Jesenske setve, sajenje, spravilo pridelka in priprava vrtnih gredic

Kaj sejemo na gredice, ki jih pripravimo jeseni?

Vse do sredine meseca oktobra lahko sejemo zimsko solato, če bo jesen topla. Kasneje jo sadimo s pomočjo sadik. Motovilec, špinačo, divjo rukolo, azijsko listno zelenjavo in zimski portulak sejemo do konca oktobra. Od začetka do sredine oktobra sadimo čebulček za mlado čebulo, s sajenjem zimskega česna počakamo na drugo polovico oktobra in začetek novembra.

Na prazne gredice lahko do sredine oktobra sejemo ozimna žita, ki poskrbijo za zeleno gnojenje. Vrt pripravimo k počitku pred prvim močnejšim mrazom. Več o pripravi vrta pred zimo si preberite s klikom tukaj.

zimska solata posavka

V topli jeseni poskrbimo za setev zimske solate in ostalih prezimnih vrtnin

sajenje česna

Česen sadimo od druge polovice oktobra naprej

Ne pozabite na jesensko sajenje boba

Bob, ki ga sadimo jeseni bo imel v spomladanskem času manj težav z ušmi. Pridelek pa bo bolj zgoden in obilen. Najbolje je, da ga sadimo od sredine novembra naprej, če tla niso zmrznjena.  Tako je v zemlji pravočasno, saj ga je spomladi treba saditi že konec februarja ali v začetku marca. Tla je seveda treba pripraviti že v oktobru. Nekateri vrtičkarji jeseni sejejo tudi grah in to od konca oktobra do sredine novembra. Več o setvah in sajenju v novembru si preberite s klikom tukaj.

Na gredice, ki jih pripravimo jeseni hitreje, lažje sejemo in sadimo v tudi spomladanskem času. Zelo zgodaj lahko sadimo sadike solat, zagodnjega zelja, cvetače. Takrat sejemo redkvico, sadimo čebulček in jari česen.

bob sajenje

Jesensko setev boba opravimo v sredini novembra

Jesenska priprava vrtnih gredic z globokim rahljanjem

Jesenska priprava gredic se še posebno priporoča na tistem delu vrta, ki bo namenjen prvim setvam in sajenju ob koncu zime in v začetku pomladi. Delo je treba opraviti, ko se zemlja ne oprijema obutve in orodja. Za delo so najbolj primerne Ruske vile Premium, ki tla ne prakopavajo, ampak samo globoko rahljajo.

Treba je vedeti, da v spomladanskem času pogosto zmanjkuje časa, dogaja se tudi, da je zemlja mokra in neprimerna za obdelavo. Zato prazne gredice obdelamo že jeseni. Težka, ilovnata tla obvezno pripravimo že jeseni. Lahka in peščena tal lahko prirpavimo spomladi.

ruske vile premium

Ruske vile Premium za vrt brez prekopavanja, manj plevela in lahkotno delo.

lopata in ruske vile

Tla so lepše, hitreje lažje pripravljena z Ruskimi vilami Premium (črna barva).

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo, hitrejša obdelava površine.” – Saška H.

“Z uporabo vil sem veliko hitrejša pri pripravi tal, delo je veliko lažje, ni obračanja zemlje. Najbolj mi je všeč, da lahko delo opravljam stoje brez upogibanja, hitro in kakovostno.” – Marjetka N.

“Ruske vile so super. Uporaba je primerna tudi za “manjmočne”. – Špela Z.

KLIKNITE TUKAJ za nakup izdelka Ruske vile PREMIUM (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.
Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Tabela 1: Ruske vile in ostalo vrtno orodje za pripravo tal

Primerjava Ruske vile Lopata Vrtne vile Motorni kultivator
Prekopavanje tal Ne Da Ne Da
Plevel
(slak, osat, pirnica, regačica …)
Manj plevela Več plevela Manj plevela Največ plevela
Hitrost dela Zelo hitro Hitro Hitreje Najhitreje
Obremenitev hrbtenice in rok Majhna Velika Srednja Zelo majhna
Obdelovalna površina do 100 in več m² do 50 m² do 50 m² do 1000 in več m²
Struktura tal po obdelavi Drobno grudičasta struktura tal Večje in manjše grude Manjše grude do drobno grudičasta struktura tal Drobno grudičasta struktura tal

Kakšna zemlja je primerna za delo z Ruskimi vilami?

Z Ruskimi vilami najlažje obdelujemo lahka peščena tla. Trdo, ilovnato zemljo obdelujemo po padavinah, ko se lažje drobi. Zemlja se ne sme oprijemati orodja in obutve, zato je treba po dežju počakati, da se primerno osuši.

V primeru suhe jeseni lahko težka ilovnata tla namočimo nekaj dni pred obdelavo. Z delom počakamo, do takrat, ko se tla drobijo v drobno grudičasto strukturo in pri delu ne nastajajo večje grude. V mokri jeseni počakamo, da je zemlje primerna za delo in se lepo drobi.

KLIKNITE TUKAJ za nakup izdelka Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

S spravilom pridelka v jesenskem času ne hitimo

Največ koristnih snovi se nahaja v sveži domači zelenjavi, ki jo poberemo neposredno z vrta. S spravilom radiča, zelja, ohrovta, kitajskega zelja, buč, črne redkve, kolerabe in ostalih vrtnin, ki jih pobiramo jeseni ne hitimo.

spravilo jesenskega pridelka

S spravilom jesenskega pridelka ne hitimo. Foto: AdobeStock

Z vrta pospravimo samo tiste vrtnine, ki zaradi deževnega poletja propadajo. Pridelek, ki se bo zaradi težavnega poletja slabše skladiščil, lahko zamrznete, vložite ali posušite.

Kako pripravimo vrt in tla na zimo?

Za vrtna tla je najbolje, da jih pred hujšo zmrzaljo pokrijemo s slamo, suho travo, uporabno je tudi listje.  Gredice kjer raste facelija, bela gorjušica, ajda, grško seno  prepustimo zimskemu mrazu in počakamo na pomlad. Do takrat rastline za zeleno gnojenje preperijo in jih vdelamo v tla, da jih oplemenitimo z organsko maso.

Zeleni svet priporoča:

Z Ruskimi vilami vrtna tla pripravimo brez prekopavanja in težkih naporov. Delo poteka 3 do 4 krat hitreje, pri delu stojimo pokončno, hrbtenica je manj obremenjena, roke delajo z manjšo silo.

Pozitivno vplivamo tudi na talni živi svet in mikroorganizme. Korenine rastlin se v tako pripravljenih tleh bolje počutijo.

Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok:

KLIKNITE TUKAJ za nakup izdelka Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Jesenske setve, sajenje, spravilo pridelka in priprava vrtnih gredic

 1. anton tiringer

  Z Ruskimi vilami sem zadovoljen. Delo z njimi je lažje, hitrejše, grudice se zdrobijo sproti.

  Reply
 2. Uroš

  Ruske vile so res razbremenjzjoče, vendar so se moje eno leto stare zelo hitro zvile in nato polomile. Kljub vsemu niso tako idealne kot pišete. Sicer pa, ali jih kdo popravlja? Sem iz Ljubljane.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Uroš, načeloma so zelo kakovostne, je pa kot vsako orodje odvisno kako ga uporabljate. Če ste ravnali v skladu s predpisano uporabo in navodili se ne bi smele polomiti. Prosimo kontaktirajte spletno trgovino za več informacij 031 848 038.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *