Kako skrbimo za domače orhideje?

Za nasvet o gojenju orhidej smo se posvetovali pri strokovnjaku Tomažu Jevšniku.

Kaj rabi domača orhideja?

Predstavljajte si, da imate možnost ustvariti idealno lončnico za svoje stanovanje. Za uresničitev te želje, bi morali upoštevati naslednje lastnosti:

  • raste pri temperaturah med 18 in 30 ºC,
  • Ima veliko cvetov najrazličnejših barv in cveti več mesecev,
  • prenaša suh zrak v stanovanju,
  • uspeva tudi v temnejših kotičkih,
  • prenese občasno pozabljivost pri zalivanju in gnojenju,
  • prenese prekomerno zalivanje tudi najbolj radodarnih lastnikov.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev knjige, ki jo je napisal naš sogovornik Tomaž Jevšnik.  Knjiga podrobno opisuje gojenje najpomembnejših rodov tropskih orhidej.

orhideje falenopsis so idealne lončnice

Falenopsisi ustrezajo prvim petim lastnostim. Šesta lastnost, čezmerno zalivanje pa je vzrok odmiranja večine orhidej v naših domovih, saj orhideje zaradi svojega priraslega načina življenja v naravi niso navajene zasičenosti korenin z vlago.

V nasprotju s splošnim mnenjem orhideje falenopsis niso zajedalci in drevesu, na katerem rastejo, niti najmanj ne škodujejo. Ker je prirasel način življenja eden najbolj neusmiljenih oblik rastlinskega obstoja, so orhideje za preživetje razvile nekaj izjemnih prilagoditev.

V tem članku opisujemo le tiste, ki so potrebne za razumevanje naravnega okolja, v katerem orhideje uspevajo.

Korenine in listi v naravnem okolju

Mesnate korenine srebrne barve ob zalivanju spremenijo barvo in postanejo zelene, kar jim omogoča, da tvorijo hrano – sladkorje v procesu fotosinteze. Zeleni koreninski vršički začnejo med ploho takoj črpati vodo, v kateri je raztopljena skromna količina hranilnih snovi, ki jih dežne kaplje sperejo iz krošenj dreves.

To je razlog, da orhideje gnojimo z zelo nizkimi koncentracijami gnojila v primerjavi z drugimi lončnicami.

Orhideje falenops imajo mesnate liste z usnjato povrhnjico, podobno kot kaktusi, zato razmeroma dobro prenašajo sušo.

Ta prilagoditev je posledica dejstva, da sicer obilne vsakodnevne padavine iz krošenj dreves hitro odtečejo mimo orhidej na tla. Zaradi istega razloga dobro prenašajo tudi nizko relativno zračno vlago, ki je v naših domovih zaradi ogrevanja, sploh v zimskem obdobju, nižja od 30 odstotkov.

Svetloba potrebna za rast orhidej

Ker so v vedno zelenih krošnjah pragozdov svetlobne razmere vse leto precej stalne, je sezonsko nihanje minimalno. Potrebe falenopsisov po svetlobi so zato vse leto iste, kar pa je v naših geografskih širinah težava.

Zaradi velike razlike med dolžino dneva pozimi in poleti se rast listov falenopsisov v naših domovih med oktobrom in februarjem zelo umiri.

Zaradi padca temperatur orhideje pogosto zacvetijo, saj je to tudi v naravi glavni signal za cvetenje in spremlja več mesecev trajajoči monsun. Nikakor pa jih ne smemo izpostaviti neposrednemu soncu v najbolj svetlem delu dneva.

Orhideje falenopsis

Orhideje falenopsis veliko bolje prenašajo pomanjkanje svetlobe in jih lahko zato postavimo tudi na okna v severnem delu hiše, kjer jih sonce , kot v krošnjah dreves, nikdar ne obsije.

Čarobnost cvetov falenopsisov

Falenopsisi so rezultat več milijonov let trajajoče evolucije, ki jih je izklesala za preživetje v značilnih razmerah pragozdov jugovzhodne Azije. Pa še nekaj o čarobnosti njihovih cvetov. Naše občudovanje lepote, eksotičnosti in elegantnosti cvetov je za orhideje dejansko stranski učinek, ki ga niso predvidele.

Cvetovi so pravzaprav le njihova odlična promocija, namenjena izključno privabljanju opraševalcev – večinoma žuželk, zaradi katerih je cvet oblikovan tako, da jim omogoča lep pristanek in jih usmeri k spolnim organom. Pa vendar jim podobno kot žuželke tudi mi pomagamo pri razširjanju v prostoru.

Orhideje falenopsis gnojimo v primerjavi z drugimi lončnicami z zelo nizkimi koncentracijami gnojila orhideje, nikakor pa orhidej ne presajajmo v navadno zemljo za lončnice. Presajamo jih lahko vse leto, izogibajmo se le obdobju, ko rastlina cveti.

Tomaž Jevšnik, Ocean Orchids d.o.o.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *