Posebne sorte malin

Maline največkrat uživamo sveže, jih predelamo v sokove, marmelade, malinovec ali zamrznemo. Poleg plodov so pri malinah uporabni tudi mladi listi.

Kliknite na sliko za ogled videa:

KLIKNITE TUKAJ za nakup sort posebnih malin.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Sorte malin za domač vrt

Sorte malin ločimo po barvi plodov in po času zorenja. Najdaljše plodove nosi sorta Laszka. Odlična malina za ljubiteljsko pridelavo je sorta Tulamen. Dvakrat rodni sta sorti Polka in Erika, Posebnost so maline, ki jih sadimo v lonce, to je zlatolistna sorta ‘Groovy’.

Omenimo naj še japonsko vinsko malino, ki je sorodnica malin. Manjši plodovi se razvijejo na močnih in trnatih rozgah. Zori v poletnem času julija in avgusta. Tudi jagodna malina ali Yamlina je posebnost. Jagodna malina  je nizke grmičaste rasti in zraste do višine 60 cm. Zori v juliju in je po videzu zelo podobna jagodi.

Kliknite na slike za ogled videov (rez enkrat in dvakrat rodnih malin):

KLIKNITE TUKAJ za nakup sort posebnih malin.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Enkrat in dvakrat rodne maline

V osnovi jih ločimo na enkrat in dvakrat rodne sorte. Večkrat rodna je samo sorta Erika, ki rodi dvakrat na leto. Ostale sorte v tabeli so enkrat rodne. Največkrat sadimo dvakrat rodne sorte, ki so zelo priporočljive in enostavne za ljubiteljsko gojenje na vrtovih.

Rez malin v domačem vrtu

Maline režemo lahko jeseni še bolje pa spomladi, ko lažje določimo, kateri poganjki so suhi, poškodovani ali celo pozebli.

Pri enkrat rodnih malinah večino močnejših, debelih poganjkov (rozg) prikrajšamo na višino 1,5 m. Bolj bujne sorte režemo višje. Pregoste, slabše, bolne poganjke porežemo v tla, tako kot pri dvakrat rodnih malinah.

Dvakrat rodne maline je najbolj enostavno spomladi ali jeseni porezati do tal. Rez opravimo v tla, da ne puščamo „štrcljev“.

Sajenje malin

Maline sadimo jeseni ali spomladi. Sadike so gojene v lončkih. Sadimo jih nekoliko globje (5 cm), da se bolje obrastejo z močnejšimi rozgami.

Katere sorte so primerne za gojenje v loncih?

Priporočamo še nenavadno novo sorto maline ‘Groovy’ z živo rumenimi listi in okusnimi rdečimi plodovi. Ker zraste le do 1,5 m je primerna tudi za večje posode. Zaradi atrarktivnih listov jo lahko vključimo tudi v nasade okrasnih rastlin, nekaj posebnega pa bo tudi na terasi.

Obiranje in skladiščenje malin

Maline obiramo zjutraj in jih nemudoma shranimo na hladno (2 ºC), da so plodovi obstojnejši. Maline uživamo največkrat sveže ali jih predelamo v sokove marmelade ali malinovec. Lahko jih tudi zamrznemo za kasnejše obdobje. Zamrzujemo posamezne plodove na pladnju in jih šele zamrznjene vstavimo v posode, da se plodovi ne sprimejo, ker jih bomo sicer težko ločili.

Poleg plodov so pri malinah uporabni tudi mladi listi, ki jih lahko uporabljamo kot čajni nadomestek.

Zeleni svet priporoča:

Zagotovite si domač pridelek jagodičja, ki ga lahko posadite v vrt, posode in korita. Plodovi jagodičja imajo izredno pozitiven učinek na organizem in so enostavni za vzgojo.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup sort posebnih malin.
👉 KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
**
📙 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).
Dostava po pošti in plačilo po povzetju.

Povezane vsebine:

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


11 komentarjev na “Posebne sorte malin

 1. Monika MARIN

  Dober dan.
  Kako je z malinami na Primorskem in poletji. Moja izkusnja je bolj slaba. Vročina poleti in kljub zalivanju je pridelek slab. Kam saditi, da bo kaj iz njih? Kako zalivati?
  Hvala.
  Monika

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, na Primorskem bo potrebno več namakanja v poletnem času, v zadnjem času so vse pogostejše tudi spomladanske suše. Uporabite organsko zastirko, kot je slama, lubje in posebne tkanine, ki se uporabljajo v ta namen.

   Reply
  • Josip FRANKO

   Lep pozdrav iz PREKMURJA,
   jaz sem imel isto težavo. Kosem maline presadil na delno senčno lego (severovzhodno stran objekta),so pa zelo bujne rasti in kar dobro rodijo z mnogo manj zalivanja.
   Adijo in dosti pridelka Ti želim
   JOSIP

   Reply
 2. Renata

  Pozdravljeni,

  namenila sem kupiti sadike malin Polana, pa je zanima, če rabijo kakšne posebne pogoje in kako se jih obrezuje?

  Reply
 3. andrej pintar

  mene pa zanima, kakšna zemlja je najboljša za gojenje malin. Ali mogoče lahko svetrujete, kako se izmeri kislust zemlje?
  hvala

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni za gojenje malin je primerna običajna vrtna zemlja kateri dodate ustrezno gnojilo za jagodičje in dognojite vsako leto. Za merjenje pH (kislosti/bazičnosti) uporabite pH testerje.

   Reply
 4. Tina

  Pozdravljeni,
  podedovali smo vrt z malinami in ne vemo, katere so enkrat in katere dvakrat rodne. Kako jih lahko ločim (zaradi obrezovanja)? Hvala za odgovor.

  Reply
 5. Alenka

  Pozdrav iz Kopra.Mene pa zanima zakaj moja 4 leta stara jagodna malina ne obrodi.Obilno cveti,potem pa nima nič ali samo 1 ali 2 “bunkice” na nastavku za plod.
  V 4 letih še ni naredila jagodic za pojest.
  Posajena je na bolj sončni strani vrta,dopoldan ima do 10-11h senco,lepo se tudi razrašča.
  Kaj sem naredila narobe?
  Hvala za odgovor

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *