*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Lubenica

Lubenica vsebuje več kot 90 % vode, veliko likopena, ki daje rdečo-roza barvo mesa. Ugodno vpliva tudi na zdravje saj vsebuje vitamin C, vitamina B6, B1 ter minerala magnezij in kalij.

Lubenica, čas setve in sajenja

V celinskem delu Slovenije vzgajamo lubenice iz sadik, da pravočasno dozorijo. Za vzgojo sadik lubenice jih sejemo v zavarovan prostor že sredi aprila.

Lubenice na prosto sadimo in sejemo v maju, ko mine nevarnost slane. Če jih sadimo prehitro in jih ujame obdobje hladnega vremena se bo rast ustavila.

Na Primorskem jih lahko sejemo na prosto v kupčkih z s 4 do 5 semeni ali vzgajamo iz sadik. Kasneje opravimo redčenje na 1 do 2 rastlini na sadilno mesto.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice.Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Razdalja sajenja lubenic

Na 10 m2 posadimo 4 do 5 rastlin lubenic. Med vrstami naj bo razdalja okrog 2m v vrsti pa 1 m. Več o sajenju v medvrstni prostor bomo spregovorili pod rubriko dobri in slabi sosedje.

Gnojenje lubenic

Tla pred setvijo ali sajenjem lubenic gnojimo z organskimi gnojili. Med organska gnojila uvrščamo hlevski gnoj 40–50 (t/ha), kompost in kupljena organska gnojila. Po potrebi dodamo tudi mineralna gnojila, običajno dodajamo 1/3 predpisanega odmerka kalijevih gnojil.

Lubenice dobro uspevajo tudi na kompostnem kupu.

Bolezni in škodljivci lubenic

Med boleznimi jih ogroža predvsem pepelasta plesen, bakterijska uvelost in viroze. Med škodljivci pa opazimo predvsem polže, uši in ogorčice. Škodo lahko povzročajo tudi talne glive, če voda zastaja v tleh.

Zalivanje lubenic in klimatske zahteve

Izdatno zalivanje je potrebno v začetnem obdobju rasti in v času razvoja plodov. Lubenica zahteva suho in vročo klimo, vroče poletje in dovolj vlage za začetni razvoj rastline.

Minimalna temperatura med rastjo je 15 °C in optimalna med 25 in 30 °C. Namakamo predvsem kapljično, izogibamo se namakanju prekjo listov.

Lubenica, dobri sosedje

Dokler se lubenice ne razrastejo lahko v vmesen prostor sejemo in sadimo skoraj vse vrtnine, vendar jih je treba pospraviti pred obdobjem, ko se lubenice razrasejo.

Dobri sosedje so bob, grah, fižol, redkvica, sladka koruza, črna redkev, rdeča pesa. Ugaja jim tudi bližina bazilike, kapucink in sončnic.

Slabi sosedje lubenice

Med slabe sosede lubnic uvrščamo buče in bučke.

Spravilo lubenic

Lubenice zorijo v drugi polovici julija in avgustu, odvisno od sorte. Običajno jih pospravljamo avgusta, če jih gojimo na prostem.

Dozoreli plodovi so sočni in sladki ter imajo temna (črna) semena. Zrela lubenica ob trkanju oddajajo votlast zvok. Če je vitica tik ob peclju ploda suha je lubenica zagotovo zrela, plod se mora tudi lepo odtrgati.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

natisni clanek Lubenica

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Lubenica

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *