Rez enkrat rodnih in dvakrat rodnih malin

Ana Japelj je študentka Biotehnične fakultete, ki je v okviru praktičnega usposabljanja pripravila članek o rastlinjaku v mesecu februarju.

Rez enkrat rodnih malin

Pri enkrat rodnih sortah poznamo en način rezi. Enkrat rodne maline rodijo na lanskoletnem lesu. Kdaj bodo rodile je odvisno od sorte. Nekatere sorte malin rodijo poleti, druge proti jeseni.

Izrežemo vse stranske poganjke, ki izraščajo pri tleh. Na grmu pustimo en močan poganjek, pri starejših grmih lahko pustimo 3 do 4 poganjke.

malina rez poganjkov

Odstranitev prenizkih stranskih poganjkov.

Pri močnejših sortah lahko pustimo 2 do 4 poganjke na grm. Poganjke, ki smo jih pustili prikrajšamo na cca 1 meter višine. Letos odgnale poganjke pustimo za naslednje leto in jih porežemo na že opisani način.

Poganjek, ki smo ga pustili in prikrajšali.

👉 KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik enkrat in dvakrat rodnih sort malin.
👉
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
**
📙 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja (ponatis).
📗 KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Rez japonske vinske maline

Ta sorta je zelo trnata, zato pri rezi vedno uporabljamo rokavice. Plodovi so veliki največ 1 centimeter. Režemo jo na način kot režemo enkrat rodne sorte. Pustimo 3 do 4 poganjke na rastlino, ki jih prikrajšamo na višino cca 1 meter. Na stranskih poganjkih se razvijejo rodni poganjki, na katerih se nato razvijejo plodovi, ki jih pobiramo med julijem in avgustom.

japonska vinska malina

Japonska vinska malina je zelo trnata. Plodovi so manjši in zelo okusni.

Rez dvakrat rodnih malin

Pri dvakrat rodnih sortah poznamo dva načina rezi. Pri prvem načinu rezi, ki je za vrtičkarje najbolj priporočljiv, izrežemo do tal vse poganjke, ki so rodili lansko leto. Ne puščamo nobenih štrcljev, poganjke porežemo do zemlje. Na letos odgnalih poganjkih lahko plodove pričakujemo že junija.

Poganjke dvakrat rodnih malin porežemo do zemlje.

malina vršički

Končana rez dvakrat rodne maline do zemlje. Lepo so vidni vršički mladih poganjkov, ki že odganjajo iz zemlje.

Drugi način rezi dvakrat rodnih malin

Prikrajšamo lanskoletni poganjek, ki je rodil (prvi rod) na prvi močni, zeleni brst, za katerega je razvidno, da bo odgnal. Vse ostale poganjke porežemo do zemlje. Stranske poganjke, na katerih bodo odgnali rodni poganjki in se bodo nato razvili plodovi, ki jih pobiramo v juniju, takoj po obiranju odrežemo. S tem preprečimo sušenje poganjkov in plesni na ostankih posušenih plodov.

malina lanskoletni poganjek

Prikrajšan lanskoletni poganjek dvakrat rodne maline na prvi, močni zeleni brst, ki bo odgnal in nosil plodove drugega rodu.

Kaj je še pomembno pri rezi?

Pri rezi preverimo zdravstveno stanje rastlin oziroma poganjkov. Pomembno je, da po obiranju prikrajšamo poganjke do tam, kjer so rodili. S tem preprečimo razvoj bolezni, ki jih prenašamo v naslednje leto.

Kam z odstranjenimi poganjki?

Po končani rezi nas čaka še eno opravilo. Odrezane poganjke odstranimo iz nasada. Ne uporabljamo jih kot zastirko. Odrezanih poganjkov tudi ne odlagamo na kompost. Najboljše je, če jih zmeljemo in damo med biološke odpadke ali sežgemo.

Zeleni svet priporoča:

Maline vam bodo v veliko veselje, v kolikor boste upoštevali strokovno rez. Preden se lotite gojenja malin upoštevajte izbor sort, gojitvene ukrepe, pripravo tal in namestitev ustrezne žičnate opore.

👉 KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik enkrat in dvakrat rodnih sort malin.
👉
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
**
📗 KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
👉 KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
**
VIDEO KNJIŽNICA ZNANJA! Oglejte si še več nasvetov za skrb in vzgojo jagodičja.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Rez enkrat rodnih in dvakrat rodnih malin

  1. Ksenja

    Zdravo.
    Mene zanima nekaj glede malin,rodile so mi nekje junija,tiste katere so pa znova pignale ki niso imela malin in me zanima kdaj se rezejo…tudi tiste ki so rodile junija kdaj lahko porezem velike so nekje 1.5m ,bo narobe ce jih skrajsam na 30cm priblizno Hvala al do tal kako pise v vasem tekstu lp

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *