Domač rastlinjak v mesecu maju in sajenje paradižnika, paprike, …

Redno skrbimo za zračenje, zalivanje, postavimo zastirko in mrežo za senčenje. Ne pozabimo na sajenje cvetlic, ki privabljajo čmrlje in čebele.

Med paradižnik v mesecu maju najpogosteje sadimo solato in baziliko

Med sadike paradižnika največkrat sadimo sadike solate. Zelo priporočljivo je kombinirati tudi klasično baziliko Genovese, ki ima tipičen okus in vonj po baziliki. Bazilika sorte “Magic Blue” je zelo privlačna za opraševalce in nekoliko manj izrazitega okusa in vonja. Ta rastlina v juniju razvije čudovito vijolično socvetje, ki ga zelo radi obiščejo čmrlji in čebele.

Čudovito belo socvetje razvije tudi bazilika “Magic White”. Obstajajo številne variacije bazilike. Poskusite lahko tudi s sajenjem drobnolistnih sotrt in ceplejnih sadik. Žuželke v rastlinjak vabi tudi ognjič s svojimi rumenimi cvetovi.

rastlinjak sajenje maj

Zasaditev v rastlinjaku v prvi polovici maja.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov na vrtu (vrtnine + zelišča).

V mesecu maju s sajenjem v rastlinjak ne prehitevamo

v primeru hladne pomladi je treba paziti, da ne prehitevamo s sajenjem v neogrevan domač rastlinjak. Paradižnik, papriko, jajčevce, čilije, feferone in ostale toplotno občutljive vrtnine sadimo, ko so nočne temperature v rastlinjaku stabilne in višje od 10 stopinj Celzija.

Priporočamo, da v rastlinjak namestite termometer in preverite temperature v večernih in zgodnjih jutranjih urah. Spremljajte tudi dolgoročno vremensko napoved, da rastlin s prehitrim sajenjem ne ustavite v rasti.

sajenje v rastlinjaku glede na temperaturo

Paradižnika in ostalih toplotno občutljivih sadik ne sadimo, če je temperatura ponoči pod 10 stopinj Celzija.

Bučke in kumarice prenašajo  nekoliko več mraza

V primeru hladne pomladi lahko bučke in kumarice sadimo v rastlinjak že v začetku maja, saj prenesejo nekoliko več nizkih temperatur. Če je dolgoročna napoved vremena topla, lahko sadimo v zavarovan prostor že v mesecu aprilu. Tudi v tem primeru pazimo na mejno temperaturo 10 stopinj Celzija.

V osrednji Sloveniji običajno s setvami in sajenjem v rastlinjak prehitevamo za 14 dni do 3 tedne. Vegetacija je v rastlinjaku hitrejša, zato tudi pridelek hitreje pobiramo.

Bučke in kumarice lahko sadimo pred paradižnikom, papriko in jajčevci.

V sončen dnevu redno zračimo rastlinjak zelo zgodaj

Sonce je v maju že visoko v zenitu in močno greje rastlinjak. V primeru sončnega vremena je treba zračiti rastlinjak že v jutranjih urah in to pred odhodom na delo. Vsekakor je to že pred zajtrkom, da se v rastlinjaku ne zadržuje prekomerna zračna vlaga. Rastlinjak, ki je pogosto vlažen ustvarja pogoje za razvoj bolezni, ki najhitreje napadejo paradižnik.

rastlinjak in sonce

Rastlinjak v sončnem vremenu odpremo že zgodaj zjutraj.

rastlinjak škropljenje škropimo

V stresnih razmerah dodajamo aminokisline in alge.

V primeru oblačnega vremena je treba boke rastlinjaka odpreti v dopoldanskem času. Treba je preveriti termometer in poskrbeti, da temperature v dopoldanskem času niso višje od 25 stopinj Celzija. V stresnih razmerah izmenično škropimo rastline z aminokislinami in algami.

Ne pozabimo na sajenje cvetlic, zelišč in trajnic ki privabljajo opraševalce

cvetje rastlinjak

Pred rastlinjakom poskrbite za cvetoč motiv, da privabite čebele in čmrlje.

Zunaj rastlinjaka je treba poskrbeti, da čebele in čmrlji od daleč opazijo cvetoč motiv. Samo tako bodo dobro oprašili tudi paradižnik, papriko, kumarice in ostale vrtnine v rastlinjaku.

Žuželke so hvaležne za dobro pašo in to nas v rastlinjaku nagradi z obilnim pridelkom.

Cvetlice so naš najboljši pomočnik pri opraševanju rastlin v rastlinjaku, zato jim ponudimo gredo okrog rastlinjaka.

Med zelišči sadimo rastline, ki jih rade obiščejo čebele ali čmrlji. Opraševalci zelo radi obiščejo tudi cvetočo gredo trajnic, ki cveti celo leto.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov na vrtu (vrtnine + zelišča).

Rastlinjak potrebuje zastirko in redno zalivanje

V mesecu maju poskrbimo za zastiranje tal v rastlinjaku in tako zmanjšamo potrebo po zalivanju. Za zastirko lahko uporabimo svežo travo, ki je ostala po košnji. V tem primeru naj bo zastirka debeline 3 do 5 cm. Tako trava ne bo gnila v spodnjih plasteh.

Slovenski vrtičkarji pogosto uporabljajo tudi drobno rezano slamo ali miskant, ki je za polže težje prehoden in jih nekoliko ovira pri gibanju.

rastlinjak zastirka

Ne pozabite na naravno zastirko, ki je zelo koristna.

 

Zelo se priporoča tudi zastirka iz ovčje volne, ki poskrbi za to, da so tla v primeru nizkih nočnih temperatur še vedno topla. Ovčja volna je hkrati bogat vir dušika in služi tudi za gnojenje. Veže tudi veliko vlage, zato je treba v rastlinjaku bistveno manj zalivati.

Rastlinjak v maju potrebuje senčenje in zaščito pred točo

Senčenje rastlinjaka v mesecu maju je potrebno, ker ima sonce že veliko moč. V sončnem vremenu so temperature zelo visoke in lahko presegajo 35 stopinj Celzija. Senčimo ga tako, da preko strehe postavimo mrežo za senčenje ali mrežo proti toči, ki naredi okolje v rastlinjaku bolj prijazno za rastline.

Tudi toča, ki se pojavi v poletnih dneh nam v tem primeru ne more poškodovati folije, ki je napeta čez ogrodje rastlinjaka.

rastlinjak mreža proti toči

Mreža proti toči ščiti rastlinjak pred poškodbami in hkrati delno senči rastline.

Zeleni svet priporoča:

Rastlinjak je temelj samooskrbe skozi celo leto. V spomladanskem času nam omogoča hitrejše setve in sajenje, kar pomeni, da poleti hitreje pobiramo pridelek. Jeseni se pridelek dalj časa skladišči. V zimskem času je ves čas na razpolago sveža domača zelenjava.

Setve in sajenje se v topli zimi pričnejo že v mesecu februarju. Rastlinjak je najboljše darilo za vsakega vrtičkarja in zagotavlja stabilen pridelek.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov na vrtu (vrtnine + zelišča).

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *