*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kaj sejemo in sadimo v novembru na vrt, visoko gredo in rastlinjak?

Ste vedeli, da lahko grah sejemo v novembru?

grah sejanje

Grah lahko sejemo tudi v novembru.

Nekateri vrtičkarji sejejo grah od začetka do sredine novembra. V primeru tople zemlje bo kalil v dobrem tednu dni. V ugodnih pogojih brez snega grah zraste nad zemljo in prezimi. Mlade rastline prenesejo mraz do –5 °C.

Grah, ki ga sejemo jeseni pod snegom brez težav prezimi, spomladi hitro začne z rastjo, zgodaj cveti, pobiramo ga v začetku maja. V suhih in hladnih zimah težko trdimo, da bo prezimil v vseh delih Slovenije.

Pozno jeseni sejemo tudi bob

Prav tako kot grah lahko do sredine novembra sejemo tudi bob, ki je po krivici zapostavljena vrtnina. Ste vedeli, da bob in ostale metuljnice izboljšajo kolobar v vrtu? V primeru, da bob sejemo pozno jeseni nimamo težav z ušmi, ki se običajno pojavijo v pomladanskem času. Tako s hitrim razvojem boba v pomladanskem času prehitimo uši, ki na pridelki ne naredijo večje škode.

Česen na vrtu sadimo takoj, ko pade prva slana

sajenje česna

Jesenski česen največkrat sadimo po prvi slani.

Česen je najbolje saditi 2 do 3 tedne pred tem, ko zemlja zmrzne.

Če ga sadimo po prvi slani ni nevarnosti za obisk muhe, česen pa se pred zimo tudi dobro ukorenini. Vse je torej odvisno od dolgoročne vremenske napovedi.

Česen v hladni jeseni sadimo prej, v topli in podaljšani jeseni pa kasneje. Za česen je najbolje, da pred zimo ne požene listov ali pa le-ti samo pokukajo na plano.

Prekopavanje ali rahljanje tal v novembru?

V topli jeseni česen sadimo v novembru, ko nas obišče prva močnejša slana. V tem primeru je treba tla pripraviti z Ruskimi vilami Premium. V začetku toplega novembra še vedno lahko sejete majski srebrnjak za mlado čebulo. Prav tako je treba obdelati tla v primru sajenja sadik zimske solate. V mesecu novembru vse več vrtičkarjev seje bob in grah. Sejemo lahko tudi zimski portulak, rukolo in mešanico azijske listne zelenjave.

Setev metuljnic, ki poskrbijo za boljši kolobar boste najlažje opravili, če zemljo globoko rahljate z Ruskimi vilami Premium, ki so iz najboljših materialov, kakovostno izdelane in narejene v Sloveniji.

lopata in ruske vile

Tla so lepše, hitreje lažje pripravljena z Ruskimi vilami Premium (črna barva).

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.
**
KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile, 30 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
KLIKNITE TUKAJ za velike Ruske vile, 50 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.

Sadike zimske solate sadimo tudi v začetku novembra

zimska solata

Zimska solata brez težav preživi na prostem.

Običajno zimo bolje prezimijo setve zimskih sort solat, ki so opravljene pravočasno, solata pa ima pred zimo razvitih 5 listov.

Vsi, ki ste zamudili setve zimske solate ali ste setev opravili prepozno, lahko v začetku novembra sadite sadike zimske solate. V primeru, da zima ne trka na vrata in tla niso zmrznjena ali pod snežno oddejo, boste uspešni tudi s sajenjem sadik.

Sadike pred sajenjem aklimatizirajte, da se navadijo na mraz. Mlade sadike lahko zaščitite z nizkim tunelom, če temperatura po sajenju pade pod – 5 ˚C. V zimskem času zimsko solato ne pokrivamo, ker je prilagojena na nizke temperature in brez težav prezimi na prostem.

Jesensko sajenje čebule v novembru

Vsi, ki sadite čebulček za mlado čebulo, ga lahko sadite tudi v začetku novembra. Za ta namen uporabite čebulček, ki ima premer več kot 25 mm. Predlagamo, da ga sadite ločeno in spomladi na prvih piknikih pojeste kot kot prilogo ali popestrite prvi solatni krožnik. Tako ne bo ušel v cvet.

čebulček

Jesensko sajenje čebulčka v vrtu.

Zadnji rok za sajenje čebulčka, ki je namenjen pridelavi čebule je začetek novembra. V tem primeru je bolje saditi drobnejši čebulček (manj kot 25 mm), ki ne bo zacvetel. V primeru, da je v začetku novembra napovedana zima, sajenje čebulčka ni dobrodošlo, ker zgodnji sneg za čebulo ni ugoden.

Sejemo lahko tudi zimski portulak

V novembru lahko sejemo zimski portulak, ki ga po setvi prekrijemo z zelo tankim slojem zemlje. Sadimo lahko tudi sadike. Ste vedeli, da zimski portulak prenese temperature do – 20˚C? Portulak bo rastel do zmrzali in med zimo ustavil rast. Pri temperaturi nad 5 ˚C bo portulak rastel tudi v zimskem času. Setve, ki jih opravite v novembru boste pobirali zgodaj spomladi. Zimski portulak lahko sejemo tudi povprek na prazne gredice, da vrtna tla niso prazna.

Azijska listna zelenjava in rukola

Večina vrtnin, ki je v mešanici azijske listne zelenjave brez težav prezimi. Mešanico semen v topli jeseni lahko sejemo v začetku novembra, ker brez težav prezimijo. Še posebno dobro se pozimi razrašča v rastlinjaku. Mlade rastline režemo sproti in si tako zagotovimo pikantno mešanico listov, ki popestrijo zimski solatni krožnik. V primeru novembrske setve boste z rezjo pričeli v nasledjem letu.

V primeru toplega novembra poskrbimo tudi za setev divje rukole, ki v vrtu bolje prezimi od navadne. Divja rukola skoraj brez težav prezimi na prostem.

Kaj naredimo pred zimo, če ne sejemo in sadimo vrtnin?

V začetku toplega novembra je še čas za obdelavo gredic pred zimo. To najlažje naredimo tako, da na Ruskih vilah Premium odstranimo zgornje drobilne vilice. V tem primeru se večje grude “razdradijo” s pomočjo zimskega mraza, ki jih zdrobi v drobno grudičasto strukturo.

Tako nam jeseni ni treba “štihati” tal z lopato, saj zemlje ne obračamo. V marcu pa z lahkoto pripravimo tla na prve setve in sajenje vrtnin. Vse prazne gredice pred zimo pokrijemo s slamo ali drugo organsko zastirko.

Prednost dela z Ruskimi vilami Premium

Hrbtenica je pri delu z Ruskimi vilami Premium manj obremenjena.

 

 • vrtna tla pripravimo brez težkih naporov
 • delo poteka 3 do 4 krat hitreje
 • pri delu stojimo pokončno
 • hrbtenica je manj obremenjena
 • roke delajo z manjšo silo.

Pozitivno vplivamo na talni živi svet in mikroorganizme. Tudi korenine rastlin se v tako pripravljenih tleh bolje počutijo.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.
**
KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile, 30 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
KLIKNITE TUKAJ za velike Ruske vile, 50 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.

Zeleno gnojenje in setev ozimnih žit

Ruske vile Premium so še posebno primerne za pripravo gredic pred setvijo ozimnih žit. V topli jeseni to še vedno lahko naredimo v začetku novembra. Tla naj bodo primerno vlažna, da se lahko drobijo. Na ta dejavnik je treba še posebno paziti v težkih, glinastih tleh. Tako boste brez težav obdelali vska vrtna tla.

Tla boste z lahkoto pripravili na lahkih, peščenih tleh. Ozimna žita bodo poskrebla, da tla niso gola. V spomladanskem času je treba konec marca ali v aprilu organsko maso vdelali v tla in obogatili vrt s trajnim humusom, ki ga manjka v kupljenih organskih gnojilih.

Kaj sejemo in sadimo v rastlinjak?

V začetku novembra v rastlinjak še vedno sadimo sadike zimske solate. Sejemo lahko tudi zimski portulak, rukolo in azijsko listno zelenjavo. Za izboljšanje kolobarja v rastlinjaku sejemo grah ali bob. Sadimo lahko tudi sadike motovilca.

zimska solata

Zimska solata v družbi jesenskega česna.

Kitajsko zelje je bolj občutljivo na mraz in ga iz vrta presadimo v rastlinjak. Tako ga uživamo še v decembru in januarju. Pred mrazom v rastlinjak presadimo tudi radič štrucar, da ga ne obiščejo srne. Prav tako lahko z vrta v rastlinjak preselimo zelje in ohrovt, ki sta tako dostopna tudi v snegu. Tudi v rastlinjaku sadimo česen in čebulo.V kotu rastlinjaka si naredimo zasipnico za shranjevanje kolerabe, repe, črne redkve, korenja.

Visoka greda v novembru ni prazna

Za visoko gredo veljajo enaka pravila kot za zelenjavne gredice. Na visoki gredi v novembru največkrat raste zimska solata ali motovilec. V primeru, da je prazna lahko sadite česen, čebulo, sejete grah ali zimski portulak. Še vedno lahko sadite sadike zimske solate. Čebulo in česen lahko sadite tudi med zimsko solato ali motovilec. Tako bo spomladanski solatni krožnik še bolj okusen.

Zeleni svet priporoča:

Z Ruskimi vilami Premium vrtna tla pripravimo brez “štihanja” in težkih naporov. Delo poteka 3 do 4 krat hitreje, pri delu stojimo pokončno, hrbtenica je manj obremenjena, roke delajo z manjšo silo. Pozitivno vplivamo tudi na talni živi svet in mikroorganizme. Korenine rastlin se v tako pripravljenih tleh bolje počutijo.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

 

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile, 30 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
KLIKNITE TUKAJ za velike Ruske vile, 50 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok. 

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


22 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v novembru na vrt, visoko gredo in rastlinjak?

 1. Igor

  Pozdravljeni,
  Kdaj je najprimernejši čas za presajanje mandarin?
  Lep pozdrav Igor Kafol

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Igor, brez težav mandarine presajate lahko jeseni in spomladi. Najbolje je seveda jeseni, kot vse sadne rastline. Tako spomladi prej in bolje začnejo z rastjo.

   Reply
 2. Mateja

  Spoštovani,
  v rastlinjaku imam zdaj jeseni težave s kalitvijo solate, včasih je celo tako, da se ne pokaže nobena sadika ali pa so zelo redke. Tudi te izginjajo. Polžev nisem opazila. Kaj lahko storim?
  Hvala in lep pozdrav.
  Mateja

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Mateja težko ocenimo na daleč, redno spremljajte dogajanje, preglejte dobro v zemljo, če najdete kakšne škodljivce.

   Reply
 3. PETER

  Prosim za odgovor.Danes smo posadili česen in čebulček pa me zanima a je treba s čim pognojiti jest sem na zelnik navozil kompost in vse skupaj dobro sfrezal pol sem naredil grede in sva z ženo posadila ali sem ravnal napačno in s čim se preko leta kaj pognoji.
  Hvala za odgovor PETER GORENJSKA

  Reply
 4. VALERIJA

  POZDRAVLJENI
  NEKJE 14 DNI NAZAJ SEM POSADILA ČESEN IN ČEBULČEK ZDAJ MI JE ŽE POGNAL
  ZANIMA ME ČE MORAM POKLIRI Z KOPRENO,ČEULJNA MUHA SE LAHKO POJAVI KER SEM SADILA PRED PRVO SLANO.
  HVALA ZA ODGOVOR
  LRP POZDRAV

  Reply
 5. Anica Jansa

  Pozdravljeni vprasala bi vas za sibirske borovnicr in sorto bi mi svetovali da so dobrega okusa pred leti sem kupila 2 sadike a zelo malo rodi sadike so morena in fialka hvala za odgovor Anica

  Reply
 6. Slavica

  Pozdravljeni !
  Prosim za nasvet limone.Imam jo v loncu in je težava spravljanja v klet ,me zanima
  če je lahko čez zimo na vrtu in kako jo zaščitit? Ali še lahko posadim šalotko?
  Hvala za nasvet Lp ..Slavica

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Slavica, limonovec ne bo prezimil zunaj, treba ga je spraviti v notranji svetel in hladen prostor nad 0 C. najbolje jih je pospraviti na svetel in hladen prostor, kot je rastlinjak, svetla klet ali garaža, vetrolov.

   Več v člaanku, kako se citrusi prezimujejo https://zelenisvet.com/limona-gojenje-citrus/.

   Lep pozdrav, ekipa Zeleni svet

   Reply
 7. Branko Jensterle

  A je dobro že zdaj s kopreno pokriti posajen česen in čebulo. In pusti do marca. Ali še dlje če bo še sneg tam ležal. Smo pa z Podmežakle kjer nimamo sonca tri mesece na svečnco prvič posije.

  Reply
 8. Nataša

  Pozdravljeni! Jaz sem vse pokrila, ker je moja mama vedno vse pokrivala, a je to zelo narobe, naj odkrijem?

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *