so manjše ali pa jih ni zaradi prehude vročine. Pomaga senčenje in zastiranje s slamo. Pridelek mesečnih jagod pa bo tekom poletja kljub temu manjši.

   Reply
 13. Gordana Sečko

  Pozdravljeni.
  Vljudno bi prosila, če ima kdo kaj odveč mesečnih jagod za sajenje bi se priporočala.
  Rabila bi enih 50 komadov.

  Hvala

  Reply
 14. Živa

  Pozdravljeni! Kupila sem viseče jagode pa me zanima ali jih je nujno potrebno posaditi v viseči lonček. Če jih posadim na vrt, bi delale(bi se plazile po tleh)? Lep pozdrav, Živa

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Živa, viseče jagode bi se plazile po tleh, imajo daljše vitice, raje sadite čez škarpo ali pa večji lonec.

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Albina, lahko uporabite tudi lubje za zastirko, največkrat se uporablja za zastirko jagod slama ali agrotekstil.

   Reply
 15. Anja

  Pozdravljeni, jagode imam v obešankah na terasi. Zanima me koliko vode potrebujejo, kako pogosto je potrebno zalivanje?

  Reply
 16. Matej

  Pozdravljeni.
  Jagode sem pred dobrim mesecem nasadil na folijo z luknjami. Ker so jagode pognale živce me zanima, če je potrebno le-te odstraniti, da se ojača koreninski sistem ali jih lahko pustim? Ali živce izčrpavajo matično rastlino?

  Reply
 17. Matej

  Pozdravljeni.
  Imam problem, da jagode oblegajo mušice, kako se jih znebiti? Jagode so pogrižene nato gnijejo in plesnijo. Kaj predlagate?
  Hvala in LP.

  Reply
 18. Ivica

  Pozdravljeni!
  Kupila sem jagode Sonata. Ne vem, ali so enkrat rodne ali mesecne (upam, da so, na embalazi ni napisano).
  Hvala za odgovor!
  Lp

  Reply
 19. Fani Sešek

  Jagode sem prvič posadila pod črno folijo, v luknje, ki sem jih izrezala za sadiko. Podzemnega zalivanja nimamo. Zelo slabo so rodile. Ali je bila to napaka in lahko imaš folijo na zemlji le tam, kjer je kapljicno zalivanje in ali naj folijo zdaj poberem ter bom spomladi zastrla s slamo?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Fani, vsekakor je dobro, da jagode po potrebi (ne pretirano) namakate, dobro je da se jagode tudi senči z mrežo, če je prehuda sončna pripeka.

   Reply
 20. Marija

  Zakaj se jagod ne sadi tja, kjer je lani rastel paradižnik (kumare, paprika)? Ne vedoč za to, sem si letos rezervirala prostor za jagode (za naslednja tri leta) ravno na taki lokaciji. Lahko vseeno, s kakšnimi dodatnimi ukrepi, jagode sadim sem?
  Glede na to, da čez nekaj dni prihaja ohladitev z dežjem – kdaj svetujete sajenje novih jagod?
  Hvala!

  Reply
 21. Renata

  Pozdravljeni
  Ali lahko presadim jagode,ki še se cvetijo oz.rodijo, imam jih v visečih teglih so pa že kar razmnožile?
  Hvala
  Renara

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Renata, jagode po 3 letih sadite kot nove sadike, po 3 letih nehajo roditi najboljši čas je v drugi polovici avgusta.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *