Sadike domačega hrena

Hren je zelo koristen, ker nam očisti dihala, razkuži prebavni trakt, vsebuje zelo veliko C vitamina in številne druge koristne snovi. V kuhinji uporabljamo odebeljeno korenino, užitni so tudi mladi listi in poganjki, ki jih uporabimo kot zelenjavno prikuho jedem.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Želimo vam veliko uspeha pri vrtnarjenju!

Kdaj lahko pričakujemo domač pridelek hrena?

Sadike v lončkih posadimo v dobro njivsko ali vrtno prst in jih izkopljemo čez leto ali dve. Sadike hrena, ki jih kupimo v trgovinah lahko sadimo jeseni, spomladi in tudi med letom, saj ne doživijo šoka ob presajanju.

Pridelek običajno izkopljemo konec meseca oktobra ali novembra, ko se koreni odebelijo in listje porumeni. Takrat bodo primerno debele korenike že užitne.

Hren-kulinarika

Pridobili pa bomo že tudi več za prst debelih in gladkih korenik, ki jih bomo uporabili za obnovo ali morda celo širitev nasada.

Razmnoževanje hrena in kolobar

Za najhitrejši domač pridelek hrena si kupite sadike, ki jih ob izkopu razmnožite z doma pridelanimi, za prst debelimi korenikami.

Če hren sadimo v vrtne gredice ali njivo pazimo, da ga vsaj štiri leta ne sadimo tam kjer smo predhodno gojili kapusnice (cvetača, brokoli, zelje, kolerabo, repo, redkev, ohrovt, ….), saj so s temi rastlinami v sorodstvu.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Želimo vam veliko uspeha pri vrtnarjenju!

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Sadike domačega hrena

  1. Majda

    Hren lahko razmnožujemo tudi tako, da zgornji del (1cm) hrena z zelenjem odrežemo in ga damo v zemljo. Pridelek isto kot je opisano zgoraj.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *