*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Oreh, vzgoja in gojenje v domačem vrtu

Jedrca v lupini vsebujejo veliko maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin, celuloze in rudnin. Oreh je bogat vir vitaminov, kot so A, B, C in D. Poleg jedrc se v zdravilne namene uporabljajo tudi suhi orehovi listi. Čaj uporabljamo za izboljšanje teka, zmanjšanju živčne napetosti, proti bolečinam v sklepih in zdravljenju gnojnih ran.

Opraševanje oreha

Ženski cvet na koncu mladike

Ženski cvet na koncu mladike.

Moško socvetje pri orehu imenovano mačica

Moško socvetje pri orehu imenovano mačica.

Oreh je enodomna drevesna vrsta z enospolnimi cvetovi. Moški in ženski cvetovi so na drevesu ločeni.

Moški so v obliki socvetja imenovani mačice, medtem ko ženski izraščajo na vrhu na novo zrasle mladike. Novejše sorte rodijo tudi vzdolž poganjka in ne samo na koncu.

Oreh je vetrocvetka, kar pomeni, da cvetni prah raznaša veter. Sorte so večinoma samoneoplodne.

Moški cvetovi na istem drevesu zacvetijo pred ženskimi, zato velikokrat ne pride do zadovoljive oploditve. Poleg tega so cvetovi zaradi zgodnjega cvetenja dovzetni na pozebo.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo cenovno ugodnih in kvalitetnih sadik orehov.
Sadike so višine cca. 120 cm+.

Rodni les oreha

Starejše sorte oreha rodijo na koncu ozelenelih mladik. Nove sorte pa nameščajo ženske cvetove tudi vzdolž mladice. Takoj po spomladanskem odganjanju se pojavijo ženski cvetovi, ki cvetijo 15 do 20 dni. Moški cvetovi v obliki mačic cvetijo približno en teden.

Rez orehov

Oreh potrebuje redno in vsakoletno zmerno rez. Če želimo naravno oblikovano krošnjo, pazimo, da že od začetka vzgoje ne tvori dveh vrhov. Tej razrasti rečemo kodominantna, ko drevo razvije dvojni vrh in kasneje dvojno deblo. Pod težo snega se v starosti lahko razkolje in predstavlja potencialno nevarnost.

Oreh ©AdobeStock

Krošnjo oreha korigiramo v mesecu avgustu, ko razredčimo pregoste, suhe in moteče veje, s čimer osvetlimo in prezračimo krošnjo. Na ta način vzbujamo tudi novo rast saj rodi le na koncu poganjkov.

Grobo pomlajevanje in zmanjšanje obsega oreha se odzove z bujno in neenakomerno rastjo. Bodimo zmerni pri obrezovanju oreha. Obrezujemo in pomlajujemo več let po malem, da vzdržujemo primerno veliko in naravno krošnjo. Večje rane vedno zamažemo z cepilno smolo. Pomlajujemo za tretjino dolžine vej meseca avgusta.

Sadiki po sajenju spomladi odstranimo dva brsta pod brstom, ki bo nadaljeval rast. S tem preprečimo, razvoj dvojnega vrha in pojav dvojnega debla.

Oreh in sorte

Pri izboru sort orehov za celinska območja izbiramo sorte, ki pozno odganjajo. Tako se izognemo spomladanskim pozebam, ki nam tekoče leto vzamejo pridelek. Priporočamo sorte, kot so: Franquette, Chandler, Novosadski pozni. V obmorskih in vinogradniških legah lahko sadimo tudi sorte, ki zgodaj odganjajo. Pri sajenju upoštevamo sajenje dveh različnih sort zaradi medsebojnega opraševanja.

Tabela: Opisi sort orehov

Sorta Novosadski pozni Franquette Gaisenheim Chandler Fernor
Sorte za opraševanje delno ga oprašijo sorte G-26 in Elit Elit, Ronde de Montignac, Mb-24, G-286, G-26 Petovio, Jupiter, Mayette, Franquette Elit, Ronde de Montignac Fernet, Ronde de Montignac
Rodnost velika in redna rodnost srednje rodna sorta redna in obilna redna in zelo obilna (spada med najbolj rodne sorte) redna in obilna
Plod srednje veliki, cca 10 g srednje veliki, cca 9 do 12 g srednje veliki, cca 12 g veliki teže od 13 do 14 (17) g srednje veliki
Čas zorenja konec oktobra druga dekada oktobra druga polovica oktobra Konec septembra in začetek oktobra začetek do sredine oktobra
KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo cenovno ugodnih in kvalitetnih sadik orehov. Sadike so višine cca. 120 cm+.

Gojitvene oblike orehovih dreves

Oreh lahko pustimo naravno rasti, pri čemer pazimo na pojav dvojne razrasti debla.

Navadno pa ga vzgajamo v piramidno krošnjo, ali pa se odločimo za oblikovanje kotlaste oblike z tremi ali štirimi ogrodnimi nosilci.

Gnojenje oreha

Pri sajenju orehov v sadilno jamo stresemo približno 1 kilogram sadjarskega NPK gnojila v razmerju 7 : 12 : 24 ali 10 : 20 : 30. Oreh gnojimo tudi v prvih letih razvoja, ko preide v rodnost in tudi v polni rodnosti.

Oreh je velik porabnik dušika, le tega odraslo drevo potrebuje kar 1 kg na leto. Prvo leto po sajenju sadika potrebuje dve pesti dušika, drugo leto štiri pesti, tretje leto šest pesti dušika po površini, kjer se razraščajo korenine. Prvih pet let skrbimo za zadostno gnojenje z dušikom.

Gnojimo v dveh obrokih. Prvič marca, ter drugič proti koncu maja. Potrebuje ga predvsem v začetku vegetacije, kasnejše dognojevanje z dušikom slabo vpliva na dozorelost lesa.

Dušik je zelo pomemben za razvoj kakovostnih plodov. Ne smemo pa zanemariti kombiniranega gnojenja z kalijem in fosforjem ter kalcijem. Ugajajo mu tudi organska gnojila.

Gnojila vedno trosimo po celotni površini pod razraščanjem krošnje.

Klimatske in talne zahteve orehov

Orehu ustreza milejša klima, predvsem varnejša pred pomladanskimi pozebami. Zimski mraz prenaša dokaj dobro, le spomladi je občutljiv na nenaden mraz pod lediščem, ko mladike pozebejo že pri  -1 º C.

Rad ima (1 – 1,5m) globoko in humozno zemljo, ki je vedno nekoliko vlažna. Ne mara pa zbitih in mokrih tal.

Oreh, bolezni in škodljivci

Oreh najpogosteje okuži rjava pegavost. Pri tej bolezni odpadejo listi in tudi plodovi, v kolikor so vremenski pogoji ugodni za razvoj te hude bolezni. To so predvsem vlažne pomladi na prehodu na poletje. Pomembno vlogo ima tudi preveč vlažno rastišče.

Pojavlja se tudi črna pegavost, ki pa je manj pogosta. Prav tako plodovi črnijo in obvisijo v razpokanih lupinah, v katerih ostanejo precej drobnejši.

Škodo na plodovih povzroča orehova muha. Žerke – ličinke vrtajo rove v zeleno lupino. Plodovi počrnijo in lahko predčasno odpadejo. Jedrca v plodovih so slabše razvita. Poškodbe so lahko mesto za okužbo z drugimi glivami.

Od škodljivcev lahko naredita veliko škodo tudi orehov zavijač. Gosenica metulja orehovega zavijača povzroča črvivost plodov.

Obiranje in skladiščenje orehov

Ko zelena lupina poči in orehi začnejo padati iz dreves jih začnemo obirati in pobirati. S klatenjem poškodujemo precejšen del drevesa, zato ta ukrep ni priporočljiv. Na vrtovih jih obiramo ročno ali posamezne veje stresamo.

oreh pridelek

Po obiranju orehe očistimo in posušimo na soncu. Uporabimo lahko tudi sušilnice, kjer naravnamo temperaturo od 30 do 40 º C. Orehe lahko posušimo tudi na kamnitih pečeh. Hranimo jih v suhem prostoru.

Zeleni svet priporoča:

Za zanesljiv pridelek izbirajte sorte orehov, ki kasneje brstijo. Pozno brstenje orehov se velikokrat izogne spomladanskim pozebam in pridelek je za tekoče leto zagotovljen.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo cenovno ugodnih in kvalitetnih sadik orehov.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.

natisni članek

 © Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


21 komentarjev na “Oreh, vzgoja in gojenje v domačem vrtu

 1. maks

  Zanima me ali se orehi cepijo podobno kot sadno drevje in v katerem času.l.p. Maks

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni

   Oreh se zelo težko cepi, ker ima posebne zahteve gleda vlage in drugih pogojev v času cepljenja. V Sloveniji jih cepi samo nekaj drevesnic. Cepijo jih v avgustu to leto, sadike pa prodajajo v naslednji jeseni.

   Lep pozdrav, ekipa Zeleni svet

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Spoštovani!
   Seme odberemo, ko je zrelo, ga osušimo in stratificiramo na hladnem, lahko pa ga tudi posejemo takoj. Za cepljenje odberemo iz tistih dreves, ki so zdrva. Sejancem prikrajšamo matično korenino, da se lepše korenine razvijejo. podlage so že po enem letu primerne za cepljenje.

   Reply
 2. Gregor

  Zivio. Mene zanima ce lahko orehu odrezem vrh. Kdaj je to mozno in na kaksen nacin to naredim ? Oreh je visok okrog 10m in nam dela senco kjer je ne zelimo. Hvala za odgovor. Lp gregor

  Reply
 3. Robert

  Pozdravljeni,
  Moral bi odrezati 3 debele veje ,15cm premera, ker mi ovrajo hojo okrok debla. Veje so na visini 1,6 metra.
  Kdaj je to najbolje storiti? Oreh je star priblizno 30 let.
  Hvala in lep pozdrav.

  Reply
 4. Olga

  Imam zelo slabe, orehe, precej temne, kaj je vzrok, je to bolezen , slabo sušeni. So pa suhi. Prosim, če mi kdo svetuje, morda jih lahko na kak način odpravim to grdo barvo, hvala,
  Olga

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, orehe je potrebno takoj po obiranju očistiti in posušiti. Nikoli jih ne namakamo v vodi, da odstranimo ostanke črne lupine.

   Reply
 5. ELVIRA

  Kje naj dobim strokovnjaka,ki bi mi obrezal oreh.Namreč, star je več kot 30 let in ima veliko malih vej.
  Lp

  Reply
 6. Simon

  Zdravo. Jeseni sem posadil sadike orehov. So brez vej – šibe. Zanima me, ali naj odrežem vrh na želeni višini? Napisali ste da je potrebno odstraniti brste, tako da ne vem ali lahko odrežem, ali naj samo brste odstranjujem?

  Hvala

  Reply
 7. ksenja

  pozdravljeni! mene zanima katere podlage so primerne za oreh, prosim če podlage poveste poimensko. hvala:)

  Reply
 8. Milena

  Pozdravljeni,
  mene pa zanima, kako obvarovati oreh pred roso oziroma pred njenimi posledicami. Namreč škropljenje velikega drevesa ni mala stvar. Prosim za nasvet in hvala

  Reply
 9. Marjan

  Oreh je pred leti bogato obrodil, jedrca plodov so bila zdrava in okusna… potem so se nenadoma na orehu pojavile črne mravlje, ki so gojile na listih jajca. Deblo smo ovili z lepljivim trakom in to nekako preprečili. Se je pa pojavila črni a na deblu in razpoka, ki je vedno večja in se suši akutno mesto. Plodovi so redki in znotraj bolni, deloma je temu botrovalo dolgo deževno obsobje v sezoni zorenja… Kako naj ukrepamo da ozdravimo drevo

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *