*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kaj sejemo in sadimo v maju?

Kliknite za ogled videa:

1. Pred sajenjem sem poskrbel za pravilen kolobar

Pri načrtovanju sem pazil na pravilen kolobar. Paradižnik, papriko in jajčevec sem sadil na gredice kjer je v preteklem letu uspevalo pozno zelje, brstični ohrovt in glavnati ohrovt. Poskrbel sem tudi za to, da bo paradižnik daleč stran od zgodnjega krompirja, ki bo uspeval zunaj vrta.

2. Najprej sem pognojil gredice

Pred sajenjem in setvijo na zadnje gredice v vrtu sem gnojil s konjskim gnojem v obliki pelet, ki sprošča hranila glede na temperaturo in potrebe rastlin. Tako se hranila enakomerno in v pravi količini dosegljiva celo rastno dobo.

Gnojenje kumar z organskim gnojilom.

Gnojenje kumar z organskim gnojilom.

Na manjših gredicah, v posodah in koritih priporočam uporabo organskega gnojila drobnejše granulacije (npr. Naturen BIO gnojilo za paradižnik in ostale plodovke).

KLIKNITE TUKAJ za brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

3. Paradižnik sem sadil v kombinaciji s solato in baziliko

Paradižnik sem sadil 70 cm narazen. Tako bom zmanjšal pogoje za okužbo s krompirjevo plesnijo, ki je najbolj nevarna bolezen paradižnika. Poskrbel sem tudi za njegove dobre sosede. Ob vsak tretji paradižnik sem sadil baziliko, v vmesni prostor pa solato.

sajenje paradižnika

Sajenje paradižnika.

Tabela 1: Dobri in slabi sosedje plodovk (kliknite na tabelo za prenos).

dobri-slabi-sosedje-plodovk

4. Poskrbel sem za hitrejše ukoreninjanje sadik

Za lažje vraščanje, ukoreninjanje sadik po sajenju sem v sadilno jamo dodal BIO substrat za paradižnik in zelenjavo, ki je sestavljen iz šote, lesnih vlaken, komposta in kamene moke. Bio substrat sem mešal z vrtno zemljo v razmerju 1/3.

5. Pravilno zalivanje po sajenju

dognojevanje-tekoce-gnojilo

Zalivanje sadike po sajenju.

Po sajenju sem poskrbel za izdatno zalivanje celotne površine gredice. Tako sem preprečil, da bi zemlja v okolici sadike “kradla” vodo sadiki.

Vodi za zalivanje sem za enakomerno rast in čvrste rastline dodal tudi tekoče organsko gnojilo, s katerim sem mladim sadikam paradižnika, paprike, jajčevca in plodovkam zagotovil hitro dostopna hranila.

6. Kako sem kombiniral na ostalih gredicah?

Ob jajčevec sem sadil kapucinko, ki bo odganjala koloradskega hrošča. Vrt bo tako tudi bolj cvetoč in lepši na pogled. Na prvo polovico prostih gredic sem sadil paradižnik, papriko in jajčevec. Pri tem sem pazil, da paradižnik ne senči paprike.

Na drugi polovici sem sadil kumare in grmaste bučke, ki se ne razraščajo preveč bujno. Tudi tukaj sem pazil, da kumarice na opori ne senčijo sosednjih gredic.

7. Lubenice in melone sem sadil zunaj vrta

lubenica

Lubenice se močno razraščajo.

Lubenice in melone v vrtu zasedejo veliko prostora, zato sem jih sadil med vrste mladega nasada kakija. Tako sem izkoristil prazen prostor med dve letnimi nasadom kakija.

Tudi tukaj sem sadilne jame izdatno pognojil s konjskim gnojem v obliki pelet.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

8. V mesecu maju sejemo tudi lečo in čičeriko

Leča, čičerika, fižol in ostale stročnice

Ne pozabimo tudi na setev stročnic.

 

Čičeriko sem sejal med ohrovte v drugi polovici maja. Ob lečo sem po ledenih možeh sadil kumarice na opori. Če imate v vrtu posajene že preveč solate, priporočam, da lečo ali čičeriko sejete tudi ob paradižnik.

9. Sejal sem tudi visok fižol in dolgo vigno

Ob plodovke lahko še vedno sejete tudi nizki fižol. Po ledenih možeh sem v rastlinjak sejal tudi dolgo vigno, ki je sorodnica visokega fižola in zraste v višino paradižnika. V običajnih letih to naredim v začetku maja. V hladnejših letih nekoliko kasneje.

Visok fižol

Visok fižol.

Visok fižol sem sejal v začetku maja. V vrtu zasede veliko prostora, zato ga bom sejal zunaj vrta. Svoj prostor bo našel ob robu večje grede zgodnjega krompirja.

V senco visokega fižola bom v poletnem času sejal solato, endivijo, brokoli in cvetačo. Senca visokega fižola je primeren kotiček za zgodnje avgustovske setve motovilca in špinače.

10. Med letom ne bom pozabil na zalivanje in dognojevanje

Vodi za zalivanje paradižnika, paprike, kumar in ostalih plodovk sem takoj po sajenju in mesec dni po presajanju dodal tekoče organsko gnojilo za paradižnik in zelišča.

Med letom bom vrt izdatno zalival dva do trikrat na teden. Namočil bom tla do globine 20 cm. V vrtu bom uporabil tudi zastirko iz slame, ki bo zmanjšala potrebo vrtnin po vodi.

namakanje kumar

Zalivanje kumar med letom.

Vodi za zalivanje bom vsakih 10 dni dodal tudi tekoče organsko gnojilo. Tekoče organsko gnojilo vsebuje veliko kalija, ki pospešuje zorenje in izboljšuje okus pridelkom. V 10 litrov vode bom dodal 1,4 dl tekočega organskega gnojila.

Zeleni svet priporoča:

Za osnovno gnojenje uporabimo organska gnojila drobnejše granulacije (BIO gnojilo za paradižnik in ostale plodovke). Na večjih gredicah uporabite konjski gnoj v obliki pelet.

Takoj po sajenju in mesec dni po presajanju poskrbite za dognojevanje s tekočim organskim gnojilom za paradižnik in zelišča. Sadike se bodo bolje razvile, če jim ob sajenju v sadilno jamo dodate BIO substrat za paradižnik in zelenjavo.

KLIKNITE TUKAJ za BIO gnojilo za paradižnik in ostale plodovke.
KLIKNITE TUKAJ za BIO tekoče gnojilo za paradižnik in ostale plodovke.
KLIKNITE TUKAJ za BIO konjski gnoj v peletih.
KLIKNITE TUKAJ za Bio-substrat za paradižnik in zelenjavo.
**
KLIKNITE TUKAJ za tabelo dobrih in slabih sosedov vrtnin in zelišč.
Za nasvet in pomoč pokličite na 041 785 116.

natisni članek

Davor Špehar, Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


26 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v maju?

 1. Nataša

  Pozdravljeni
  Povsod iščem Snacky paprike, pa jih ne najdem. Prosila bi vas, da mi svetujete kje jih dobim.
  Hvala in lp

  Reply
 2. Janez

  Dobronamerno…
  Naslov je – Kaj sejemo in sadimo v maju?
  Na gredice bom sadil…
  Paradižnik sem sadil….sem sadil baziliko, v vmesni prostor pa solato…
  Lubenice in melone sam sadil zunaj vrta….

  Kvalitetni nasveti zvodenijo.

  Reply
 3. SONJA PRIMOŽIČ

  Pozdravljeni 1
  Lepo prosim za eno vprašanje, imam gosto posejane redkvice in tudi rdečo peso ,ali se lahko to presadi na drugo grdico.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, presajanje brez koreninske grudice bodo težje prenesle. Potrebno pa jih je razredčiti, saj se bodo le tako odebelile.

   Reply
 4. Kostantinović Djordje

  Navdušen sem z tem kaj sem prebral in videl.Jaz sadim lubenice na prostirku UV folije (zgoraj črna,spodaj bela),to zaradi tega ker lubenice rabijo večjo toploto,a Slovensko podnebije je po noči precej hladno,tako da črna barva po dnevi vpija toplotu,a bela pa po noči prepreči uhajanje toplote.Jaz se imel tudi 24,5 kg teško lubenico,tu v Sloveniji.Lep pozdrav.

  Reply
 5. Srečko

  Spoštovani
  Mene najbolj zanima z kom naj uničim strune ali sploh kaj obstaja da je zelo učinkovito.
  L.p Srečko

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, razlogov je lahko več temperaturni stres, pomanjkanje hranil, gnitje korenin…. Pošljite nam fotografijo porumenelih listov.

   Reply
 6. Pavlina

  Lansko leto smo si uredili vrt ob gozdu. Letos pa imamo vse grede “preluknane s tankimi rovi, debeline svinčnika. Nekaj nam je ob korenini pregriznilo dva paradižnika, semen, ki sem jih posejala pa preprosto ni. Rili smo po zemlji, da bi našli škodljivca. Nobenega polža nikjer. Ob vrtu imamo tudi mlako z žabami. Tudi nob ene druge živali v zemlji nismo našli. Je pa vsepovsod polno nekuh čudnih pajkov. So prav veliki . V tunelu se posebej radi zadržujejo. Okrog sadik paradižnika sem ovila liste rabarbare, v vogalih pa potrosila sodo bikarbono. Zdi se mi, da jih je malo manj, mpa tudi vse sadike še stojijo. Seveda pa nisem prepričana, da so napadalci pajki. Prijateljica meni, da je bramor. Vendar kljub iskanju nismo našli nobene druge živali. Moje vprašanje je: lahko pajki naredijo tako škodo v vrtu? Če ja, kako se jih znebiti? Probleme ni delajo melancani.Od vrtnarja sem prinesla prelepe sadike. Pri meni pa se že po nekaj dnevih precej kislo držijo. Listi so se začeli zvijati. Imate kakšen nasvet zame?
  Hvala in lepo pozdravljeni.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, pajki ne delajo škode, celo koristni so. Za vse težave povezane z boleznimi in škodljivci rabimo nujno fotke, da lahko odgovorimo.

   Reply
 7. Eva

  Razredčiti moram pregosto posejan korenček. Ali lahko tak korenček presadim (pikiram) na prazno gredo in če, kakšne velikosti mora biti?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni korenček morate razredčiti na 5 cm, če želite debelo korenje. Redčiti začnete takoj , ko so rastline velike cca 2 do 3 cm. Korenček se včasih težje prime če ga prepikirate. Pikirajte čim manjše sadike.

   Reply
 8. Mojca Torkar

  Zelo mi je všeč vaša stran in nasveti. Vse preberem. Zanima me sedaj grozdje, rada bi posadila grozdje na Gorenjskem, da bi dozorelo, da nima trde lupine, belo in črno grozdje po možnosti brez pešk – želja vnukov :-)) Hvala!!! Vse dobro vsak dan!!!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Mojca, hvala za lepe želje enako želimo tudi vam. Žal je sdik trt zdaj že zmanjkalo. Predlagam, zgodnje sorte, ki zorijo v začetku septembra. Vsako leto jih imamo v ponudbi marca in aprila. Predlagam, da nas pokličete drugo leto v marcu in aprilu.

   Reply
 9. Marija

  Vprašujem ,katero vrsto visokega fižola sejete vi.? Zelo so mi koristni vaši nasveti, saj sem bolj začetnik.Hvala in naj vam vse dobro uspeva.Marija

  Reply
 10. Cirila

  Pozdravljeni
  imam težave s solato v rastlinjaku. Pojavile so se neke vrste uši sivoćrne male 1mm, ki so se naselile na listih, kar v kolonijah.
  Gnijila sem z biogreno in algami. Zastirka je iz pokošene trave.
  Lp

  Reply
 11. Irena

  Pozdravljeni,
  z veseljem prebiram vprašanja, še bolj sem vesela vaših koristnih odgovorov.
  Zanima me zakaj imam pri zimskemu česnu že od pomladi rumene liste. Česa mu primanjkuje? Sem ga že v marcu pazljivo okopala, sproti plevem, zemlja je rahla, ni bila jeseni pognojena. V bistvu mi listi rumenijo vsako leto. Bom vesela vašega odgovora.
  Lep dan, Irena

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Irena, zemljo kjer je posajen česen je treba spomladi plitko okopati, da tako prezračite zbito zemljo. Česen tudi dognojite. Ne pozabite na rahljanje zemlje v vrtu po vsakem dežju. Tako bo česen manj rumenel. Najpogosteje je to vzrok. Več v članku TUKAJ https://zelenisvet.com/cesen-pomlad/.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *