*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kaj sejemo in sadimo v oktobru?

Jesensko sajenje debelega in drobnega čebulčka

Čebulo iz čebulčka sadimo v začetku oktobra. Predlagamo, da sorte čebule, ki jih sadimo jeseni, v zemljo posadimo v prvi polovici oktobra. Ta nasvet velja za osrednjo Slovenijo in nižje lege. Gredice, ki jih rezerviramo za česen in čebulo ne gnojimo z gnojem in kupljenimi organskimi gnojili.

Jesensko sajenje čebule.

Debelejši čebulček ločite od drobnejšega in ga posadite ločeno. Čebulček, ki je debelejši od 25 mm posadite na razdaljo 5 cm, ker obstaja možnost, da bo debel čebulček zaradi mraza pognal cvetno steblo. Tako čebulo boste pojedlil kot mlado čebulo.

Drobnejši čebulček posadite bolj narazen in počakate, da se čebula odebeli. Čebula iz drobnejšega čebulčka ne bo ušla v cvet.

Kdaj in kako sadimo česen?

Jesenski česen sadimo v drugi polovici oktobra.

Zadnje sajenje v vrtu je namenjeno sajenju česna. Optimalen čas za sajenje česna je zadnja dva tedna v oktobru. Primeren čas je tudi v začetku novembra. To velja predvsem za osrednji del Slovenije in nižinska področja.

Na višjih legah se obdobje sajenja premakne za kakšen teden pred omenjenim terminom. V toplejših delih Slovenije česen sadimo tudi v novembru.

Jesenski česen sadimo dva do tri tedne pred zmrzovanjem zemlje. Vse je odvisno od vremena in dolgoročne vremenske napovedi. Tako bo pred zimo pognal korenine in manj listne mase. Samo tako sajen česen bo dobro pripravljen na zimo.

Do sredine oktobra poskrbimo za zeleno gnojenje

Na prazne vrtne gredice sejemo rastline za zeleno gnojenje. V mesecu oktobru sejemo ozimna žita. Setev opravimo do polovice oktobra. Tako bomo v tla vnesli nekaj organske mase. Spomladi v mesecu aprilu ozimna žita vdelamo v tla in na to mesto sadimo paradižnik, papriko in ostale plodovke.

Prekopavanje ali rahljanje tal?

Težka ilovnata tla lahko prekopljemo v jesenskem času, da grude zimski mraz razgradi v drobno grudičasto strukturo. Tako bomo v pomladanskem času lažje opravili prve setve in sajenja. Delo bomo lažje in hitreje opravili z ruskimi vilami, ki tla globoko rahljajo. Priporočamo, da vrtna tla obdelamo pred hladnim novembrom in tako naredimo najmanj škode mikroorganizmom v tleh.

Težja glinena tla lažje in hitreje pripravimo z ruskimi vilami.

Lahkih peščenih tal ni treba obdelati jeseni. Predlagamo, da jih v pomladanskem času samo globoko rahljate z vilami.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile, 30 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
**
KLIKNITE TUKAJ za velike Ruske vile, 50 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok. 

Visoka greda v oktobru

V sončnem oktobru je čas za postavitev nove visoke grede.

Na visokih gredah pospravimo zadnji pridelek, predvsem plodovke, če jih ni „uničilo“ deževno poletje. Na visoki gredi še vedno ostanejo zelje in ostale kapusnice.

Še vedno raste tudi por, peteršilj, blitva, vse vrste radiča. Tudi korenček in rdeča pesa še ne bosta imela težav z mrazom.

Na visoko gredo jeseni sadimo čebulček za spomladansko mlado čebulo. Konec oktobra posadimo še česen. V oktobru delamo tudi nove visoke grede.

KLIKNITE TUKAJ za malo visoko gredo.

Oktobrske setve in sajenja v rastlinjaku

V rastlinjaku oktobra sejemo in sadimo zimsko solato. Še vedno sejemo motovilec, rukolo, zimski portulak, azijsko listno zelenjavo in špinačo.

Sajenje zimske solate.

Sadimo tudi drobnejše sročke česna za mlad spomladanski česen. Sadimo čebulček ali presajamo sadike čebulčka za mlado čebulo. Pospravimo tudi papriko, stročji fižol, kumare in ostale vrtnine, da ne senčijo jesenskih setev.

Zorenje paradižnika pospešimo, če porežemo vrhove. Rastlinjak redno odpiramo in zapiramo, da je prezračen in je v njem toplo.

Gnojenje vrta v jesenskem času?

Če za gnojenje vrta uporabljate hlevski gnoj je treba gnojenje opraviti v jesenskem času. To naredimo pred močnejšim jesenskim mrazom.

S hlevskim gnojem gnojimo jeseni.

Gnoj plitko vkopljemo v tla, nikoli ga ne posipamo samo po površini tal. Tako se bo do pomladi ustrezno razgradil in bil na razpolago rastlinam. S kupljenimi organskimi gnojili in kompostom gnojimo spomladi.

Pripravite zavetišče za ježa in nastavite krmilnice

V zavetnem in tihem kotičku postavite zavetišče za ježa. Na kup postavite kup vejevja in listja. Če boste imeli srečo bo jež tam poiskal zimsko zavetišče.

Pticam postavite krmilnice in v njih že občasno nekaj hrane. Tako se bodo navadili na njih in si pozimi poiskali hrano. Poleti vam bodo za skrb vračali s petjem in lovljenjem vrtnih škodljivcev.

Med posebnostmi izstopa mini figa je primerna za balkone in terase

Nizka sorta fige ‘Little Miss Figgy’ je še posebno primerna za gojenje na balkonih, terasah, manjših vrtovih in atrijih. Zraste le slab meter visoko (90 cm) in razvije okusne plodove vijolične barve, ki jih največkrat uživamo sveže. Mini figa zaradi pritlikave in kompaktne rasti zasede malo prostora in je hkrati bolj odporna na mraz kot ostale sorte, saj prenese zimske temperature do -15 stopinj C. Ta sorta fige nas z bogatim pridelkom nagradi na majhnem prostoru.

Oskrba mini fige v posodah

V primeru, da želite gojiti fige v hladnejših delih Slovenije je to drevo primerno za gojenje v posodah, ki jih čez zimo za vsak slučaj premaknemo v notranje prostore.  V zimskem času pazimo, da je ne zalivamo preveč. V primeru počasne rasti je treba spomladanskem ali zgodnjem poletju času dodati organsko gnojilo v granulah. Večkrat lahko uporabite tudi tekoče organsko gnojilo. V primeru sajenja v posodo izberite posodo, ki je nekoliko večja od koreninske grude. V prvem letu običajno zadostuje, če jo presadimo v 2 do 3 številke večji lonec.

Seveda pa jo lahko sadimo tudi v manjše in večje podeželske vrtove. Pritlikava figa brez težav uspeva po vsej Sloveniji. Njeni plodovi so sladki in izjemno okusni.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik mini fige ‘Little Miss Figgy’.

Novost je tudi plazeča peščena češnja je užitna in lepa v vseh letnih časih

Plazečo peščeno češnjo sadimo v večje lonce ali korita. Če jo posadimo ob robove škarp, skalnjakov, na brežine, prednje sklope okrasnih cvetličnih gred in obrobe gred zapolnimo prostor, ki bo zanimiv in uporaben spomladi, poleti, jeseni in pozimi.

Plazeča peščena češnja  je pritlikav, razprostrt, listopadni grm z usnjatimi, eliptičnimi do suličastimi, drobno nazobčanimi, sivozelenimi listi, ki se jeseni obarvajo oranžno, rdeče in vijoličasto, pozno spomladi in zgodaj poleti pa so na njih grozdi belih cvetov. Kasneje rastlina razvije kroglaste, bleščeče, užitne plodove, ki so črna barve. V začetku poletja obiramo srednje debele plodove podobne češnjam, ki so nekoliko kiselkastega okusa.

Glavne značilnosti plazeče peščene češnje:

  • nizko rastoč, pokrovni, odporen grm
  • oblikuje gosto preprogo sivo zelenih listov
  • drobni, zelo odprti beli cvetovi in užitni plodovi
  • izrazita jesenska obarvanost listov

Oskrba, sajenje in vzdrževanje peščene češnje

Poskrbimo, da jo posadimo v odcedno zemljo, saj tudi v naravi raste v suhih in peščenih tleh. Samoniklo raste v severni Ameriki, kjer prerašča večje površine. Bolezni in škodljivci niso znani. Zaenkrat peščena češnja velja za zdravo rastlino. Za oskrbo je ta rastlina enostavna in trpežna.

Če je posajena v zemljo na vrtnih gredicah v kasnejših letih prenese celo krajša obdobja suše in vročino. V loncih jo je treba vselej redno zalivati in dognojevati. Grmiček obrezujemo malo. Rez je omejena na izrezovanje starejših vej. Tako rastlino pomladimo in skrbimo, da ne ogoli.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik plazeče peščene češnje.

Sajenje vse bolj priljubljenega jagodičja

V oktobru je najboljši čas za sajenje sadik aronije, sibirskih borvnic, brusnic, malin, robid, goji jagod, bavarskega kivija in ostalega jagodičja.

Jeseni sajenje sadike se bolje ukoreninijo in spomladi dobro nadaljujejo z rastjo. Jesensko sajenje se vsekakor obrestuje, zato izkoristite sončne, suhe dni in posadite vaše priljubljeno sadno drevje in jagodičje.

Optimalni čas za sajenje je vse do trenutka, ko zemlja zmrzne. To se običajno zgodi v novembru, ob toplejšem vremenu lahko sadimo tudi kasneje.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile, 30 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok.
**
KLIKNITE TUKAJ za velike Ruske vile, 50 cm. Orodje za manjšo obremenitev hrbta in rok. 

KLIKNITE TUKAJ za izbor VSEH sadik priljubljenega jagodičja.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *