*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Jagode

mesecne_jagode

Večkrat rodne – mesečne jagode

 

Plodove večkrat rodnih jagod uživamo od konca maja dalje in tekom celega poletja do pozne jeseni, če nam le dopušča vreme. V hudi poletni vročini se cvetenje navadno ustavi.

Plodovi so bogati z vitamini in minerali. Poleg plodov so užitni tudi mladi listi. Mlade liste lahko pobiramo drugo leto po sajenju in jih uporabljamo za pripravo čaja.

Jagode blagodejno vplivajo na črevesno klimo, krepijo kosti, lase ter pomlajevalno delujejo na kožo. Jagode zato simbolizirajo mladost. Plodovi jagod so sladki, aromatični, sočni in zelo zdravi.

Tabela: Uporabne večkrat rodne (mesečne) sorte jagod

Sorta (kliknite za ogled) Čas zorenja Posebnost
Albion od maja do prvih zmrzali odporna na bolezni, visok donos
San Andreas od maja do prvih zmrzali odporna na bolezni, bujna rast in dobra rodnost
Ljubezenska gozdna jagoda (Fragaria vesca) do jeseni okusna, zdrava gozdna jagoda z rožnatimi cvetovi

gozdne_jagode

Gozdne jagode

 

Sorte jagod delimo na enkrat in večkrat rodne. Enkrat rodne jagode delimo še na zgodnje, srednje pozne in pozne sorte.

Pridelujemo lahko tudi gozdne jagode, viseče jagode, ki tvorijo plodove na daljših viticah, ter ponesrečeno poimenovane ´jagode vzpenjavke´, ki marsikateremu trgovcu služi kot dobra reklama, vrtičkar pa zaman pričakuje, da bo taka jagoda zares sama splezala po opori.

Najdemo pa tudi sorte jagod z zanimivimi vijolično – rdečimi cvetovi, ki prav tako obrodijo.

KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Kdaj sadimo jagode?

Natančnega časa sajenja jagod za ljubiteljsko pridelavo ne določamo. Sadimo jih najpogosteje spomladi, ali od druge polovice avgusta dalje.

Zelo razširjene so zelene sadike, ki jih vzgojimo iz živic. Ta način je uporaben tudi v domačih vrtovih. Matične rastline lahko uporabimo za razmnoževanje. Odtrgavamo jim cvetove in pustimo, da živice poženejo ter se ukoreninijo. Presajamo jih od sredine avgusta dalje pa vse do septembra. Te sadike drugo leto že obrodijo.

Sadike, ki jih kupimo spomladi v lončkih rodijo že isto leto. Mesečnim jagodam odtrgamo prve cvetove, da se sadike bolje ukoreninijo. Sadimo jih lahko tudi zgodaj jeseni.

Za intenzivne nasade se uporabljajo hlajene sadike, ki zacvetijo, ter nato rodijo že nekaj tednov po sajenju.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste podobne brezplačne nasvete. Če vam je nasvet všeč nas priporočite tudi prijateljem.

Priprava gredic na sajenje jagod

Jagod ne sadimo tam kjer smo predhodno sadili paradižnik, papriko kumare in krompir. Sadimo jih navadno skupaj z česnom. V zelenjavni vrt jagode sadimo med špinačo, čebulo, por, solato in fižol.

Najpogosteje jagode sadimo na del vrta, kjer jih bomo izkoriščali tri do štiri leta. Po obdobju treh let bodo jagode slabše kvalitete in jih bo potrebno nadomestiti z novimi sadikami.

Če imamo dovolj prostora na vrtu jih prav tako kot v intenzivni pridelavi sadimo na grebene široke 50 cm in 30 cm višine. Na manjših površinah lahko oblikujemo klasične gredice široke 1, 2 m kjer upoštevamo razmik 40 cm med rastlinami. Vmesne prostore zapolnimo z česnom.

Zastirko iz slame uporabimo preden začnejo jagode zoreti. Slame ne polagamo spomladi, saj preprečimo ogrevanje zemlje in zato jagode kasnijo z zorenjem. Slama deluje kot zastirka, da plodovi niso umazani, se hitreje osušijo in tako zmanjšamo pojav plesni, preprečuje izhlapevanje vode in ovira rast plevelov.

  

Jagode imajo rade gnojenje z kompostom in sadjarska gnojila pripravljena za jagodičevje. Prav tako jih lahko tudi med zorenjem malo dognojimo.

Vzdrževanje obstoječih gredic

Spomladi še preden začnejo jagode odganjati grme očistimo suhega listja. Odstranimo tudi poškodovane liste ter živice, ki smo jih prejšnjo sezono pozabili odstraniti. Posebno pozornost namenimo čiščenju okuženih listov z glivičnimi boleznimi, ki povzročajo pegavosti (rdeča in bela listna pegavost). Okužene liste porežemo in sežgemo.

jagode_cesen

Med vrstami jagod je posajen spomladanski česen.

Nasad pognojimo in zemljo okoli grmov plitvo zrahljamo. Paziti moramo predvsem na predoziranje z dušičnimi gnojili. Vzdržujemo zračen ter ne pregost grm. Med jagode posadimo v tem času spomladanski – jari česen.

Bolezni in škodljivci jagod

Jagode gojene na prostem so dovzetne na pojav listnih pegavosti (rdeča in bela pegavost).

Plodove lahko okuži siva plesen, ki se lahko v ugodnih pogojih hitro širi.

Pojavi se lahko tudi pepelovka na listih .

Škodljivi so predvsem polži, proti katerim se borimo na različne načine. Več o polžih preberite v članku. Opazimo tudi uši in pršice.

  

Nemalokrat nam zagode hrošček iz skupine rilčkarjev – jagodov cvetožer. Škodo povzročajo tudi drugi rilčkarji. V času cvetnih popkov samica odlaga jajčeca v popek. Ličinke se hranijo z vsebino cvetnih popkov.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


29 komentarjev na “Jagode

 1. Nataša

  Jagode so moj najljubši sadež,ampak če bi mi nekdo na izbiro ponudil (četudi zastonj) 10 kg vrtnih jagod ali pa eno samo gozdno,bi izbrala gozdno,ker njen vonj in okus odteha vse ostale.

  Odgovori
 2. Blaž zimšek

  Pozdravljeni
  Ali lahko posajene mladike iz živic preko zime pustim v lončkih in v temnem prostoru in ali je potrebno zalivati??
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Odgovori
 3. Tatjana

  Pozdravljeni,
  ali smem že posajane jagode izkopati, urediti (prekopati, pognojiti…) gredo in jih nazaj posaditi? Bo to zmotilo njihovo rast?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav,

  Tatjana

  Odgovori
 4. Ana

  pozdravljeni!
  imam veliko gredo jagod zanima me ali lahko že zdaj mlade sadike izkopljem in jih posadim v stiropornate lončke, jih dam nekam na toplo da prav pozenejo in jih kasneje dam komu ki jih želi ker imam tega ogromno in se mi zdi škoda stran metati.

  Odgovori
 5. Peter

  Zdravo.
  Sadim jagode v 3 litrskih loncke, ki jih napolnim z 100% domacim dobro ulezanim kompostom. Zraven dodam se malo lesnega pepela (kalcij bi naj bil za cvetenje, fosfor pa za korenine). Zanima me ali je za eno leto tovrstne zemlje dovolj hrane ali pa bi po enem mesecu moral dognojevat z tekocim gnojilom za jogode?
  Cisto malo je dnu dobro ulezan konjski gnoj.
  Za zalivanje uporabljam “usrano fekalno” vodo iz racjega bazena.
  Ali popolnoma kompostno zemljo odsvetujete?

  Odgovori
 6. zmedena jagoda

  Pozdravljeni,
  Pri presajevanju jagod v korita sem ocitno uporabila malo prevec gnojila in v roku par dni so mi vsi lepi zeleni listi postali pozgani rjavi. Kaj sedaj? Ce liste odstranim, ali se bodo sadike pobrale in zacele na novo poganjati ali kaj svetujete?

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, najverjetneje ste s preveč gnojila poškodovali koreninski sistem, treba bo kupiti nove rastline in paziti, da neposredno na korenine ne gnojimo. Paziti je potrebno tudi na količino dodanega gnojila. Količine so vedno navedene na zadnji strani embalaže.

   Odgovori
   • Jozi

    Isti problem imam jaz, s tem, da gre za precej velik nasad jagod. A jim ni vec resitve, ko enkrat listi zacnejo rjavet? Zamenjva zemlje, presaditev, karkoli??
    Je pa tako, da na embalazi je pisalo pest gnojila za sadiko, jaz sem z pestjo pognojila 5, 6 sadik.

    Odgovori
 7. Marta Kopušar

  prosim, če mi lahko poveste ali so mesečne jagode tiste,ki večkrat rodijo, ali tiste, ki rodijo samo enkrat. hvala za odgovor

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, zatirate jih lahko z naravnimi pripravki proti škodljivcem, ki so namenjeni ekološki pridelavi. Oglasite se v bližnji Kmetijski zadrugi ali kmetijski apoteki.

   Odgovori
 8. Irena

  Pozdravljeni, ali lahko kupim mesečne jagode tudi pri vas in mi pošljete po pošti, hvala za odgovor lp.

  Odgovori
 9. urska

  zivjo.zanima me,ce pomaga pripravek iz njivske preslice proti pegavosti in ce kako vpliva to na plodove,torej tiste,ki so ze razviti. obtrgavam obolele liste in jih ne kompostiram.hvala za odgovor.

  Odgovori
 10. Slavko

  Zdravo,zanima me zakaj mi celoletne jagode nočejo več roditi, ampak poganjajo samo živice.Rodile so samo prvič ampak je pozeba zdesetkala pridelek.
  Prosim za nasvet kaj storiti.

  Odgovori
 11. Katarina

  Pozdravljeni.
  Mene pa zanima če lahko presadim jagode takoj na drugo gredico ali jih moram najprej v lončke in pustit čez zimo v neogrevanem rastlinjaku pa potem spomladi posadit ven na gredico. Hvala za odgovor

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni jagode lahko sadite kar takoj na stalno mesto, če imajo dovolj korenin. Lahko jih posadite tudi v lončke in jih naprej koreninite v zavetju.

   Odgovori
 12. Marija Planinc

  POZDRAVLJENI! Spomladi sem posadila mesečne jagode. V začetku so rodile lepe, velike plodove, v tej poletni vročini malo manj, sedaj pa se pojavljajo zelo majhni plodovi. Vmes sem jih tudi dognojila, vendar ni vidnih rezultatov. Prosim za nasvet. LP

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, jagode so manjše ali pa jih ni zaradi prehude vročine. Pomaga senčenje in zastiranje s slamo. Pridelek mesečnih jagod pa bo tekom poletja kljub temu manjši.

   Odgovori
 13. Gordana Sečko

  Pozdravljeni.
  Vljudno bi prosila, če ima kdo kaj odveč mesečnih jagod za sajenje bi se priporočala.
  Rabila bi enih 50 komadov.

  Hvala

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.