*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Feijoa ali aka je okusna sadna posebnost

Hranilna vrednost plodov feijoe

Večji del ploda vsebuje vodo in v njej raztopljene vitamine, minerale, sladkorje in kisline. Bogata je z kalijem, natrijem, kalcijem magnezijem in fosforjem. Njena posebnost je, da vsebuje nekaj več joda, kar ugodno vpliva na delovanje žleze ščitnice in preprečuje golšavost.  Vsebuje vitamin A in C.

feijoa sadež pridelek

Katere sorte feijoe vam priporočamo?

Sorte navadno zorijo meseca novembra. Priporočamo samooplodno sorto Mamouth, plodovi so veliki, pridelek se poveča, v kolikor poleg posadimo vsaj še eno drugo sorto feijoe.

feijoa

Feioja cvet. Foto: AdobeStock

Delno samooplodni sta sorti Triumph in Gemini. Pri delno samooplodnih sortah sadimo najmanj dve različni sorti. Osnovna vrsta Feijoa Sellowiana ni samooplodna in rabi obvezno opraševalko. Feijoo ne škropimo, ker jo bolezni ne napadajo. Tako lahko brez težav pridelamo okusno in zdravo domače sadje.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik Feijoa sorte Gemini
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik Feijoa sorte Mamouth
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik Feijoa sorte Triumph

Feijoe večinoma niso samooplodne

Feijoa cveti maja in junija. Cvetovi so zelo dekorativni. Sorte feijoe so večinoma samoneoplodne ali delno smooplodne, zato je treba saditi vsaj dve sorti skupaj, da pride do oprašitve in posledično do plodov. Redke sorte so samooplodne. Feijojo oprašujejo čebele.

Kako režemo feijojo?

Feijoa rodi na lanskoletnem ali večletnem lesu, zato je rez omejena le na najnujnejše izrezovanje. Izrezujemo pregoste poganjke, poškodovane in izrojene veje. Predolge mlade poganjke prikrajšamo, da se lepše obrastejo. Izrezujemo pa divjake ali vodne poganjke.

Razmnoževanje feijoe

Razmnoževanje feijoe prepustimo drevesničarjem, saj je potrebno strokovno znanje. Za gojenje v domačih razmerah raje posežemo po sadikah, ki jih kupimo na sejmih v Italiji in drugod. Pazimo le, da izbiramo sortno označene sadike, ker sta za doseganje pridelka potrebni najmanj dve različni sorti.

Lahko jo razmnožimo tudi iz vrhnjih potaknjencev v mesecu marcu ali avgustu. Kopulirane sadike pa uspejo le v zavarovanem prostoru, pod ustreznimi pogoji.

Gojitvene oblike feijoe

Feijoa oblikuje naravno krošnjo. Gojimo jo v grmasti ali večdebelni drevesasti obliki. Pri nas zraste do velikosti 3 do 4 metre. Če jo gojimo kot posodovko, jo pustimo grmaste rasti.

Foto: AdobeStock

Gnojenje feijoe in izbor ustrezne prsti

Feijoa je prilagodljiva glede zemlje. Ne prenaša visoke vsebnosti kalcija in pretirane vsebnosti humusa. Izbiramo navadno vrtno zemljo z nekaj več ilovice. Tudi peščenih delcev naj bo manj. Ob sajenju lahko vmešamo tudi domač kompost z dodatkom sadjarskega gnojila.

Paziti je potrebno tudi na prekomerno gnojena tla. Uporabimo tekoča gnojila za sadje ali posebna sadjarska organsko-mineralna gnojila v razmerju NPK 7-12-24. Če uporabimo tekoča gnojila, upoštevamo 1% koncentracijo, kar znaša 10 ml gnojila/10 L vode. Pri uporabi organsko-mineralnih gnojil uporabimo priporočen odmerek v spomladanskem času od marca do maja.

Pazimo, da jo v loncih tudi redno zalivamo. Če gojimo citruse, na enak način ravnamo tudi z feijojo. Izbiramo le sortno označene sadike gojene v loncih.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik Feijoa sorte Gemini
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik Feijoa sorte Mamouth
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik Feijoa sorte Triumph

Na celini jo gojimo kot posodovko

Na celinskem območju jo gojimo v posodah ali čebrih. Od začetka jo presajamo vsako četrto do peto leto. Presajamo šele takrat, ko so korenine prerasle grudo v loncu. Najbolje uspeva v večjem loncu, ki je volumna okrog 50 litrov. Tako je tudi oskrba z vodo boljša, saj je manj podvržena pomanjkanju vode v poletnem času.

V zimskem mirovanju jo shranjujemo v neogrevanem prostoru (rastlinjak, zastekljen balkon ali zimski vrt). Dobro se počuti tudi v hladnem, svetlem stopnišču. Kot posodovka zarodi četrto do peto leto. Pazimo le, da tudi kot posodovko gojimo dve različni sorti. Posebnost je tudi to, da v zimskem času ne odvrže listov zaradi stresa ob premikanju v notranje prostore.

Izvor in razširjenost feijoe

Feijojo so v Evropo prinesli iz Južne Amerike. Samoniklo uspeva v Braziliji, Urugvaju Paragvaju in Argentini. Uspeva v senčnatih območjih subtropskih in tropskih gozdov. Danes jo gojijo v plantažnih nasadih Kalifornije, Nove Zelandije in Avstralije. Razširjena je tudi ob obalah Sredozemlja in Črnega morja.

Kot zelo dekorativno rastlino jo srečamo tudi v našem obalnem pasu in obalah Jadranskega morja. Zaradi toplotne zahtevnosti se na celini ni razširila, čeprav rastlina krajši čas zdrži tudi temperature pod lediščem.

Klimatske in talne zahteve feijoe

Feijoa je subtropska vrsta. Rastlina prenese tudi temperature pod lediščem. Plodovi se v tem primeru slabše razvijejo in ne dozorijo. Na prostem bo uspevala le v tistih območjih, kjer se temperature ne spustijo pod ledišče. Glede tal je prilagodljiva vrsta, pazimo le na prekomeren vnos organske snovi (šotni substrati, kompost, gozdni humus).

Ustreza ji sončna lega, le v času hude pripeke je potrebno senčenje in redno zalivanje.

Feijoa bolezni in škodljivci

Feijoa je razmeroma zdrava rastlina. Na splošno jo bolezni ne napadajo. Zato jo v domačem vrtu ne škropimo. Tako si pridelamo odlično in okusno domače sadje brez kemije. Plodovi v skladišču ne gnijejo. Včasih se lahko zgodi, da plodove okuži siva plesen, ponekod so tudi težave s sadno muho.

Obiranje in skladiščenje

Feijoa lahko zarodi že tretje do četrto leto. Prva leta pričakujemo slabši pridelek. Kasneje po osmem letu pa lahko posamezna drevesa (sorte) obrodijo tudi do 15 kilogramov plodov na drevo/grm. Posamezen plod tehta od 30 g do 90 g  in po okusu spominja na mešanico med jagodo, banano in ananasom. Sorte se med seboj lahko zelo razlikujejo po rodnosti na drevo.

Zori postopoma konec oktobra in sredina novembra, zato tudi obiramo postopoma. Ko so plodovi povsem zreli jih zlahka odtrgamo, sicer sami odpadejo. V primeru napovedane zmrzali jih predčasno oberemo in zložimo v zabojček, kjer se mehčajo in dozorevajo.

Barva ploda ob zrelosti preide v zeleno-rumeno barvo. Če je plodov na drevesu preveč, je potrebno redčenje, ko so debeline oreha.

pridelek-feijoe2

Izbiramo le preizkušene sorte feijoe, te so: Mamouth, Triumph in Gemini.

Uživamo večinoma sveže plodove, katere olupimo. Lahko jo predelamo v marmelade in džeme. V hladilniku jo lahko ohranimo do tri tedne, v primerni kleti pa le nekaj dni.

Zeleni svet svetuje:

Popestrite vrt s posebnimi rastlinami, ki vam postrežejo z okusnimi plodovi in pričarajo posebno vzdušje. Ena takšnih je feijoa. Cvetovi so izjemno zanimivi in dekorativni.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik Feijoa sorte Gemini
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik Feijoa sorte Mamouth
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik Feijoa sorte Triumph

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


5 komentarjev na “Feijoa ali aka je okusna sadna posebnost

 1. Marija

  Imam feijojo na vrtu v loncu. lani je cvetela, obrodila ni. mogoče bo letos več sreče. Hvala za nasvet, lep pozdrav

  Reply
 2. Ines

  Imam feijojo stara je že več kot trideset let. Dolgo časa smo jo imeli vloncu pa ni preveč dobro uspevala. Od kar smo jo presadili vzemljo na vrtu v zavetje odlično uspeva,je kar velika in mogočna. Z obrezovanjem jo držim bolj nizko sicer bi zrasla do strehe hiše.Zadnjih nekaj let zelo dobro obrodi 30kg in več . Letos je zelo zgodnja, prvih 15kg je že popadalo v mrežo, sedaj so varno shranjeni v kišticah in čakajo na predelavo.Živimo v Solkanu

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, tam kjer je vpliv milejšega podnebja lahko na določenih mikroklimatskih legah preživijo tudi občutlive rastline. Res ja, da se v posodah večje drevnine mučijo in ne uspevajo enako kot na vrtu.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *