*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Rez češnje za dober in zdrav pridelek

KLIKNITE ZA VIDEO NASVET O REZI ČEŠNJE:

Svetuje: Matjaž Maležič, vodja Sadne drevesnice Studenec. Prispevek smo pripravili v sodelovanju s Sadno drevesnico Studenec.

Češnja in prepoznavanje rodnih poganjkov

Češnja nastavi cvetne brste v obliki majskih kitic, rozet in na enoletnih poganjkih. Majska kitica in rozeta so kratki rodni poganjki, kjer opazimo cvetne in listne brste mešano. Češnja nastavi cvetne brste tudi na krajših ali daljših enoletnih poganjkih. V spodnjem delu poganjkov so nastavljeni cvetni (generativni) brsti, na zgornjem delu poganjka listni (vegetativni brsti) brsti.

majska kitica

Na vejji opazimo 3 oblike rodnega nastavka. Majska kitica (daljši rodni poganjek 5 cm v spodnjem delu), rozeta (kratek rodni poganjek 2 do 3 cm v zgornjem delu) , posamezno nameščeni cvetni brsti so vidni v spodnjem delu enoletnega poganjka.

majske kitice

Rozete na starejši veji.

cvetni brsti

Cvetni brsti v spodnjem delu enoletnega poganjka.

Rez češnje, vrh drevesa

vrh češnje

V vrhu pustimo en poganjek. Ostale poganjke pod vrhom z rezjo odvajamo na položno rastoče. Odvečni poganjki, ki bi gostili vrh drevesa so izrezani.

Pred rezjo si najprej ogledamo celotno drevo, nato se najprej lotimo rezi vrha drevesa. Vrh drevesa je treba dobro razredčiti odvečnih poganjkov. Tako osvetlimo celotno krošnjo in hkrati poskrbimo, da bo krošnja dovolj zračna.

V vrhu češnje pustimo le en navpično rastoč poganjek. Pod vrhom drevesa premočne poganjke izrežemo, primerno debele pa odvedemo na položnejši poganjek.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Gojenje in rez sadnih rastlin.
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Temeljito obrežemo drevo v spodnjem delu

V spodnjem delu drevesa poganjke odvajamo. Odvajanje je rez na navzen rastoči položnejši poganjek. Z odvajanjem krošnjo odpiramo. Tako bo krošnja bolj osvetljena in zračna. Osvetlitev omogoča tvorjenje cvetnih (generativnih) brstov znotraj krošnje.

krošnja češnje

V spodnjem delu krošnje odvajamo na položno rastoče poganjke, izrezujemo pregoste, suhe, izrojene in starejše poganjke, skrbimo za svetlo in zračno krošnjo.

krajšanje poganjka

Krajšanje poganjka na rozete (kratek rodni poganjek 3 cm).

Odvajanje na položno rastoči poganjek

Odvajanje na položno rastoči poganjek.

Zračnost krošnje omogoča hitrejše sušenje listov in s tem se zmanjša možnost za razvoj glivičnih bolezni. Izrezujemo suhe in poškodovane poganjke. Šibke poganjke prikrajšamo na čep, da spodbudimo močnejšo rast mladih-novih poganjkov.

Po obrezovanju češnje pognojimo s sadjarskimi gnojili

konjski gnoj v briketih za češnjo

Za dognojevanje po rezi izbiramo med sadjarskimi mineralnimi gnojili ali konjski goj v briketih.

 

Ko smo opravili rez češnje jo še dobro pognojimo. Gnojenje opravimo neposredno po rezi. Za gnojenje uporabimo sadjarsko mineralno gnojilo NPK z manjšim deležem dušika in večjim deležem kalija. Uporabimo lahko tudi briketirana organska gnojila.

Poskrbimo za zdravo listje češnje

pridelek češnje

Zdravo listje za kakovosten pridelek.

 

Pri češnji je zelo pomebno ohranjati zdravo listje tekom celega leta. Listje mora na češnji ostati do naravnega jesenskega odpadanja, tako bo drevo skladiščilo dovolj hrane za pomladansko prehrano. Češnja porablja hrano iz lastnih rezerv do debeljenja/začetka obarvanja plodov.

Ker češnja cveti še pred olistanjem je zelo pomembno ohranjati zdrava drevesa. Za zdravo drevo češnje poskrbimo že s predpomladanskim škropljenjem.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Gojenje in rez sadnih rastlin.
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Vsako leto obiščite poučne delavnice obrezovanja na prostem

Za konec naj opomnimo, da je priporočljivo pred glavno spomladansko rezjo obiskati poučne delavnice s praktičnim prikazom, pregledati in nabrusiti orodje za rez ali osvežiti znanje s pomočjo strokovne literature.

Zeleni svet priporoča:

S kratkimi nasveti želimo poskrbeti za kvalitetno samooskrbo v domačem sadnem vrtu. Če so naši nasveti uporabni, jih prosimo posredujte tudi vašim vrtnarskim prijateljem.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Gojenje in rez sadnih rastlin.
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *