Zakaj sadimo maline, sibirske borovnice, robide in ostalo jagodičje v jesenskem času?

Jesensko sajenje malin in ostalega jagodičja se obrestuje

Maline, borovnice in ostalo jagodičje bolje saditi jeseni, kot v spomladanskem času. V septembru in oktobru je zemlja še topla in se rastline dobro ukoreninijo do zime. V tem obdobju je tudi veliko dežja in dodatno zalivanje ni potrebno. V primeru spomladanskega sajenja se sadike slabše ukoreninijo, zato so poleti bolj občutljive na sušo, saj do poletja niso samooskrbne z vodo.

Nakup sadik v loncih lahko opravite tudi v deževni jeseni in jih posadite, ko se zemlja nekoliko posuši (se ne oprijema orodja ter obutve).

Matjaž Maležič in Davor Špehar

Jesensko sajenje se zelo obrestuje v sadnem vrtu.

Slabosti spomladanskega sajenja haskap jagod in ostalih rastlin

Zemlja je v marcu lahko še zamrznjena, v aprilu je pogosto preveč mokra in neugodna za delo, zato dajemo prednost sajenju v septembru, oktobru in začetku novembra. Sadike, ki jih sadimo v spomladanskem času slabše prenašajo neugodne vremenske razmere v tekočem letu.

Idealno obdobje za spomladansko sajenje jagodičja je zelo kratko, na vrtu pa vas takrat čaka veliko opravil. Jesensko sajenje je veliko boljše kot spomladansko, zato pohitite s sajenjem v toplih in vlažnih jesenskih dneh.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo malin, sibirskih borovnic, robid, jagod in ostalega jagodičja.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Tretji dober razlog za jesensko sajenje grmov in dreves

sadike v loncu

Sadike, ki jih kupite v jesenkem času so praviloma boljše kakovosti.

Sadike, ki jih kupite v jesenskem času so sveže in v najboljši kondiciji, saj so pridelane v tekočem letu.

Če boste z nakupom sadik čakali na pomlad, bodo v vrtnarijah lahko prepuščene suši in neprimerni oskrbi. V tem primeru se lahko zgodi, da boste v spomladanskem času kupili sadike, ki so se že posušile in boste nezadovoljni z nakupom.

Do kdaj je jeseni pravi čas za sajenje ameriških borovnic in ostalega jagodičja?

V jesenskem času sadimo vse dokler zemlja ne zamrzne. Sadike v loncih imajo prednost pri sajenju, saj jih lahko sadimo že v septembru in oktobru. Puljene sadike brez koreninske grude se izkopljejo v drugi polovici oktobra in jih praviloma sadimo v novembru, ko je nekoliko bolj hladna zemlja.

V primeru sajenja v hladnem novembru je treba poskrbeti za zimsko zalivanje sadik, de ne trpijo zimske suše. Samo tako bodo rastline, ki ste jih sadili po sredini novembra zimo tudi preživele.

maline v roki

Sadike malin, ki jih sadite jeseni, vas nagradijo s pridelkom že v naslednjem letu.

ameriške borovnice

Na triletnih sadikah borovnic zelo hitro obiramo pridelek. Foto: AdobeStock

sajenje

Septembra, oktobra in novembra sadimo tudi robide in ostalo jagodičje.

Na kaj smo pozorni pri jesenskem sajenju?

Bolje je saditi čim prej jeseni, da se sadike ukoreninijo in ne trpijo zimske suše. Tako smo brez večjih skrbi, da sadike ne bodo prizadete zaradi zimske suše.

V primeru nakupa sadik v novembru je treba v suhi zimi, brez snega, poskrbeti za zimsko zalivanje, da sadike jagodičja in dreves niso izpostavljene zimskemu vetru, soncu in suši.

zalivanje

Sadike izdatno zalijemo po sajenju, ne pozabimo tudi na zimsko zalivanje sadik, ki jih sadimo konec oktobra in v novembru.

haskap jagode

Jesensko sajenje ustreza tudi haskap jagodam, ki jih vse bolj pogosto sadimo.

Če ne poskrbimo za zalivanje pozno posajenih sadik, se lahko zgodi, da se jih veliko posuši. V suhi zimi je občasno priporočljivo zaliti tudi sadike, ki ste jih sadil v zgodnji jeseni.

Zeleni svet priporoča

Jesensko sajenje malin, borovnic, robid in ostalega jagodičja ima veliko prednosti pred spomladanskim sajenjem. Poskrbite za samooskrbo in pričnite s sajenjem od polovice septembra dalje. V tem času je zemlja dovolj vlažna in topla, kar je najbolj ugodno za ukoreninjenje sadik in samooskrbo z vodo.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo malin, sibirskih borovnic, robid, jagod in ostalega jagodičja.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *