*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Jesensko sajenje česna in čebule

Video nasvet v prispevku smo pripravili z Mišo Pušenjak, strokovnjakinjo za zelenjadarstvo in okrasne rastline.

Kliknite spodaj za ogled video posnetka:

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo knjige SEMENARSTVO – Kako pridelati kakovostno seme, avtor Miša Pušenjak, KNJIŽNA NOVOST.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo ostalih knjižnih uspešnic, ki jih je napisala Miša Pušenjak.

Kvalitetne sorte jesenskega česna za vrtičkarje

Jesenski česen sorta MESSIDOR ima debele stroke in dobro rodi.

 

MESSIDOR je bela, srednje zgodnja sorta jesenskega česna, ki formira velike glavice z 8 do 12 stroki. Stroki imajo rahlo krem – slonokoščeno barvo in so srednje veliki do veliki. Barva strokov je rumenkasta. Glavice dosežejo velikost 60 +. To pomeni, da je česen res debel in zelo dobro rodi.

Sorta jesenskega česna GERMIDOUR ima čebulice obarvane z vijoličnimi črtami.

 

GERMIDOUR je zelo zgodnja sorta jesenskega česna, ki ima čebulice obarvane z vijoličnimi črtami. Glavice imajo 8 do 12 strokov, ki so rjavkaste barve. Meso je rumenkaste barve. Glavice dosežejo kaliber 60 +, kar je zagotovilo za dober pridelek.

Kje kupimo kvaliteten česen?

Pri česnu je dobro, da  izbirate med res debelim česnom kalibra 60 +, ki zelo dobro rodi in ima debele stroke. Česen velikega kalibra poiščite v kmetijskih zadrugah in bolje založenih vrtnih centrih.

Ni vsak česen dober za vrtičkarje. Izberite pakiranje brez plesnivih in mehkih strokov. V zadnjih letih je kvaliteta česna in čebule boljša v kmetijskih zadrugah, dobra je tudi v nekaterih vrtnih centrih.

Tri sorte čebulčka v enem pakiranju

Za manjše vrtičkarje priporočamo tri sorte čebulčka v enem pakiranju.

 

Za manjše vrtove priporočamo nakup treh sort čebulčka v enem pakiranju. Tako na majhni površini pridelate več sort čebule.

V mešanici treh sort čebule zasledimo različne sorte čebulčka, ki ga kupite v kmetijskih zadrugah in nekaterih vrtnih centrih.

Jeseni najprej poskrbimo za sajenje čebule

Pri jesenskem sajenju čebule čebulček sadimo v vrste. Ob sajenju debelega čebulčka se lahko zgodi, da vam čebula zacveti. Če ste majski srebrnjak za spomladansko uporabo sejali v avgustu, ga v oktobru razsadite. Tako vam čebula spomladi ne bo zacvetela. Konec septembra in v začetku oktobra sadimo čebulo iz čebulčka. 

Čebulo in česen pred sajenjem namočimo v morske alge

Morske alge zelo pozitivno vplivajo na nastanek koreninskega sistema čebule in česna. Pred zimo je to še posebno priporočljivo, saj je to dobra popotnica za kasnejši obilen pridelek. Spomladi, ko se temperature dvignejo pa se bodo razvijali listi.

Debelejši čebulček sadite bolj na gosto

oktobrska jesenska vrtna opravila

 

Debelejši čebulček (nad 25 mm) sadite bolj na gosto in ga porabite kot mlado čebulo. Drobnejšega sadite za glavni pridelek, saj ne bo zacvetel. Poberete ga lahko na polovični ali končni debelini.

Na čebulno in česnovo muho mislimo že jeseni

Ob sajenju čebule in česna smo pozorni, da jo sadimo na tako razdaljo, ki nam spomladi omogoča prekrivanje z loki in belo vrtno tkanino. Za lažjo namestitev lokov spomladi je dobro, da spustite kakšno vrsto ob sajenju.

S prekrivanjem čebule spomladi običajno pričnemo v času cvetenja češenj in višenj. S prekrivanjem česna proti česnovi muhi pričnemo takoj spomladi, ko so tla primerna za obdelavo. To obdobje se v osrednji Sloveniji ujema za začetkom marca.

S sajenjem česna pričnemo v sredini oktobra

Za sajenje česna sta najboljša zadnja dva tedna v oktobru. Vse je seveda odvisno od vremena. Treba ga je posaditi vsaj dva, tri tedne pred tem, ko zemlja zmrzne.

To obdobje je težko napovedati, saj vemo, da se to v višjih predelih (nad 600 m) zgodi kakšen teden prej, na obali ga lahko sadimo tudi veliko kasneje. Splošna navodila pa veljajo predvsem za celinski (nižinski) del Slovenije.

Težave zaradi prehitrega sajenja česna

Če ga sadimo v začetku oktobra ali celo prej se lahko zgodi, da mraz poškoduje rastne vršičke. To se zgodi takrat, ko temperature pozimi padejo globoko pod ledišče (npr. -20 stopinj C). Posledica poškodovanih rastnih vršičkov je razraščanje česna v obliki drobnjaka.

Pravi čas za stročkanje česna

Stročkanje česna

Stročkanje česna

 

Česen stročkamo neposredno pred sajenjem, saj želimo, da nam pred zimo razvije dober koreninski sistem. Če ga stročkamo prezgodaj se zgodi, da nam požene liste, kar pa ni zaželjeno, saj tako slabimo razvoj koreninskega sistema.

Zeleni svet priporoča:

S sajenjem česna in čebule v jeseni ne prehitevamo. Dobro je, da si že v septembru priskrbimo kvaliteten česen in čebulček za sajenje.
Znanje je najboljša naložba za bogat domač pridelek. Miša Pušenjak je priznana strokovnjakinja in avtorica številnih uspešnic s področja vrtnarjenja. Z njenimi knjigami bo vrtnarjenje zagotovo lažje.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo knjige SEMENARSTVO – Kako pridelati kakovostno seme, avtor Miša Pušenjak, KNJIŽNA NOVOST.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo ostalih knjižnih uspešnic, ki jih je napisala Miša Pušenjak.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


28 komentarjev na “Jesensko sajenje česna in čebule

 1. Simona

  Zanima me,če lahko sadim šalotko tudi jeseni. Vedno sem sadila spomladi. Hvala in lp

  Reply
 2. JOHN - Ivan

  V mojem delu Kanade/Južni Ontarijo, imamo drugačno jesen kot pri nas v Sloveniji. Naša jesen se zavleče pozno v november. Ali naj sadim česen tik pred mrazom ali v polovici novembra?

  Reply
 3. Mišo

  ali to velja tudi za sajenje v plastenjaku?? ( cca 3 x 5 m)
  Hvala za odgovor že vnaprej

  Reply
 4. Irena Jemc

  Letošnjo pomlad sem sadila čebulo, pridelala nisem nič, ker so mi jo pospravile strune. Ali bo kaj bolje, če sadim čebulo sedaj jeseni? Njivo smo lansko leto preorali iz travnika in nato sejali ajdo. Letos pa smo sadili vse in imeli veliko škodo zaradi strun (krompir, pesa, solata, korenje in čebula).
  Lp Irena

  Reply
   • Irena Jemc

    Tudi mene je presenetilo, da so strune napadle tudi čebulo, vendar sem prepričana, da so strune, ker so bile še v čebuli, ko sem jo izkopala.
    Imam pa še eno vprašanje, ali lahko česen in čebulo namočim v zelene alge?
    Hvala za odgovor. Lp Irena

    Reply
 5. Suzana

  Dober dan. Mene pa zanima za jesenski česen ,če ga posadim sedaj ali je mogoče da ga aprila ali marca presadim .Če ne kdaj bi bilo najbolj primerno .Hvala lp

  Reply
 6. Ivan Ribič

  Iz dobrega česna sem letos dobil majhne česne iz semena.Zanima me kako naj postopam, da bom vzgojil pravi česen. Lep pozdrav Ivan

  Reply
 7. John - Ivan

  Ali lahko uporabljam tudi ZELENE ALGE v tekočini in kako?? Iščem tukaj pri meni v Ontariju, pa jih ni, veliko trgovin, katere bi morale prodavati take stvari, sploh nevedo kaj so to GREEN ALGAE.
  Bil sem doma, pa nisem imel časa obiskati vašo trgovino, ker sem bil premalo časa .
  lep pozdrav – John Ivan Plut

  Reply
 8. John - Ivan

  Hvala, pričakujem skoršjnji odgovor, ker je čas za sajenje česna v Jušnem Ontariju.
  Ivan

  Reply
 9. Tonka

  Spoštovani!
  Zanima me v kakšnem razmerju razredčim alge in vodo za namakanje zimskega česna za eno gredico cca. 1/2 kg jesenskega česna, ali sploh ne?
  Lep pozdrav!
  Tonka

  Reply
 10. Marinka

  Ali lahko zalijem sadike zimske solate z Algoplasminom v razmerju 4/ 10l..bo to v redu ali ne ?

  Reply
 11. marija

  spomladanski čebulček sem posadila spomladi, pustila eno rastlino, da je šla v cvet, sedaj imam seme, pa me zanima kdaj ga je priporočljivo posejati? hvala za odg.

  Reply
 12. Anton

  Zakaj kaki odvrže vse skoraj zrele plodove? Imam vanilijo staro 3-4leta in visoko okoli 6 metrov. Posajeno v zavetju za hišo v Kranju

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Anton, razlog težko ocenimo na daleč, prosimo pošljite kakšno fotografijo prerezaega ploda, tako bomo lažje ocenili težavo. Kaki se na celini obnaša drugače kot v južnih krajih, zato so možne težave.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *