Oreh in najboljše sorte za domače vrtove

Katere odporne sorte orehov priporočamo za celinska območja?

Pri izboru sort orehov za celinska območja dajemo prednost sortam, ki pozneje odganjajo. Z izborom sort, ki odganjajo pozneje se lažje izognemo morebitnim pozebam v spomladanskem času. Sorte, ki kasneje odganjajo so: Franquette, Chandler, Novosadski pozni in Geisenheim 139 in Fernor.

Sorte Chandler, Franquette, Novosadski pozni in G139 so odličnega okusa in obilne rodnosti

Sorta oreha Chandler je ena najboljših sort, plodovi so povprečno teže 14 g. Je zelo dobrega okusa. Sorta odganja pozno, zato je odporna na pozebe. Sorta Chandler je zelo obilne rodnosti.  Odličnega okusa je tudi sorta Franquette, plodovi so debeli povprečne teže 10 g. Jedrce se zlahka lušči iz lupine. Sorta Franquette je pomembna opraševalka. zelo odporna na pozebe, ker odganja pozno.

Sorta Novosadski pozni je izjemno rodna sorta. Odganja še kasneje kot Elit, zato se zlahka izogne pozebam. Jedrce zelo dobrega okusa, plodovi so povprečne teže 10 g. Priporočena je tudi sorta Geisenheim/G139. Rodi redno in obilno. Plodovi dozorevajo v drugi polovici oktobra. Jedrce je zelo okusno in se zlahka loči iz lupine. Priporočamo še sorto Fernor, s tanko lupino, odganja pozno in je zelo dobrega okusa.

Oreh sorta Franquette. Foto: Matjaž Maležič.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik orehov.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige LUPINARJI (oreh, kostanj, leska, mandelj).

Za opraševanje oreha je treba saditi dve sorti

V toplejših sadjarsko – vinogradniških legah ni treba izrecno paziti glede izbora sort glede na čas odganjanja. Pri sajenju oreha vedno upoštevamo sajenje dveh različnih sort zaradi medsebojnega opraševanja. Tako poskrbimo za vsakoletni pridelek te pomembne sadne vrste.

Ženski cvet na koncu mladike

Oreh, moški in ženski cvet.

Tabela: Lastnosti priporočljivih sort orehov za celino, ki kasneje odganjajo.

Sorta Novosadski pozni Franquette Gaisenheim Chandler Fernor
Sorte za opraševanje delno ga oprašijo sorte G-26 in Elit Elit, Ronde de Montignac, Mb-24, G-286, G-26 Petovio, Jupiter, Mayette, Franquette Elit, Ronde de Montignac Fernet, Ronde de Montignac
Rodnost velika in redna rodnost srednje rodna sorta redna in obilna redna in zelo obilna (spada med najbolj rodne sorte) redna in obilna
Plod srednje veliki, cca 10 g srednje veliki, cca 9 do 12 g srednje veliki, cca 12 g veliki teže od 13 do 14 (17) g srednje veliki
Čas zorenja konec oktobra druga dekada oktobra druga polovica oktobra Konec septembra in začetek oktobra začetek do sredine oktobra
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik orehov.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige LUPINARJI (oreh, kostanj, leska, mandelj).

Jesen je najboljši čas za sajenje oreha

Oreh je najbolje saditi jeseni, da se do pomladi lepo ukorenini. V topli jesenski zemlji korenine lepo rastejo, v tleh je tudi dovolj vlage. Sadike lahko sadimo vso zimo, če je zemlja samo površinsko zamrznjena. V tem primeru fizično prebijemo 1 do 2 cm debelo plast zamrznjene zemlje in posadimo oreh. V primeru zimske suše je treba sadike tudi zalivati.

Oreh vzgojite v enodebelno obliko

Sadiki oreha spomladi odstranimo dva brsta pod najvišjim brstom, ki ga pustimo na sadiki, da bo nadaljeval rast. S tem preprečimo, razvoj dvojnega vrha in pojav dvojnega debla.

Če želimo naravno oblikovano krošnjo, je ta ukrep pomemben, da že od začetka vzgoje ne tvori dveh vrhov-dvojnih debel. Oreh bo z razvojem enega vrha v bodoče bolj trden in bo lažje vzdržal snegolom in kljuboval neurjem.

Oreh in čas obiranja

Sorte orehov obiramo večinoma v mesecu oktobru. Ko zelena lupina poči in orehi začnejo padati iz dreves jih začnemo ročno pobirati. Za pobiranje orehov uporabimo inovativen pobiralec, ki deluje z vrtečim se mrežastim valjem. Izogibamo se klatenju s palico, da ne nastanejo poškodbe lesa. Posamezne veje stresamo, brez klatenja s palico ali drugimi predmeti.

pobiralec za lešnike

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik orehov.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo teleskopskega pobiralca pridelka (lešniki in orehi).
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige LUPINARJI (oreh, kostanj, leska, mandelj).

Shranjevanje orehov za daljše časovno obdobje

oreh

 

Po obiranju orehe očistimo in posušimo na soncu. Uporabimo lahko tudi sušilnice, kjer naravnamo temperaturo od 30 do 40 º C. Orehe lahko posušimo tudi na kamnitih pečeh. Hranimo jih v suhem prostoru.

Zeleni svet priporoča:

Za zanesljiv pridelek izbirajte sorte orehov, ki kasneje brstijo. Pozno brstenje orehov se velikokrat izogne spomladanskim pozebam in pridelek je za tekoče leto zagotovljen.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik orehov.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo teleskopskega pobiralca pridelka (lešniki in orehi).
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige LUPINARJI (oreh, kostanj, leska, mandelj).
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadjarsko svetovalnih knjig.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo BIO past proti voluharju.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Oreh in najboljše sorte za domače vrtove

 1. Ljudmila

  Pozdravljeni! Kakšne plodove(orehe) dobiš,če orehe s še zelenim olupkom posadiš v zemljo ali brez olupka(sveže)? Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.Lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Ljudmila, orehe je treba cepiti, plodov z zelenim olupkom se ne uporabi za sadilne podlage. V kolikor orehov ne cepite, dobite divjake, ki niso enaki sortnim.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *