Kaj sejemo in sadimo v oktobru in začetku novembra?

KLIKNITE SPODAJ ZA OGLED VIDEA:

Kaj jeseni sejemo in sadimo na zelenjavnem vrtu?

Konec meseca septembra lahko posejete še veliko vrtnin. Predlagamo, da posejete zimsko solato in špinačo. Ob koncu septembra in v začetku oktobra sadimo čebulček.

Rukolo, azijsko listno zelenjavo, zimski portulak, motovilec pa lahko sejemo še v oktobru. V oktobru sadimo tudi zimsko solato, če ste zamudili s setvijo.

Oktobra je še čas za sajenje zimske solate.

konjski gnoj v peletah

Gredice obogatimo s konjskim gnojem v obliki pelet.

 

Gredice obogatimo s Substral Naturen BIO konjskim gnojem v petelih in Substral Naturen BIO aktivatorjem tal, ki je črno zlato za vsak vrt.

Substral Naturen BIO konjski gnoj v peletih.

KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen BIO konjski gnoj peletih.

Aktivator tal vsebuje humus deževnikov, rdeče alge, huminske kisline in zelolit.

KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen BIO izboljševalec tal, ki pozitivno vpliva na vsebnost humusa, dostopnost hranil in vode. Ugodno deluje tudi na rast in razvoj korenin.

Sajenje zimskega česna in setev žit za prekrivanje tal

sajenje česna

S sajenjem česna v jesenskem času ne hitimo.

 

Od sredine oktobra do novembra sadimo zimski česen. To velja za celinski del Slovenije in nižje lege. V toplejših področjih sadimo tudi kasneje. Česen se bo najbolje razvijal, če pred zimo listi samo pokukajo iz tal. Najbolje se ukorenini, če je pred pravo zimo slab mesec izpostavljen temperaturam nad 0 °C.

 

Na prazne gredice do sredine oktobra sejemo ozimna žita, da tla niso gola. V topli jeseni to lahko naredimo tudi v začetku novembra. Spomaldi jih v mesecu marcu ali aprilu vdelamo v tla.

Kompostni kup je treba preložiti v mesecu oktobru

Za dober kompost je treba v oktobru preložiti organsko maso, ki smo jo na kompost odlagali poleti. Na dno kompostnega kupa položite nekaj vejevja in naložite 30 do 40 cm organske mase. V primeru, da je mokra ji dodamo 1 cm pelela ali časopisnega paprija. Suho organsko maso zalijemo z vodo, ki smo ji dodali nekaj sladkorja.

kompost aktivator, aktivator komposta

Kompost jeseni preložimo in dodamo kompost aktivator.

Na to plast dodajte Substral Naturen kompost aktivator, ki pospešuje nastajanje komposta, saj omogoča hitro kompostiranje vrtnih in kuhinjskih odpadkov. Dodajte plasti listja, sena, slame in ponovitev postopka. Kompostni kup zaključimo na višini 1, 3 m in ga pokrijemo s slamo, listjem ali koruznico.

KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen kompost aktivator, ki pospešuje nastajanje komposta.

Jesensko sajenje užitnih rastlin na balkonu, terasi in atriju

V večje okrasne lonce na balkonu in terasi posadimo visečo robido ‘Coolaris Cascata Black’. To sorto robide sadimo tudi na visoke grede in dvignjene grede na pobočjih, ker se v tem primeru poganjki najlažje prevešajo. Urbani vrtičkarji bodo uživali tudi v okušanju plodov nizke mini fige ‘Little Miss Figgy’. Svoj balkon ali teraso lahko obogatite tudi z nizko debeloplodno lončno malino.

Posebnost, figa ‘Little Miss Figgy’. ©AdobeStock

Ljubitelji cvetočih posebnosti nikakor ne smete prezreti mavrične hortenzije (Hydrangea paniculata ‘Wim’s Red’), ki se odlikuje po tem, da njena čudovita socvetja spreminjajo barvo. Z izrazito jesensko obravanostjo listov vas na balkonu in terasi očara tudi plazeča peščena češnja.

Plazeča peščena češnja v loncu.

Presajanje trajnih zelišč in peteršilja

Trajna zelišča pozimi izpostavimo soncu ali namenski osvetlitvi. ©AdobeStock

 

V septembru in oktobru v korita, posode presadimo trajna zelišča in peteršilj. Do prihoda zime se bodo rastline ukoreninile in nas s pridelkom na okenski polici razveseljevale tudi v zimskem času. Tako bodo vaša priljubljena zelišča na dosegu roke v copatih, saj jih boste rezali v vaši neposredni bližini.

Za boljšo rast izberite sončno okensko polico. Zelo se obrestuje tudi osvetlitev z namenskimi svetilkami.

presajanje v posodo

Presajanje peteršilja v posodo.

Izbira zemlje in gnojil za urbane vrtičkarje

Za presajanje ali sajenje rastlin v posode in korita uporabimo Substral Naturen BIO univerzalni rastni substrat, ki zagotavlja dobo ukoreninjanje in rast.

V posodo ali korito dodamo tudi Substral Naturen PERFORMANCE ORGANICS gnojilo za sadno drevje in zelenjavo. Zaradi zimske rezi zelišč rastlin jih ob slabši rasti dognojimo z Substral Naturen PERFORMANCE ORGANICS tekočim organskim gnojilom, ki je visokokakovostno.

KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen PERFORMANCE ORGANICS gnojilo za sadno drevje in zelenjavo.
KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen PERFORMANCE ORGANICS tekoče organsko gnojilo.

Jesensko sajenje tulipanov, korokusov, anemon in ostalih okrasnih rastlin

Jeseni sadimo tulipane, ki v normalnih letih cvetijo od konca marca do prvega tedna v maju. Na vrtni gredi jih sadimo jih v večjih skupinah in to na razdaljo 10 do 15 cm. Globina sajenja je odvisna od sorte, običajno jih sadimo na globino 10 cm.

V posode jih sadimo na razdaljo 5 cm, da pridejo bolj do izraza. Konec septembra in v oktobru z delitvijo razmnožujemo okrasne trajnice.

tulipani

Tulipane sadimo v jesenskem času za spomladansko cvetenje.

Ne pozabimo na jesensko preobleko balkonov, ko poletno cvetje zamenjajo jesenske lepotice. V oktobru sadimo tudi krokuse, anemone in ostale okrasne rastline, ki se pred zimo ustrezno ukoreninijo. V topli jeseni se sajenje zavleče vse do začetka novembra.

V oktobru balkoni dobijo jesensko preobleko.

Kako obogatimo tla pred sajenjem na okrasni gredi?

Sadile jame in okrasne grede obogatimo s SUBSTRAL Osmocote gnojilom za vrt, ki ima dolgotrajno delovanje in Naturen zemljo za vrt in visoke grede. Dodamo tudi Naturen BIO aktivator tal, ki vsebuje humus deževnikov, rdeče alge, huminske kisline in zelolit.

Ideja za zasaditev grobov v oktobru

Slovenci v oktobru množično zasajamo grobove. Na klasičnem grobu še vedno kraljujejo mačehe, jesensko vresje in krizanteme. Vsi, ki ste bolj kreatvini v zasaditvah lahko poskusite kombinirati privlačne in barvite hojhere, šaše, mahek, jesensko vreso in ostale jesenske lepotice ter tako ustvarite prikupno jesensko zasaditev.

zasaditev groba

Zasaditev groba v svetlih tonih, ki poživi temen marmor v ozadju.

Visoka greda v jesenskem času

V visoko gredo v jesenskem času dopolnimo z zemljo in opravimo jesenske setve in sajenje. V oktobru je čas, da naredite tudi nove visoke grede in jih napolnite. Zaključno plast zaključite s Substral Naturen zemljo za vrt in visoke grede.

visoka greda

Visoka greda je hvaležna za novo polnitev.

sajenje zimske solate

Sajenje zimske solate in rukole na visoko gredo.

 

Za lažje delo v oktobru priporočamo sajenje sadik, opravite lahko tudi jesenske setve.

Sejemo in sadimo enake vrtnine kot na gredah na zelenjavnem vrtu. Če niste dodali nove zemlje, je treba zimsko solato in ostale vrtnine dogojiti še s Substral Naturen BIO univerzalnim gnojilom za vrt.

Travo pred zimo okrepimo in ostranimo mah

Cel september je za setev nove trate. Zemljo pred setvijo izboljšamo z aktivatorjem tal in pognojimo z organskim gnojilom iz konjskih fig v peletih. Na obstoječi zelenici opravimo jesensko gnojenje trate z organsko sprejemljivim ali mineralnim gnojilom, ki vsebuje več kalija. Tako se trata regenerira, okrepi in pripravi na prezimovanje uporabite lahko tudi gnojilo, ki odstrani mah in krepi travo za jesen in zimo.

jesensko gnojenje trate

Ne pozabimo na jesensko gnojenje trate in odstranjevanje mahu.

KLIKNITE TUKAJ za Substral gnojilo za travo 3 v 1 Green, ki na trati odstrani mah ter poskrbi za lepo in gosto zelenico. Uporabljamo ga v pomladanskem, poletnem in jesenskem času.

Vse dokler zemlja ne zmrzne sadimo v sadnem vrtu

V mesecu oktobru in novembru je najboljši čas za sajenje malin, robid, ameriških borovnic, aronije in ostalega jagodičja. Sadimo tudi jablane, hruške, češnje in ostalo sadno drevje. Jesensko sajenje se zagotovo obrestuje v naslednjem letu, saj se rastline bolje ukoreninijo in med letom manj trpijo sušo.

V primeru tople jeseni, ko zemlja ne zmrzne brez težav sadimo v novembru, včasih celo v začetku decembra. Jeseni sadimo v suhih dneh in to ves čas, ko je zemlja primerna za delo in ni zmrznjena.

Jesensko sajenje se še posebno obrestuje v sadnem vrtu.

Ne pozabimo na ustrezno gnojilo in ostale dodatke

V času sajenja ne pozabite na organsko gnojenje s konjskim gnojem v obliki pelet in aktivatorjem tal, ki vsebuje humus deževnikov, rdeče alge, huminske kisline in zelolit. Konjski gnoj in aktivator tal dodamo zmešamo z zemljo in zasujemo sadiko. Na dno sadilne jame dodamo tudi založno sadjarsko gnojilo, ki vsebuje večji del kalija, vendar pazimo, da ni v direktnem stiku s koreninami.

Setve in sajenje v rastlinjaku za jesen in zimo

spravilo

Po spravilu paradižnika, paprike, jajčevcev sadimo in sejemo nove vrtnine.

Rastlinjak med zimo nikoli ni prazen. V oktobru ne pozabimo na sajenje sadik zimske solate. Najbolje prezimi zimska solata, ki pred zimo ni velika.

V oktobru še vedno sejemo motovilec, rukolo, špinačo, azijsko listno zelenjavo in zimski portulak. Ne pozabimo tudi na sajenje čebule in česna. Tako si popestrimo spomladanski solatni krožnik.

Tla v rastlinjaku obogatimo z Naturen BIO konjskim gnojem v petelih in Naturen BIO aktivatorjem tal.

Zasipnica in presajnje vrtnin v rastlinjak

V rastlinjak v pozni jeseni premaknemo kitajsko zelje, neprezimne radiče, zelje in ostale vrtnine z vrta. Presajamo jih s koreninsko grudo. Na takšen način celo zimo uživamo sveže domače vrtnine. V rastlinjaku lahko naredimo zasipnico in tako skladiščimo, kolerabo, repo, črno redkev in ostale korenovke.

Zeleni svet priporoča:

Jeseni sejemo, sadimo in presajamo številne rastline. Ob pripravi vrtne grede poskrbimo za organsko gnojenje. Pri sajenju zimske solate, malin, ameriških borovnic poskrbimo za dodatek ustrezne zemlje. Ne pozabimo tudi na jesensko preobleko balkonov in teras.

KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen PERFORMANCE ORGANICS gnojilo za sadno drevje in zelenjavo.
KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen BIO konjski gnoj peletih.
KLIKNITE TUKAJ za Substral Naturen BIO izboljševalec tal, ki pozitivno vpliva na vsebnost humusa, dostopnost hranil in vode. Ugodno deluje tudi na rast in razvoj korenin.
KLIKNITE TUKAJ za vsa gnojila Substral Naturen.
KLIKNITE TUKAJ za vse zemlje Substral Naturen.

Izdelke Substral Naturen poiščite v Merkurju, Bauhausu, Kalia centrih, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v oktobru in začetku novembra?

 1. Zoja

  Presenečena sem, da gnojite zdaj pred zimo. Ali se ne bo gnojilo preveč spralo globoko, kamor korenine ne sežejo več. V rastlinjaku se mi zdi OK, na nepokritih gredah sem pa razumela Pušenjakovo, da se zdaj ne gnoji.

  Sicer pa: hvala za vse te nasvete. Mislila sem, da veliko vem, pa sem vsakokrat presenečena, koliko se še moram naučiti.

  Lep pozdrav

  Zoja Gorjanec

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Zoja, zagotovo boste pri nas izvedeli vedno kaj novega. Večinoma se vrtičkarji ne lotijo vseh jesenskih opravil, ki so koristna.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *