Sorte čebule, ki jih sadimo v jesenskem času in vrbovo lubje za razkuževanje

Kdaj in katere sorte čebule sadimo v jesenskem času?

Slovenci imamo srečo, da lahko sadimo domače sorte čebulčka. Na našem vrtu vsako jesen sadimo majski srebrnjak, ki nas razveseli z zelo zgodnjo belo čebulo. Njen okus je sladek in okusen. Za sajenje čebule v jesenskem času je najboljši termin v začetku oktobra in vse do sredine oktobra.

čebulček

V jesenskem času sadimo različne sorte čebule.

Vsi, ki prisegate na malo močnejši okus čebule boste izbrali sorto ptujski rdeči. Belokranjko običajno sadimo konec februarja ali v začetku marca. Vse je odvisno od dolžine zime. Opazili smo, da je dobrega okusa tudi kot mlada čebula. Na trgovskih policah zasledimo tudi ostale sorte čebule.

V trgovini pregledamo kakšen čebulček kupujemo

Predlagamo, da že v trgovini preverite v kakšnem stanju je čebulček. V primeru, da je čebulček v vrečki mehak, plesniv in drugačen od večine ostalih primerkov ga ne kupujemo. Pri nakupu je treba paziti tudi na lise in pike pri koreninah. V primeru okuženih korenin z glivicami se bodo bolezni širile tudi na vrtnih gredicah.

Kako debel čebulček sadimo za dober pridelek?

sajenje čebulčka

Sajenje čebulčka v jesenskem času.

Za dober in debel pridelek sadimo čebulček, ki je debel med 1,5 in 2,5 cm. Tako imamo manj možnosti, da bo ušel v cvet. Čebulček, ki ima premer več kot 2,5 cm sadimo predvsem za mlado čebulo.

Za lažje ločevanje čebulčka v kartonu izrežite luknjo, ki ni večja od 2,5 cm. Za mlado čebulo sadite samo debel čebulček, ki ga ne morete potisniti čez luknjo v kartonu.

Vrbovo lubje za razkuževanje in izboljšanje ukoreninjanja čebule

Za dober pridelek čebule je treba pred sajenjem poskrbeti za razkuževanje in izboljševanje ukoreninjanja čebule. Ste vedeli, da pripravek iz vrbovega lubja krepi rastline pred glivicami in pospešuje ukoreninjenje? Recept za pripravo pripravka iz vrbovega lubje poiščite TUKAJ.

nabiranje vej vrbe

Nabiranje vrbovega lubja v jesenskem času.

V vrbovo lubje lahko namočimo tudi česen.

 

Čebulo, česen in ostale čebulnice za pol ure namočimo v izvleček iz vrbovega lubja. Tako razvijejo dobre korenine in so bolj krepke v primeru glivičnih okužb.

Kaj naredimo z raztopino vrbovega lubja po namakanju?

Raztopino vrbovega lubja po namakanju čebulčka ne zavržemo, ker je zelo uporabna za namakanje tulipanov in narcis. Z njo lahko zalijete tudi sobne rastline ali ostale rastline na vrtu. Naravna lekarna tako poskrbi za krepitev zdravja rastlin tudi po namakanju čebulčka in česna.

Najprej pripravimo gredice in odstranimo plevel

Gredice najlažje pripravimo z Ruskimi vilami Premium. Primer rahljanja težkih, ilovantih tal.

Najbolje je, da 14 dni pred sajenjem čebulčka pripravimo gredice. Če ne gre drugače tla pripravimo neposredno pred sajenjem čebulčka.

Vrtno gredo najlažje pripravimo z ruskimi vilami, ki tla globoko rahljajo in ne obračajo zemlje. V vseh vrstah tal delamo takrat, ko je zemlja dovolj vlažna, da se z lahkoto drobi v drobno grudičasto strukturo. Tla pripravimo pred ali po jesenskem deževju, ko se nekoliko osušijo in se zemlja ne oprijema orodja ali obutve.

ruske vile za vrt

Ruske vile Premium na vrtni gredi v jesenskem času, ko se težka zemlja lepo drobi

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno pripravo tal na setev, okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Ob končanem rahljanju tal z Ruskimi vilami dodatno zdrobimo z grabljami ali Nihajno motiko Pepa. V primeru, da smo tla pripravili 14 dni pred sajenjem, je treba pred začetkom sajenja uporabiti nihajno motiko, ki spodrezuje prve plevele in rahlja tla. Tako po sajenju čebulčka ne bomo imeli težav s pleveli.

nihajna motika pepa

Pred jesenskim sajenjem čebulčka plitko rahljamo tla z Nihajno motiko Pepa in preprečimo kalitev plevela

Poskrbite za pravilno gnojenje čebule

 

lesni pepel

Za gnojenje čebule uporabimo lesni pepel ali kalijev sulfat.

Čebulo največkrat sadimo za paradižnikom, papriko, jajčevcem in ostalimi plodovkami. V tem primeru gredice ne gnojimo s kompostom ali kupljenim organskim gnojilom. Vsekakor pa priporočamo uporabo kalijevega sulfata, ki je dovoljen v ekološki pridelavi vrtnin. Uporaben je tudi lesni pepel.

Pri gnojenju s kalijevim sulfatom, je treba upoštevati, da ga dodamo v odmerku 30 g/m2. V primeru uporabe lesnega pepela pazimo, da ga ne potresamo več kot 1 kg na 10 m2. Čebula je namreč velik porabnik kalija, ki ga primanjkuje v kompostu in ostalih organskih gnojilih. Tako gnojena čebula bo imela boljši okus.

Za vdelavo gnojila v tla je najbolj primerna ročna freza, saj ima čebula plitve korenine in gnojilo ne zakopavamo globoko.

Razdalja sajenja čebule na vrtu in v rastlinjaku

Debel čebulček (premer več kot 2,5 cm) sadimo za mlado čebulo. Priporočamo sajenje na razdaljo treh prstov. Pri tem upoštevamo skupno širino kazalca, sredinca in prstanca. V naravi si lahko odrežemo tudi kratko vejo, ki jo prikrajšamo na 3 do 5 cm in si pomagamo pri določanju optimalne razdalje sajenja debelega čebulčka.

Droben čebulček sadimo za glavni pridelek. Pri tem upoštevamo, da ga sadimo na razdaljo 15 cm v vrsti. Razdalja med dvema vrstama čebule je običajno 30 cm.

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vrtičkarje in upokojence. Za odstranjevanje plevela na vrtu je zelo uporabna Nihajna motika Pepa, ki omogoča delo v pokončni drži. Delo poteka 7 do 10 krat hitreje kot z navadno motiko. Za kirurško natančno okopavanje je zelo uporabna Rezalna motika Anka Za pripravo na nove setve in sajenje uporabljamo tudi večjo Ročno frezo Mici 20 ali manjšo Ročno frezo Mici 12.

Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Sponzor vsebine je eHorti d.o.o.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *