*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kanadska šmarna hrušica

Poleg kanadske šmarne hrušice (lat. Amelanchier canadensis), zasledimo tudi zelo razširjeno bakreno šmarno hrušico (lat. Amelanchier lamarckii), ki jo uporabljamo za bogat in okusen vrtni okras. Naša avtohtona užitna vrsta je navadna šmarna hrušica ali (lat. Amelanchier ovalis). Lepa naravna rastišča navadne šmarne hrušice najdemo na Kamniškem vrhu nad Stahovico.

V nadaljevanju bomo opisali kanadsko šmarno hrušico.

Šmarna hrušica, kratek opis

Šmarna hrušica ima obliko rasti večjega grma ali več debelnega manjšega drevesa. Cepi se jo lahko na jerebiko, kjer se vzgoji višje debelno vzgojno obliko. Doseže do 5 metrov višine. Cveti zelo bogato v začetku meseca aprila. Grm se razcveti s številnimi belimi cvetovi. Vrsta je samooplodna, zato ne potrebuje drugih sort za opraševanje.

Jesenska barva listov je rdeče oranžna. Zaradi okrasnih in zdravilnih lastnosti plodov je šmarna hrušica sadna vrsta, ki si zasluži svoje mesto v vrtu.

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Cvet šmarne hrušice

Cvet šmarne hrušice.

Klimatske in talne gojitvene zahteve

Šmarni hrušici izberimo sončno do polsenčno lego na vrtu. Tako kot ostalo jagodičasto sadje zahteva dobro kultivirano vrtno zemljo. Predhodno zemlji dodamo domač kompost in sadjarsko gnojilo cca. 25 dag na sadiko. Več o sajenju sadnega drevja si preberite tukaj.

Hrušica je proti suši in mrazu odporna sadna vrsta, zato zimska zaščita ni potrebna. Če sadimo več rastlin skupaj naj bo sajenje v vrsti na razdalji cca. 2 metra.

Jesenska barva listov

Kanadska šmarna hrušica in jesenska barva listov.

Razmnoževanje in rez šmarne hrušice

Šmarno hrušico razmnožujemo s potaknjenci in cepljenjem na jerebiko. Navadno šmarno hrušico (Amelanchier ovalis) lahko razmnožujemo tudi s koreninskimi odganjki, saj jih veliko zraste iz koreninske osnove. Le – te moramo izrezovati sproti.

Izrezujemo le pregoste in poškodovane veje.

Kanadska šmarna hrušica obrodi zdrave in sladke plodove

Plodovi so užitni  meseca junija. So zelo sladki, velikosti 1 cm in več v modro violični barvi. Zorijo postopoma v obliki grozda. Plodovi vsebujejo veliko železa, magnezija, kalcija, vitamine C in E, ter antioksidante ter dietne vlaknine.

Plodovi so odporni zoper bolezni in škodljivce, le ptiči zrele plodove zelo radi pozobajo. Žal je vrsta tudi nagnjena na okužbo z hruševim ožigom oz. ognjevko.

Plodove uporabljamo za svežo porabo, ali pa jih predelamo v sokove, likerje, marmelade ali pite in kolače.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


12 komentarjev na “Kanadska šmarna hrušica

 1. Mira Kočar

  Spoštovani,
  zanima me, če je pri vas mogoče kupiti šmarno hrušico oz. če ne, mogoče veste, kje bi se jo dalo dobiti.
  V naprej hvala za odgovr, Mira Kočar

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Rudolf, potaknjence šmarne hrušice režete spomladi, pred brstenjem, lahko tudi s poletnimi potaknjenci. V domačih razmerah se težje ukoreninjajo. Bolj je priporočeno grebeničenje.

   Reply
 2. Tadeja

  Pozdravljeni!
  Imam nastad šmarne hrušice cc. 100 sadik in me zanima kdaj je najprimernejši čas za rez sadik?
  Hvala za vaš odg.

  Reply
 3. Jelka Arh

  Pozdravljeni, zanima me, ali lahko presadim (in kako) 4 leta staro šmarno hrušico…posadila sem j preblizu jablane in bi ji rada zagotovila večji življenjski prostor!!1 Obrodi že zelo obilno 3 leta!! Hvala lp Jelka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Jelka, obstoječo šmarno hrušico lahko presadite, ko odpade listje meseca novembra. Ob presajanju pazite, da z lopato zajamete čimveč korenin in zemlje. Poškodovane debelejše korenine s škarjami prikrajšajte. Dodajte svežo zemljo in gnojilo brez dušika in več fosforja, ki pospešuje razvoj korenin. Lahko opravilo prepustite vrtnarjem.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *