*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kaj sejemo in sadimo v novembru na vrt, visoko gredo in rastlinjak?

Česen na vrtu sadimo takoj, ko pade prva slana

sajenje česna

Jesenski česen največkrat sadimo po prvi slani.

 

Česen je najbolje saditi 2 do 3 tedne pred tem, ko zemlja zmrzne.

Če ga sadimo po prvi slani ni nevarnosti za obisk muhe, česen pa se pred zimo tudi dobro ukorenini. Vse je torej odvisno od dolgoročne vremenske napovedi.

Česen v hladni jeseni sadimo prej, v topli in podaljšani jeseni pa kasneje. Za česen je najbolje, da pred zimo ne požene listov ali pa le-ti samo pokukajo na plano.

Sadike zimske solate sadimo tudi v začetku novembra

zimska solata

Zimska solata brez težav preživi na prostem.

Običajno zimo bolje prezimijo setve zimskih sort solat, ki so opravljene pravočasno, solata pa ima pred zimo razvitih 5 listov.

Vsi, ki ste zamudili setve zimske solate ali ste setev opravili prepozno, lahko v začetku novembra sadite sadike zimske solate. V primeru, da zima ne trka na vrata in tla niso zmrznjena ali pod snežno oddejo, boste uspešni tudi s sajenjem sadik.

Sadike pred sajenjem aklimatizirajte, da se navadijo na mraz. Mlade sadike lahko zaščitite z nizkim tunelom, če temperatura po sajenju pade pod – 5 ˚C. V zimskem času zimsko solato ne pokrivamo, ker je prilagojena na nizke temperature in brez težav prezimi na prostem.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Ste vedeli, da lahko grah sejemo v sredini novembra?

grah sejanje

Grah lahko sejemo tudi v novembru.

Nekateri vrtičkarji sejejo grah v sredini novembra. V primeru tople zemlje bo kalil v dobrem tednu dni. V ugodnih pogojih brez snega grah zraste nad zemljo in prezimi. Mlade rastline prenesejo mraz do –5 °C.

Grah, ki ga sejemo jeseni pod snegom brez težav prezimi, spomladi hitro začne z rastjo, zgodaj cveti, pobiramo ga v začetku maja.

Jesensko sajenje čebule v novembru

Vsi, ki sadite čebulček za mlado čebulo, ga lahko sadite tudi v začetku novembra. Za ta namen uporabite čebulček, ki ima premer več kot 25 mm. Predlagamo, da ga sadite ločeno in spomladi na prvih piknikih pojeste kot kot prilogo ali popestrite prvi solatni krožnik. Tako ne bo ušel v cvet.

čebulček

Jesensko sajenje čebulčka v vrtu.

Zadnji rok za sajenje čebulčka, ki je namenjen pridelavi čebule je začetek novembra. V tem primeru je bolje saditi drobnejši čebulček (manj kot 25 mm), ki ne bo zacvetel. V primeru, da je v začetku novembra napovedana zima, sajenje čebulčka ni dobrodošlo, ker zgodnji sneg za čebulo ni ugoden.

Sejemo lahko tudi zimski portulak

V novembru lahko sejemo zimski portulak, ki ga po setvi prekrijemo z zelo tankim slojem zemlje. Ste vedeli, da zimski portulak prenese temperature do – 20˚C? Portulak bo rastel do zmrzali in med zimo ustavil rast. Pri temperaturi nad 5 ˚C bo portulak rastel tudi v zimskem času. Setve, ki jih opravite v novembru boste pobirali zgodaj spomladi. Zimski portulak lahko sejemo tudi povprek na prazne gredice, da vrtna tla niso prazna.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Kaj sejemo in sadimo v rastlinjak?

V začetku novembra v rastlinjak še vedno sadimo sadike zimske solate. Sejemo lahko tudi zimski portulak in kitajsko listno zelenjavo. Kitajsko zelje je bolj občutljivo na mraz in ga iz vrta presadimo v rastlinjak. Tako ga uživamo še v decembru in januarju.

zimska solata

Zimska solata v družbi jesenskega česna.

Pred mrazom v rastlinjak presadimo tudi radič štrucar. Prav tako lahko z vrta v rastlinjak preselimo zelje in ohrovt. Tudi v rastlinjaku sadimo česen, čebulo, grah in zimsko solato. V kotu rastlinjaka si naredimo zasipnico za shranjevanje kolerabe, repe, črne redkve, korenja.

Visoka greda v novembru ni prazna

Za visoko gredo veljajo enaka pravila kot za zelenjavne gredice. Na visoki gredi v novembru največkrat raste zimska solata ali motovilec. V primeru, da je prazna lahko sadite česen, čebulo, sejete grah ali zimski portulak. Še vedno lahko sadite sadike zimske solate. Čebulo in česen lahko sadite tudi med zimsko solato ali motovilec. Tako bo spomladanski solatni krožnik še bolj okusen.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *