*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Hruška in obrezovanje za veliko plodov

KLIKNITE ZA NASVET O REZI HRUŠKE:

Svetuje: Matjaž Maležič, vodja Sadne drevesnice Studenec. Prispevek smo pripravili v sodelovanju s Sadno drevesnico Studenec.

Kako prepoznamo rodni les hruške?

Rodni ali cvetni brsti se razvijejo na brstikah, brstičih, rodnih pogačah, zveriženem rodnem lesu in rodnih šibah. Cvetni brsti so pri hruškah velikokrat na koncu poganjkov. Preden začnemo rezati drevo hruške, si je treba dobro ogledatI celotno drevo, da ne storimo napak.

Brstiči pri hruški

Brstiči pri hruški.

Rodna šiba.

Zverižen rodni les.

Vodne poganjke (divjake) izrezujemo ali uporabimo za nove veje

Veliko divjakov, ki jih je treba izrezati pri osnovi.

Izrazito pokončno rastoči poganjki, katere pogovorno imenujemo `divjaki` najpogosteje nastavijo le vegetativne brste, ki so porabniki hrane in senčijo krošnjo. Izrežemo jih pri osnovi in ne puščamo čepov ali jih krajšamo, saj s tem le spodbujamo novo pokončno metlasto razrast.

Divjak služi kot nadomestna nova rodna veja za pridelek v prihodnjih letih.

V primeru, ko pomlajujemo vejo najprimernejši pokončno rastoči poganjek privežemo v vodoravno lego. Pomagamo si tudi tako, da poganjek enostavno upognemo pod vejo in ni treba poganjka dodatno privezovati. Hranila bodo v vodoravni legi zastajala, rast se bo umirila, poganjek bo v naslednjem letu nastavil rodne ali cvetne brste, kjer bo nato v istem letu pridelek.

KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Rez hruške, hruško režemo na odvajanje blizu debla

Rez na odvajanje.

Hruško režemo na odvajanje, to pomeni, da vejo porežemo na položnejši poganjek, ki izrašča na zunanjo stran krošnje. Odveden poganjek naj bo bližje krošji. Na ta način odpiramo krošnjo in omogočamo boljšo osvetlitev in zračnost.

Zaradi boljše osvetlitve bo več cvetnih brstov. Ker se bo zaradi boljšega kroženja zraka krošnja hitreje sušila, bo manjša tudi vlaga in posledično manj bolezni.

Hruška bolje rodi, če poganjke privezujemo vodoravno

Poganjek privezan v vodoravno lego. V istem letu bodo na tem poganjku formirani cvetni brsti za rodnost v naslednjem letu.

Upognjen poganjek v vodoravni legi. Obstoječo vejo uporabimo, da poganjek ostane v vodoravni legi.

Z upogibanjem vej v vodoravno lego dosežemo boljše razmerje med rastjo in rodnostjo. Za lažje razumevanje si predstavljajmo cev napolnjeno z vodo. Če jo obrnemo navpično bo voda odtekla nazaj, v kolikor pa bo cev z vodo v vodoravni legi, bo voda nekoliko odtekala in tudi zastajala. Tako bo tudi hruška na poganjkih v vodoravni legi nastavila več rodnih oz. cvetnih brstov.

Vrh drevesa hruške naj bo temeljito obrezan

Temeljito obrežemo vrhove pri hruški. Tako vrh ne bo senčil krošnje v spodnjem delu. Posebno pozornost vedno namenimo vrhovom dreves, saj se tam zaradi sončne osvetlitve in večje koncentracije hranilnih snovi tvorijo najbolj kakovostni plodovi.

obrezan vrh hruške

Vrhove režemo čim kasneje, posebej takrat, ko drevje raste bujno. Izrezujemo premočne in predolge poganjke v vrhu drevesa. Pustimo le en enoletni poganjek. Pod vrhom premočne poganjke režemo na prstan. Iz prstana zrastejo položnejši novi poganjki.

Iz spečih brstov hruška odžene nove poganjke

Zarežemo tik nad spečim brstom.

 

V kolikor nam na določenem delu krošnje ali debla manjka nova veja, moramo spomladi zarezati z žagico tik nad spečim brstom. Zarežemo le 1 do 3 cm širine in dolžine. V istem letu tako iz spečega brsta odžene nov poganjek.

Hruška rada odžene divje poganjke pod cepljenim mestom

Pod cepljenim delom hruška odžene veliko poganjkov, ki jih je treba izrezati. Ti poganjki so del podlage, na katero je hruška cepljena. Rane večje od 2 cm zamažemo s cepilno smolo.

Izrezovanje poganjkov iz podlage, na katero se cepi. Ti poganjki nimajo nobenega pomena, zato je temeljita rez nujna.

Kako režemo mlado drevo hruške?

Mlada drevesa režemo vsako leto in skrbimo za pravilno gojitveno obliko.

Vsako leto zgodaj spomladi režemo tudi mlada drevesa hrušk. Pri mladih drevesih se držimo enakih zakonitosti rezi. Poganjke privezujemo v vodoravno lego, odvajamo in redčimo pregoste poganjke. Izjema pri mladih drevesih je, da krajšamo enoletni poganjek v vrhu, tako se ta poganjek obrašča in dobimo nove ogrodne veje.

Vsako leto obiščite poučne delavnice obrezovanja na prostem

Za konec naj opomnimo, da je priporočljivo pred glavno spomladansko rezjo obiskati poučne delavnice s praktičnim prikazom, pregledati in nabrusiti orodje za rez ali osvežiti znanje s pomočjo strokovne literature.

Zeleni svet priporoča:

S kratkimi nasveti želimo poskrbeti za kvalitetno samooskrbo v domačem sadnem vrtu. Če so naši nasveti uporabni, jih prosimo posredujte tudi vašim vrtnarskim prijateljem.

KLIKNITE TUKAJ in si oglejte ponudbo sadnega drevja.
KLIKNITE TUKAJ in si oglejte ponudbo jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za knjigo GOJENJE IN REZ SADNIH RASTLIN.
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Hruška in obrezovanje za veliko plodov

 1. anton

  imam 2 letne sadike- so res mlade…
  in to-
  -češenj
  -grušk- viljamovke +
  +breskve
  +kutine
  +…-sadeži kot robide..
  PUŠČAM DALJŠE VEJE, da bi čim prej DOKONČAL OBLIKOVANJE KROŠNJE…
  -v čem se mi bo to POČETJE maščevalo…-
  +kako bodo mlada drevesa odreagirala…
  ++dognojujem- lani sem 5x v manjšem obroku…
  KAJ PRAVIT..
  LP tone iz Šentjur-ja

  Reply
 2. Nanika

  A se balkonsko sadno drevje obrezuje na enak način? Nikjer ne zasledim nič o tem objavljenega. Imam breskve in nektarine v posodah. Hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Nanika, breskve kot mini sadno drevje se krajša na čepke in pušča lanske rodne veje. Žal nimamo nobenega videa na to temo, ob priložnosti posnamemo tudi pritlikavo sadno drevje.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *