Kdaj sadimo debele, okusne jagode?

Domača jagoda je vsekakor kraljica sadnega vrta. Najbolj priljubljene so aromatične in visoko rodne sorte mesečnih ali večkrat rodnih jagod.

Veliki in sladki plodovi sorte Colossus

Jagoda Colossus lahko doseže težo tudi do 42 g. Sladki in sočni plodovi vas bodo navdušili.

Zori postopoma od maja do junija. Če jo boste sadili jeseni, vam bodo jagode postregle z obilnejšim pridelkom v naslednjem letu. Sadike se bodo tekom jeseni veliko bolje ukoreninile. Sorta je hitro rastoča in nima veliko težav z gojenjem.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo odličnih sort jagod.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo vseh sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Odlični sorti Elsanta in Ostara

Sorta jagode Elsanta je enkrat rodna sorta, je zgodnejši tip jagode, z srednje velikimi do velikimi plodovi. grmički jagod so bujne rasti. Je sladko – kislega okusa z dobro izraženo aromo.

Sorta mesečne (večkrat rodne) jagode Ostara je preizkušena in aromatična sorta. Je prilagodljiva sorta mesečne jagode, ki daje dobre rezultate.

Tabela 1: Priporočene jagode za vrt in posode

Sorta jagode (kliknite za ogled) Opis Enkrat / večkrat rodna sorta Posebnost
COLOSSUS Plodovi so veliki, bogat pridelek, sladek okus in prijetna aroma. Odlična sorta. Zori postopoma od konca maja do julija. enkrat rodna. Izjemna aroma, bogat pridelek, posamezni plodovi do 42 g.
ELSANTA Zori od maja do prvih zmrzali. enkrat
rodna.
Dober pridelek in bujna rast.
OSTARA Zori od maja do prvih zmrzali. večkrat rodna. Prolagodljiva sorta, dober pridelek.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo odličnih sort jagod.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo vseh sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Zgodnje jesensko sajenje jagod ima prednost pred spomladanskim

Jagode sadimo na enako globino, kot so vzgojene v lončku.

Spomladi sadimo jagode od marca do maja. Jagode sadimo tudi pozno poleti ali zgodaj jeseni. Idealen je mesec september. Tako se jagode do pomladi bolje ukoreninijo in bolje prenašajo poletne suše. Rastejo hitreje in bolj bujno. Tako lahko pričakujemo tudi večji pridelek na grm.

Zemljo za jagode dobro pripravimo

Na zrahljano zemljo, smo raztrosili domač kompost. S plugom smo potegnili še jarek na levi in desni strani. V pripravljene jarke smo raztresli še gnojilo, ki vsebuje večji delež kalija. Za sajenje jagod vedno dobro pripravite zemljo in uporabite gnojila, ki vsebujejo tudi mikroelemente.

 

Oblikovali smo nekoliko dvignjen greben. Grebene oblikujemo v težjih ilovnatih tleh, da odvečna voda hitreje odteka. Jagodam škodi presežek vlage v tleh.

Jagode so hvaležne za zastirko

Položen agrotekstil na robovih `obtežimo` z zemljo, da ga ne odnaša veter.

Luknje za sajenje jagod izrežemo križno na sadilno razdaljo 35 cm.

Za zastiranje zemlje smo uporabili agrotekstil. V odrezan kos agrotekstila smo križno izrezali odprtine za sadike. Skozi izrezane odprtine smo previdno potegnili poganjke, da smo agrotekstil namestili na zemljo.

Agrotekstil je propusten za vodo in jo hkrati zadržuje, onemogoča razraščanje plevelov, prehitro spiranje hranil in omejuje lezenje polžev.

Korita in posode naj bodo večjih dimenzij

V kolikor jagode sadimo v korita, lonce ali sadilne vreče vedno posežemo po večjih dimenzijah. Pri gojenju jagod v koritih in posodah se moramo žal sprijazniti z manjšim pridelkom, zato jih raje sadimo na skrbno pripravljene gredice.

Koliko sadik je dovolj za 4 člansko družino?

Količino sadik si izračunamo glede na želeno porabo.

Za potrebe štiričlanske družine je dovolj 35 do 40 sadik jagod, če jih sadimo na sadilno in medvrstno razdaljo 35 cm. Tako zapolnimo gredico standardne širine 1,2 metra in nekaj več kot 4 metre dolžine.

Zeleni svet priporoča:

jagode

Jagoda je kraljica sadnega vrta. S sorto Colosus, ki je enkrat rodna boste gotovo zelo zadovoljni. Plodovi so izjemno veliki in tehtajo tudi več kot 40g.

Sorte enkrat rodnih jagod Elsanta in mesečna (večkrat rodna) sorta Ostara so prav tako zelo priljubljene in priporočene sorte jagod za vsak vrt.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo odličnih sort jagod.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo vseh sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *