Kaj sejemo in sadimo v novembru na vrt, visoko gredo in rastlinjak?

Ste vedeli, da lahko grah sejemo v novembru?

grah sejanje

Grah lahko sejemo tudi v novembru.

Nekateri vrtičkarji sejejo grah od začetka do sredine novembra. V primeru tople zemlje bo kalil v dobrem tednu dni. V ugodnih pogojih brez snega grah zraste nad zemljo in prezimi. Mlade rastline prenesejo mraz do –5 °C.

Grah, ki ga sejemo jeseni brez težav prezimi pod snegom, spomladi hitro začne z rastjo, zgodaj cveti, pobiramo ga v začetku maja.

V suhih in hladnih zimah težko trdimo, da bo prezimil v vseh delih Slovenije. Vseeno pa se splača poskusiti, saj imate lahko srečo in ne bo težav s prezimitvijo. Zagotovo pa bodo brez večjih težav prezimile setve v rastlinjakih. Bolje prezimi tudi grah, ki ga sejemo na visoke grede.

Pozno jeseni sejemo tudi bob

Prav tako kot grah lahko do sredine novembra sejemo tudi bob, ki je po krivici zapostavljena vrtnina. Tudi v tem primeru velja pravilo, da ni zagotovila prezimitve vsako zimo. V našem rastlinjaku pa smo imeli odlične rezultate s setvijo boba v drugi polovici novembra. Poskusite lahko tudi s setvijo boba na visoko gredo, saj tam bolje prezimi kot na vrtu.

Ste vedeli, da bob in ostale metuljnice izboljšajo kolobar v vrtu? V primeru, da bob sejemo pozno jeseni nimamo težav z ušmi, ki se običajno pojavijo v pomladanskem času. Tako s hitrim razvojem boba v pomladanskem času prehitimo uši, ki na pridelku ne naredijo večje škode.

bob sajenje

Jesensko setev boba opravimo v sredini novembra

Česen na vrtu sadimo takoj, ko pade prva slana

sajenje česna

Jesenski česen največkrat sadimo po prvi slani.

Česen je najbolje saditi 2 do 3 tedne pred tem, ko zemlja zmrzne.

Če ga sadimo po prvi slani ni nevarnosti za obisk muhe, česen pa se pred zimo tudi dobro ukorenini. Vse je torej odvisno od dolgoročne vremenske napovedi.

Česen v hladni jeseni sadimo prej, v topli in podaljšani jeseni pa kasneje. Za česen je najbolje, da pred zimo ne požene listov ali pa le-ti samo pokukajo na plano.

Prekopavanje ali rahljanje tal v novembru?

V topli jeseni česen sadimo v novembru, ko nas obišče prva močnejša slana. Tla za sajenje česna je najbolje pripraviti vsaj 2 tedna pred sajenjem. Če ne gre drugače, jih pripravite neposredno pred sajenjem. To najlažje naredimo z Ruskimi vilami Premium.

V začetku toplega novembra še vedno lahko sadite čebulček za mlado čebulo. Prav tako je treba obdelati tla v primeru sajenja sadik zimske solate ali motovilca, špinače, rukole. Za setev na vrt pa je v novembru že zelo pozno. V začetku novembra lahko poskusite tudi s setvijo zimskega portulaka.

Setev in sajenje vrtnin boste najlažje opravili, če zemljo globoko rahljate z Ruskimi vilami Premium, ki so iz najboljših materialov, kakovostno izdelane in narejene v Sloveniji. Tla rahljamo samo v topli jeseni in nikoli v hladnem, mrzlem novembru.

lopata in ruske vile

Tla so lepše, hitreje, lažje pripravljena z Ruskimi vilami Premium (črna barva).

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo, hitrejša obdelava površine.” – Saška H.

“Z uporabo vil sem veliko hitrejša pri pripravi tal, delo je veliko lažje, ni obračanja zemlje. Najbolj mi je všeč, da lahko delo opravljam stoje brez upogibanja, hitro in kakovostno.” – Marjetka N.

“Ruske vile so super. Uporaba je primerna tudi za “manjmočne”. – Špela Z.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Sadike zimske solate sadimo tudi v začetku novembra

zimska solata

Zimska solata brez težav preživi na prostem.

Običajno zimo bolje prezimijo setve zimskih sort solat, ki so opravljene pravočasno, solata pa ima pred zimo razvitih 4 do 6 listov.

Vsi, ki ste zamudili setve zimske solate ali ste setev opravili prepozno, lahko v začetku novembra s tveganjem sadite sadike zimske solate. V primeru, da zima ne bo hitro potrkala na vrata in tla ne bodo hitro zmrznjena ali pod snežno odejo, boste mogoče uspešni s sajenjem sadik.

V rastlinjaku je sajenje zimske solate v začetku novembra čisto običajno opravilo, saj tako sadike bolje prezimijo in niso prevelike. Sadike pred sajenjem na vrtu aklimatizirajte, da se navadijo na mraz. Mlade sadike lahko zaščitite z nizkim tunelom, če temperatura po sajenju pade pod – 5 ˚C. V zimskem času zimsko solato ne pokrivamo, ker je prilagojena na nizke temperature in brez težav prezimi na prostem.

Jesensko sajenje čebule v novembru

Vsi, ki sadite čebulček za mlado čebulo, ga lahko sadite tudi v začetku novembra. To se najbolj obnese v rastlinjaku, saj je pridelek tako vseeno dovolj zgoden. Za ta namen uporabite čebulček, ki ima premer več kot 25 mm. Predlagamo, da ga sadite ločeno in spomladi na prvih piknikih pojeste kot  prilogo ali popestrite prvi solatni krožnik.

čebulček

Jesensko sajenje čebulčka v vrtu.

V primeru, da je v začetku novembra napovedana zima, sajenje čebulčka ni dobrodošlo, ker zgodnji sneg za čebulo ni ugoden. Velika temperaturna nihanja v zimskem času za čebulo niso dobrodošla. V primeru, da jeseni sadimo čebulo za glavni pridelek, se bo slabše skladiščila, zato jo za glavni pridelek sadimo zgodaj v marcu.

Sejemo lahko tudi zimski portulak

V novembru lahko sejemo zimski portulak, ki ga po setvi prekrijemo z zelo tankim slojem zemlje. Sadimo lahko tudi sadike, če smo sejali seme v multiplošče. Ste vedeli, da zimski portulak prenese temperature do – 20˚C? Portulak bo rastel do zmrzali in med zimo ustavil nekoliko rast. Pri temperaturi nad 5 ˚C bo portulak rastel tudi v zimskem času, zato raste tudi v decembru in januarju.

Setve, ki jih opravite v novembru boste pobirali zgodaj spomladi. Zimski portulak lahko sejemo tudi povprek na prazne gredice, da vrtna tla niso prazna. V novembru lahko zimski portualk sejemo tudi na visoke grede.

Azijska listna zelenjava in rukola

Večina vrtnin, ki je v mešanici azijske listne zelenjave brez težav prezimi. Mešanico semen v topli jeseni lahko sejemo v začetku novembra, če bo jesen topla. Bolj bomo uspešni s setvami rastlinjaku. Mlade rastline režemo sproti in si tako zagotovimo pikantno mešanico listov, ki popestrijo zimski solatni krožnik. V primeru novembrske setve boste z rezjo pričeli v naslednjem letu.

V primeru toplega novembra poskrbimo tudi za setev divje rukole, ki v vrtu bolje prezimi od navadne. Divja rukola skoraj brez težav prezimi na prostem. Vseeno pa bolj priporočamo sajenje sadik, saj se delo na vrtu v novembru počasi končuje.

Kaj naredimo pred zimo, če ne sejemo in sadimo vrtnin?

V začetku toplega novembra je zadnji trenutek za obdelavo gredic pred zimo. Delo se zelo obrestuje na težkih, ilovnatih tleh, ki so zbita od poletnih neviht, suše.  To najlažje naredimo tako, da na Ruskih vilah Premium odstranimo zgornje drobilne vilice. V tem primeru se večje grude pozimi “razgradijo” s pomočjo zimskega mraza, ki jih zdrobi v drobno grudičasto strukturo.

Tako nam jeseni ni treba “štihati” tal z lopato, saj zemlje ne obračamo. V marcu pa z lahkoto pripravimo tla na prve setve in sajenje vrtnin. Vse prazne gredice pred zimo pokrijemo s slamo ali drugo organsko zastirko.

Prednost dela z Ruskimi vilami Premium

Hrbtenica je pri delu z Ruskimi vilami Premium manj obremenjena.

 

 • vrtna tla pripravimo brez težkih naporov
 • delo poteka 3 do 4 krat hitreje
 • pri delu stojimo pokončno
 • hrbtenica je manj obremenjena
 • roke delajo z manjšo silo.

Pozitivno vplivamo na talni živi svet in mikroorganizme. Tudi korenine rastlin se v tako pripravljenih tleh bolje počutijo.

Zeleno gnojenje in setev ozimnih žit

Ruske vile Premium so še posebno primerne za pripravo gredic pred setvijo ozimnih žit, ki jih sejemo na gredice, ki bodo spomladi zasedene s paradižnikom, papriko, kumaricami in ostalimi plodovkami. V topli jeseni to še vedno lahko naredimo v začetku novembra. Tla naj bodo primerno vlažna, da se lahko drobijo. Na ta dejavnik je treba še posebno paziti v težkih, glinastih tleh. Tako boste brez težav obdelali vsaka vrtna tla.

Tla boste z lahkoto pripravili na lahkih, peščenih tleh. Ozimna žita bodo poskrbela, da tla niso gola. V spomladanskem času je treba v aprilu organsko maso vdelali v tla in obogatili vrt s trajnim humusom, ki ga manjka v kupljenih organskih gnojilih.

Kaj sejemo in sadimo v rastlinjak?

V začetku novembra v rastlinjak še vedno sadimo sadike zimske solate. Sejemo lahko tudi zimski portulak, rukolo, zimske sorte solate, motovilec, špinačo in azijsko listno zelenjavo. Za izboljšanje kolobarja v rastlinjaku sejemo grah ali bob. To se še posebno obrestuje pri pozno jesenskem sajenju boba. Sadimo lahko tudi sadike motovilca, če smo vzgojili sadike v multiploščah. Ne pozabite tudi nas sajenje česna in čebulčka za pridelek mlade čebule in česna.

zimska solata

Zimska solata v družbi jesenskega česna.

Kitajsko zelje je bolj občutljivo na mraz in ga iz vrta presadimo v rastlinjak. Tako ga uživamo še v decembru in januarju. Pred mrazom v rastlinjak presadimo tudi radič štrucar, da ga ne obiščejo srne. Prav tako lahko z vrta v rastlinjak preselimo zelje in ohrovt, ki sta tako dostopna tudi v snegu. Tudi v rastlinjaku sadimo česen in čebulo. V kotu rastlinjaka si naredimo zasipnico za shranjevanje kolerabe, repe, črne redkve, korenja.

Visoka greda v novembru ni prazna

Za visoko gredo veljajo enaka pravila kot za zelenjavne gredice. Na visoki gredi v novembru največkrat raste zimska solata ali motovilec. V primeru, da je prazna lahko sadite česen, čebulo, sejete grah ali zimski portulak. Še vedno lahko sadite sadike zimske solate.

Čebulo in česen za mlado čebulo lahko sadite tudi med zimsko solato ali motovilec. Tako bo spomladanski solatni krožnik še bolj okusen. Grah in bob bolje prezimita na visoki gredi, kot na vrtu. Pridelek teh dveh vrtnin bo zagotovo višji, kot v primeru setev, ki jih opravimo pozno spomladi.

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vrtičkarje in upokojence. Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela?

Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Za okopavanje je zelo uporabna Rezalna motika Anka in Nihajna motika Pepa. Za pripravo na nove setve in sajenje uporabljamo tudi večjo Ročno frezo Mici 20 ali manjšo Ročno frezo Mici 12.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Povezane vsebine:

Sponzor vsebine je eHorti d.o.o.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


29 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v novembru na vrt, visoko gredo in rastlinjak?

 1. Igor

  Pozdravljeni,
  Kdaj je najprimernejši čas za presajanje mandarin?
  Lep pozdrav Igor Kafol

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Igor, brez težav mandarine presajate lahko jeseni in spomladi. Najbolje je seveda jeseni, kot vse sadne rastline. Tako spomladi prej in bolje začnejo z rastjo.

   Reply
 2. Mateja

  Spoštovani,
  v rastlinjaku imam zdaj jeseni težave s kalitvijo solate, včasih je celo tako, da se ne pokaže nobena sadika ali pa so zelo redke. Tudi te izginjajo. Polžev nisem opazila. Kaj lahko storim?
  Hvala in lep pozdrav.
  Mateja

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Mateja težko ocenimo na daleč, redno spremljajte dogajanje, preglejte dobro v zemljo, če najdete kakšne škodljivce.

   Reply
 3. PETER

  Prosim za odgovor.Danes smo posadili česen in čebulček pa me zanima a je treba s čim pognojiti jest sem na zelnik navozil kompost in vse skupaj dobro sfrezal pol sem naredil grede in sva z ženo posadila ali sem ravnal napačno in s čim se preko leta kaj pognoji.
  Hvala za odgovor PETER GORENJSKA

  Reply
 4. VALERIJA

  POZDRAVLJENI
  NEKJE 14 DNI NAZAJ SEM POSADILA ČESEN IN ČEBULČEK ZDAJ MI JE ŽE POGNAL
  ZANIMA ME ČE MORAM POKLIRI Z KOPRENO,ČEULJNA MUHA SE LAHKO POJAVI KER SEM SADILA PRED PRVO SLANO.
  HVALA ZA ODGOVOR
  LRP POZDRAV

  Reply
 5. Anica Jansa

  Pozdravljeni vprasala bi vas za sibirske borovnicr in sorto bi mi svetovali da so dobrega okusa pred leti sem kupila 2 sadike a zelo malo rodi sadike so morena in fialka hvala za odgovor Anica

  Reply
 6. Slavica

  Pozdravljeni !
  Prosim za nasvet limone.Imam jo v loncu in je težava spravljanja v klet ,me zanima
  če je lahko čez zimo na vrtu in kako jo zaščitit? Ali še lahko posadim šalotko?
  Hvala za nasvet Lp ..Slavica

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Slavica, limonovec ne bo prezimil zunaj, treba ga je spraviti v notranji svetel in hladen prostor nad 0 C. najbolje jih je pospraviti na svetel in hladen prostor, kot je rastlinjak, svetla klet ali garaža, vetrolov.

   Več v člaanku, kako se citrusi prezimujejo https://zelenisvet.com/limona-gojenje-citrus/.

   Lep pozdrav, ekipa Zeleni svet

   Reply
 7. Branko Jensterle

  A je dobro že zdaj s kopreno pokriti posajen česen in čebulo. In pusti do marca. Ali še dlje če bo še sneg tam ležal. Smo pa z Podmežakle kjer nimamo sonca tri mesece na svečnco prvič posije.

  Reply
 8. Nataša

  Pozdravljeni! Jaz sem vse pokrila, ker je moja mama vedno vse pokrivala, a je to zelo narobe, naj odkrijem?

  Reply
 9. Tine

  Pozdravljeni
  Rad bi posejal grah na prosto
  Zanima me,al se sedaj v novembru seje samo nizki grah al lahko tudi visoki?

  lp Tine

  Reply
 10. Nataša

  Pozdravljen,
  Tale predzimska navodila so zelo uporabna, a jih je veliko. Prosim, da omogočite možnost kopiranja ali pa pdf obliko, da si sprintamo. Hvala–Nataša

  Reply
 11. Silva

  Kot ste priporočili oktobra, sem z ruskimi vilami pripravila del njive za saditev česna. Od takrat kar naprej dežuje, zemlja je spet zbita, plevel vzklil 🙉. Ali bo prepozo saditi česen po 15.novembru, ko naj bi nehalo deževat?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, sredina novembra ali druga polovica novembra je to leto idealen čas za sajenje česna na nižjih legah, saj imamo izrazito toplo jesen. Pred zimo je dobro, da česen samo pokuka iz tal. Nič ni narobe tudi, če ga sadimo v decembru ali januarju. Kasneje kot ga sadimo, manj bo nevarnosti za česnovo muho, ki leta že konec februarja in v začetku marca in najbolj napada česen, ki je bil prezgodaj sajen in ima bolj razvite liste. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *