Odstranjevanje zalistnikov paradižnika na vrtu za odlične plodove

Kaj so zalistniki pri paradižniku in kako vplivajo na pridelek?

V predelu med steblom in listom rastlina paradižnika tvori zalistnike. Zalistniki se razvijejo v novo steblo.

Več zelene mase posledično od rastline paradižnika zahteva več hranil. Res je, da bo več plodov, vendar bodo ti slabše kakovosti, manjši in bodo v določenih pogojih slabše dozoreli. To še posebej velja v jeseni, ko je manj osončenja in so  temperature nižje.

zalistnik

Zalistnik se lahko med glavnim steblom in listom razvije v novo steblo.

Redno in pravočasno odstranjevanje zalistnikov izboljša kakovost in velikost plodov

paradižnik lep plod

Plodovi paradižnika se bolje razvijajo in zorijo, če redno odstranjujemo zalistnike.

Če zalistnike odstranjujemo sproti rastlina energijo in hranila preusmerja v plodove. Tako bodo plodovi enakomerno in hitreje dozorevali.

Rastline so tudi bolje osvetljene, kar ima prav tako vpliv na zorenje in kakovost plodov. Plodovi paradižnika bodo večji in okusnejši.

Rastline paradižnika so manj zaraščene, če odstranjujemo zalistnike. Zrak okoli rastlin nemoteno kroži in posledično se zmanjša intenzivnost okužb predvsem s krompirjevo plesnijo.

Zalistnike odstranjujemo le pri visokih paradižnikih, nizke pustimo prosto rasti

Zalistnike odstranjujemo samo pri visokih (nedeterminantnih) paradižnikih. Visoki paradižniki so tiste sorte in hibridi, ki zrastejo več kot 100 cm v višino.

zalistnike odstranimo z roko

Ročno odstranjevanje zalistnikov pri visokem paradižniku.

nizka sorta paradižnika

Pri nizkih paradižnikih ne odstranjujemo zalistnikov. Nizek paradižnik Tumbling Tom na visoki gredi v začetku junija.

 

Pri nizkih (determinantni) sortah paradižnika zalistnikov ne odstranjujemo. Nizki paradižniki se razvijajo grmičasto med 50 do 100 cm v višino. Med njimi so tudi lončni ali balkonski paradižniki.

Pri cepljenih paradižnikih je v začetku rasti dobro pustiti dve debli. To naredimo tako, da pustimo rasti samo en spodnji zalistnik. Vse ostale odstranjujemo.

V času rasti in rodnosti cepljena sadika paradižnika z močnim koreninskim sistemom z lahko prehrani rastlino.

Kako odstranjujemo zalistnike pri paradižniku?

Zalistnike odstranjujemo ročno. Z dvema prstoma jih enostavno upognemo dokler se ne odlomijo. Ročno jih pobiramo, ko so velikosti do 5 cm. To opravilo izvajamo redno.

Hkrati poskrbimo tudi za privezovanje paradižnika k opori. Delo vedno opravimo v vročem delu dneva, da zmanjšamo možnost okužbe paradižnika s krompirjevo plesnijo, saj se rana tako hitro posuši.

Debelejše zalistnike pri paradižniku režemo s škarjami

Večje in debele zalistnike, ki jih ne vidimo ali pozabimo odstraniti ročno režemo s škarjami. Če zalistnike izrezujemo v suhem vremenu, se bodo večje rane zagotovo zacelile.

Pri tem je treba paziti, da ne poškodujemo stebla ali listov. Dobro je tudi, če pred tem očistimo in razkužimo škarje.

rez zalistnikov paradižnika

Večje zalistnike, ki smo jih pozabili odstraniti ročno režemo s škarjami.

zalistnik rast

Zalistnik je zrasel predolgo in se razvija v novo steblo.

Zalistnike odstranjujemo v suhem vremenu

Zalistnike vedno odstranjujemo, ko je vreme suho. Tako se bodo tudi večje rane bolje zacelile in ne bo nevarnosti za okužbo. Velja pravilo, da se paradižnika ne dotikamo v vlažnem vremenu, še posebej, če je že prisotna krompirjeva plesen na vrtu.

paradižnik rana zaraščena

Lepo zaraščena rana po odstranitvi debelejšega paradižnika s škarjami.

 

Okužba se prenese na paradižnik že, če oplazimo okužen krompir in nato delamo v bližini paradižnika. Zato nikoli ne izkopavamo krompir in potem odstranjujemo zalistnike.

Zeleni svet priporoča:

Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela? Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Rezalna motika Anka je idealna rešitev, ki vam lahko pomaga pri  rahljanju zemlje, košnji, grabljenju, lažji setvi in plevelu. S tem vsestranskim orodjem lahko brez težav razbijete tako velike kot majhne grude zemlje.

Rezalna motika Anka, Ruske vile Premium in Nihajna motika Pepa, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. 

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.
Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Odstranjevanje zalistnikov paradižnika na vrtu za odlične plodove

 1. Mariza

  Letos sem zalisnike redno odstranjevala. Sem pa razočarana. Paradižniki niso imeli plodov do sredine stebla ( 70cm višine ). Kaj sem delala narobe? Hvala

  Reply
 2. Brigita

  Pozdravljeni,
  zanima me, če odstranjujemo zalistnike tudi pri češnjevem paradižniku. Hvala in lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, seveda, treba jih je odstranjevati redno. Zalistnikov ne odstranjujemo samo pri nizkih pradižnikih, ki dosežejo višino do 0,5 m. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *