Kaj sejemo in sadimo v maju na zelenjavnem vrtu?

Ne prehitevajte s sajenjem paradižnika in kumar

Paradižnik, kumare, papriko, jajčevec in ostale plodovke sadimo v vrt, ko je dolgoročna napoved dnevnih temperatur okrog 20 stopinj C. Še bolj pomembno je to, da jih v vrt ne sadimo takrat, ko se nočne temperature spustijo pod 10 stopinj C.

Vrtičkarji vse pogosteje prehitevate naravo in to ni dobro. S prehitrim sajenjem samo škodujete vašim rastlinam.

Paradižnik sadimo v topla

Paradižnik sadimo v topla tla in ne prehitevamo s sajenjem.

Pred sajenjem pripravimo gredo in jo pognojimo

Gredo za sajenje paradižnika, paprike, kumaric, jajčevcev in ostalih plodovk najlažje pripravimo s pomočjo ruskih vil, ki tla globoko rahljajo. Dobro je, da tla pred začetkom del pognojimo s kompostom v količini 6 do 8 litrov na kvadratni meter.

S pomočjo ruskih vil je kompost enostavno vdelati v tla, saj se enakomerno razporedi v območju korenin. Na enak način vdelamo tudi briketirana organska gnojila. Tako bo imel paradižnik in ostale rastline dovolj hranil čez celo rastno dobo.

kompost rahljanje ruske vile

Tla rahljamo z Ruskimi vilami Premium in hkrati vdelamo kompost.

Zakaj rahljamo tla z ruskimi vilami?

Tla z ruskimi vilami rahljamo zato, da ohranimo talni živi svet v tleh, ki razkraja kompost in ostala organska gnojila v rastlinam dostopno hrano.Mikroorganizmi, deževniki, koristne bakterije so v tleh zelo uporabni, zato tal ne obračamo in samo globoko rahljamo.

Drobni organizmi v tleh so tovarna hrane za rastline, ki predela kompost, organsko maso v mineralno obliko in tako nahrani rastline. Koreninski laski črpajo hrano samo, če jo drobnoživke predelajo v dostopno obliko.

Globoko rahljanje z Ruskimi vilami na vrtu

Globoko rahljanje z Ruskimi vilami pozitivno vpliva na rastline in tla.

Z ruskimi vilami rahljamo tla tudi zato, da se sadike bolje ukoreninijo, saj so tla drobno grudičasta in vsebujejo ravno pravšnje razmerje med vodo, zrakom in trdnimi delci oz. zemljo. Tla rahljamo pred vsako setvijo ali sajenjem vrtnin. Na našem vrtu so ruske vile v uporabi v spomladanskem, poletnem in jesenskem času.

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo, hitrejša obdelava površine.” – Saška H.

“Z uporabo vil sem veliko hitrejša pri pripravi tal, delo je veliko lažje, ni obračanja zemlje. Najbolj mi je všeč, da lahko delo opravljam stoje brez upogibanja, hitro in kakovostno.” – Marjetka N.

“Ruske vile so super. Uporaba je primerna tudi za “manjmočne”. – Špela Z.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.
Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Vedno rahljamo primerno vlažna tla, ki se lepo drobijo

Globoko rahljanje tal vedno opravimo v času, ko so tla primerno vlažna in se lepo drobijo. Tako je delo najlažje in najhitreje opravljeno. V težkih, ilovnatih tleh je treba počakati na pravi trenutek, da se zemlja ne oprijema za orodja in obutve. V primeru, da so tla suha, zbita jih pred delom zalijemo in rahljamo čez dan ali dva, ko se zemlja lepo drobi.

rahljanje tal

Enostavno in hitro rahljanje težkih, ilovnatih tal z Ruskimi vilami Premium.

Lahka, peščena tla je najlažje obdelati dan ali dva po dežju. Takšna tla so spomladi lažja za obdelavo, saj se hitreje sušijo. Na splošno je obdelava lahkih tal bolj enostavna in jih z lahkoto obdelamo. Tudi s težko, ilovnato zemljo ni težav, če smo potrpežljivi in delamo takrat, ko je zemlje primerna za delo.

Kdaj sadimo paradižnik in kumare?

Paradižnik in kumare sadimo po ledenih možeh. V primeru slane se lahko zgodi, da bo treba vse saditi še enkrat. V tem primeru so na boljšem samo trgovci. V toplejših krajih Slovenije vse omenjene rastline sadimo dva do tri tedne pred celinsko Slovenijo.

Kumarice sadimo po ledenih možeh.

Kumarice sadimo po ledenih možeh, da jih ne zebe v primeru hladnih noči.

Kaj posadimo med kumarice in paradižnik

Paradižnik sadimo na razdaljo 70 x 50 cm. V vmesni prostor lahko spomladi sadimo solato, poleti pa motovilec ali špinačo. Ob robove priporočamo sajenje bazilike. Ob paradižnik lahko sadimo tudi čičeriko. Tudi ob kumarice na opori lahko sadimo baziliko in solato.

Paprika obožuje topla tla

Korenine paprike, jajčecev in ostalih toplotno zahtevnih rastlin se razvijejo, ko se tla ogrejejo na 15 stopinj C. Stanje in temperaturo tal v Sloveniji lahko preverite tukaj. Če papriko sadimo v začetku maja se koreninski sistem počasneje razvija in sadike zastanejo v rasti.

paprika sajenje v vrt

Paprika je bolj občutljiva na mraz kot bučke in kumarice, zato jo sadimo v topla tla.

Vse toplotno zahtevne rastline so zaradi hitrega sajenja bolj občutljive na bolezni in škodljivce. Če papriko sadimo na razdaljo 50 x 50 cm lahko v vmesni prostor sadimo solato ali nadzemno kolerabico.

Jajčevcec ima rad toplo pomlad in poletje

Jajčevec je toplotno zahtevna vrtnina, zato s sajenjem na prosto ne prehitevamo. Sadimo ga v drugi polovici maja. Če ga sadimo prehitro bomo imeli z njim težave. Težave lahko nastopijo tudi, če imamo deževno, hladno pomlad in hladen konec poletja. Takrat s pridelkom ne bomo zadovoljni.

jajčevec sajenje, sajenje jajčevca v vrt

Jajčevec v osrednji Sloveniji sadimo v drugi polovici meseca maja, da nimamo težav.

Feferone in čilije sadimo v drugi polovici maja

čili habanero

Feferoni in čiliji so vse bolj priljubljeni.

Vse več feferonov in čilijev opažamo med urbanimi vrtičkarji, ki jih sadijo v večje posode in korita. Svoj prostor lahko najdejo tudi v domačem vrtu ali visoki gredi.

V posodo, ki je globoka 50 cm in široka 50 cm lahko posadimo dva feferona ali čilija. V vrtu jih sadimo na razdajo 40 cm.

Lubenica in melone sadimo iz sadik

Priporočamo, da lubenice sadite iz sadik. To še posebno velja za celinski del Slovenije. Prav tako kot ostale toplotno zahtevne vrtnine jih sadimo po drugi polovici maja. To velja predvsem za celinski del Slovenije.

Na Primorskem vse plodovke sadimo že v aprilu, ko so nočne temperature večje od 12 stopinj C. Tudi melone na prosto sadimo, ko mine nevarnost slane in nizkih temperatur.

melone ali dinje

Melona ali dinja.

Lubenice in malone sadimo na razdaljo 100 x 50 cm. V prazen prostor v začetku rastli umestimo nizek grah ali nizek fižol.

Sadimo tudi bučke in čajoto

Bučke lahko sejemo v vrt takoj v začetku maja. Če jih sadimo s pomočjo sadik jih sadimo po 15. maju. Čajoto v domačem vrtu sadimo po ledenih možeh.

Čas sajenja čajote se ujema s sajenjem paprike, paradižnika, kumar, feferonov, čilijev in ostalih plodovk, ki imajo rade topla tla.

čajota

Čajoto sadimo ob oporo.

Treba je vedeti, da je čajota toplotno zahtevna rastlina in ne prenaša dobro ohladitev.

V vrtu je bolje saditi grmičaste bučke, ki zasedejo manj prostora. Sadimo jih na razdaljo 50 x 50 cm. Čajoto sadimo ob oporo, saj se bujno razrašča.

V maju sadimo visok fižol, lečo, čičeriko in dolgo vigno

Visok fižol.

 

S sajenjem visokega fižola ne hitimo. Če je možno ga v osrednji Sloveniji sadimo v drugem tednu maja.

Leča je nekoliko manj toplotno občutljiva in jo sejemo v istem terminu kot visok fižol. Čičerika je toplotno bolj zahtevna in jo sejemo vsaj teden dni za visokim fižolom in lečo.

Dolgo vigno, ki je sorodnica fižola sejemo v vrt v polovici maja. V rastlinjak jo lahko sejemo med sredino aprila in začetkom maja. Dolga vigna je stročnica, ki v višino zraste v višino paradižnika.

Ne pozabite na tržaški solatnik in solato

V maju sejemo radič in to predvsem tržaški solatnik. Ostale radiče in endivijo sejemo v juniju, saj majske setve rade hitro pobegnejo v cvet. Priporočamo, da solato iz sadik sadite v rednih mesečnih presledkih in to toliko kot jo boste pojedli v enem mesecu.

Solate ni potrebno saditi na samostojne gredice. Priporočamo, da jo sadite med ostale vrtnine, ki jih sadite na primerno medvrstno razdaljo.

Med samostojno gredico solate, ki jo sadimo na razdaljo 40 x 30 cm lahko sadimo rukolo, redkvico in vrto krešo.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile PREMIUM MODEL (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

V mesecu maju ukrepamo proti strunam

Dan ali dva pred ukrepanjem proti strunam na prazne gredice zakopljite narezan krompir ali jabolka in potem ukrepajte z različnimi pripravki.

Ličinka strun.

V maju s strune levijo in jih lažje zatiramo z različnimi pripravki. Uporabite lahko pripravek na osnovi apnenega dušika. V tem primeru je treba ukrepati 14 dni pred setvijo ali sajenjem vrtnin.

Na razpolago je tudi biotični pripravek na osnovi glive Beauveria bassiana. Z njim zalijemo rastline, ki jih posadimo. To je najbolje narediti zvečer. Z uporabo slednjega pripravka boste vrt očistili strun v treh letih.

Visoke grede sadimo zelenjavo in zelišča

Visoke grede se obnašajo kot velike posode in jih v maju redno zalivamo. Glede sajenja v visoke grede ni ovir. Sejemo in sadimo lahko skoraj vse vrtnine. Tako si lahko polepšamo teraso, bakon in vrt s številnimi vrtninami.

Na visokih gredah so priljubljene predvsem hitro rastoče vrtnine. Sadimo lahko tudi paradižnik in ostale plodovke. Pri tem pazimo, da jih ne sadimo pregosto.

Visoka greda v začetku maja.

 

Zelo priljubljene so tudi visoke grede, ki jih zasadimo z zelišči. Tako se redno oskrbujemo z domačimi zelišči, ki jih imamo radi v vsaki kuhinji.

V vrtu poskrbite za koristne rastline

Koristne rastline so dobrodošle v vsakem vrtu. Vse več vrtičkarjev v vrt sadi tagetes, ognjič in kapucinke. To so zagotovo najbolj pogoste koristne rastline. Ste vedeli, da timijan odvračalno deluje na polže in uši? Tudi sivka neugodno deluje na mravlje in uši.

V vrtu naj uspeva tudi drobljak, ki deluje proti pepelasti plesni. Na boljšo kalivost semen vpliva koperc. Česen, križnolistni mleček, cesarski tulipan in bob odganjajo tudi voluharja.

cvetovi kamilice

Cvetovi kamilice za čaj.

Zeleni svet priporoča:

Ruske vile se uporabljamo v vseh tipih tal, ki so primerno vlažna in se lahko drobijo. Uporabne so tudi za težka, ilovnata tla, ki jih obdelamo takrat, ko so primerna za delo.

Spomladi počakamo, da se tla primerno osušijo in začnemo z delom. V poletnem obdobju jih pred obdelavo močno zalijemo, da so bolj rahla. V jesenskem času jih obdelamo pred jesenskim deževjem in večjim mrazom. Vedno delamo takrat, ko se zemlja ne oprijema za orodje ali obutev. Priporočamo rahljanje primerno vlažnih tal, ki jih z Ruskimi vilami pripravimo brez težav in napora.

ruske vile premium črne

Ruske vile Premium.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile PREMIUM MODEL (NOVO), ki je iz najboljših materialov, v celoti izdelano v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


17 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v maju na zelenjavnem vrtu?

 1. Valentin

  Pozdravljeni,
  Imam problem s krtom na vrtu. Povsod mi dela kupe zemlje.
  Je kakšen način. da ga preženem z vrta ?
  Hvala za odgovor !

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Valentin, krt ni škodljiv, je celo koristen, zato jih ne lovimo. Če dela preveč rovov in krtin, krte preženete z vrta z raznimi odvračali, ki jih lahko kupite v trgovinah.

   Reply
   • ANDREJA MESEC

    Nasvet iz knjige Vse ob pravem času avtorica Johana Paungger pravi: pri rastoči luni z orodjem ali z roko odstranimo vrhove krtin in odkrijemo luknjo. Deluje!

    Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Aljoša, sadite takrat, ko je zemlja ogreta na 15 C in več. V rastlinjaku je vsekakor mogoče ustrezno temperaturo tal in zraka doseči že v drugi polovici aprila glede na zumnanje temperature zraka.

   Reply
 2. janez

  zdravo
  zanima me če je termopan steklo (dvojno steklo) primerno za tople grede
  lp janez

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Janez, glede tega stekla se prosimo posvetujte še drugje, nimamo izkušenj v praksi da točno potrdimo izkušnjo.

   Reply
 3. Jasna

  Pozdravljeni,
  Lani sem posadila asimino, pa imam obcutek da se ni prijela.
  Verjetno bi jo morala vec zalivati. Ali malo kasneje vzbrsti?
  Lp Jasna

  Reply
 4. Petra

  Pozdravljeni,
  na vrtu imam težavo z ličinkami majskega hrošča. Na kakšen način lahko ukrepam, razen z ročnim pobiranjem, da bo letos vsaj malo pridelka?
  Lp

  Reply
 5. Matjaž

  Zdravo

  Zanima me kaj lahko posadimo na sosednjo gredo zraven jagod ?
  Hvala za odgovor in lep dan.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, v bližini jagod najlepše uspeva česen, ki ga običajno sadimo v novembru ali začetku marca. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 6. Monika

  Pozdravljeni.
  Kje se da dobit oz. si lahko pripravim doma pripravek proti strunam, da zalijem sadike ob saditvi.
  Hvala
  Lep pozdrav
  Monika

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *