*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Paradižnik, vzroki in rešitve za črne lise na spodnjem delu ploda

Glavni vzrok za črne lise na spodnjem delu ploda paradižnika

Velike črne lise na spodnjem delu ploda paradižnika niso bolezen. Najpogostejši vzrok za pomanjkanje kalcija so visoke temperature. Zaradi temperatur nad 30 ⁰C se voda ne dvigne po steblu rastline. Tako voda, ki prenaša kalcij po rastlini ne pride do plodov.

Pomanjkanje kalcija na paradižniku

Pomanjkanje kalcija na plodu paradižnika ni bolezen.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne novice spletnega portala Zeleni svet, ki vam pomagajo vrtnariti vse leto. Čaka vas tudi zelo uporabno darilo.

Ostali vzroki za pomanjkanje kalcija na paradižniku

Tudi suša in pomanjkanje vode je prav tako vzrok za pomanjkanje kalcija. Med ostalimi vzroki za težave s pomanjkanjem kalcija so preveč gnojena tla s kompostom ali drugimi organskimi gnojili, ki vsebujejo veliko dušika. Tudi preveč kalija v tleh blokira dostop kalcija.

V vročem poletju škropite paradižnik z mlekom in sirotko

Domača pripravka, ki vsebujeta kalcij sta razredčeno mleko in sirotka. Mleko ali sirotko redčimo z vodo v razmerju 1:1. S tako pripravljenim domačim pripravkom škropimo paradižnik v območju plodov. Tako krepimo paradižnik tudi pred glivami plesnivkami in pegavostjo.

Uporabite lahko tudi kalcijeva gnojila, ki jih kupite v trgovinah ali izvlečke morskih alg.

mleko v kozarcu

Mleko ali sirotko redčimo v razmerju 1:1 in škropimo paradižnik.

Jajčne lupine in škropljenje s kalcijem pri paradižniku?

Od začetka nastavka prvih plodov skrbimo, da bo rastlina imela dovolj kalcija. To pomembno mikro hranilo dodamo v sadilno jamo ob sajenju paradižnika. Ta kalcij bo rastlina porabila na prvi in drugi etaži plodov paradižnika. Zato samo dodajanje jajčnih lupin v času sajenja ni dovolj, treba je poskrbeti tudi za škropljenje skozi list.

Škropimo takrat, ko opazimo, da se na novi etaži plodov oblikujejo prvi plodovi. Največ kalcija dodamo na liste, ki so v bližini cvetov.

Škropimo takoj, ko se temperature dvignejo na 30 ⁰C. Svetuejmo, da škropljenje paradižnika z mlekom, sirotko in ostalimi pripravki opravite v zgodnjih jutranjih urah. Tako se bodo hitro posušile in ne bo težav z ožigi na listih.

Kako pogosto škropimo paradižnik v poletnem času?

škropljenje paradižnika

Škropljnje paradižnika s kalcijem je v poletnem času obvezno.

Škropljenje paradižnika ponavljamo v rednih tedenskih presledkih, če se temperature gibljejo nad 30 ⁰C. Pri temperaturah med 25 in 30 ⁰C škropimo v 10 do 14 dnevnih presledkih. Priporočamo, da poškropite tudi kumare in papriko ter tako preprečite težave na teh priljubljenih vrtninah.

Ostali pomembni ukrepi za preprečevanje črnih lis na paradižniku

Težave na paradižniku zmanjšamo tudi z rednim zalivanjem, zastirko in ostalimi ukrepi. ©AdobeStock

Redno je treba skrbeti za enakomerno oskrbo z vodo. V času pobiranja plodov paradižnik zalivamo z 10 litri vode na dan.

Poskrbite, da so tla zastrta z zastirko, rastlinjake zračite in senčite. Rastlinam paradižnika naj ne zmanjka vode niti za nekaj ur na dan. Izogibajte se dognojevanju z dušičnimi gnojili (koprivna prevrelka, kompost, kupljena organska gnojila).

Kaj naredimo s plodovi paradižnika, ki so črni?

Plodovi paradižnika, ki že imajo črne lise na spodnjem delu ploda ni mogoče „pozdraviti“. Treba je skrbeti, da se težave ne pojavijo na novih etažah plodov.

Plodovi paradižnika, ki so črni na spodnjem delu ploda so užitni, hitreje pa jih lahko napadejo bolezni. Po obiranju plodov izrežemo nekrozo, ki je nastala zaradi pomanjkanja kalcija in ohranimo zdrav del ploda.

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


3 komentarjev na “Paradižnik, vzroki in rešitve za črne lise na spodnjem delu ploda

 1. Tatjana Bratina

  Spoštovani,
  imela bi samo eno vprašanje. Svetujete škropljenje paradižnika v zgodnjih jutranjih
  urah, toda listi so takrat še mokri od rose, ali se lahko vseeno škropi.
  Hvala za odgovor
  Tatjana

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Tatjana lahko škropite tudi zvečer, ko se rastline ohladijo. V primeru jutranjega škropljenja se pripravek še dodatno razredči in je manj možnosti predoziranja, če škropimo preveč.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *