Toča in ukrepi po toči v domačem vrtu

V nasvetu z Mišo Pušenjak  sporočamo kaj sadimo ali sejemo ponovno in kako ukrepati v primeru poškodb, ki jih povzroči toča. Svetujemo, da prisluhnete tudi spodnjemu zvočnemu posnetku.

Katere vrtnine se bodo po toči obrasle same?

Paradižnik poškodovan od toče

Paradižnik poškodovan od toče

Manj poškodovan paradižnik, kumare, papriko, bučke, jajčevec in feferone je po toči najbolje regenerirati. Če so stebla paradižnika, paprike, jajčevca in feferonov ostala in so prva kolenca živa, se bodo rastline obrasle. Pridelek ne bo velik, vendar ga ne bomo izgubili.

Vrežaste jedilne, muškatne bučke je bolj smiselno regenerirati (porežemo polomljene dele), saj je konec junija prepozno za novo setev. Če solata še ne tvori glave se bo obrasla sama. Tudi radič  in endivija, ki sta konec junija že posajena se bosta obrasla.

Visok fižol pustimo v vrtu, do konca junija ga lahko še vedno sejemo. Pred setvijo visokega fižola seme namočimo v vodo, da pospešim kalitev. Nizek fižol lahko sejemo še do konca avgusta. Setve graha v kratkem dnevu niso smiselne.

Rdeča pesa po toči ne trpi preveč. Korenček se po poškodbah toče ne regenerira najbolje, peteršilj se dobro obrašča, zgodni krompir je pobran, srednje pozni in pozni krompir se obraste in je običajno zelo močno izpostavljen krompirjevi plesni, pridelek je tudi slabši.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Kaj po toči sejemo in sadimo ponovno?

Miša Pušenjak svetuje, da je treba pred odločitvijo za ponovne setve in sajenja pretehtati kaj se nam bolj obrestuje. Če so poškodbe po toči prehude je treba sejati in saditi ponovno. Konec junija in v juliju lahko sejemo in sadimo vrtnine za jesensko in zimsko oskrbo (koleraba, repa, črna redkev, radič, endivija,…).

Če so kumarice in bučke močno poškodovane jih je dobro konec junija saditi ponovno. Solate, ki so tvorile glave čim prej porabimo, da ne začnejo gniti. Direktno sejano endivijo je najbolje nadomestiti s sajenjem sadik endivije.

Kaj sejemo in sadimo na močno poškodovane gredice?

V primeru, da je toča močno poškodovala vrtnine in regeneracija ni mogoča, je konec junija in v juliju čas, ko lahko sejemo, podzemno kolerabo, repo, črno redkev, tudi za sajenje sadik endivije in radiča ni prepozno, sadimo tudi listnati ohrovt, glavnati in brstični ohrovt.

Ukrepi za zmanjšanje škode

Zaščitna mreža proti toči

Zaščitna mreža proti toči

Miša Pušenjak v zvočnem posnetku svetuje, da najprej odrežemo vse poškodovane dele rastlin, do dela stebla, ki ni pretirano potolčen od toče. Plodove odstranimo, da ne izčrpavamo rastline, jih pojemo ali ustrezno konzerviramo.

Po toči tla obvezno okopljemo, rastline zastremo in pognojimo

Toča tla zbije, zato jih po toči okopljemo in to takrat, ko se zemlja orodja ne prijema več. Po tem opravilu tla zastremo z zastirko (pokošena trava, slama, praprot, listi bezga, …). Poskrbimo tudi za dognojevanje s tekočimi organskimi gnojili, ki jih razredčimo z vodo.

Krepitev zelenjave po toči

Po toči je treba rastlino čim prej poškropiti s pripravki na osnovi alg, tako rastlina zaceli rane in prične s hitro regeneracijo. S pripravki na osnovi alg lahko rastline zalijemo ali škropimo po preostanku listov, če niso povsem poškodovani.

Kdaj in kako uporabljamo ekološke pripravke za zaščito in krepitev rastlin?

Za zaščito vrtnin takoj po toči uporabimo žajbljev čaj s katerim rastline poškropimo. Nadaljujemo z uporabo čajev iz rmana, listov timijana, čebulnih listov. V trgovinah so na voljo tudi pripravki, ki so omenjeni v posnetku intervjuja z Mišo Pušenjak.

Če za sanacijo ran uporabimo bakrene pripravke, ki so dovoljeni v ekološki pridelavi, je treba čez dva dni uporabiti pripravke na osnovi alg ali aminokislin. Bakereni pripravki namreč zavirajo rast, morske alge pa rast stimulirajo. Bakrenih pripravkov  ne mešamo z algami in aminokislinami.

Vse pripravke uporabimo po sončnem zahodu. Uporabljamo jih v najnižji predpisani koncentraciji, ukrepe po 3 do 4 dneh ponovimo.

Kako do novih aktualnih novic in osebnega arhiva?

Priporočamo, da se brezplačno naročite na tedenske vrtnarske novice in s pomočjo nasvetov, vzgojite zdrav domač pridelek. Na novice se naročite na spletni strani Zeleni svet, prijavo potrdite tudi na vaši elektronski pošti.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Toča in ukrepi po toči v domačem vrtu

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *