*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Tayberry – križanec med robido in malino

Uvrščamo ga med rozgasto jagodičevje tako kot maline in robide. Plodovi so nizko kalorični z visoko vsebnostjo mineralov, vitaminov in antioksidantov.

Tayberry predelamo v marmelade, džeme, sokove, ali jih dodajamo sadnim kupam in kot dodatek drugim desertom. Plodovi so bolj sladki kot robide in prijetno aromatični.

KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Kako gojimo tayberry?

Medvrstna razdalja sajenja je lahko nekoliko krajša kot pri robidah. Sadimo ga na cca. 1 meter dolžine. Ima tanjše in šibkejše poganjke, polegle in privešajoče rasti. Prav zato je tudi pri tej sadni vrsti pomembno privezovanje rodnih poganjkov na sistem žic, ki naj bodo na primerni višini in medsebojni razdalji.

Izberemo mu sončno lego, lahko ob južnih stenah ali zidovih. Zelo dobro prenaša nekoliko bolj sušne razmere in uspeva v manj ugodnih pogojih kot gojene robide in maline. Prav tako je vrsta odpornejša na mraz.

Ob sajenju zemlji dodamo zrel kompost in sadjarska gnojila za jagodičje. Uporabljamo tudi zastirko iz slame. Prvo leto je namakanje priporočljivo. Vsa naslednja leta je tayberry odporen na kratkotrajne suše. Namakamo v primeru daljšega sušnega obdobja, saj ta obdobja sovpadajo z zorenjem plodov.

Posadimo ga v propustno zemljo, ker slabo prenaša zastajanje vode. V zelo apnenčastih tleh je dobro zemlji dodati nekoliko boljšo in manj bazično zemljo ter dodatek komposta.

Razmnožujemo ga s koreninskimi odganjki ali grebeničenjem.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Rez tayberry-ja

Tayberry rodi na lanskoletnem lesu, zato nekaj poganjkov tekočega leta pustimo za drugo leto. Lanske poganjke, ki so v tekočem letu rodili izrežemo do tal. V nasadu imamo tako les, ki je zrasel v tekočem letu in les lanskega leta, ki je roden.

Bolezni in škodljivci

V ljubiteljski vzgoji ima tayberry manj težav z boleznimi in škodljivci. Lahko se pojavijo bolezni odmiranja poganjkov, ki jih največkrat zanesemo v vrt s sadikami. Sadike kupujmo pri specializiranih pridelovalcih.

Obiranje in skladiščenje tayberry-ja

Tayberry zori julija in avgusta. Plodovi dozorevajo postopoma, zato je obiranje večkratno. Na tekoči meter lahko oberemo ob pravilni oskrbi nasada tudi do 3 kg plodov na sezono.

tayberry plod

Zreli plodovi tayberry-ja se z lahkoto ločijo. Plod meri do 4 cm po dolžini in je temno rdeče barve. Podobno kot robide jih odtrgamo z cvetiščem. Obiramo jih zgodaj zjutraj in nemudoma shranimo v hladilnik, kjer se ohranijo dan ali dva.

Za daljši čas jih lahko tudi zamrznemo. Zamrzujemo najprej posamezne plodove, šele nato zamrznjene spravimo v zamrzovalno posodo v skrinjo.

Sorte in drugi podobni križanci

Zanimiva je sorta tayberry-ja ´Buckingham´, ki je brez trnov. Večina drugih sort je močno trnatih in je zato delo z rastlino nekoliko neprijetno.

Omenjena vrsta je samooplodna, zato ni potrebna navzkrižna oprašitev in sajenje različnih sort skupaj.

Poznamo tudi druge križance, to so: loganberry, youngberry in boysenberry. Med seboj se večinoma razlikujejo po velikosti, barvi in razmerjem med kislinami in sladkorji. Vzgoja omenjenih križancev je precej podobna vzgoji tayberry-ja in zanimiva za ljubiteljsko pridelavo in predelavo.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


7 komentarjev na “Tayberry – križanec med robido in malino

 1. Roman Grušovnik

  Pozdravljeni zelo me zanima kje se da dobiti sadike za ekološko pridelavo hvala vam vnaprej. res imate zanimive stvari še naprej tako.

  Reply
 2. valentina

  Prosim,če mi svetujete: imam robido,ki lepo raste,cveti in napravi plod.Že 2-3 leta pa mi plodovi ne dozore.Mi lahko poveste ZAKAJ? Hvala!

  Reply
 3. Meta Krek

  Meni robide krasno in veliko rodijo. Ko se pa čas zorenja izteka (po približno enem mesecu), počasi nehajo zoreti. Robidnice med zorenjem veliko zalivamo, če je suša.
  Vzrok za prenehanje zorenja je suša-pomanjkanje vode ali pa pomanjkanje sonca – v senci slabo zorijo.

  Pogoj za dobro rodnost: dobra zemlja, dovolj vode in veliko sonca.

  Lp

  Meta

  Reply
 4. Mija

  Pozdravljeni. Prosim vas za nasvet, zakaj se v plodovih tayberija pojavljajo bele jagode med ostalimi rdečimi.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *