*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kaj sejemo in sadimo v novembru na vrt, visoko gredo in rastlinjak?

Česen na vrtu sadimo takoj, ko pade prva slana

sajenje česna

Jesenski česen največkrat sadimo po prvi slani.

 

Česen je najbolje saditi 2 do 3 tedne pred tem, ko zemlja zmrzne.

Če ga sadimo po prvi slani ni nevarnosti za obisk muhe, česen pa se pred zimo tudi dobro ukorenini. Vse je torej odvisno od dolgoročne vremenske napovedi.

Česen v hladni jeseni sadimo prej, v topli in podaljšani jeseni pa kasneje. Za česen je najbolje, da pred zimo ne požene listov ali pa le-ti samo pokukajo na plano.

Sadike zimske solate sadimo tudi v začetku novembra

zimska solata

Zimska solata brez težav preživi na prostem.

Običajno zimo bolje prezimijo setve zimskih sort solat, ki so opravljene pravočasno, solata pa ima pred zimo razvitih 5 listov.

Vsi, ki ste zamudili setve zimske solate ali ste setev opravili prepozno, lahko v začetku novembra sadite sadike zimske solate. V primeru, da zima ne trka na vrata in tla niso zmrznjena ali pod snežno oddejo, boste uspešni tudi s sajenjem sadik.

Sadike pred sajenjem aklimatizirajte, da se navadijo na mraz. Mlade sadike lahko zaščitite z nizkim tunelom, če temperatura po sajenju pade pod – 5 ˚C. V zimskem času zimsko solato ne pokrivamo, ker je prilagojena na nizke temperature in brez težav prezimi na prostem.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Ste vedeli, da lahko grah sejemo v novembru?

grah sejanje

Grah lahko sejemo tudi v novembru.

Nekateri vrtičkarji sejejo grah od začetka do sredine novembra. V primeru tople zemlje bo kalil v dobrem tednu dni. V ugodnih pogojih brez snega grah zraste nad zemljo in prezimi. Mlade rastline prenesejo mraz do –5 °C.

Grah, ki ga sejemo jeseni pod snegom brez težav prezimi, spomladi hitro začne z rastjo, zgodaj cveti, pobiramo ga v začetku maja. V suhih in hladnih zimah težko trdimo, da bo prezimil v vseh delih Slovenije.

Pozno jeseni sejemo tudi bob

Prav tako kot grah lahko do sredine novembra sejemo tudi bob, ki je po krivici zapostavljena vrtnina. Ste vedeli, da bob in ostale metuljnice izboljšajo kolobar v vrtu? V primeru, da bob sejemo pozno jeseni nimamo težav z ušmi, ki se običajno pojavijo v pomladanskem času. Tako s hitrim razvojem boba v pomladanskem času prehitimo uši, ki na pridelki ne naredijo večje škode.

Jesensko sajenje čebule v novembru

Vsi, ki sadite čebulček za mlado čebulo, ga lahko sadite tudi v začetku novembra. Za ta namen uporabite čebulček, ki ima premer več kot 25 mm. Predlagamo, da ga sadite ločeno in spomladi na prvih piknikih pojeste kot kot prilogo ali popestrite prvi solatni krožnik. Tako ne bo ušel v cvet.

čebulček

Jesensko sajenje čebulčka v vrtu.

Zadnji rok za sajenje čebulčka, ki je namenjen pridelavi čebule je začetek novembra. V tem primeru je bolje saditi drobnejši čebulček (manj kot 25 mm), ki ne bo zacvetel. V primeru, da je v začetku novembra napovedana zima, sajenje čebulčka ni dobrodošlo, ker zgodnji sneg za čebulo ni ugoden.

Sejemo lahko tudi zimski portulak

V novembru lahko sejemo zimski portulak, ki ga po setvi prekrijemo z zelo tankim slojem zemlje. Sadimo lahko tudi sadike. Ste vedeli, da zimski portulak prenese temperature do – 20˚C? Portulak bo rastel do zmrzali in med zimo ustavil rast. Pri temperaturi nad 5 ˚C bo portulak rastel tudi v zimskem času. Setve, ki jih opravite v novembru boste pobirali zgodaj spomladi. Zimski portulak lahko sejemo tudi povprek na prazne gredice, da vrtna tla niso prazna.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Azijska listna zelenjava in rukola

Večina vrtnin, ki je v mešanici azijske listne zelenjave brez težav prezimi. Mešanico semen v topli jeseni lahko sejemo v začetku novembra, ker brez težav prezimijo. Še posebno dobro se pozimi razrašča v rastlinjaku. Mlade rastline režemo sproti in si tako zagotovimo pikantno mešanico listov, ki popestrijo zimski solatni krožnik. V primeru novembrske setve boste z rezjo pričeli v nasledjem letu.

V primeru toplega novembra poskrbimo tudi za setev divje rukole, ki v vrtu bolje prezimi od navadne. Divja rukola skoraj brez težav prezimi na prostem.

Kaj sejemo in sadimo v rastlinjak?

V začetku novembra v rastlinjak še vedno sadimo sadike zimske solate. Sejemo lahko tudi zimski portulak, rukolo in azijsko listno zelenjavo. Za izboljšanje kolobarja v rastlinjaku sejemo grah ali bob. Sadimo lahko tudi sadike motovilca.

zimska solata

Zimska solata v družbi jesenskega česna.

Kitajsko zelje je bolj občutljivo na mraz in ga iz vrta presadimo v rastlinjak. Tako ga uživamo še v decembru in januarju. Pred mrazom v rastlinjak presadimo tudi radič štrucar, da ga ne obiščejo srne. Prav tako lahko z vrta v rastlinjak preselimo zelje in ohrovt, ki sta tako dostopna tudi v snegu. Tudi v rastlinjaku sadimo česen in čebulo.V kotu rastlinjaka si naredimo zasipnico za shranjevanje kolerabe, repe, črne redkve, korenja.

Visoka greda v novembru ni prazna

Za visoko gredo veljajo enaka pravila kot za zelenjavne gredice. Na visoki gredi v novembru največkrat raste zimska solata ali motovilec. V primeru, da je prazna lahko sadite česen, čebulo, sejete grah ali zimski portulak. Še vedno lahko sadite sadike zimske solate. Čebulo in česen lahko sadite tudi med zimsko solato ali motovilec. Tako bo spomladanski solatni krožnik še bolj okusen.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


12 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v novembru na vrt, visoko gredo in rastlinjak?

 1. Igor

  Pozdravljeni,
  Kdaj je najprimernejši čas za presajanje mandarin?
  Lep pozdrav Igor Kafol

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Igor, brez težav mandarine presajate lahko jeseni in spomladi. Najbolje je seveda jeseni, kot vse sadne rastline. Tako spomladi prej in bolje začnejo z rastjo.

   Reply
 2. Mateja

  Spoštovani,
  v rastlinjaku imam zdaj jeseni težave s kalitvijo solate, včasih je celo tako, da se ne pokaže nobena sadika ali pa so zelo redke. Tudi te izginjajo. Polžev nisem opazila. Kaj lahko storim?
  Hvala in lep pozdrav.
  Mateja

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Mateja težko ocenimo na daleč, redno spremljajte dogajanje, preglejte dobro v zemljo, če najdete kakšne škodljivce.

   Reply
 3. PETER

  Prosim za odgovor.Danes smo posadili česen in čebulček pa me zanima a je treba s čim pognojiti jest sem na zelnik navozil kompost in vse skupaj dobro sfrezal pol sem naredil grede in sva z ženo posadila ali sem ravnal napačno in s čim se preko leta kaj pognoji.
  Hvala za odgovor PETER GORENJSKA

  Reply
 4. VALERIJA

  POZDRAVLJENI
  NEKJE 14 DNI NAZAJ SEM POSADILA ČESEN IN ČEBULČEK ZDAJ MI JE ŽE POGNAL
  ZANIMA ME ČE MORAM POKLIRI Z KOPRENO,ČEULJNA MUHA SE LAHKO POJAVI KER SEM SADILA PRED PRVO SLANO.
  HVALA ZA ODGOVOR
  LRP POZDRAV

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *