Težave v vrtu zaradi deževnega poletja

Katere vrtnine so najbolj občutljive?

Paradižnik, paprika, kumare, buče, lubenice in melone so bile v večini primerov sajene prezgodaj in so porabile veliko energije, zato so  bolj občutljive na bolezni, ki se običajno pojavijo v deževnem poletju.

Sanacija paradižnikov po okužbi s plesnijo

Sanacija paradižnikov po okužbi z krompirjevo plesnijo.

 

Paradižnik je konec julija in v avgustu že lahko prizadet zaradi krompirjeve plesni, ki v deževnem poletju vodi v propad rastline in izpad pridelka. V primeru sušnega vremena se paradižnik še lahko reši. Za ekološko varstvo je treba poskrbeti pred prvimi okužbami.

Priporočamo, da pred prvimi znaki bolezni uporabite pripravek za odporne in vitalne rastline iz fino mlete naravne gline z visokim deležem sulfatnih ionov. Namenjen je krepitvi in ohranjanju zdravja rastlin. Krepitev in ohranjanje zdravja pomenita uporabo PRED pojavom zdravstvenih sprememb, torej na še zdravo rastlino.

Zaradi deževnega poletja imajo vrtnine največ težav z boleznimi

V deževnem poletju se pojavi veliko glivičnih tegob, zato imajo rastline težave z boleznimi. Na kumarah se pojavlja kumarna plesen, paradižnik in krompir je prizadet zaradi krompirjeve plesni, čebulo obišče čebulna plesen. Na bučah je opaziti pepelasto plesen, ki je bolj značilna za suho in vroče poletje.

Večjih težav s škodljivci običajno ni. Običajno s pojavi koloradski hrošč na krompirju. Pojavljajo se tudi bakterijske bolezni, ker se je temperatura nekoliko dvignila in noči niso več mrzle.

Kliknite na galerijo za ogled tipičnih bolezni in težav:

  

Deževno poletje in težave s paradižnikom

V deževnem poletju ima težave s paradižnikom dobra polovica vrtičkarjev. Če ste ga sadili po polovici maja, v dovolj topla tla in skrbeli za ekološko varstvo praviloma nimate težav. Ekološko varstvo je treba vzdrževati že od meseca junija. Ukrepanje ob prvih težavah v sredini julija vam ne bo pomagalo.

Krompirjeva plesen na paradižniku.

Krompirjeva plesen na paradižniku.

 

Paradižnik v rastlinjaku in pod nadstreškom je praviloma bolj zdrav, bolj so prizadete rastline na robu nadstreška, ki jih je večkrat močil dež. Te rastline je najbolje odstraniti že ob prvem pojavu sušenja listja, debla ali celotne rastline.

Pridelek se bo slabše skladiščil

Čebula v deževnem poletju rada gnije proti koncu rastne dobe. Če čebula gnije v času spravila pridelka jo čim prej pospravite z vrta, da ne bo gnila naprej. Miša Pušenjak predlaga, da jo posušite in shranite v shrambo. Zaradi deževnega poletja in čebulne plesni se čebula ne bo dobro skladiščila, ravno tako se ne bo dobro skladiščil krompir.

Reševanje krompirja

Če je v juliju, avgustu krompir že popolnoma brez listov in ga je krompirjeva plesen že močno prizadela, ga čim prej pokosite, nadzemne dele pa odstranite z vrta. Tako preprečite dežju, da z listov spere glivice na gomolje. Če tega ne naredite, povečate možnost za prehod krompirjeve plesni na gomolje, ki bodo v kleti bolj izpostavljeni gnitju. Več o krompirju.

Na krompirjevo gredico po odstranitvi listne mase nanosite slamo, seno in počakajte, da se kožica krompirja utrdi. Tako preprečite, da sonce ne požge plitvih gomoljev.

Krompir izkopljite čez dobrih 10 do 14 dni, posušite in shranite v kleti. Miša Pušenjak priporoča, da več krompirja uživamo v poletnem, jesenskem in zgodnjem zimskem času, ker se krompir ne bo dobro skladiščil. Ko se bo vreme otoplilo bo treba biti še posebno pozoren na škodljivce.

Druge težave v vrtu, ki so povezane z deževnim in hladnim poletjem

Zaredi velike količine padavin pride tudi do prevelike vlažnosti tal, pomanjkanja kisika v tleh, kvarjenja strukture tal, na rastlinah se lahko pojavijo tudi poškodbe. Med vsemi težavami najprej opazimo pojav bolezni in izpad pridelka.

Pridelek paradižnika je kasnejši

Zaradi deževnega in hladnega poletja je pridelek paradižnika, paprike, jajčevca, lubenic in melon nekoliko kasnejši. Če te vrtnine gojite v rastlinjaku, jim deževno in hladno poletje ne škoduje.

 

 

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Težave v vrtu zaradi deževnega poletja

 1. Marko

  Mene zanima,če se da iz paprik, ki so kupljene v trgovini doma vzgojiti sadike.Hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet

   Pozdravljeni,

   kupljene paprike so hibridi in ne dajo tako velikega in izenačenega pridelka. Prvo leto bo pridelek še zadovoljiv, v naslednjih letih pa bo začel upadati. Uporabite lahko tudi to seme, vendar vam svetujemo, da kupite seme v trgovini.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *