Priljubljene sorte malin za jesensko sajenje

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

Katere so priljubljene sorte malin za vrtove?

Sorte malin se razlikujejo po barvi, velikosti plodov in času zorenja. Delimo jih na enkrat in dvakrat rodne. Priporočamo dvakrat rodne sorte s poudarkom na sorti Amira, Himbo Top in Heritage. Slednje so zelo okusne in bolj odporne na različne težave. Posebnost so sorte, ki nimajo trnov.

Dvakrat rodna sorta maline Himbo Top je sorta, ki ima velik pridelek.

Dvakrat rodna sorta maline Amira je primerna za hladnejša področja.

Breztrnate sorte lažje obiramo, obrezujemo in se ne poškodujejo v rasti. Breztrnate so sorte: Glen Ample in Tulamen. Odlični malini za ljubiteljsko pridelavo sta sorti Sokolica in Glen Dee. Posebnost je tudi črna malina, ki vsebuje veliko antocianov, mineralov in vitaminov.

Breztrnata sorta enkrat rodne maline Glen Ample.

Črna malina vsebuje veliko antocianov in je posebnost.

KLIKNITE TUKAJ za opise sort posebnih malin.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Tabela: Sorte malin, glede na rodnost (enkrat rodne, dvakrat rodne) pridelek in posebnosti

SORTA ZORENJE PLOD in PRIDELEK POSEBNOST
Amira (dvakrat rodna) Prvi rod zori zgodaj, v juniju, drugi rod srednje zgodaj od julija dalje Plodovi so čvrsti, sladki, pridelek velik Odpornost na nizke temperature
Autumn Bliss (dvakrat rodna) Prvi rod zori zgodaj, v juniju, drugi rod zori srednje zgodaj od avgusta dalje Plodovi so čvrsti, sladko kiselkasti, pridelek srednje velik,  odličen okus
Heritage (dvakrat rodna) Prvi rod zori konec junija, drugi rod zori od konca od avgusta dalje Veliki okrogli plodovi odličnega okusa
Himbo Top (dvakrat® rodna) Prvi rod zori, v juniju, drugi rod zori od sredine avgusta dalje Velik plod, okusen, aromatičen. Pridelek je velik Bujna sorta, odpornejša na odmiranje malin
Polka (dvakrat rodna) Prvi rod zori, v juniju, drugi rod zori od začetka avgusta dalje Velik plod, okusen, aromatičen. Pridelek je velik. Odličen okus
Sokolica (enkrat rodna) Zori od prve polovice junija do prve polovice julija Srednje veliki, stožčasti plodovi, dobrega okusa Namenjena je profesionalnemu in amaterskemu gojenju za desertno rabo
Glen Ample (enkrat rodna, brez trnov) Zori od začetka do sredine poletja Veliki plodovi, dobrega okusa, pridelek je srednje velik Bujna sorta pokončne rasti, je brez trnov
Tulamen (enkrat rodna, brez trnov) Zori od polovice junija dalje Plodovi so prijetnega okusa, veliki, pridelek velik Bujna sorta pokončne rasti. Je brez trnov.
Glen Dee (enkrat rodna) Zorijo od meseca junija do konca meseca avgusta Plodovi so prijetnega aromatičnega okusa
Črna malina Black jewel (enkrat rodna) Zori začetek julija do sredine avgusta Plodovi so srednje veliki in sladki, pridelek je srednje velik Je redka sorta s črnimi plodovi, ki so poleg mineralov in vitaminov bogati tudi z antociani. Primerna je za svežo, desertno pridelavo in predelavo.

Kako pravilno posadimo maline?

Jesensko sajenje se obrestuje zato pohitite s sajenjem takoj, ko so razmere ugodne. Jeseni sajene maline se bolje ukoreninijo in bujno odženejo spomladi. Dvakrat rodne sorte že lahko prvič rodijo v naslednjem letu.

Sadike posadimo nekoliko globje (5 cm), da se bolje obrastejo z močnejšimi rozgami. Zemlji dodamo kompost in sadjarsko gnojilo. Po sajenju jih spomladi porežemo do osnove. Maline sadimo na razdaljo v vrsti cca 50 cm drugo od druge.

sajenje malin

Sajenje malin opravimo v jesenskem času, ker je jesensko sajenje malin in ostalega jagodičja boljše kot spomladansko.

KLIKNITE TUKAJ za opise sort posebnih malin.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Oporo potrebuje večina sort malin

opora za maline

Pripravljene lesene opore za maline na domačem vrtu.

 

Maline privezujemo na pocinkane ali plastificirane debelejše žice, ki jih pričvrstimo ob kostanjeve ali akacijeve kole. Lahko so tudi kovinski ali betonski stebri, ki so trajnejši. Prva žica naj se nahaja na višini 60 – 80 cm od tal ter druga 160 – 180 cm.

Priporočljivo je dodati zastirko

Za daljše zadrževanje vlage v zemlji, preprečevanje zapleveljenosti in ohranjanje dobre strukture tal priporočamo uporabo različnih zastirk. V domačem malinovem nasadu največkrat uporabljamo gozdno, delno preperelo listovko, ali suho pokošeno travo.

Če je jesen in zima brez padavin in snežne odeje je obvezno zalivanje

Po sajenju je treba zaliti celotno površino, kjer smo sadili maline. Če sta jesen in zima brez dežja ali snežne odeje je treba redno zalivati, da se sadike do pomladi ne posušijo. V primeru, da jih sadimo v septembru in oktobru se bolje ukoreninijo in posledično trpijo manj suše v naslednjem letu.

Tudi maline, ki jih sadimo v novembru manj zalivamo v prihodnjem letu, saj je jesensko sajenje boljše kot spomladansko. V suhuhi in mrzli zimi, brez snega, je treba vse sadike, ki smo jih sadili jeseni občasno zaliti, da ne trpijo zimske suše in se tako do pomladi odlično ukoreninijo ter zelo hitro začnejo z rastjo.

zalivanje malin

Občasno zalivanje malin je obvezno tudi pozimi, če je zima suha in brez snega.

Zeleni svet priporoča:

Zagotovite si domač pridelek jagodičja, ki ga lahko posadite v vrt, posode in korita. Plodovi jagodičja imajo izredno pozitiven učinek na organizem in so enostavni za vzgojo.

KLIKNITE TUKAJ za opise sort posebnih malin.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.
Dostava po pošti in plačilo po povzetju.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *