Prezimne rastline za zeleno gnojenje

Miša Pušenjak svetuje o uporabni vrednosti prezimnih rastlin za zeleno gnojenje. Več o neprezimnih rastlinah  za zeleno gnojenje smo pisali v ločenem članku.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Setev, kolobar in vnos rastlin za zeleno gnojenje v tla

Črno deteljo, belo deteljo, medeno deteljo, nokoto, inkarnatko in lucerno sejemo v vrt od konca junija do sredine avgusta. Če jih sejemo septembra in oktobra ne naredijo dovolj nadzemne in koreninske mase. Na vrtu ostanejo do konca aprila.

Za omenjenimi posevki v vrt naslednje leto sadimo paradižnik, papriko, feferone, jajčevec, bučke, kumare, melone in lubenice. Za deteljami lahko sadimo tudi zelje, ohrovt, brokoli, cvetačo in ostale kapusnice.

  

Listna masa rastlin za zeleno gnojenje je uporabna tudi kot zastirka

Ob zgodnjih setvah vseh detelj lahko listno maso uporabimo tudi za zastiranje tal v poletnem času. Listno maso prezimnih rastlin za zeleno gnojenje kosimo celo poletje in jo uporabimo za zastiranje tal med zeljem, ostalimi kapusnicami in drugimi vrtninami.
V tej zastirki je veliko dušika, ki kapusnicam zelo ugaja. Tla so zastrta pred izsuševanjem, bolj rahla, poraba vode za zalivanje je manjša, plevela je manj, bolje delujejo tudi talni mikroorganizmi.

Po zgodnem krompirju sejemo črno deteljo in inkarnatko

Če je možno v vrt po zgodnjem krompirju sejemo črno deteljo ali inkarnatko. V inkarnatko zelo na redko sejemo tudi prezimne sorte radiča, ki spomladi med inkarnatko naredijo lepe glavice. Radič takrat porežemo, inkarnatko konec aprila vkopljemo v tla. Tako povečamo delež humusa v tleh. Tla se zrahljajo, prst oživi, v tleh ostane tudi veliko dušika, ki ga odlično izkoristijo sledeče vrtnine.

Bela detelja, črna detelja, inkarnatka in plevel

Belo deteljo ob vnosu v tla težje uničimo. Črna detelja se ob frezanju ali drugem načinu vnosa v tla lažje uniči in nam ne ostaja kot plevel v vrtu. Inkarnatka nam kot plevel v vrtu ne dela težav. Najbolj idealen čas za setev inkarnatke je druga polovica julija. Ta rastlina lepo prezimi, drugo leto krasno cveti in na vročini sama propade.

Zeleno gnojenje in lucerna

Lucerno sejemo samo v primeru, če želimo del vrta za dalj časa spočiti. To se običajno zgodi, ko otroci odidejo v šole, se osamosvojijo in je zelenjavni vrt prevelik. V tem primeru polovico vrta zasejemo z lucerno in jo na vrtu pustimo največ štiri leta. Ves čas jo normalno kosimo, uporabna je za zastirko in kompostiranje.
Po štirih letih jo vkopljemo v tla in ponovno posejemo na drugo polovico vrta, tako se tla zelo dobro spočijejo. Lucerno je najbolje sejati med drugo polovico julija in drugo polovico avgusta.

Ozimna žita in prezimna grašica

Za zeleni podor lahko uporabimo tudi prezimno grašico in ozimna žita, ki jih lahko sejemo od sredine septembra do konca oktobra, v ugodnih letih tudi v začetku novembra. Vse te rastline bodo naredile do pomladi dovolj zelene mase. V tla jih podkopljemo najkasneje do aprila.

Vedno aktualne novice in osebni arhiv?

Naročite se na tedenske vrtnarske novice in s pomočjo nasvetov, vzgojite zdrav domač pridelek. Na novice se brezplačno naročite na spletni strani Zeleni svet, prijavo potrdite tudi na vaši elektronski pošti. Omogočili smo tudi tiskanje gradiva, priporočamo, da ga shranite v vašem osebnem arhivu.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Prezimne rastline za zeleno gnojenje

 1. Barbarca

  Pozdravljeni,

  imamo zelo glinena tla, ki so še vedno zelo mokra, tako da jih je nemogoče obdelati. Lahko le populimo večje plevele, prekopati pa jih zaradi velike mokrote niti ne moremo, saj se še neakj časa tla ne bodo osušila. Kaj priporočate: naj jih prekrijemo s slamo oz. kaj naj posejemo za zeleno gnojenje v tem času, da ne bodo rasli samo pleveli? Vnaprej hvala za vaš odgovor.
  Barbarca

  Reply
 2. antonija golob

  spoštovani, vljudno prosim za nasvet, kaj naj posejem kot zeleno gnojilo na cca.30m/kv. Do sedaj sem sejala lucerno, rada bi lahko letos kaj drugega, mogoče da je malo nižja rastlina..
  Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
  Golob Antonija

  Reply
 3. zdenka

  Imam eno vprašanje za vrt .Mislim da imam bojlj kislo zemljo ker imam dosti zajčje deteljice. Zanima me kaj naj napravim da bom preprečila.Ker imam tudi problem z paradajzom in kumaricami.

  Reply
 4. andrej

  Pozdravljeni
  Zanima me zakaj paradižnik neenakomerno zori,pri peclju je še zelen drugače pa že zrel.
  Hvala za nasvete ki jih posredujete saj so zelo nazorni in razumljivi.
  Andrej

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *