*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Oktobrska vrtna opravila

Ne pozabite na sajenje jesenskih sort čebule

Oktobra sadimo predvsem čebulo, ki navadno ne pomrzne, lahko pa se pripeti tu in tam tudi kakšen izpad zaradi prehudega mraza, če je čebula pretirano odgnala. Pobiramo jo aprila kot mlado čebulo, ali kot končni pridelek proti koncu meseca maja.

Pri izbiri gredice upoštevamo pravilo, da so por, šalotka, drobnjak, česen, čebula in metuljnice neprimerne predkulture.

korenček in redkvica

V vmesne prostore med vrstami čebule spomladi posejemo v vrsti korenček, peteršilj ali pastinak v mešanici z redkvico in po izkopu čebule v vrste, kjer je bila predhodno čebula posadimo solato.

Nekaj prostora na gredici pustimo tudi za spomladanske sorte čebul. Več o gojenju čebule v članku.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Česen sadimo od sredine oktobra dalje

Razstročkan česen

Od sredine oktobra dalje lahko sadimo ozimne in jare sorte česna. Pri česnu vedno sadimo debele zunanje stroke, saj dajo večji pridelek. Drobnejše notranje stroke posadimo zelo blizu skupaj in jih spomladi pojemo kot mladi česen. Več o sajenju česna si preberite tukaj.

Več o sajenjudrugih vrtnin si preberite na spletni strani Zeleni svet, pod zavihkom zelenjavni vrt in rubriko zelenjavni vrt od A do Ž  Za zimsko solato kliknite na črko S, špinačo na črko Š, itn.

Oktobra še vedno lahko sejemo tudi špinačo, zimsko solato in rastline za zeleno gnojenje

Za omenjene vrtnine je zdaj skrajni rok, vse pa je odvisno, kdaj bo pritisnil prvi hujši mraz.

Špinača, ki jo sejemo konec septembra in v oktobru bomo uživali v naslednjem letu. Konec septembra in do sredine oktobra še vedno lahko sejemo zimsko solato.

Do sredine oktobra na praznih gredicah ne pozabite na setve ozimnih žit za zeleno gnojenje. Setev ozimnih žit je optimalna, če jih sejete do sredine oktobra. Ob ugodnem vremenu so uspešne tudi setve konec oktobra in v začetku novembra.

vrtne karte

Katere vrtnine še pobiramo v oktobru?

Oktobrski pridelek redkvice

Lepo se debeli črna redkev in so nekatere že za pobrati, podzemna koleraba, radiči in endivije, nizek fižol, peteršilj, brokoli, katerega manjše rože ob strani stebla bodo za pobirati do prvega mraza, zelje, rukola itd.

Izjemno dober je tudi pridelek redkvic, ki smo jih sejali v septembru med vrste motovilca.

Pridelek zaradi obilnih padavin gnije

Krompir bo treba letos nekoliko hitreje pojesti, ker bo zaradi napada krompirjeve plesni prej pričel z gnitjem. Prav tako bo bolj gnila čebula. Težave z gnitjem vrtnin se pojavljajo tudi pri radiču, kitajskem zelju, na endiviji pa je prisotna pegavost.

Če endivije niste pokrili s folijo (tunel), lahko endivija hitro zgnije. Črna listna pegavost je najpogostejša bolezen endivije. Na listih opazimo temne črne pege. To leto so se težave pojavile že zgodaj jeseni, kar gre pripisati vlažnemu vremenu.

Priprava tal pred zimo

Poletno in jesensko deževje je onemogočalo predvsem setve konec avgusta in v pri polovici septembra. Če se bo deževje nadaljevalo v oktober bodo tla preveč nasičena z vodo jih ne bo mogoče obdelati v jesenskem času, saj jih v tem primeru povsem zbijemo. Na splošno velja pravilo, da so tla glede vlažnosti primerna za obdelavo, ko so srednje vlažna in se ne prijemajo za vrtno orodje.

Tla z velikim deležem gline ne obdelujemo, ko so zaradi prevelike namočenosti lepljiva, bolje je, da jih obdelamo, ko so bližje trdnemu stanju. Prazne gredice na težjih tleh, če je le mogoče obdelamo in pognojimo v jesenskem času, da jih nekoliko zrahlja tudi mraz. Sipka peščena tla so primerna za obdelavo že po nekaj dneh, bolj primerno je, da jih obdelamo v spomladanskem času.

natisni članek

                       © Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


2 komentarjev na “Oktobrska vrtna opravila

 1. Fikreta

  Zanima.me kako gre z gnojenjem
  Pravite da tla ne ostanejo prazna da posejemo ozimna zita …kdaj pol gnojimo …pred sejanjem zit ali kako

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Gnojimo z manjšim odmerkom že jeseni pred sajenjem, ozimna žita spomladi vdelamo v zemljo, da pridobimo organsko maso. Ta žita ne bodo rasla spomladi naprej, zato jih ni potrebno gnojiti. Spomladi dodamo še gnojila glede na zahteve kolobarja in posameznih vrtnin.

   Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.