*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Oktober in vrtna opravila v zelenjavnem vrtu

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

Priprava tal pred zimo

Prazne gredice na težjih tleh, če je le mogoče obdelamo in pognojimo v jesenskem času, da jih nekoliko zrahlja tudi mraz. V veliko pomoč pri delu vam bodo Ruske vile Premium. V primeru gnojenja z gnojem jim odstranimo zgornje rahljalne vilice in pričnemo z delom. Sipka peščena tla so primerna za obdelavo že po nekaj dneh in jih lahko pripravimo v jesenskem ali pomladanskem času.

Tla z velikim deležem gline ne obdelujemo, če so zaradi prevelike namočenosti lepljiva, bolje je, da jih obdelamo, ko so bližje trdnemu stanju. Če je oktober deževen, bodo  tla preveč nasičena z vodo in jih ne bo mogoče obdelati v jesenskem času, saj jih v tem primeru povsem zbijemo. Na splošno velja pravilo, da so tla glede vlažnosti primerna za obdelavo, ko so srednje vlažna in se ne prijemajo na vrtno orodje.

Globoko rahljanje z Ruskimi vilami Premium

Ruske vile so namenjene rahljanju zemlje na vrtnih gredah in vrtnih poti. Izobgibamo se rahljanju suhe in zbite zemlje. Zemlja mora biti primerno vlažna in se ne sme lepiti na orodje ali sprijemati v večje grude. Ruske vile so primerne za obdelavo površine vrta od 60 do 100 m². S pravilnim postopkom boste rahljanje zemlje opravili do 4 krat hitreje, kot z ostalimi ročnimi orodji za obdelavo zemlje.

 • vrtna tla pripravimo brez težkih naporov
 • delo poteka 3 do 4 krat hitreje
 • pri delu stojimo pokončno
 • hrbtenica je manj obremenjena
 • roke delajo z manjšo silo.

ruske vile

Z rahljanjem tal z Ruskimi vilami Premium pozitivno vplivamo na talni živi svet in mikroorganizme. Tudi korenine rastlin se v tako pripravljenih tleh bolje počutijo.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

KLIKNITE TUKAJ za ruske vile, 30 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
**
KLIKNITE TUKAJ za velike ruske vile, 50 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok. 

Ne pozabite na sajenje jesenskih sort čebule

Oktobra sadimo predvsem čebulo, ki navadno ne pomrzne, lahko pa se pripeti tu in tam tudi kakšen izpad zaradi prehudega mraza, če je čebula pretirano odgnala. Pobiramo jo aprila kot mlado čebulo, ali kot končni pridelek proti koncu meseca maja.

Pri izbiri gredice upoštevamo pravilo, da so por, šalotka, drobnjak, česen, čebula in metuljnice neprimerne predkulture.

korenček in redkvica

 

V vmesne prostore med vrstami čebule spomladi posejemo v vrsti korenček, peteršilj ali pastinak. Omenjene vrtnine sejemo skupaj z  redkvico.  Po spravilu čebule na njeno mesto posadimo solato.

Nekaj prostora na gredici pustimo tudi za spomladanske sorte čebul. Več o gojenju čebule v članku.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Česen sadimo od sredine oktobra dalje

Razstročkan česen

Od sredine oktobra dalje lahko sadimo ozimne in jare sorte česna. Pri česnu vedno sadimo debele zunanje stroke, saj dajo večji pridelek.

Drobnejše notranje stroke posadimo zelo blizu skupaj in jih spomladi pojemo kot mladi česen. Več o sajenju česna si preberite tukaj.

Več o sajenju drugih vrtnin si preberite na spletni strani Zeleni svet, pod zavihkom zelenjavni vrt in rubriko zelenjavni vrt od A do Ž  Za zimsko solato kliknite na črko S, špinačo na črko Š, itn.

Oktobra še vedno lahko sejemo tudi špinačo, zimsko solato in rastline za zeleno gnojenje

Za setev omenjenih vrtnin je oktobra skrajni rok, da najdejo svoj prostor v vrtu. Vse pa je odvisno, kdaj bo pritisnil prvi hujši mraz.

Špinača, ki jo sejemo konec septembra in v oktobru bomo uživali v naslednjem letu. Konec septembra in do sredine oktobra še vedno lahko sejemo zimsko solato.

Do sredine oktobra na praznih gredicah ne pozabite na setve ozimnih žit za zeleno gnojenje. Setev ozimnih žit je optimalna, če jih sejete do sredine oktobra. Ob ugodnem vremenu so uspešne tudi setve konec oktobra in v začetku novembra.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Katere vrtnine še pobiramo v oktobru?

Oktobrski pridelek redkvice

Lepo se debeli črna redkev in so nekatere že za pobrati, podzemna koleraba, radiči in endivije, nizek fižol, peteršilj, brokoli, katerega manjše rože ob strani stebla bodo za pobirati do prvega mraza, zelje, rukola itd.

Izjemno dober je tudi pridelek redkvic, ki smo jih sejali v septembru med vrste motovilca.

Pridelek v deževnih letih hitreje gnije

Krompir v kleti hitreje gnije smao v deževnih letki, ko ga na vrtu napade krompirjeva plesen. V takem letu ga uporabimo čim hitreje. Enako velja za čebulo, če je poletje deževno in smo preveč gnojili s kompostom, kupljenimi organskimi gnojili ali gnojem. Težave z gnitjem vrtnin se v mokri zemlji pojavljajo tudi pri radiču, kitajskem zelju, na endiviji pa je prisotna pegavost.

Tudi endivija hitro gnije, če je leto deževno in vrtnine niste pokrili s folijo (tunel).  Črna listna pegavost je najpogostejša bolezen endivije. Na listih opazimo temne črne pege. V neugodnih letih se težave pojavijo že zgodaj jeseni, kar gre pripisati vlažnemu vremenu.

Zeleni svet priporoča:

S sajenjem česna in čebule v jeseni ne prehitevamo. Dobro je, da si čimprej priskrbimo kvaliteten česen in čebulček za sajenje. 

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

KLIKNITE TUKAJ za ruske vile, 30 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
**
KLIKNITE TUKAJ za velike ruske vile, 50 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok. 

natisni članek

                       © Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


5 komentarjev na “Oktober in vrtna opravila v zelenjavnem vrtu

 1. Fikreta

  Zanima.me kako gre z gnojenjem
  Pravite da tla ne ostanejo prazna da posejemo ozimna zita …kdaj pol gnojimo …pred sejanjem zit ali kako

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Gnojimo z manjšim odmerkom že jeseni pred sajenjem, ozimna žita spomladi vdelamo v zemljo, da pridobimo organsko maso. Ta žita ne bodo rasla spomladi naprej, zato jih ni potrebno gnojiti. Spomladi dodamo še gnojila glede na zahteve kolobarja in posameznih vrtnin.

   Reply
 2. Milena

  Zanima me kompostiranje z kokosj gnojem.pa tudi,kako uporabiti tri leta star ulezan kokpsji gnoj
  Hvala milen a
  e

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *