*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Oreh in gojenje v domačem vrtu

Jedrca v lupini vsebujejo veliko maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin, celuloze in rudnin. Oreh je bogat vir vitaminov, kot so A, B, C in D. Poleg jedrc se v zdravilne namene uporabljajo tudi suhi orehovi listi. Čaj uporabljamo za izboljšanje teka, zmanjšanju živčne napetosti, proti bolečinam v sklepih in zdravljenju gnojnih ran.

Opraševanje oreha

Ženski cvet na koncu mladike

Moško socvetje pri orehu imenovano mačica

Oreh je enodomna drevesna vrsta z enospolnimi cvetovi. Moški in ženski cvetovi so na drevesu ločeni.

Moški so v obliki socvetja imenovani mačice, medtem ko ženski izraščajo na vrhu na novo zrasle mladike. Novejše sorte rodijo tudi vzdolž poganjka in ne samo na koncu.

Oreh je vetrocvetka, kar pomeni, da cvetni prah raznaša veter. Sorte so večinoma samoneoplodne.

Moški cvetovi na istem drevesu zacvetijo pred ženskimi, zato velikokrat ne pride do zadovoljive oploditve. Poleg tega so cvetovi zaradi zgodnjega cvetenja dovzetni na pozebo.

Rodni les oreha

Starejše sorte oreha rodijo na koncu ozelenelih mladik. Nove sorte pa nameščajo ženske cvetove tudi vzdolž mladice. Takoj po spomladanskem odganjanju se pojavijo ženski cvetovi, ki cvetijo 15 do 20 dni. Moški cvetovi v obliki mačic cvetijo približno en teden.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo cenovno ugodnih in kvalitetnih sadik orehov. Sadike so stare 2 leti in višine cca. 120 cm+.

Rez orehov

Oreh potrebuje redno in vsakoletno zmerno rez. Če želimo naravno oblikovano krošnjo, pazimo, da že od začetka vzgoje ne tvori dveh vrhov. Tej razrasti rečemo kodominantna, ko drevo razvije dvojni vrh in kasneje dvojno deblo. Pod težo snega se v starosti lahko razkolje in predstavlja potencialno nevarnost.

Krošnjo oreha korigiramo v mesecu avgustu, ko razredčimo pregoste, suhe in moteče veje, s čimer osvetlimo in prezračimo krošnjo. Na ta način vzbujamo tudi novo rast saj rodi le na koncu poganjkov.

Grobo pomlajevanje in zmanjšanje obsega oreha se odzove z bujno in neenakomerno rastjo. Bodimo zmerni pri obrezovanju oreha. Obrezujemo in pomlajujemo več let po malem, da vzdržujemo primerno veliko in naravno krošnjo. Večje rane vedno zamažemo z cepilno smolo. Pomlajujemo za tretjino dolžine vej meseca avgusta.

Sadiki po sajenju spomladi odstranimo dva brsta pod brstom, ki bo nadaljeval rast. S tem preprečimo, razvoj dvojnega vrha in pojav dvojnega debla.

Sorte orehov

Pri izboru sort orehov za celinska območja izbiramo sorte, ki pozno odganjajo. Tako se izognemo spomladanskim pozebam, ki nam tekoče leto vzamejo pridelek. Priporočamo sorte, kot so: Franquette, Elit, Novosadski pozni. V obmorskih in vinogradniških legah lahko sadimo tudi sorte, ki zgodaj odganjajo. Pri sajenju upoštevamo sajenje dveh različnih sort zaradi medsebojnega opraševanja.

Razpredelnica: Opisi sort orehov. KLIKNITE TUKAJ za prenos tabele.

 

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo cenovno ugodnih in kvalitetnih sadik orehov. Sadike so stare 2 leti in višine cca. 120 cm+.

Gojitvene oblike orehovih dreves

Oreh lahko pustimo naravno rasti, pri čemer pazimo na pojav dvojne razrasti debla.

Navadno pa ga vzgajamo v piramidno krošnjo, ali pa se odločimo za oblikovanje kotlaste oblike z tremi ali štirimi ogrodnimi nosilci.

Gnojenje oreha

Pri sajenju orehov v sadilno jamo stresemo približno 1 kilogram sadjarskega NPK gnojila v razmerju 7 : 12 : 24 ali 10 : 20 : 30. Oreh gnojimo tudi v prvih letih razvoja, ko preide v rodnost in tudi v polni rodnosti.

Je velik porabnik dušika, le tega odraslo drevo potrebuje kar 1 kg na leto. Prvo leto po sajenju sadika potrebuje dve pesti dušika, drugo leto štiri pesti, tretje leto šest pesti dušika po površini, kjer se razraščajo korenine. Prvih pet let skrbimo za zadostno gnojenje z dušikom.

Gnojimo v dveh obrokih. Prvič marca, ter drugič proti koncu maja. Potrebuje ga predvsem v začetku vegetacije, kasnejše dognojevanje z dušikom slabo vpliva na dozorelost lesa.

Dušik je zelo pomemben za razvoj kakovostnih plodov. Ne smemo pa zanemariti kombiniranega gnojenja z kalijem in fosforjem ter kalcijem. Ugajajo mu tudi organska gnojila.

Gnojila vedno trosimo po celotni površini pod razraščanjem krošnje.

Klimatske in talne zahteve orehov

Orehu ustreza milejša klima, predvsem varnejša pred pomladanskimi pozebami. Zimski mraz prenaša dokaj dobro, le spomladi je občutljiv na nenaden mraz pod lediščem, ko mladike pozebejo že pri  -1 º C.

Rad ima (1 – 1,5m) globoko in humozno zemljo, ki je vedno nekoliko vlažna. Ne mara pa zbitih in mokrih tal.

Bolezni in škodljivci oreha

Oreh najpogosteje okuži rjava pegavost. Pri tej bolezni odpadejo listi in tudi plodovi, v kolikor so vremenski pogoji ugodni za razvoj te hude bolezni. To so predvsem vlažne pomladi na prehodu na poletje. Pomembno vlogo ima tudi preveč vlažno rastišče.

Pojavlja se tudi črna pegavost, ki pa je manj pogosta. Prav tako plodovi črnijo in obvisijo v razpokanih lupinah, v katerih ostanejo precej drobnejši.

Škodo na plodovih povzroča orehova muha. Žerke – ličinke vrtajo rove v zeleno lupino. Plodovi počrnijo in lahko predčasno odpadejo. Jedrca v plodovih so slabše razvita. Poškodbe so lahko mesto za okužbo z drugimi glivami.

Od škodljivcev lahko naredita veliko škodo tudi orehov zavijač. Gosenica metulja orehovega zavijača povzroča črvivost plodov.

Obiranje in skladiščenje orehov

Ko zelena lupina poči in orehi začnejo padati iz dreves jih začnemo obirati in pobirati. S klatenjem poškodujemo precejšen del drevesa, zato ta ukrep ni priporočljiv. Na vrtovih jih obiramo ročno ali posamezne veje stresamo.

Po obiranju orehe očistimo in posušimo na soncu. Uporabimo lahko tudi sušilnice, kjer naravnamo temperaturo od 30 do 40 º C. Orehe lahko posušimo tudi na kamnitih pečeh. Hranimo jih v suhem prostoru.

Zeleni svet priporoča:

Za zanesljiv pridelek izbirajte sorte orehov, ki kasneje brstijo. Pozno brstenje orehov se velikokrat izogne spomladanskim pozebam in pridelek je za tekoče leto zagotovljen.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in naročilo cenovno ugodnih in kvalitetnih sadik orehov. Sadike so stare 2 leti in višine cca. 120 cm+.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

natisni članek

 © Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


19 komentarjev na “Oreh in gojenje v domačem vrtu

  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni

   Oreh se zelo težko cepi, ker ima posebne zahteve gleda vlage in drugih pogojev v času cepljenja. V Sloveniji jih cepi samo nekaj drevesnic. Cepijo jih v avgustu to leto, sadike pa prodajajo v naslednji jeseni.

   Lep pozdrav, ekipa Zeleni svet

   Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Spoštovani!
   Seme odberemo, ko je zrelo, ga osušimo in stratificiramo na hladnem, lahko pa ga tudi posejemo takoj. Za cepljenje odberemo iz tistih dreves, ki so zdrva. Sejancem prikrajšamo matično korenino, da se lepše korenine razvijejo. podlage so že po enem letu primerne za cepljenje.

   Odgovori
 1. Gregor

  Zivio. Mene zanima ce lahko orehu odrezem vrh. Kdaj je to mozno in na kaksen nacin to naredim ? Oreh je visok okrog 10m in nam dela senco kjer je ne zelimo. Hvala za odgovor. Lp gregor

  Odgovori
 2. Robert

  Pozdravljeni,
  Moral bi odrezati 3 debele veje ,15cm premera, ker mi ovrajo hojo okrok debla. Veje so na visini 1,6 metra.
  Kdaj je to najbolje storiti? Oreh je star priblizno 30 let.
  Hvala in lep pozdrav.

  Odgovori
 3. Olga

  Imam zelo slabe, orehe, precej temne, kaj je vzrok, je to bolezen , slabo sušeni. So pa suhi. Prosim, če mi kdo svetuje, morda jih lahko na kak način odpravim to grdo barvo, hvala,
  Olga

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, orehe je potrebno takoj po obiranju očistiti in posušiti. Nikoli jih ne namakamo v vodi, da odstranimo ostanke črne lupine.

   Odgovori
 4. ELVIRA

  Kje naj dobim strokovnjaka,ki bi mi obrezal oreh.Namreč, star je več kot 30 let in ima veliko malih vej.
  Lp

  Odgovori
 5. Simon

  Zdravo. Jeseni sem posadil sadike orehov. So brez vej – šibe. Zanima me, ali naj odrežem vrh na želeni višini? Napisali ste da je potrebno odstraniti brste, tako da ne vem ali lahko odrežem, ali naj samo brste odstranjujem?

  Hvala

  Odgovori
 6. ksenja

  pozdravljeni! mene zanima katere podlage so primerne za oreh, prosim če podlage poveste poimensko. hvala:)

  Odgovori
 7. Milena

  Pozdravljeni,
  mene pa zanima, kako obvarovati oreh pred roso oziroma pred njenimi posledicami. Namreč škropljenje velikega drevesa ni mala stvar. Prosim za nasvet in hvala

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.