Oljka Casaliva je odporna na nizke temperature in jo lahko sadimo v Sloveniji

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

Kontinentalna oljka in sadika, ki v Sloveniji prenaša nizke temperature ter sneg

Ste vedeli, da v celi Sloveniji lahko sadimo kontinenntalno oljko Casaliva, ki prenese nizke temperature? Sorta Casaliva je posebna oljka, ki odstopa od ostalih sort, saj prenaša bolj ostre in surove vremenske razmere. Vrtičkarji poročajo, da deblo prvih 5 zim zaščitijo z belo vrtno tkanino in poskrbijo za zastiranje tal z listjem. Sadijo jo na podobne lege kot kaki.

Po kontaktu z vrtičkarji, ki so posadili oljko Casaliva smo ugotovili, da brez težav prezimi v Ljubljani, Celju in Mariboru, saj je mikroklima v večjih mestih bolj ugodna. Pogosto jo sadijo ob jugozahodni, sončni strani hiše, kjer najbolje uspeva. Na podeželju pa se najbolje počuti na toplih, sončnih, zračnih, vinogradniških legah, ki so dvignjene nad dolino.

oljka sorte casaliva

Oljka sorte Casaliva bolje prenaša nižje temperature od ostalih oljk.

Kam so sadili oljko Casaliva vrtičkarji v notranjosti Slovenije?

Vrtičkar Borko iz Ljubljane sporoča, da njegova oljka brez težav prezimi. Suzana iz Maribora doma goji jedilno trto in je oljko posadila nad brajdo, saj je tam dovolj sonca. Pri obeh vrtičkarjih raste na sončni strani hiše in JZ legi. Oljko Casaliva je Janez iz okolice Medvod posadil 6 m stran od kakija, ki ima podobne temperaturne zahteve za rast in prenese kakšno stopinjo več mraza kot oljka.

Sorta oljke Casaliva lahko prezimi v območjih, ki so vsako leto pokrita s snegom. Nekateri so zaradi milih zim že pobirali prve oljke z domačega vrta. Vrtičkarji pravijo, da bodo poskusili, saj je bilo enako pred leti s kakijem in zdaj raste tudi v notranjosti Slovenije. Res pa je, da kaki zaradi stresa velikokrat odvrže plodove, saj je to rastlina Mediterana.

oljka casaliva

Oljko Casaliva neketeri sadijo tudi v notranjosti Slovenije.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup kontinentalne oljke Casaliva, ki je odpornejša na mraz in bolje prenaša nizke zimske temperature. Potrjeno prenese temperature okrog – 12 stopinj Celzija.

** PREDLAGAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, KER SO ZALOGE OMEJENE. **

Tabela: Lastnosti kontinentalne oljke Casaliva

Večji nasad smo zasledili v Hrvaškem Zagorju, ki si deli državno mejo s Slovenijo

Kontaktirali smo večjega pridelovalca jagodičja v Hrvaškem Zagorju, ki ima nasad v bližini meje s Sloveniji in ima podobno klimo. Sporočil nam je, da ima trenutno posajenih 10 oljk Casaliva in bo posadil še dodatnih 20 sadik. Pravi, da oljka Casaliva brez težav prenese do -12 stopinj Celzija. Pri tem je poudaril, da pri njih že več let ni bilo prave zime in bo pač poskusil pridelovati oljke na dobrih vinogradniških legah.

Pridelovalec Miro opaža, da se podnebje spreminja in upa, da v prihodnjih letih ne bo hude zime, saj je oljka najbolj občutljiva na mraz do 5 ali 7 leta. Pri vrtičkarjih v Sloveniji sorta Casaliva že nekaj let raste na vinogradniških področjih Štajerske, Dolenjske, Bele krajine, Prekmurja in jo občasno pokrije sneg. Brez težav uspevajo na Primorskem in to na bolj problematičnih in skrajnih legah za gojenje oljk.

Primerna lega in nadmorska višina za dober domač pridelek

Kontinentalna oljka Casaliva je odpornejša na mraz, zato jo vrtičkarji na lastno tveganje sadijo tudi v hladnejših delih Slovenije. Pri tem jih opozarjamo, da je treba izbrati področja z dovolj sonca in jugozahodno lego.

Izbiramo dobre sadjarske in vinogradniške lege, ki so zračne, sončne in brez dolgotrajne megle. Največ jo sadijo na Štajerskem, Dolenjskem, Beli krajini in Prekmurju. Manj tveganja za pozebo je na Primorskem, kjer je tudi njeno najbolj ugodno rastišče.

oljka sadike

Sadike oljke Casaliva, ki jih vrtičkarji sadijo tudi v notranjosti Slovenije.

Sorta Casaliva bolje prenaša sneg in mraz kot ostale sorte oljk

Strokovnjaki za oljke v Sloveniji in na Hrvaškem sporočajo, da je ta oljka primerna za skrajne klimate in področja gojenja oljk. V Sloveniji jo tako brez večjega strahu za pozebo gojimo na področju Istre, Brd in na Goriškem. V ostalih predelih sicer lahko prezimi. Vendar je sajenje bolj tvegano, ker vas v 5 ali 10 letih lahko preseneti zimski mraz in temperature padejo pod njeno mejno temperaturo.

Vrtičkarji iz Slovenije opažajo, da prenaša celo težo snega. V primeru južnega snega, ga otresejo z vej, da jo razbremenimo dodatne teže. Na Hrvaškem jo sadijo v Dalmatinski Zagori, ki ima zelo ostre in hladne zime. V tem področju nasade oljk pozimi pogosto pokriva sneg, temperature pa pogosto padejo pod -10 stopinj Celzija. Sadijo jo tudi na manj primernih področjih v Istri in Kvarnerju.

Sneg na listih oljke v Goriških Brdih.

Neprimerna lega in nadmorska višina za oljko

Oljko Casaliva ne sadimo na višje nadmorske višine in izrazito hladna področja, ker v jesenskem času ne bo dozorela zaradi kratke vegetacije. Tam je tudi možnost pozebe veliko večja in skoraj zagotovljena.

V višjih legah je lahko tudi bolj hladno in temperature padejo pod dovoljeno mejo. V predelih, kjer temperatura pozimi pade pod -17 stopinj Celzija oljka Casaliva zagotovo pozebe.

Zasledimo jo tudi v zamejskem področju in skrajnem severu Italije

V zamejskem področju raste v deželi Furlanija-Julijska krajina. Največji nasadi te sorte so v okolici Gardskega jezera. Tam je mikroklima za gojenje oljke bolj ugodna, kot v ostalih predelih skrajnega severa Italije. Kontinentalna oljka Casaliva se veliko sadi na območju Lombardije in Veneta.

Rastlina je v severni Italiji odporna na posebne okoljske in podnebne razmere, ker izhaja iz tega območja in prenese nižje temperature. To pa ne velja za vsa področja v Sloveniji, saj je oljka v osnovi Mediteranska rastlina.

Zaščita in nega oljke v zimskem času za notranjosti Slovenije

Pred hujšim mrazom je v primeru suhih tal dobro poskrbeti za zalivanje. Pred tem, ko temperature padejo pod ledišče je priporočljivo, da dodamo zastirko, ki v tleh zadrži čim več vlage in toplote. Prvo in drugo leto ji po sajenju zaščitimo deblo z belo vrtno tkanino in to tako, da jo v več plasteh ovijemo okrog debla.

Kontinentalna oljka Casaliva je pred zimo hvaležna za odstranjevanje plevela in odpadlega listja. V zimskem času prenaša temperature, ki so globoko pod lediščem, zato v milih zimah ne pozebe. Sneg je samo dodatni izolator in ji ne škoduje. V Sloveniji pazimo, da je ne sadimo na neprimerna območja, saj s tem tvegamo pozebo.

oljka v snegu

Vrtičkarji priporočajo, da deblo oljke prvih 5 leto zaščitite z belo vrtno tkanino. Foto: AdobeStock

Ostale lastnosti prezimno trdne oljke Casaliva

Prodajna višina sadike je 1,5 do 2 metra. Oljka Casaliva je samooplodna in ne potrebuje dodatne sorte za opraševanje. Vrtičkarji s Primorske opažajo, da v kombinacijami z ostalimi sortami še bolje rodi. Je tudi dober opraševalec ostalih oljk, ki rastejo v obalnem področju. Rastlina na vrtu doseže višino več kot 3 m.

Na Primorskem jo sadijo tudi na manj primerne lege, kjer druge oljke pozebejo. Tako si lahko na manj primernih legah pridelajo domače oljke, ki jih vlagajo v slanico ali pridobijo zelo cenjeno oljčno olje. Plod je srednje debel in tehta okrog 2 g. Plod oljke Casaliva vsebuje nad 22 % kvalitetnega olja. Sorta je redno rodna in nima izpada pridelka.

Pridelek oljke Casaliva obiramo glede na okoljske dejavnike

oljka

Nekatere sorte oljk prenesejo nižje temperature in jih pobiramo tudi na manj primernih legah.

Obdobje obiranja ali dozorevanja se razteza od konca oktobra do začetka decembra, saj je odvisno od temperatur in lege nasada. V področjih z več sonca in toplote bo dozorela prej, v hladnejših pa pozneje.

Plodovi so srednje debeli in imajo podolgovato okroglo obliko, ob obiranju pridobijo črno-vijolično barvo. Olje, ki ga pridobimo, ima srednje saden okus z blago grenkobo in pikantnostjo.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup kontinentalne oljke Casaliva, ki je odpornejša na mraz in bolje prenaša nizke zimske temperature. Potrjeno prenese temperature okrog – 12 stopinj Celzija.

** PREDLAGAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, KER SO ZALOGE OMEJENE. **

Cena za drevo oljke oz. sadika, ki stara več kot 2 leti

oljka casaliva sadike

Primer sadike oljke Casaliva, ki se prodaja v Sloveniji.

Priporočljivo je saditi sadike s 3 do 4 stranskimi poganjki. Sadika oljke, ki je stara 2 leti in več ima dobro razvit koreninski sistem in se bolje ukorenini.

Višina dvoletne sadike je tako večja od enoletne sadike. Koreninski vrat naj ima dober premer. Drevo oljke Casaliva se prodaja v loncu, ki omogoča brezskrben transport po celi Sloveniji.

Na primerno lego priporočamo sajenje 2 do 3 letne sadike oljke, ki je optimalne kvalitete za sajenje in je nekoliko dražja od enoletnih sadik, ki se slabše ukoreninijo in prezimijo.

Oljkarstvo se s kontinentalno sorto Casaliva seli na manj primerne lege za oljke

Sadiko oljke sadimo na razdaljo 6 do 7 metrov v vrsti. Če sadimo bolj na gosto je razdalja v vrsti lahko tudi 5 metrov. Oljka Casaliva je dokaj odporna na bolezni in škodljivce. Rumeni listi so bolj pogosti na področjih z meglo in pogostimi padavinami. Če nakup oljke opravite preko spleta bo dostavljena v nekaj dneh. Sadimo jo lahko jeseni ali spomladi.

V jesenskem času sadimo vse dokler zemlja ne zmrzne v globino. V področjih kjer tradicionalno ne gojimo oljke, jih je bolje saditi spomladi.

oljka dalmacija

Oljke v zadnjih letih ne sadijo samo v Istri, Dalmaciji in ostalih področjih gojenja oljke.

Gnojenje oljke v času sajenja in obdobju rasti

V sadilno jamo je treba ob sajenju dodati sadjarsko gnojilo, ki vsebuje več kalija in fosforja ter malo ali nič dušika. V sadilno jamo dodamo tudi dve do tri lopate komposta.

Spomladi jo v času vegetacije prvič pognojimo konec februarja ali v začetku marca. Vse je odvisno od področja sajenja in tega kdaj se začne rast. Mlade rastline lahko drugič pognojimo s kompostom v mesecu juniju.

Zalivanje oljke v začetku rasti in v obdobju rodnosti

V primeru suhe zime, brez snega, je treba poskrbeti za interventno zalivanje, da se sadika ne izsuši. Po potrebi zalivamo z eno zalivalko na mesec, ko tla niso zamrznjena. V primeru, da oljko gojimo v posodi ali na balkonu, še bolj vestno pazimo na zalivanje. Redno jo zalivamo tudi v poletnem času.

oljka pridelek

Pridelek oljke pobiramo, če so izpolnjeni vsi okoljski pogoji.

V sušnem poletju je treba oljke zalivati, da smo zadovoljni s pridelkom. Oljke ne gojimo v stanovanju.

Sorta Casaliva lahko raste zunaj v notranjosti Slovenije, če temperature ne padejo pod dovoljeno mejo. Ostale oljke pred zimo prestavimo v notranji neogrevan prostor, saj jih gojimo kot posodovke.

Dobri sosedje oljke v nasadu so predvsem metuljnice

Oljka, ki jo gojimo za vlaganje ali oljčno olje je hvaležna za dobre sosede ali koristne predkulture. Oljka bo zelo zadovoljna, če ste na njenem mestu predhodno gojili grah ali fižol. Med vrstami oljke je dovolj prostora za gojenje številnih zelenjadnic (solata, redkvica, čebula, grah, nizek fižol,…), ki nimajo globokih korenin in tako ne tekmujejo z drevesom za hranila.

Pod drevje lahko sejemo tudi travno-deteljne mešanice. Sadimo lahko rožmarin, sivko, žajbelj in ostale rastline, ki vse bolj pogosto rastejo na vrtu.

Čaj iz listov oljke zmanjšuje količino sladkorja v krvi in krvni tlak

Ste vedeli, da ima čaj iz listov oljke številne zdravilne lastnosti? Za pripravo zdravilnega oljčnega čaja si priskrbimo 15 g svežih listov in jih dodamo v 0,5 litra vrele vode. Čaj lahko pijemo do 3 krat na dan in tako zmanjšamo sladkor v krvi ter zmanjšamo krvni tlak. Takšen napitek deluje tudi kot blagi diuretik.

Zeleni svet priporoča:

V milih zimah, ko temperature ne padejo pod – 12 stopinj Celzija oljka Casaliva prezimi tudi v notranjosti Slovenije. Nekateri vrtičkarji so zaradi milih zim že pobirali prve oljke v kontinentalnih področjih. Na vrtu ali vinogradu so opazili, da ima ta sorta oljke podobne temperaturne zahteve kot kaki, ki zdrži še nekaj stopinj več mraza.

Strokovnjaki za oljke v Sloveniji in na Hrvaškem sporočajo, da je ta oljka primerna skrajne klimate in področja gojenja oljk. Vrtičkarji jo na lastno tveganje za pozebo sadijo na hladnejša območja.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup kontinentalne oljke Casaliva, ki je odpornejša na mraz in bolje prenaša nizke zimske temperature. Potrjeno prenese temperature okrog – 12 stopinj Celzija.

** PREDLAGAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, KER SO ZALOGE OMEJENE. **

Prispevek je pripravljen v sodelovanju s spletno trgovino Sadikanadom.si (MM trgovina d.o.o.).

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *