*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kaj sejemo in sadimo v oktobru?

Jesensko sajenje debelega in drobnega čebulčka

Čebulo iz čebulčka sadimo v začetku oktobra. Predlagamo, da sorte čebule, ki jih sadimo jeseni, v zemljo posadimo v prvi polovici oktobra. Ta nasvet velja za osrednjo Slovenijo in nižje lege. Gredice, ki jih rezerviramo za česen in čebulo ne gnojimo z gnojem in kupljenimi organskimi gnojili.

Jesensko sajenje čebule.

Debelejši čebulček ločite od drobnejšega in ga posadite ločeno. Čebulček, ki je debelejši od 25 mm posadite na razdaljo 5 cm, ker obstaja možnost, da bo debel čebulček zaradi mraza pognal cvetno steblo. Tako čebulo boste pojedlil kot mlado čebulo.

Drobnejši čebulček posadite bolj narazen in počakate, da se čebula odebeli. Čebula iz drobnejšega čebulčka ne bo ušla v cvet.

Kdaj in kako sadimo česen?

Jesenski česen sadimo v drugi polovici oktobra.

Zadnje sajenje v vrtu je namenjeno sajenju česna. Optimalen čas za sajenje česna je zadnja dva tedna v oktobru. Primeren čas je tudi v začetku novembra. To velja predvsem za osrednji del Slovenije in nižinska področja.

Na višjih legah se obdobje sajenja premakne za kakšen teden pred omenjenim terminom. V toplejših delih Slovenije česen sadimo tudi v novembru.

Jesenski česen sadimo dva do tri tedne pred zmrzovanjem zemlje. Vse je odvisno od vremena in dolgoročne vremenske napovedi. Tako bo pred zimo pognal korenine in manj listne mase. Samo tako sajen česen bo dobro pripravljen na zimo.

Do sredine oktobra poskrbimo za zeleno gnojenje

Na prazne vrtne gredice sejemo rastline za zeleno gnojenje. V mesecu oktobru sejemo ozimna žita. Setev opravimo do polovice oktobra. Tako bomo v tla vnesli nekaj organske mase. Spomladi v mesecu aprilu ozimna žita vdelamo v tla in na to mesto sadimo paradižnik, papriko in ostale plodovke.

Prekopavanje ali rahljanje tal?

Težka ilovnata tla lahko prekopljemo v jesenskem času, da grude zimski mraz razgradi v drobno grudičasto strukturo. Tako bomo v pomladanskem času lažje opravili prve setve in sajenja. Delo bomo lažje in hitreje opravili z ruskimi vilami, ki tla globoko rahljajo. Priporočamo, da vrtna tla obdelamo pred hladnim novembrom in tako naredimo najmanj škode mikroorganizmom v tleh.

Težja glinena tla lažje in hitreje pripravimo z ruskimi vilami.

Lahkih peščenih tal ni treba obdelati jeseni. Predlagamo, da jih v pomladanskem času samo globoko rahljate z vilami.

KLIKNITE TUKAJ za ruske vile, 30 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
KLIKNITE TUKAJ za velike ruske vile, 50 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok. 

Visoka greda v oktobru

V sončnem oktobru je čas za postavitev nove visoke grede.

Na visokih gredah pospravimo zadnji pridelek, predvsem plodovke, če jih ni „uničilo“ deževno poletje. Na visoki gredi še vedno ostanejo zelje in ostale kapusnice.

Še vedno raste tudi por, peteršilj, blitva, vse vrste radiča. Tudi korenček in rdeča pesa še ne bosta imela težav z mrazom.

Na visoko gredo jeseni sadimo čebulček za spomladansko mlado čebulo. Konec oktobra posadimo še česen. V oktobru delamo tudi nove visoke grede.

KLIKNITE TUKAJ za malo visoko gredo.
KLIKNITE TUKAJ za veliko visoko gredo.

Oktobrske setve in sajenja v rastlinjaku

V rastlinjaku oktobra sejemo in sadimo zimsko solato. Še vedno sejemo motovilec, rukolo, zimski portulak, azijsko listno zelenjavo in špinačo.

Sajenje zimske solate.

Sadimo tudi drobnejše sročke česna za mlad spomladanski česen. Sadimo čebulček ali presajamo sadike čebulčka za mlado čebulo. Pospravimo tudi papriko, stročji fižol, kumare in ostale vrtnine, da ne senčijo jesenskih setev.

Zorenje paradižnika pospešimo, če porežemo vrhove. Rastlinjak redno odpiramo in zapiramo, da je prezračen in je v njem toplo.

KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen, ki jih sejemo v jesenskem času.
Ne pozabite na setev zimske solate, motovilca, divje rukole, špinače, blitve in ostalih vrtnin.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo ročnega sadilca za sadike.

Gnojenje vrta v jesenskem času?

Če za gnojenje vrta uporabljate hlevski gnoj je treba gnojenje opraviti v jesenskem času. To naredimo pred močnejšim jesenskim mrazom.

S hlevskim gnojem gnojimo jeseni.

Gnoj plitko vkopljemo v tla, nikoli ga ne posipamo samo po površini tal. Tako se bo do pomladi ustrezno razgradil in bil na razpolago rastlinam. S kupljenimi organskimi gnojili in kompostom gnojimo spomladi.

Pripravite zavetišče za ježa in nastavite krmilnice

V zavetnem in tihem kotičku postavite zavetišče za ježa. Na kup postavite kup vejevja in listja. Če boste imeli srečo bo jež tam poiskal zimsko zavetišče.

Pticam postavite krmilnice in v njih že občasno nekaj hrane. Tako se bodo navadili na njih in si pozimi poiskali hrano. Poleti vam bodo za skrb vračali s petjem in lovljenjem vrtnih škodljivcev.

Pticam postavite krmilnice že v oktobru.

Novost na trgu je tudi zelo nizka sorta robide brez trnov. To je sorta ‘Purple Opal’ zraste do višine 0,5 metra in je zaradi svoje nizke rasti prav tako primerna za sajenje v cvetlične lonce in korita. Sadimo jo lahko tudi v atrij in vrt.

‘Purple Opal’ je nizka sorta robide brez trnov.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik lončne robide ‘Purple Opal’.

Med posebnostmi lahko sadite tudi plazečo češnjo in pisanolistno borovnico

Plazečo češnjo spomladi krasijo drobni beli cvetovi, iz katerih se razvijejo drobni, češnjam podobni užitni plodovi. Sadimo jo lahko v večje posode, uporabna je za prekrivanje brežin, robnikov in škarp. Dobro prenaša sušo in je zelo nezahtevna rastlina.

Plazeča češnja je uporabna in užitna.

Užitni plodovi plazeče peščene češnje.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo Plazeče peščene češnje.

Posebna sorta ameriške borovnice ‘Flamingo’® zraste do višine 1 m. Sadimo jo lahko v vrt in posode. Mladi listi so sprva rožnati, kasneje postanejo zeleno-beli. Ta novi križanec glede na pozitivne lastnosti staršev tudi dobro obrodi.

Posebna sorta ameriške borovnice ‘Flamingo’® zraste do višine 1 m.

Posebna sorta ameriške borovnice ‘Flamingo’®.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik pisanolistne ameriške borovnice ‘Flamingo’®.

Sajenje vse bolj priljubljenega jagodičja

V oktobru je najboljši čas za sajenje sadik aronije, sibirskih borvnic, brusnic, malin, robid, goji jagod, bavarskega kivija in ostalega jagodičja.

Jeseni sajenje sadike se bolje ukoreninijo in spomladi dobro nadaljujejo z rastjo. Jesensko sajenje se vsekakor obrestuje, zato izkoristite sončne, suhe dni in posadite vaše priljubljeno sadno drevje in jagodičje.

Optimalni čas za sajenje je vse do trenutka, ko zemlja zmrzne. To se običajno zgodi v novembru, ob toplejšem vremenu lahko sadimo tudi kasneje.

KLIKNITE TUKAJ za izbor VSEH sadik priljubljenega jagodičja.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *