Šipek nabiramo v jesenskem času za zdravilni čaj in domačo marmelado

Kje raste šipek v naravi in kako ga najlažje opazimo?

Grm šipka v naravi najdemo ob robovih gozdov, gmajnah, živih mejah in plotovih, po pašnikih, travnikih in med grmovjem. Zasledimo ga tudi ob robovih gozdov, od nižjih ravninskih področij, do višje ležečih predelov Slovenije.

Grm je visok do 3 m in ga na sprehodu v naravi hitro opazimo. V jesenskem času so lokaste, trnaste veje obložene z rdečimi plodovi. Plodovi so jajčaste oblike in približno 1,5 cm dolgi. Cvetove šipka občudujemo v maju ali juniju.

šipek

Šipek najlažje opazimo v jesenskem in spomladanskem času. Foto © AdobeStock

Plod šipka vsebuje veliko vitamina C in ostalih vitaminov

Navadni šipek vsebuje velike količine C vitamina, ki se nahaja v mesnatem delu plodu. Največ C vitamina je v plodovih, ki se še niso omehčali in niso izgubili svoje živo rdeče barve. Ugotovljeno je, da se v posušenih plodovih ohrani večina tega vitamina. Poleg črnega ribeza šteje šipek med plodove, ki vsebujejo največ vitamina C.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Nabiranje in sušenje šipka za okusen domač čaj

Za okusen domač čaj ga nabiramo od septembra dalje. Plod pred sušenjem vzdolžno prerežemo in splaknemo, da odstranimo dlačice, plodiče ter ga hitro posušimo. Sušimo ga na kaminu, peči ali manjših sušilnicah. Pazimo, da je temperatura  sušenja okrog 40 stopinj C.

Najbolj cenjeni so plodovi, ki tudi posušeni ohranjajo rdečo barvo. Posušene plodove hranimo v steklenih kozarcih in jih zdrobimo pred pripravo čaja.

šipek plod, sadež

Plod šipka vzdolžno prerežemo, splaknemo, da odstranimo plodiče in dlačice. Foto © AdobeStock

Kako pijemo in pripravimo šipkov čaj?

Zaradi vitamina C in ostalih vitaminov je šipkov čaj zelo zdravilen. V hladnih zimski mesecih krepi telo in ga varuje pred prehladi. Uživamo ga lahko samostojno ali dodajamo liste lipe. Lepe barve in prijetnega okusa je tudi čist šipkov čaj. Pijemo največ 2 do 3 skodelice čaja na dan.

Šipkov čaj krepi telo in je prijetnega okusa ter vsebuje nekoliko sladkorja, zato šipkovega čaja ni treba pretirano sladkati. Lahko se zaužije tudi brez sladkorja. Šipkov čaj, ki mu ne dodajamo sladkorja je primeren za sladkorne bolnike.

Šipkov čaj, čaj iz šipka

Šipkov čaj krepi telo pred prehladi. Foto © AdobeStock

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Iz plodov šipka lahko naredimo marmelado

Plodove šipka za marmelado nabiramo po prvih jesenskih slanah, ko se plod nekoliko zmehča. Pred kuhanjem je treba odstraniti ostanke čaše in plodiče, ki so skriti v notranjosti. Plodove šipka nato kuhamo 45 minut in precedimo skozi sito, da odstranimo preostale z dlačicami obrasle plodiče.

Gosto kašo lahko vkuhavamo s sladkorjem in dobimo okusno marmelado. Šipek za marmelade lahko mešamo z jabolki in drugim sadjem, ki raste na vrtu. Iz šipka lahko pripravimo tudi šipkovo vino in šipkov liker.

šipek marmelada, šipkova marmelada

Plodove šipka za marmelado nabiramo, ko se nekoliko zmehčajo. Foto © AdobeStock

Šipek v ljudski medicini nekoč in danes

Plodove šipka v naravi ljudje nabirajo še tisočletja. O užitnih plodovih šipka je pisal že rimski zdravnik Galen. Šipkov čaj krepi telo pred prehladom in je rahlo odvajalen, ima tudi številne druge pozitivne učinke na telo. Ta naravni rastlinski vir vitamina C je neprimerno bolj dragocen od vseh kemičnih pripravkov C vitamina.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *