Kaj sejemo in sadimo v oktobru na domačem vrtu?

Jesensko sajenje debelega in drobnega čebulčka

Čebulo iz čebulčka sadimo v začetku oktobra. Predlagamo, da sorte čebule, ki jih sadimo jeseni, v zemljo posadimo v prvi polovici oktobra. Ta nasvet velja za osrednjo Slovenijo in nižje lege. Gredice, ki jih rezerviramo za česen in čebulo ne gnojimo z gnojem in kupljenimi organskimi gnojili.

Jesensko sajenje čebule.

Kako sadimo droben in debel čebulček?

Debelejši čebulček ločite od drobnejšega in ga posadite ločeno. Čebulček, ki je debelejši od 25 mm posadite na razdaljo 5 cm, ker obstaja možnost, da bo debel čebulček zaradi mraza pognal cvetno steblo. Tako čebulo boste pojedlil kot mlado čebulo.

Drobnejši čebulček posadite bolj narazen in počakate, da se čebula odebeli. Čebula iz drobnejšega čebulčka ne bo ušla v cvet.

Kdaj in kako sadimo česen na domačem vrtu?

Jesenski česen sadimo v drugi polovici oktobra.

Zadnje sajenje v vrtu je namenjeno sajenju česna. Optimalen čas za sajenje česna je zadnja dva tedna v oktobru. Primeren čas je tudi v začetku novembra. To velja predvsem za osrednji del Slovenije in nižinska področja.

Na višjih legah se obdobje sajenja premakne za kakšen teden pred omenjenim terminom. V toplejših delih Slovenije česen sadimo tudi v novembru.

Jesenski česen sadimo dva do tri tedne pred zmrzovanjem zemlje. Vse je odvisno od vremena in dolgoročne vremenske napovedi. Tako bo pred zimo pognal korenine in manj listne mase. Samo tako sajen česen bo dobro pripravljen na zimo.

Do sredine oktobra poskrbimo za zeleno gnojenje

Na prazne vrtne gredice sejemo rastline za zeleno gnojenje. V mesecu oktobru sejemo ozimna žita. Setev opravimo do polovice oktobra. Tako bomo v tla vnesli nekaj organske mase. Spomladi v mesecu aprilu ozimna žita vdelamo v tla in na to mesto sadimo paradižnik, papriko in ostale plodovke.

Ne pozabite tudi na jesensko sajenje boba

Od sredine novembra naprej je treba poskrbeti za jesensko sajenje boba. Tako bo na vrtu manj težav z ušmi, ki pogosto napadajo to vrtnino v spomladanskem času. Gredice za setev ali sajenje je dobro pripraviti v začetku oktobra, ker so tla v novembru pogosto prevlažna za obdelavo. Na našem vrtu imamo dobre izkušnje z jesenskim sajenjem boba, zato priporočamo, da ga posadite tudi na vaš vrt.

Nekateri vrtičkarji v jesenskem času poskrbijo tudi za setev graha, ki naj bo v zemlji do sredine novembra. Poskusite lahko, če bo grah, ki ga sejete jeseni dobro uspeval tudi na vašem vrtu.

Prekopavanje ali rahljanje težkih in ilovnatih tal?

Težka ilovnata tla obvezno pripravimo  v jesenskem času, da grude zimski mraz razgradi v drobno grudičasto strukturo. Tako bomo v pomladanskem času lažje opravili prve setve in sajenja. Delo bomo lažje in hitreje opravili z ruskimi vilami, ki tla globoko rahljajo. Priporočamo, da vrtna tla obdelamo pred hladnim novembrom in tako naredimo najmanj škode mikroorganizmom v tleh.

Težja glinena tla lažje in hitreje pripravimo z ruskimi vilami. Na fotografiji so uporabljene Ruske vile Hobi, ki so slabše kakovosti kot Ruske vile Premium

ruske vile za vrt

Ruske vile Premium smo uporabili pri pripravi gredice za sajenje česna. Tla so težka in ilovnata.

Kdaj in kako pripravimo lahka, peščena tla?

Lahkih peščenih tal v jesenskem času ni treba obdelati v celoti, saj običajno rahljamo samo gredice za jesenske setve in sajenje. Na lahkih in peščenih tleh je treba pripraviti gredice za sajenje česna, boba in ostalih vrtnin ki jih na vrt umestimo v jesenskem času. To najlažje in najhitreje opravimo z ruskimi vilami. Ostale prazne gredice lahko globoko rahljate v spomladanskem času.

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo, hitrejša obdelava površine.” – Saška H.

“Z uporabo vil sem veliko hitrejša pri pripravi tal, delo je veliko lažje, ni obračanja zemlje. Najbolj mi je všeč, da lahko delo opravljam stoje brez upogibanja, hitro in kakovostno.” – Marjetka N.

“Ruske vile so super. Uporaba je primerna tudi za “manjmočne”. – Špela Z.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Ostale vrtnine, ki jih sejemo in sadimo v mesecu oktobru

Še vedno lahko sejete motovilec, rukolo, špinačo, azijske listnate rastline in prezimni tolščak. Tudi oktober je primeren za setev zimskih sort solat. Čas setve solate je odvisen predvsem od dolgoročne vremenske napovedi. V primeru hladne jeseni, bodo bolje prezimile zgodnje setve. Pohitite s pripravo gredic in poskrbite, da vrtne grede ne bodo prazne.

Visoka greda v oktobru

V sončnem oktobru je čas za postavitev nove visoke grede.

Na visokih gredah pospravimo zadnji pridelek, predvsem plodovke, če jih ni „uničilo“ deževno poletje. Na visoki gredi še vedno ostanejo zelje in ostale kapusnice.

Še vedno raste tudi por, peteršilj, blitva, vse vrste radiča. Tudi korenček in rdeča pesa še ne bosta imela težav z mrazom.

Na visoko gredo jeseni sadimo čebulček za spomladansko mlado čebulo. Konec oktobra posadimo še česen. Sadimo in sejemo enake vrtnine kot na zelenjavnem vrtu. V oktobru delamo tudi nove visoke grede.

Oktobrske setve in sajenja v rastlinjaku

V rastlinjaku oktobra sejemo in sadimo zimsko solato. Še vedno sejemo motovilec, rukolo, zimski portulak, azijsko listno zelenjavo in špinačo. V rastlinjak lahko presadite nekaj sadik peteršilja in drobnjaka za zimsko pridelavo. V rastlinjaku poskrbite tudi za zeleno gnojenje in posejte belo gorjušico, oljno redkev in najnovejšo melorativno redkev. Tako izboljšate tla in poskrbite za to, da zemlji vračate odvzet humus ter jo nekoliko izboljšate.

Sajenje zimske solate.

Sadimo tudi drobnejše stročke česna za mlad spomladanski česen. Sadimo čebulček ali presajamo sadike čebulčka za mlado čebulo. Pospravimo tudi papriko, stročji fižol, kumare in ostale vrtnine, da ne senčijo jesenskih setev.

Zorenje paradižnika pospešimo, če porežemo vrhove. Rastlinjak redno odpiramo in zapiramo, da je prezračen in je v njem toplo.

Gnojenje vrta v jesenskem času?

Če za gnojenje vrta uporabljate hlevski gnoj je treba gnojenje opraviti v jesenskem času. To naredimo pred močnejšim jesenskim mrazom. Običajno tla obdelamo in gnojimo do sredine oktobra.

S hlevskim gnojem gnojimo jeseni.

Gnoj plitko vkopljemo v tla z lopato, nikoli ga ne posipamo samo po površini tal. Tako se bo do pomladi ustrezno razgradil in bil na razpolago rastlinam. S kupljenimi organskimi gnojili (briketi, peleti) in kompostom gnojimo spomladi in jih vdelamo v tla z ruskimi vilami, saj jih tako najhitreje spravimo v globino korenin.

Zeleni svet priporoča:

Z Ruskimi vilami Premium vrtna tla pripravimo brez “štihanja” in težkih naporov. Delo poteka 3 do 4 krat hitreje, pri delu stojimo pokončno, hrbtenica je manj obremenjena, roke delajo z manjšo silo. Pozitivno vplivamo tudi na talni živi svet in mikroorganizme. Korenine rastlin se v tako pripravljenih tleh bolje počutijo. Za odstranjevanje plevela na vrtu je zelo uporabna Nihajna motika Pepa, ki omogoča delo v pokončni drži. Delo poteka 7 do 10 krat hitreje kot z navadno motiko. Za kirurško natančno okopavanje je zelo uporabna Rezalna motika Anka Za pripravo na nove setve in sajenje uporabljamo tudi večjo Ročno frezo Mici 20 ali manjšo Ročno frezo Mici 12.

Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Sponzor vsebine je eHorti d.o.o.

Povezane vsebine:

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *