Najbolj priljubljena bazilika, dobri sosedje, sajenje, zalivanje, škodljivci in uporaba

Dobri slabi sosedje bazilike so pomembni, če jo sadimo z drugimi rastlinami

V bližino bazilike lahko sadimo številne rastline. Zagotovo se na vrtu ali v posodi najbolj počuti v bližini paradižnika ali paprike. Sadimo jo lahko tudi v bližino kumar na opori. Ugodni sosedje bazilike so tudi bučke, šparglji in blitva. Med cvetlicami se odlično počuti v družbi ognjiča.

Med zelišči ne kombiniramo bazilike z žajbljem, timijanom, pelinom, vinsko rutico in meliso. Ne sadimo jo tudi v bližino šetraja.

Sadike bazilike in različne sorte, ki jih zasledimo v vrtnarijah

Pri vzgoji bazilike ima prednost, če kupimo sadiko v lončku, saj tako hitreje in bolj zagotovo pridemo do pridelka.

Večina ljubiteljev klasične bazilike se odloča za nakup bazilike „Genovese“, ki je klasična italijanska bazilika s tipičnim vonjem in okusom.

Največ sadimo klasično baziliko „Genovese“, priljubljene so tudi ostale sorte. Foto: AdobeStock

Rdeča bazilika „Rosie“ ima močnejšo aromo kot klasična bazilika in je zelo primerna za solate. Drobnolistna grška bazilika „Gythis“ je nizka, se razrašča se grmičasto in ima zelo majhne liste, če jo primerjamo s klasično sorto. Poznamo tudi krimsko baziliko z intenzivnim vonjem, okusom in številne druge sorte.

Za čmrlje in čebele je zelo zanimiva bazilika „Magic Blue“, ki ima škrlatno obarvane listne žile in prikupno socvetje v vijolični barvi.  Njena sestrska različica „Magic White“ ima bela socvetja, ki se pojavijo junija in ravno tako privlačijo opraševalce.

Obe omenjeni sorti imata nekoliko manj intenziven vonj kot klasična bazilika Genovese. Cena sadik v vrtnarijah je odvisna od velikosti lončka, velikosti sadike, sorte in blagovne znamke.

bazilika magic blue

Zelo priljubljena je tudi bazilika „Magic Blue“, saj jo radi obiskujejo čmrlji in čebele. Foto: AdobeStock

KLIKNITE TUKAJ za dobre sosede med zelišči in vrtninami, ki jih gojimo na vrtu, balkonu, terasi ali visoki gredi.

Primer zasaditve bazilike, paradižnika in ostalih rastlin v večji posodi

V večji posodi smo kombinirali baziliko „Magic Blue“, paradižnik, kislico, azteško sladko zel, solato in peteršilj.

V posodo smo za boljše opraševanje paradižnika sadili baziliko „Magic Blue“, ki je lepa tudi na pogled.

Za lepo strukturo poskrbi krvava kislica, ki jo ravno tako kradijo zeleni, suličasi tlisti in rdeče obarvane listne žile. Azteška zel se razrašča čez rob posode in je zelo uporabna kot naravno sladilo, saj ne vsebuje kalorij.

Paradižnik sorte “Buffalosteak” ima velike sočne plodove in mu pravimo tudi izboljšano Volovsko srce. Solato smo „pohrustali“ po dobrem mesecu, v ozadju se razrašča še peteršilj.

Sajenje in bazilika v posodi, koritu ali na vrtu

Baziliko na vrtu jo največkrat sadimo ob paradižnik ali kumare.  S sajenjem pričnemo, ko so nočne temperature večje od 12 °C, tla pa so ogreta na 15 do 18 °C. Ti pogoji so običajno izpolnjeni v mesecu maju, zato s sajenjem na vrtu ne prehitevamo. Temperaturo tal lahko preverite tukaj.

Bazilika obožuje sajenje v toplem maju in nas nagradi z bogatim pridelkom. Foto: AdobeStock

 

Baziliko v posodi lahko gojimo na balkonu ali terasi. Vsekakor lahko v tem primeru nekoliko prehitevamo, če posode ali korita v nočnem času premaknemo v notranje prostore.

sajenje bazilike in paradižnika na vrtu

Na vrtu zelo pogosto kombiniramo baziliko s paradižnikom, papriko ali kumarami na opori.

Bazilika je rastlina sonca in toplote, zato ji zagotovite ustrezne pogoje za rast

Pri sajenju bazilike je treba upoštevati dejstvo, da je to rastlina, ki ljubi sonce in toploto. Na balkonu ali terasi jo postavite na mesto, ki ji zagotavlja vsaj 6 do 8 ur sončne svetlobe na dan. Glede tal na vrtu ji najbolj ustrezajo dobro odcedna tla. Pazimo tudi na to, da voda v posodah ali koritih ne zastaja.

Krimska bazilika, klasična bazilika Genovese in grmičasta bazilika Magic blue

Na sončnem balkonu smo sadili klasično baziliko Genovese, baziliko „Magic Blue“ in krimsko baziliko.

Pravilno zalivanje bazilike na vrtu, balkonu ali terasi

V primeru sajenja bazilike v posodo ali korita jo v začetku rasti zalivamo zmerno in po površini substrata. V začetku poletja, ko se rastlina ukorenini lahko zalivamo tudi v vodno rezervo, če imamo takšno korito. Pazimo, da je substrat ves čas rahlo vlažen in ne pretiravamo z zalivanjem, saj to lahko povzroči gnitje korenin.

Bazilika bo na vrtu najbolje uspevala v dobro odcednih tleh. Po sajenju vedno zalijemo celotno gredo in namestimo zastirko, da se ohranja vlaga v tleh. Pred vsakim zalivanjem preverimo, da tla niso prekomerno nasičena z vodo.

Bazilika ima rada vlažno zemljo in odcedno  rastišče, zato je ne zalivamo prekomerno. Foto: AdobeStock

KLIKNITE TUKAJ za dobre sosede med zelišči in vrtninami, ki jih gojimo na vrtu, balkonu, terasi ali visoki gredi.

Škodljivci na baziliki in najboljši prostor za sajenje

Mlado rastlino bazilike najbolj ogrožajo polži, saj lahko poškodujejo liste in steblo sadike. Polži so najbolj težavni v začetku rasti, ko posadimo rastlino na vrtu ali v rastlinjaku.

Manj težav s polži bomo imela bazilika na terasi. Še manj ali skoraj nič pa na okenski polici ali balkonu, saj polžev običajno ne zasledimo v več stanovanjskih blokih ali zgornjem nadstropju hiš. Bolj redko opazimo listne uši, pršice in gosenice.

Spravilo bazilike in uporaba v prehrani

Prve liste bazilike režemo mesec in pol po sajenju sadik. Priporočljivo je, da jih režemo redno in nikoli več kot 1/3 celotene celotne listne mase. Vsi poznamo in uporabljamo pesto, ki ga lahko pripravimo tudi iz domače bazilike.

Uporaba bazilike v kuhinji je vsestranska. Uporabimo jo lahko za juhe, omake, mesne jedi, solate, testenine, pizze, pripravo čaja.

Davor Špehar

Povezane vsebine:

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *