*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Jesensko sajenje česna in čebule

Video nasvet v prispevku smo pripravili z Mišo Pušenjak, strokovnjakinjo za zelenjadarstvo in okrasne rastline.

Kliknite spodaj za ogled video posnetka:

KLIKNITE TUKAJ za ogled knjige Naravno varstvo rastlin (NOVO), Miša Pušenjak.

Jeseni najprej poskrbimo za sajenje čebule

Pri jesenskem sajenju čebule čebulček sadimo v vrste. Ob sajenju debelega čebulčka se lahko zgodi, da vam čebula zacveti. Če ste majski srebrnjak za spomladansko uporabo sejali v avgustu, ga v oktobru razsadite. Tako vam čebula spomladi ne bo zacvetela.

Čebulo in česen pred sajenjem namočimo v morske alge

Morske alge zelo pozitivno vplivajo na nastanek koreninskega sistema čebule in česna. Pred zimo je to še posebno priporočljivo, saj je to dobra popotnica za kasnejši obilen pridelek. Spomladi, ko se temperature dvignejo pa se bodo razvijali listi.

Debelejši čebulček sadite bolj na gosto

Debelejši čebulček (nad 25 mm) sadite bolj na gosto in ga porabite kot mlado čebulo. Drobnejšega sadite za glavni pridelek, saj ne bo zacvetel. Poberete ga lahko na polovični ali končni debelini.

Na čebulno in česnovo muho mislimo že jeseni

Ob sajenju čebule in česna smo pozorni, da jo sadimo na tako razdaljo, ki nam spomladi omogoča prekrivanje z loki in belo vrtno tkanino.

Za lažjo namestitev lokov spomladi je dobro, da spustite kakšno vrsto ob sajenju.

S prekrivanjem čebule spomladi običajno pričnemo v času cvetenja češenj in višenj. S prekrivanjem česna proti česnovi muhi pričnemo takoj spomladi, ko so tla primerna za obdelavo. To obdobje se v osrednji Sloveniji ujema za začetkom marca.

 

S sajenjem česna pričnemo v sredini oktobra

Za sajenje česna sta najboljša zadnja dva tedna v oktobru. Vse je seveda odvisno od vremena. Treba ga je posaditi vsaj dva, tri tedne pred tem, ko zemlja zmrzne.

To obdobje je težko napovedati, saj vemo, da se to v višjih predelih (nad 600 m) zgodi kakšen teden prej, na obali ga lahko sadimo tudi veliko kasneje. Splošna navodila pa veljajo predvsem za celinski (nižinski) del Slovenije.

Težave zaradi prehitrega sajenja česna

Če ga sadimo v začetku oktobra ali celo prej se lahko zgodi, da mraz poškoduje rastne vršičke. To se zgodi takrat, ko temperature pozimi padejo globoko pod ledišče (npr. -20 stopinj C). Posledica poškodovanih rastnih vršičkov je razraščanje česna v obliki drobnjaka.

Pravi čas za stročkanje česna

Stročkanje česna

Stročkanje česna

 

Česen stročkamo neposredno pred sajenjem, saj želimo, da nam pred zimo razvije dober koreninski sistem. Če ga stročkamo prezgodaj se zgodi, da nam požene liste, kar pa ni zaželjeno, saj tako slabimo razvoj koreninskega sistema.

Zeleni svet priporoča:

V branje priporočamo vseh 6-ih knjig priznane avtorice Miše Pušenjak. Zelo uporabna je nova knjiga Naravno varstvo rastlin (NOVO!). Prelistajte tudi knjigo Visoke grede in vrtički v posodah, ter knjigo Rastlinjaki v vrtu. Najobširnejša in celovita je knjiga Zelenjavni vrt, uporabna je tudi knjiga Moj EKO vrt. Praktičen in uporaben je tudi priročnik Vodnik po vrtu.

Za ogled knjig Miše Pušenjak KLIKNITE NA SPODNJE POVEZAVE:

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


17 komentarjev na “Jesensko sajenje česna in čebule

 1. JOHN - Ivan

  V mojem delu Kanade/Južni Ontarijo, imamo drugačno jesen kot pri nas v Sloveniji. Naša jesen se zavleče pozno v november. Ali naj sadim česen tik pred mrazom ali v polovici novembra?

  Odgovori
 2. Irena Jemc

  Letošnjo pomlad sem sadila čebulo, pridelala nisem nič, ker so mi jo pospravile strune. Ali bo kaj bolje, če sadim čebulo sedaj jeseni? Njivo smo lansko leto preorali iz travnika in nato sejali ajdo. Letos pa smo sadili vse in imeli veliko škodo zaradi strun (krompir, pesa, solata, korenje in čebula).
  Lp Irena

  Odgovori
   • Irena Jemc

    Tudi mene je presenetilo, da so strune napadle tudi čebulo, vendar sem prepričana, da so strune, ker so bile še v čebuli, ko sem jo izkopala.
    Imam pa še eno vprašanje, ali lahko česen in čebulo namočim v zelene alge?
    Hvala za odgovor. Lp Irena

    Odgovori
 3. Suzana

  Dober dan. Mene pa zanima za jesenski česen ,če ga posadim sedaj ali je mogoče da ga aprila ali marca presadim .Če ne kdaj bi bilo najbolj primerno .Hvala lp

  Odgovori
 4. Ivan Ribič

  Iz dobrega česna sem letos dobil majhne česne iz semena.Zanima me kako naj postopam, da bom vzgojil pravi česen. Lep pozdrav Ivan

  Odgovori
 5. John - Ivan

  Ali lahko uporabljam tudi ZELENE ALGE v tekočini in kako?? Iščem tukaj pri meni v Ontariju, pa jih ni, veliko trgovin, katere bi morale prodavati take stvari, sploh nevedo kaj so to GREEN ALGAE.
  Bil sem doma, pa nisem imel časa obiskati vašo trgovino, ker sem bil premalo časa .
  lep pozdrav – John Ivan Plut

  Odgovori
 6. John - Ivan

  Hvala, pričakujem skoršjnji odgovor, ker je čas za sajenje česna v Jušnem Ontariju.
  Ivan

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.