Kakšen je pravilen postopek setve za sadike paradižnika, čilija, paprike, jajčevca in drugih plodovk?

Kakšna je prednost sajenja semen paradižnika v začetku marca?

Semena paradižnika je treba sejati v začetku marca, da bodo sadike do sredine maja pripravljena za sajenje na balkonih, terasah ali vrtovih. Končni rok za setev je sredina marca.

Rastlina iz semena rabi za razvoj listov in korenin približno 70 dni. Za kalitev ji najbolj ugaja sobna temperatura. Konec februarja ali v začetku marca je treba izbrati semena, zemljo, posodice in druge pripomočke za setev.

Bistveno je, da ne spregledate idealnega časa za setev čilija, jajčevcev in paprike

Sadike čilija, paprike in jajčevca je treba sejati deset dni pred paradižnikom. Vse več urbanih vrtnarjev sadike čilija sadi v posode, ki jih postavijo na sončno mesto na balkonu ali terasi. Ugotovili so, da je čili hvaležna rastlina, ki zelo dobro prenaša vročino.

paradiznik setev

Paradižnik sejemo 10 dni po čiliju, papriki in ostalih plodovkah.

V posode in visoke lahko sadijo visoke in nizke paradižnike. Navdušeni so nad različnimi vrstami paprik, vključno s klasičnimi in mini sortami ter feferoni in jajčevci različnih barv ter oblik.

KLIKNITE TUKAJ za nakup semen paradižnika.
KLIKNITE TUKAJ za nakup semen feferonov in čilija.
KLIKNITE TUKAJ za nakup semen paprike.
KLIKNITE TUKAJ za nakup semen jajčevca.
**
KLIKNITE TUKAJ za zemljo in substrate za sajenje.
KLIKNITE TUKAJ za šotne lončke in ostale pripomočke za sajenje.

Sajenje paradižnika, jajčevcev, paprike in čilija iz kakovostnih semen

Če želite zagotoviti najvišjo stopnjo kalivosti, je najbolje, da semena kupite v trgovini. Na voljo je veliko različnih blagovnih znamk. Pomembno je, da se prepričate, da so bili kupljeni paketi semen pakirani v tekočem ali prejšnjem letu, saj je pri teh največja verjetnost, da bodo vzklili.

Sejemo lahko tudi domača semena, ki niso bila pridelana iz kupljenih sadik, saj so to v osnovi hibridi. Domača semena se lahko križajo in paprika lahko postane tudi pekoča, ker se je križala s čilijem.

Pomembno je najti zemljo, ki je primerna za sajenje sadik

Za setev sadik plodovk izberemo zemljo, ki je zračna, nima preveč hranil in uspešno odvaja odvečno vodo. Tako poskrbimo zato, da ne pride do presežka vode v substratu in se izognemo gnitju korenin.

Praviloma so dražje zemlje za setev in pikiranje tudi kvalitetnejše. Na vas pa je, da se odločite kakšen „vrtec“ privoščite svojim sadikam. Za setev nikoli ne uporabljamo vrtne zemlje ali kompost.

zemlja setev paradiznik

Zemlja za setev in pikiranje je najbolj primerna za setev domačih sadik.

Postopek setve semena paradižnika in ostalih plodovk

pršenje sadik paradižnika

Ročno pršilko napolnimo s hladnim čajem iz kamilice ali žajblja in redno škropimo po zemlji.

Semena paradižnika, paprike, čilija in ostalih plodovk položimo na zemljo in s prstom ali svinčnikom rahlo potisnemo v substrat ter pokrijemo z malo zemlje. Potem poskrbite za dodatek vode.

Da bi mlade rastline obvarovali pred poškodbami zaradi prevelike količine vlage, je pametno, da zemljo po setvi poškropite. Za boljše počutje sadik je priporočljivo škropljenje s hladnim kamiličnim ali žajbljevim čajem.

📨 KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Kaj je pikiranje in kakšne lončke uporabimo za to opravilo?

Pikiranje je še ena stopnja pri vzgoji sadike med setvijo in presajanjem na prosto. Paradižnik, čili, papriko in jajčevec iz setvenice pikiramo v večje lončke, ko se klični listi postavijo v vodoravni položaj.

To naredimo zato, da prekinemo rast glavne korenine in vzpodbudimo razraščanje stranskih korenin. Izbiramo lahko lončke, ki so premera 12 cm in več. Tako so korenine v času presajanja optimalno razvite.

Za kalitev in razvoj sadik je treba vzdrževati idealno temperaturo

Čili, paprika, paradižnik, jajčevci in feferoni najhitreje kalijo pri 25 stopinjah Celzija, kar je običajno v kopalnicah, kurilnici ali na policah nad radiatorji. Z razvojem vsakega novega lista je dobro, da je temperatura v prostoru 3 stopinje nižja. Paradižnik in ostale plodovke v času rasti prenesejo minimalno temperaturo 12 stopinj Celzija.

Gojitveni rastlinjak postavimo v toplo okolje in potrpežljivo počakamo, da seme vzklije.

Ali je uporaba gnojil nujna med kaljenjem, razvojem in rastjo sadik?

Za spodbujanje koreninskega sistema je priporočljivo, da pri škropljenju ali zalivanju uporabite izdelke na osnovi morskih alg. V obdobju rasti rastline se izogibajte uporabi dušičnih organskih gnojil. Bolje bi bilo uporabiti gnojila z večjo vsebnostjo kalija in izjemno veliko fosforja. Sadike, ki jih gojimo doma raje ne gnojimo prekomerno z dušikom.

gnojenje z morskimi algami

Priporočljivo je, da se morske alge uporabljajo že v času kalitve semena.

V času pikiranja lahko uporabimo zemljo za paradižnik, ki ima že dodana hranila za dober mesec dni. Pri gojenju domačih sadik ne uporabljajte preveč dušičnih gnojil. V primeru, da sadike preveč gnojimo hitro rastejo. Hitro rast lahko ustavimo tudi tako, da izboljšamo osvetlitev in znižamo temperaturo.

Kateri čas in temperatura sta idealna za presaditev paradižnika na prosto?

sadike paradižnika urbani vrt

Sadike paradižnika je najbolje presaditi v zunanje okolje v drugi polovici maja.

Vrtnarji v urbanih okoljih se morajo zavedati, da paradižnik in druge plodovke v maju ne prenesejo ekstremnega mraza. Za zagon je priporočljivo sadike postaviti na zastekljen balkon, saj to okolje spominja na rastlinjak. Za zagotovitev varnosti je priporočljivo priskrbeti termometer in poskrbeti, da temperatura ne pade pod 12 stopinj Celzija.

Ko sredi maja mine hladno vreme, sadike prenesemo na sončno mesto, na primer v atrij, na vrt pred hišo, teraso ali gredico. Paradižnik in druge vrtnine, ki dajejo plodove, potrebujejo toploto in ne prenesejo mraza.

Poskrbite za utrjevanje sadik pred presajanjem na prosto

Utrjevanje domačih sadim pomeni, da jih vsaj 10 dni prilagajate na razmere, ki bodo v zunanjem okolju. Sadike, ki jih gojite na policah čez dan postavite na zunanji del police in zvečer premaknite v notranje prostore. Zastekljen balkon, zimski vrt ali rastlinjak imejte odprt od od jutra do večera. Zadnje 3 dni pred presajanjem na prosto naj bodo prostori odprti tudi v nočnem času.

Gnojeje in zalivanje paradižnika ter ostalih rastlin po presajanju

organska gnojila

Organska gnojila dodajamo v času sajenja na prosto.

Pri presajanju v lonce, na dvignjene grede ali druge površine dodajte organsko gnojilo. Med letom lahko uporabite tudi tekoče organsko gnojilo. Uporabimo lahko tudi gnojila z dolgotrajnim delovanjem. V poletnem času je bolj kot dognojevanje pomembno redno zalivanje, da je zemlja v posodah ali na gredi stalno vlažna.

Vzgoja lastnih sadik je nujna za neodvisnost in mnogim vrtnarjem prinaša zadovoljstvo

Saditev domačih sadik je za vrtnarje v veliko veselje. Stari starši uživajo v sodelovanju s svojimi vnuki. Otroci v vrtnarjenju najdejo veselje in produktivno izkoristijo svoj prosti čas.
Navedli smo bistvene informacije, da lahko v tej sezoni vsakdo vzgoji svoj čili, paradižnik, papriko ali druge pridelke. Za vrtnarjenje so primerna tako mestna kot podeželska območja, zato začnimo!

KLIKNITE TUKAJ za nakup semen paradižnika.
KLIKNITE TUKAJ za nakup semen feferonov in čilija.
KLIKNITE TUKAJ za nakup semen paprike.
KLIKNITE TUKAJ za nakup semen jajčevca.
**
KLIKNITE TUKAJ za zemljo in substrate za sajenje.
KLIKNITE TUKAJ za šotne lončke in ostale pripomočke za sajenje.
**
📨 KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *