Pirina moka, od tradicionalne pridelave do končnega izdelka

Trajnostno naravnano kmetijstvo in domača pridelava

Proces pridelave pirine moke se začne na poljih, kjer se uporablja izključno naravno kolobarjenje, brez dodatnih gnojil ali škropiv. Takšen način dela omogoča večjo biotsko raznolikost na poljih saj prevladujejo naravni procesi.

Postopek pridelave vključuje tudi nekatera tradicionalna orodja.

žita v rasti pira

Polje pire v polni rasti.

Ta pristop ne samo da spodbuja večjo prisotnost žuželk in talnih organizmov, ampak prispeva tudi k večji hranilni vrednosti rastlin, ker se te v “neidealnih” pogojih bolje razvijajo in krepijo svojo odpornost.

✅ KLINITE TUKAJ za naročilo tradicionalno pridelane pirine moke.
Pirina moka je izdelek podjetja EKO Prekmurc, ki se v procesu pridelave poslužuje izključno ekoloških in tradicionalnih metod.

Za več informacij o izdelkih EKO Prekmurc in pomoč pri nakupu pokličite na 064 161 880.

Skrbno upravljanje in proces pridelave pirine moke

V procesu rasti se redno izvajajo pregledi polj in po potrebi tudi opravijo določena vzdrževalna dela, kot so okopavanje in redčenje poljščin.

Posebna pozornost je namenjena tudi opraševalcem, saj se ob robu polj zasajajo rastline (npr. sončnice), ki privabljajo pomembne žuželke.

Ko pride čas spravila, se pridelek skrbno skladišči, da se tako prepreči morebitno kvarjenje ali plesnenje, kar je še posebej pomembno, ker se pridelujejo manjše količine.

Postopek mletja in prednosti pirine moke

Pred mletjem je potrebno žita temeljito očistiti vseh nečistoč, kot so pleve in semena trav. Mletje poteka z mlinom na kamen, po metodi, ki jo uporabljajo že stoletja, le da danes mlinsko kolo poganja elektrika.

Moke se meljejo sproti, na tedenski bazi, kar poskrbi za večjo svežino končnega izdelka. V primerjavi z večjimi mlinarji, kjer je lahko čas od mletja do prihoda v trgovino lahko precej daljši, ta metoda omogoča ohranjanje večje hranilne vrednosti moke.

Tradicionalno mletje moke poteka z mlinom na kamen.

Gotovi izdelki podjetja EKO Prekmurc.

Iz pirine moke lahko pripravimo številne dobrote!

eko pirina moka

Naravno pridelana pirina moka prinaša številne prednosti, vključno z višjo vsebnostjo vlaknin, beljakovin in manjšo prisotnostjo glutena, kar jo naredi bolj zdravo alternativo tradicionalni pšenični moki.

eko prekmurc

Predstavnik podjetja EKO Prekmurc, ki skrbi za ekološko pridelano pirino moko.

Zeleni svet priporoča:

Kupce prepriča nadzorovana pridelava in predelava, zaupanje v izdelek, lokalnost, svežina mletih mok ter prilagodljivost v smislu dostave, pakiranja in različnih kombinacij moke. Na voljo pa so tudi ideje za pripravo različnih obrokov z uporabo pirine moke.

✅ KLINITE TUKAJ za naročilo tradicionalno pridelane pirine moke.
Pirina moka je izdelek podjetja EKO Prekmurc, ki se v procesu pridelave poslužuje izključno ekoloških in tradicionalnih metod.

Za več informacij o izdelkih EKO Prekmurc in pomoč pri nakupu pokličite na 064 161 880.

Sponzor vsebine je Moja Čokolada d.o.o.

Povezane vsebine:

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *