Ali je zvijanje listov na paradižniku znak bolezni in težav?

Zvijanje listov na paradižniku je prestrašilo vrtičkarje

V zadnjih letih je zvijanje listov na paradižniku prestrašilo številne vrtičkarje v Sloveniji. Visoke temperature in velike temperaturne skoke naprej opazimo na rastlinah. Ekstremno visokih temperatur pred desetletji ni bilo, zato starejši vrtičkarji tega pojava ne poznajo. Paradižnik nas opozarja, da so klimatske spremembe prisotne tudi na naših vrtovih.

Ne ustrašite se zvijanja listov na paradižniku.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Naravno varstvo vrtnin, avtorica Miša Pušenjak. Priročnik za premagovanje težav, ki nas pestijo na vrtu.

Zvijanje listov na paradižniku ni bolezen

Zvijanje listov na paradižniku ni bolezen. Rastlina zvija liste zato, ker je to njena obrambna reakcija na močno sončno obsevanje. Pojav je bolj pogost na hibridih in v vročih poletnih dneh, ko so temperature visoke. Običajno se listi bolj pogosto zvijajo v rastlinjaku.

Na sončno obsevanje je pri paradižniku bolj občutljiva zgornja površina listov. Na ta način se rastlina zaščiti pred močnim soncem, zato naj vas zvijanje listov na paradižniku ne prestraši.

paradižnik zvija liste

Paradižnik zvija liste zaradi močnega sončnega obsevanja.

Paradižnik in zvijanje listov pri različnih sortah

Zvijanje listov pri paradižniku ni enako pri vseh sortah. Ta pojav je lahko množičen predvsem na spodnjih listih, ki jih praviloma izrežemo po obiranju plodov. Omenili smo, da je pojav bolj pogost pri hibridnih sadikah, ki jih običajno kupite v vrtnarijah.

Pojav opažamo tudi pri domačih sadikah, ki jih vzgojimo iz navadnega kupljenega semena.

Pojav ni enak pri vseh sortah.

Najbolj se zvijajo spodnji listi paradižnika.

Kdaj izrežemo zvite liste na paradižniku?

Spodnje zvite liste, ki se razraščajo pod prvo etažo plodov izrežemo zato, da preprečimo omočenost listov v primeru zalivanja z vrtno zalivalko. Tako preventivno ukrepamo tudi proti razvoju plesni na spodnjih listih. Listov, ki so zviti v območju plodov nikoli ne izrezujemo. Izrežemo jih samo takrat, ko poberemo zrele plodove na določeni etaži.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Naravno varstvo vrtnin, avtorica Miša Pušenjak. Priročnik za premagovanje težav, ki nas pestijo na vrtu.

Zvijanje listov na paradižnku ne ogroža pridelka

Rastlina paradižnika, ki ima zvite liste ni motena v razvoju, ne trpi izgube hranil in ni v težavah. Nekoliko pomaga, če rastline v času močnega sončnega obsevanja zaščitimo s senčenjem. Mrežo za senčenje lahko napnete čez velike vrtne loke. Senčite jih lahko tudi tako, da belo vrtno tkanino napnete čez mrežo proti toči, ki je pritrjena na velike vrtne loke.

zelen paradižnik

Pridelek paradižnika zaradi zvijanja listov ni ogrožen.

Zvijanje listov in pomanjkanje hranil na paradižniku

Zvijanje listov paradižnika najbolj prestraši vrtičkarje, ki opazijo rumenenje spodnjih starejših listov. Spodnji listi se zvijajo zaradi sončnega obsevanja, bledijo ali rumenijo pa zaradi pomanjkanja magnezija. Na koncu bronasto porjavijo in se posušijo.

Pomanjkanje magnezija na spodnjih listih paradižnika

Pomanjkanje magnezija na spodnjih listih paradižnika.

 

Magnezij je v tleh blokiran, kadar preveč gnojimo z dušikom, ki je prisoten v kompostu, gnoju ali kupljenih organskih gnojilih. Dostop do magnezija je oviran tudi, če je v tleh preveč kalcija in kalija. Težave s pomanjkanjem magnezija rešimo tako, da ga dodajamo skozi liste.

Zeleni svet priporoča:

Prijavite se na brezplačne novice Zeleni svet. Priporočite nas tudi vašim vrtnarskim prijateljem. Pri delu na vrtu vam bodo v pomoč vrtnarski priročniki, knjige in pridobljeno znanje, ki vas nagradijo z bogatim pridelkom.

 

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Naravno varstvo vrtnin, avtorica Miša Pušenjak. Priročnik za premagovanje težav, ki nas pestijo na vrtu.

KLIKNITE TUKAJ za vrtnarsko gradivo, ki vam bo pomagalo vrtnariti. Vrtnarski priročniki, knjige in pridobljeno znanje vas nagradijo z bogatim pridelkom.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Ali je zvijanje listov na paradižniku znak bolezni in težav?

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *