Načrtovanje domačega vrta z botaničnimi družinami

Botanične družine in enostavno načrtovanje vrta

Predlagamo, da si vzamete čas in naredite načrt sajenja in setev vrtnin, ki jih boste sadili v domačem vrtu. Najprej ugotovimo v katero botanično družino uvrščamo posamezno vrtnino. Vrtnine, ki jih sadimo drugo ob drugi naj bodo iz različnih botaničnih družin. Pazimo tudi, da na gredico vsaj tri leta ne sadimo ali sejemo vrtnin, ki sodijo v isto botanično družino. Tako boste na preprost način prišli do načrta zdravega domačega vrta.

KLIKNITE TUKAJ za vrtno uspešnico Zelenjavni vrt. Napisala jo je priznana strokovnjakinja Miša Pušenjak.

V katero družino uvrščamo solato in fižol?

Solata je priljubljena vrtnina v domačih vrtovih. Uvrščamo jo v družino košaric. V to družino uvrščamo tudi endivijo in radič, zato teh vrtnin ne kombiniramo med sabo. Pazimo, da si na isti gredici ne sledijo tudi v prihodnjih dveh do treh letih.

Solata ne rabi svoje gredice.

Solata ne rabi svoje gredice. Sadimo jo lahko skoraj med vse vrtnine. Med metuljnice uvrščamo grah, bob, lečo, čičeriko, fižol in sojo.

Paradižnik in krompir sta v sorodstvu

V družino razhudnikovk uvrščamo paradižnik in krompir, zato teh dveh vrtnin ne sadimo v bližino. Zelo hitro se lahko zgodi, da plesen s krompirja preide na paradižnik in vam v juliju, avgustu uniči nasad paradižnika. V to družino uvrščamo tudi papriko in jajčevec, zato si te vrtnine v naslednjem letu ne smejo slediti na gredicah.

Ob paradižnik lahko sadimo nizek fižol in solato.

V maju jih lahko kombiniramo med sabo, ker se dokaj dobro prenašajo. Pazimo predvsem, da papriko ne sadimo v senco paradižnika.

Kako kombiniramo buče in ostale bučnice in kobulnice?

Buče uvrščamo v družino bučnic.

 

V družino bučnic uvrščamo kumare, lubenice in melone. Tudi v tem primeru pazimo, da si te vrtnine na gredi ne sledijo v nekaj letih. Skupaj ne sadimo ali sejemo tudi vrtnin iz družine kobulnic. V to družino uvrščamo korenček, zeleno, peteršilj in sladki komarček.

Rdečo peso uvrščamo med lobodovke, motovilec med špajkovke

Izogibamo se tudi kombinacijam rdeča pesa, špinača in blitva. Te vrtnine uvrščamo v družino, ki jo imenujemo lobodovke. Motovilec lahko sejemo ob solato, endivijo in radič, saj ne sodi v družino košaric, ampak med špajkovke, ki s to družino ni v sorodstvu.

Med zelje in nekatere križnice sejemo ali sadimo hitro rastoče vrtnine

Predlagamo, da v začetku rasti v vmesni prostor sadite, sejete tudi dobre sosede. Prazen prostor tako zapolnite s hitro rastočimi vrtninami. Za kolobar velja, da upoštevamo tisto vrtnino, ki na vrtu ostane dalj časa.

Med ohrovt ali zelje lahko sadimo hitro rastoče vrtnine.

Med zelje največkrat sadimo solato in upoštevamo, da na to gredico v naslednjih ne sadimo vrtnin iz družin križnic. V to družino uvrščamo ohrovt, cvetačo, brokoli, brstični ohrovt, kitajski kapus, kolerabo, kolerabico, redkvico, rukolo, repo in črno redkev.

KLIKNITE TUKAJ za vrtno uspešnico Zelenjavni vrt. Napisala jo je priznana strokovnjakinja Miša Pušenjak.

Dobri sosedje med vrtninami in kombinacije na domačem vrtu

Dobre sosede lahko  kombinirate tudi kot sosednjo vrtnino, možna je tudi skupna setev v vrste. Bob in grah lahko sejemo ob zgodnji krompir. Česen sadimo v bližino jagod, zgodnje zelje, cvetačo in brokoli. Skupaj v vrste sejemo korenček in redkvico. Korenček lahko sejete tudi ob por.

Redkvica bo pokazala kje lahko pričakujete korenček, ki ob nižjih temperaturah kali dalj časa. Ob prezgodnjih setvah se lahko zgodi, da bo treba korenček sejati ponovno. Korenček lahko sejete tudi med vrste pora, ki ga sadite iz sadik.

Mešani posevki v vrtu so zelo dobrodošli.

Tudi nizek fižol lahko kombiniramo z zeljem, cvetačo, ohrovtom, paradižnikom, in ostalimi plodovkami. Med vrste peteršilja lahko sejete mesečno redkvico. Solato lahko v pomladanskem času sadite med skoraj vse vrtnine Izogibajte se sajenju v bližino peteršilja. Solata hitro raste in lahko zapolni prazen prostor med zeljem, cvetačo, brokolijem.

Med vrste solate lahko sejete mesečno redkvico ali rukolo. Boljša je setev redkvice, ki jo med vrstami poberemo pred tem, ko solata prekrije celotno površino. V vrtu sadite grmičaste buče, ki zasedejo manj prostora. Ob rob lahko posadite baziliko. V poletnem času lahko pod paradižnik sejete špinačo in motovilec. To setev opravite v avgustu.

Upoštevanje priporočene razdalje sajenja se obrestuje

Upoštevajte tudi primerne sadilne razdalje in vaše načrtovanje gredic bo enostavno, zdrave domače zelenjave pa več. Solato sadite na razdaljo 30 x 30 cm, paradižnik na razdaljo 70 x 50 cm, vmesni prostor pa spomladi zapolnite s solato, ob robove sadite baziliko, avgusta pod paradižnik sejemo tudi motovilec ali špinačo, ki nista v sorodstvu s solato.

Upoštevajte razdaljo sajenja v vrsti in med vrstami.

Zgodnje zelje sadimo na razdaljo 40 x 40 cm, čebulo na razdaljo 30 x 20 cm, česen na razdaljo 30×15 cm. Kumarice na opori sadimo na razdaljo 100 x 50 cm. Če vrtnine sadimo na primerno razdaljo so bolj zdrave, vmesni prostor pa lahko izkoristimo za sajenje ali setev vrtnin s hitro vegetacijo.

Zeleni svet priporoča

Znanje v vrtu vam pomaga do bogatega in zdravega domačega pridelka. Dobra knjiga je odlična rešitev za vaš vrt.

KLIKNITE TUKAJ za vrtno uspešnico Zelenjavni vrt. Napisala jo je priznana strokovnjakinja Miša Pušenjak. KLIKNITE TUKAJ za ostale vrtnarske knjige. Tako bo vaš vrt še lepši in vi bolj srečni.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *