*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Leska in gojenje lešnikov

Leska je z prehrambenega vidika pomembna sadna vrsta. Jedrca lešnikov vsebujejo veliko kalorij predvsem na račun maščob. Vsebuje tudi vitamine C, E, B1, B2. Lešnike uporabljamo v slaščičarstvu, za peko potic in zavitkov. Zelo okusno in zdravilno je tudi hladno stiskano lešnikovo olje. Uporabljamo ga kot prehranski ali kozmetični dodatek.

Opraševanje leske

Leska, moški cvet imenovan mačica

Moški cvet imenovan mačica.

 

Leska lahko cveti že v mesecu januarju. Je vetrocvetka, kar pomeni, da pelod iz moških rastlin (mačic) veter raznese na drobne pestiče (ženski cvet). Ko je pelod prenesen na ženski pestič se cvet zapre in spomladi nadaljuje razvoj.

Večinoma niso samooplodne, zato je potrebno saditi vsaj dve sorti. Oprašijo lahko tudi divje leske ali okrasne rdeče leske.

Prva fotografija prikazuje moško socvetje imenovano mačica. Na drugi fotografiji so vidni drobni rdeči ženski cvetovi. V nenavadno topli zimi so cvetočo lesko obletavale in opraševale čebele.

Ženski cvet

Ženski cvet (droben rdeč).

KLIKNITE TUKAJ za več informacij in naročilo okusnih sort leske.

**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

Rodni les leskovih grmov

Leska rodi na kratkih 15 – 20 cm dolgih poganjkih, zato pustimo takšne poganjke. Grmi vstopijo v rodnost po tretjem ali četrtem letu.

Rez leske

Grm naj ima približno osem ogrodnih vej, na katerih izraščajo stranske rodne vejice. Grme čistimo v notranjosti, da jih primerno osvetlimo. Puščamo tudi nekaj mladih poganjkov, kateri izraščajo iz osnove in bodo v naslednjih letih nadomestili stare ogrodne veje.

Čistimo koreninske izrastke, ki zaplevelijo grm in mu odžirajo energijo. Pomlajujemo jih po 15 letih, ko se rodnost zmanjša. To opravimo postopoma v treh letih.

Razmnoževanje lesk

Leske razmnožujemo z potaknjenci ali koreninskimi izrastki. Lahko je tudi cepljena na divjo lesko.

Gojitvene oblike

Lesko oblikujemo v grme. Pustimo do osem ogrodnih vej. Redko jih vzgajamo tudi v nizkodebelne kotlaste krošnje. Pri drevesasti obliki zarodi dokaj pozno.

Gnojenje leske

Leska potrebuje vsakoletno zmerno gnojenje z kombiniranimi NPK sadjarskimi gnojili po površini okoli grmov. Hvaležna je tudi za rahljanje zemlje in dodatek organske zastirke iz pokošene trave ali lubja.

Klimatske in talne zahteve

Leska je dokaj nezahtevna vrsta. Uspeva tudi na slabših tleh. Pomembna je zadostna vlažnost v času diferenciacije plodov. Zato jo moramo poleti tudi kdaj zaliti.

Leska je zdrava sadna vrsta

Lešnikar

Ličinka hroščka lešnikarja obje jedrce. Maja in junija odložijo samice hroščkov po eno jajčece v plod.

Predvsem velja omeniti lešnikarja. Ličinka tega hroščka se hrani z jedrcem. V plodovih že junija opazimo majhne luknjice. Ti lešniki predčasno tudi odpadajo. Nekaj škode napravi tudi leskova brstna pršica. Opazimo nabrekle brste in jih izrežemo.

Obiranje in skladiščenje lešnikov

Lešniki so zreli, ko z lahkoto odpadejo. Barva luščine se obarva rjavo. Obiramo od septembra dalje, kar je odvisno tudi od sorte. V vrtovih stresamo veje in lešnike lovimo v ponjavo pod grmom.

Sorta leske Istrska debeloplodna

Nekatere sorte zelo neenakomerno zorijo, zato jih pobiramo večkrat. Predvsem pa ne obiramo prezgodaj, saj se takšni plodovi slabše ohranjajo. Če je vreme suho jih sušimo na soncu ali v sušilnikih. V domačih razmerah lahko zdrave in pravilno dozorele lešnike ohranimo tudi do naslednje bere.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za več informacij in naročilo okusnih sort leske.

**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *