Obiramo odlične sorte domačih malin

Za dober pridelek je bilo treba maline tekom poletja redno namakati. Plodove smo obrali v jutranjih urah in tako poskrbeli za večjo obstojnost plodov v hladilniku.

Dvakrat rodne sorte malin Erika® in Two timer sugana so odlično obrodile

Sorta dvakrat rodne maline Erika® je zelo priporočljiva sorta dvakrat rodne maline. Dolgi poganjki zrastejo 2 do 3 metre. Na enoletnih poganjkih zori avgusta in septembra.

Sorta dvakrat rodne maline Erika®.

Odlične sorte dvakrat rodnih malin Polka, Erika® in Twotimer sugana red (rdeča različica) sta začeli zoreti v polovici avgusta na istoletnih poganjkih. Pričakujemo obilen pridelek do konca septembra. Nekoliko manj plodov smo obrali na sorti Twotimer sugana yelow (rumena različica).

Malina Twotimer sugana red.

Malina sorta Polka.

Twotimer sugana red zori na letošnjih poganjkih od začetka avgusta do prve polovice septembra. Polka je ena od razširjenih dvakrat rodnih sort z začetkom julijskega rodu in zgodnjim jesenskim rodom. Je odporna na sivo plesen.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik malin.
👉
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
📗 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Odlične sorte malin v rumeni barvi

Nekoliko manj pogoste so rumene maline. Tudi med rumenimi sortami ločimo enkrat rodne in dvakrat rodne sorte. Priporočam sajenje dvakrat rodne sorte Golden Bliss. Plodovi na istoletnih poganjkih zorijo nekoliko kasneje in sicer od sredine avgusta do prvega mraza. Plodovi so sladki in zelo okusni. Je zelo donosna sorta maline.

malina golden bliss

Dvakrat rodna sorta rumene maline. ©AdobeStock

Črna malina je zelo zdrava, obiramo jo julija in avgusta

Pri nas je žal črna malina manj zastopana vrsta, vendar jo je vredno saditi pleg robid, ker je način rezi in vzgoje podoben gojenju robid. Plodovi so čvrsti in sladko kisli in aromatični. Črna malina sorta Bristol je posebnost z veliko zdravilnimi učinkovinami, to so: minerali in vitamini in antociani. Primerna je za svežo, desertno pridelavo in predelavo. Rodi začetek julija do sredine avgusta. Poganjki so močni in gosto posejani s trni.

Zelo okusna je tudi črna malina. ©AdobeStock

Japonska vinska malina je sladka posebnost

Omenimo naj še japonsko vinsko malino, ki je sorodnica malin. Manjši plodovi se razvijejo na močnih in trnatih rozgah. Zori julija in avgusta. Je bujne rasti. Gojimo jo na način enkrat rodnih malin. Pri opravilih, razen obiranju je treba imeti rokavice zaradi lažjega dela.

Japonska vinska malina je prava poslastica. ©AdobeStock

Obiramo le primerno zrele plodove

Plodovi, ki se zlahka odtrgajo od cvetišča so primerno zreli. Premalo zreli plodovi se trdno držijo cvetišča in jih pustimo dozoreti. Prezreli plodovi v rokah razpadejo in niso primerni za skladiščenje.

Obiramo le primerno zrele plodove.

Plodovi so ob optimalni oskrbi (redno kapljično namakanje, rez na dva poganjka prvo leto in redčenje šibkih poganjkov) zelo kakovostni, primerno je tudi razmerje med sladkorji in kislinami.

Maline obiramo vedno v jutranjih urah in hranimo v hladilniku

Maline shranjujemo v ustreznih posodicah v hladilniku.

 

Maline obiramo vedno zjutraj in jih nemudoma shranimo v hladilnik na 2 do 3 ºC. Plodovi so zjutraj, ko še ni vročine bolj sveži in dlje časa obstojni v hladilniku. Tako obrani in shranjeni plodovi se obdržijo cca. 1 teden.

Po obiranju zadnjih plodov poganjke dvakrat rodnih malin prikrajšamo

Krajšanje dvakrat rodnih malin.

Po obiranju obstoječe poganjke prikrajšamo do mesta, kjer je bil zadnji plod. Ta del poganjka se bo posušil, zato je krajšanje priporočljivo.

V kolikor želimo na dvakrat rodnih sortah malin naslednje leto junija obrati še en rod, poganjke pustimo v nasadu. Več o predpomladanski rezi malin si lahko preberete v članku TUKAJ.

Poganjki naj bodo dobro privezani na žičnato oporo

Med zorenjem malin redno skrbimo, da so poganjki dobro privezani ob napete žice. Poganjki malin, ki nosijo pridelek so nekoliko težji, zato jih dobro privežimo ob nosilne žice, da se v vetru ne premikajo. Bodeči trni lahko poškodujejo zoreče plodove.

Dobro razporejeni poganjki med žicami omogočajo večjo zračnost v nasadu in posledično manj bolezni (siva plesen plodov).

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik malin.
👉
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.
**
📗 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).

Uporabimo natezljivo sadjarsko vrvico ali plastične sponke

Za privezovanje poganjkov uporabimo posebne plastične sponke ali natezljivo sadjarsko vrvico. Poganjkov malin ne privezujemo na tesno ob žico, temveč jih vežemo na osmico. Za privezovanje poganjkov ne uporabljamo žice.

Za privezovanje poganjkov malin uporabimo natezljivo vrvico. Poganjkov ne zategujemo ob žico.

Za daljši čas maline zamrzujemo

Zamrzujemo posamezne plodove na zamrzovalnem pladnju in jih šele zamrznjene vstavimo v posode, da se plodovi ne sprimejo, ker jih bomo sicer težko ločili. Tako maline počakajo v zamrzovalni skrinji dlje časa.

Ko jih po daljšem zamrzovanju odmrznemo so bolj kot za svežo porabo primerne za predelavo ali slaščice, saj okus ni več tako dober.

Posamično zamrzovanje malin na zamrzovalni plošči.

Plodovi malin so bili zamrznjeni posamezno, zato niso sprijeti v kepo.

Pripravimo malinovec ali izjemno okusno marmelado

Maline uživamo največkrat sveže ali jih predelamo v sokove, marmelade in malinovec. Maline so uporabne tudi za pripravo sadnih solat, sadnih kup, slaščic in drugih poslastic.

Zeleni svet priporoča:

Zagotovite si domač pridelek malin in ostalega jagodičja, ki ga lahko posadite v vrt, posode in korita. Plodovi jagodičja imajo izredno pozitiven učinek na organizem in so enostavni za vzgojo.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik malin.
👉
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičja.

 

📗 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).
Dostava po pošti in plačilo po povzetju.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Obiramo odlične sorte domačih malin

    • Zeleni Svet Avtor

      Pozdravljeni ga. Vlasta, trenutno žal nimamo informacije, maline bodo v ponudbi septembra, glede sort se prilagajamo sproti, saj vseh sort tudi ni mogoče dobiti.

      Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *